Šta je novo?

CAD za mehaniku

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Koji softver preporucujete za crtanje i proracune opterecenja metalnih konstrukcija ?

Zamislio sam nesto tipa:

- hocu da koristim ovaj materijal, hocu da uradim ovo i ono
- izvaren je ili drugacije spojen ovako -> tehnicki crtez
- i onda program uredi proracun opterecenja, koliko sile na kojoj tacci (ne) moze da izdrzi
- mozda da da i preporuku gde sta ojacati
- kao finalni rezultat mi treba spisak potrebno, recimo da se to zove "sastavnica" tipa

Ako ima i zglobove i drugacije veze i moze da prikaze sta se desava sa istima pod opterecenjem, tim bolje.

Koristio bih search da znam i jedan na tu temu. Jeste, nemam pojma ni sta mi treba ni sta mogu da dobijem ali imam veliku zelju da ucim :D

Pozdrav, hvala

Catia, ovo bi trebao da ti bude prvi izbor.

Pro Engineer (pomalo zaostaju za Catia-om)

Autodesk Inventor .... e sad neznam koliko su oni u polju opterecenja napredovali ... ali znam da je uvedeno nesto u verziji 11.

Catia, ovo bi trebao da ti bude prvi izbor.

Pro Engineer (pomalo zaostaju za Catia-om)

Autodesk Inventor .... e sad neznam koliko su oni u polju opterecenja napredovali ... ali znam da je uvedeno nesto u verziji 11.

Da, u medjuvremenu sam dosao do info u vezi prva dva programa koje si naveo, kao i SolidWorks-a.

Ta CATIA je nesumnjivo odlicna, ali koliko vidim ljudi su radili Boeing 787 u njemu. Meni je to too much. Ima li sta jednostavnije ?

Nemoze Auto CAD Mechanical da mu pomogne oko proracuna opterecenja koliko sam ja upoznat .... savetujem ti Inventor onda ... mislim daje on najjednostavniji ... a ima dobre tutoriale da sve naucis ako imas vremena ;)
Edit. greska vidim da u opisu ima pominjanja o nekim proracunima ali mislim da to nije to sto mu treba tj. opterecenje .... mislim da je to vezano samo za npr protok kroz dati sistem itd. Nisam ga koristio, pa nemogu da tvrdim ... u svakom slucaju sa Inventorom dobijas i Auto CAD Mechanical pa vidi ... ako moras da ucis onda uci Inventor :).

Da Catia je najjaca na tom polju zato sam je naveo prvu ;)

Mislim da Inventor treba da bude tvoj izbor .... nisam siguran doduse koliko je on dobar u simulacijama opterecenja.... znam da je Catia savrsena u tome :)

E da Solid Works ... to je kao jednostavnija verzija Catie :)

Poslednja izmena:
U osnovi svi ti programi su poprilicno slicni.Najbolje bi bilo da izaberes program za koga mozes da nadjes nekog da ti pokaze osnovno.Vecina CAD programa je u originalu pravljena za UNIX i nemaju klasicnu windows-oliku strukturu.Zbog toga se moze izgubiti dosta vremena za nesto sto neko moze da pokaze za minut kako se radi.

Preporucio bih ti za pocetak Autodesk Inventor.Lak je za koriscenje a solidnih mogucnosti.Poradili su i na polju opterecenja.To je Autodesk-ov odgovor na CATIA-u i ProEng koji su potisli AutoCAD koji je koncepcijski zastareo.

Mada ako hoces nema razloga da ne krenes odmah sa CATIA-om ili ProEng-om.Ko sto rekoh osnove su iste ,a kasnije su mogucnosti mnogo vece.
Obavezno nabavi knjige koje god mozes jer od samostalnog provaljivanja nema nista.

Sto ce tice proracuna opterecenja mozes da radis simulacije opterecenja delova, sklopova, zavarenih spojeva...Dobijes animaciju deformacija i napon.

Simulacije mehanizama odnosno veza bilo koje vrste(od kretanja tacke po liniji do zupcastih spojeva) u CATIA-i se mogu raditi kinematske u DMU Kinematics modulu.U ProEng-u se mogu raditi i dinamicke simulacije u Advanced Mechanism Design modulu.Tu se mogu ubacivati i opruge, amortizeri, gravitacija...

Izasla je kod nas odlicna knjiga za simulacije mehanizama u CATIA-i u izdanju Kompjuter biblioteke.

Da ne budem pogresno shvacen, moram da dodam da naravno i u CATIA-i mogu da se rade dinamicke simulacije samo nisam uspeo da nadjem nikakvu korisnu literaturu o tim modulima.

Sad sam pogledao novu verziju Inventor-a 2008 i odusevio se.Napredak je ogroman.

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam dali si probao Ansys Workbench .
Mozda posluzi

upozorenje: Cuvaj se rezultata koje daju doticni programi. Moraju se poznatavati njihova ogranicenja i metode koje koriste da se ne bi doslo u situaciju gde iako su rezultati tacni za dati proracunski model oni nemaju veze sa stvarnoscu.

Moj glas za rucnu proveru rezultata nekim od jednostavnijih metoda.

Vecina programa i upozorava da se njihovi rezultati ne mogu uzeti zdravo za gotovo.

Za pocetak Solidworks, tj. COSMOS. Lako, jednostavno, imas tutoriale. Ako hoces komercijale rezultate, validne, opredeli se za FEMAP koji koristi Nastran solver. Doticni je priznat u avio industriji kao validan. Medjutim budi jako, jako oprezan. DA ne bude da zbog lose definisanog problema dobijes netacne rezultate. Sta bi tacno da racunas ako nije tajna. MAlo da nas upoznas, pa da te lakse posavetujemo. Znam da je ovo 3-4 meseca staro, ali nikada nije kasno. :wave:
Za pocetak ti je nekako najlaksi Solidworks COSMOS bas zbog on line tutoriala.

Poslednja izmena:
Vrh Dno