Šta je novo?

CAL licence

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hello,

interesuje me sledece:

imam Windows 2003 server sa WIN SBS Prem. 2003 1-2CPU 5-CAL licencom.

na tom serveru se vrti Apache Tomcat i Java aplikacija.

imam 20 WinXP racunara koji koriste tu Java aplikaciju preko IE i LAN i WAN mreze.

da li moram da posedujem i CAL za svaki racunar u tom slucaju??

po onome sto sam procitao na M$ sajtu http://www.microsoft.com/resources/sam/lic_cal.mspx ne moram... jesam li u pravu?

drugo pitanje: ako na serveru napravim share kojem ce pristupati svi racunari da li onda moram da imam CAL?

hvala unapred!

na tom serveru se vrti Apache Tomcat i Java aplikacija.
imam 20 WinXP racunara koji koriste tu Java aplikaciju preko IE i LAN i WAN mreze.

da li moram da posedujem i CAL za svaki racunar u tom slucaju??

Ne.

Tako bi ispalo da ako imaš neki web server plaćaš CALove za sve ljude koji u isto vreme pristupaju sajtu. 🙂

drugo pitanje: ako na serveru napravim share kojem ce pristupati svi racunari da li onda moram da imam CAL?

Da. Za ovo ti trebaju CALovi. Inače ako ti je podešen Per Server licencing nećeš moći da pristupiš tim šerovanim folderima sa jedanaestog računara, ako imaš recimo 10 CALova.

Hvala! 🙂

Da li mozda znas koja je cena CAL-a?
Da li postoje razlicite cene odnosno vrste CAL-a?
Kako se taj servis koji daje File Share na Windowsu (iz liste sa M$ sajta)?

Da li mozda znas koja je cena CAL-a?

Mislim da je 5 CALova oko 400EUR. Moraš da proveriš sa nekim ko ih prodaje. 🙂

Da li postoje razlicite cene odnosno vrste CAL-a?

Imaš dva načina licenciranja (per server i per user). Pogledaj ovde:

http://www.microsoft.com/resources/sam/lic_cal_win2003_server.mspx

Kako se taj servis koji daje File Share na Windowsu

U W2K3 server se zove File server.

Hvala!

E samo sada nešto razmišljam, mislim da sam lupio cenu (nešto mi izgleda skupo). Proveri sa nekim ko je zastupnik za MS.

Inače ako ti samo treba file sharing (video sam drugi thread) možda ti je jeftinije rešenje da podigneš Linux Samba server?

Ja sam cuo da je oko 40$ CAL... provericu josh.

Jeste resenje i Linux ali ako moze i Mac OS X radije bih njega. Sa linuxom imam jako malo iskustva...

Ja sam cuo da je oko 40$ CAL... provericu josh.

Jeste resenje i Linux ali ako moze i Mac OS X radije bih njega. Sa linuxom imam jako malo iskustva...

Ako ti treba samo Samba i ako nije neko okruženje gde moraš veoma da se brineš o bezbednosti, Linux server ćeš podići za jedan dan bez ikakvih problema (sve i da nikada nisi video Linux pre toga). Ako ostaviš X Windows na serveru, sve možeš iz GUI-a veoma lako da podesiš.

ok, procitacu i na tu temu josh, mozda tako bude... 🙂 hvala jos jednom!

a da se kupi CAL?

Nazad
Vrh Dno