Šta je novo?

calc.exe izvan system32 nece da se pokrene

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
319
Radim nesto sa alternative data stream (ads) i moram da iznesem calc.exe u drugi folder ali tamo ne mogu da pokrenem aplikaciju. Zasto to? Nema nikakvog upozorenja, ja sam owner/admin/trustedInstaller... ali nece...

Shortcut mi ne vrsi posao.

Hvala

Meni se pokrece?
Notepad doduse nece da se pokrene ako nije notepad.exe cak i unutar Windows foldera :)
U zavisnosti od OS-a, najverovatnije je u pitanju to da program pokusava da pokrene neki drugi program ili loaduje neki DLL za koji "trazi"/pretpostavlja da je u istom folderu i ne javlja gresku jer je skroz nelogicno da tog fajla nema u System32 folderu.

Kakve ovo veze ima sa ADS-ima?:) Sta zelis da postignes/isprobas konkretno?

Ha, bas cudno! Meni notepad.exe radi bili gde ali calc.exe nece. (Win 7 Pro 64)

Pokusavam sa ADS-om da pokrenem applikaciju iz stream-a. E sad, to je bilo prosto u Xp-u i Visti ali 7-mica ima probleme. Citao sam dosta kako su drugi to postigli svi nesto, ponekad radi, ponekad ne (resenje je mklink i onda njega startujes)... ja sam uspeo sa notepad-om ali sa calc nece! Onda sam video da calc.exe koju ja pokusavam da startujem iz stream-a nece ni klikom da se otvori ako nije u sys32. Menjao sam dozvole svi i svasta ali moj komp nece. Nekima radi "na keca" kao npr tebi.

Notepad ako se preimenuje nece da mi radi, nisam probao da ga izbacim negde kao "notepad.exe' (tipa izmenim ime u "pisac.exe", nece).

Ti bi da pokrenes recimo C:\Calc.exe:TestName? To bi moralo da radi, jedino je pitanje kako pokreces. ShellExecute mislim da nece raditi, kao ni "start /wait" ili slicno, ali bi CreateProcess morao da radi.

Pokreni Process Monitor u pozadini, selektuj da samo prati samo File activity, samo FAILURE (Result is SUCCESS ->Exclude u filterima), i eventualno samo da neki test folder sa tim fajlom prati pa ces naci zasto nece.
Mozes i da dodas da prati Process Activity, ako ti ovo ne pomogne, jer ces onda videti ako je prosao File system fazu, da li je problem u Process sferi.

Uradio sam ja to jos juce ali problem je sto nista nisam dobio time. Jednostavno, cudno ponasanje, nista vise..

Sad se nerviram sto sam izgubio gomilu sati na ovo... A deadline za extra credit je za 10 sati :) haha

*** ;) Eto ti dva alata koja mogu biti od koristi za dalji kredit onda ;)

Ja sam calc.exe iskopirao na desktop i na drugi disk, radi bez problema, Win 7 Pro x32.
Možda da napraviš calc.bat sa apsolutnom putanjom c:\Windows\System32\calc.exe.

Mozda ti je path env. varijabla neispravna?

Ako se dobro secam Windows i System32 folderi se uvek gledaju, ne moraju biti u path-u uopste, tako da za calc konkretno nema smisla.

Momci ispalo je da postoji razlika izmedju 32 i 64 bit arhitekture :) na x32 radi na 64 nece. Inace kad god radite sa ads-om stavljajte kompletnu putanju... vrlo cesto to napravi razliku!
Da bih dobio "credit" za ono maltretiranje morao sam da prezentujem profesoru a ni sam nisam bio uveren da ce raditi :) da, da onaj osecaj :)

Radilo je :0

Meni radi na x64 ;)

Postoji i u Windows\System32 calc.exe?

Zavisi ko poziva.
Kada 32-bitna aplikacija pokušava da priđe folderu Windows\System32, Windows je preusmerava na Windows\SysWOW64. Aplikacija ne zna ništa o tome i misli da pristupa Windows\System32. Tako Windows razdvaja foldere između 32-bit i 64-bit i sprečava potencijalni kurcšlus sa EXE/DLL-ovima (64-bitni EXE/DLL-ovi ne mogu pozivati funkcije iz 32-bitnih EXE/DLL-ova i obrnuto). Slično je i u Registry bazi, Local_Machine\Software vs Local_Machine\Software\Wow6432Node.

Iz tog razloga npr. treba koristiti 64-bitni Total Commander na 64-bitnom Windowsu, da bi zaista videli prave sadržaje foldera u C:\Windows.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno