Konfiguracija za studije arhitekture
rainyman je napisao(la):
POzdrav svima.. imam plocu a7v266-c, Athlon1800+, 256MB rama.. graficka je trenutno atiRadeon 9550GE 128mb, 128bit-na, AGP8x, ali ploca podrzava samo AGP4x.. trebalo bi da pocnem da koristim to za AutoCAD,ArchiCAD i 3dstudio posto sam upisao arhitekturu.. eventualno jos neki od programa u ovoj struci.. zanima me kako ce se to ponasati sa ovim programima, koristi li neko ovu karticu za nevedenu namenu i kako se pokazala, posto sam cuo da ati ima problema sa openGL-om koji je potreban za radu navedenim..imam (kao u rezervi) NVIDIA geForce2 64mb ali sumnjam da bi to bolje radilo.. vase misljenje? da li bi dodavanje rama znacajno poboljsalo stvari? unapred hvala svima
http://www.benchmark.co.yu/forum/newthread.php?do=newthread&f=33#
Kod NVIDIA GPU postoji mogucnost modding-a odredjenih komercijalnih u profesionalne, odnosno Quadro modele, sto je tebi posebno znacajno jer koristis programe koji su optimizovani za Quadro. Uradi search na temu Quadro i programe koje ces koristiti. Preporuka za tebe. Ako ne budes menjao konfiguraciju, sto ti ne preporucujem, naravno ako imas sredstava, prodaj ATi i NVIDIA koje trenutno posedujes, te doplati i kupi, makar polovnu, 6600, dakle ne GT ediciju, nego obicnu. Tesko da ces naci modd-abilan Leadtek 6200. Sto se tice AGP 4x i 8x razlike su akademske prirode, te prakticno nisi na gubitku.
Vec su ti naveli da za brzinu rendering-a je krucijalan CPU, tacnije frekvencija rada istog. Mogao bi polako da planiras prelaz na A64 platformu, recimo DFI NF4x, AMD Sempron 2800+ E6 revizija koji ces overclock-ovati, 1GB RAM-a, recimo KingMax HardCore, zbog sinhronog rada CPU i RAM-a i PCIe 6600 koju doduse ne mozes modd-ovati u Quadro (mozda gresim) ali mozes solidno overclock-ovati.
Za sada, preporuka ti je da uzmes minimum 512MB RAM-a KingMax HardCore DDR500, te kasnije dokupis jos jedan identican modul. Navedeni model RAM-a koristice ti u buducoj konfiguraciji kao jedan od faktora overclock-a. Zasto overclock? Pa, ekonomija, ne takmicenje na benchu (no hard feelings), jer pretpostavljam da neces moci da kupis Intel Pentium na 2,8-3,2GHz. Uzmes preporuceni Sempron, ako imas nekoga ko ce te dodatno finansirati, ili uradis neki posao pa zaradis, eventualno S939 i Venice (zbog dual channel-a).
AutoCAD, ArchiCAD i 3DS MAX su programi koji su pre svega zahtevni u odnosu na CPU (frekvencija, zbog rendering-a) i RAM, zatim na GPU.
Zakljucak je da ces svakako, pre ili kasnije morati da modernizujes hardware, tacnije da ga ubrzas, kako bi mogao da odradis sve obaveze brzo i pouzdano.
Nadam se da sam makar malo pomogao. Sretno