Šta je novo?

cackao sam PMagic i ops...

• Začetnik teme Začetnik teme qaz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Q

qaz

Guest
Prvo je bilo ovako
C: particija Win98, E:XP na jednom hard disku
Drugi hard disk je automatski dobio drive letter D:
To je bila prvobitna postavka, zatim sam uklonio Ovaj drugi hard (potpuno ga izvadio) i hteo sam da E: na kojem je XP prebacim da bude D: umesto harda koji sam izvadio.
To sam i uradio sa PMagic-om al sad nece da bootuje u XP, uredno se javi boot menu ali u toku startovanja Xp-a se zaglavi
Jos uvek mogu da udjem u W98 koji je na C: ali iz njega nemogu da vratim drive leter na prvo stanje (iz D: u E🙂 jer u advanced nema change drive letter.
Sta da radim?

Napominjem da je odradjen DriveMapper. Sve particije su FAT32 i naravno nisam pravio emergency diskete...

ajd ako neko ima neki pametan savet da mi pomogne... thanks

sto ne stavis PMagic na win98 i vratis na staro stanje, inace, mislim da si to mogao da odradis i iz winxp-a
takodje, probaj da editujes boot.ini koji ti se nalazi na c particiji...

Neko me neko ispravi, ali ja mislim da ti se sjebao boot.ini... tamo ti je upisana particija sa koje treba da ti podize winj xp... sredi boot ini i trebalo bi da bude ok... ako ti je xp na prvoj particiji logičkog diska trebalo bi da stoji partition(2). Nemoj da me držiš za reč, boot.ini ima čudan način obeležavanja particija, malo prošvrljaj po netu pa vidi...

I napravi kopiju doticnog fajla pre zezanja. A da boot ini je hidden i nalazi se u root-u(c🙂

nesto sam kopao, boot.ini bi trebao da izgleda ovako:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

nije 100%, probaj

Mislim da ti ono "C:\" ne bi trebalo biti u BOOT.INI fajlu, vec iza /fastdetect ide samo onaj deo teksta u navodnicima.

Nisam 100% siguran, ali mislim da ce ti instalirani XP sada biti potpuno neupotrebljiv. Kad promenis slovo particije na kojoj je instaliran win, ne mozes jednostavno da u BOOT.INI fajlu naredis da se dize sa te nove particije.
Jedino resenje ti je da formatiras XP particiju pa jovo nanovo.

Sto cackas mecku 🙂 vidis da ima alarm 🙂
Salu na stranu, ja isto mislim da, posto si promenio slovo particije na kojoj je sistem, je taj sistem neupotrebljiv..
Desavalo se i meni nekoliko puta (cak nisam ni promenio slovo particije, vec izvukao disk i nije hteo da radi).

thanks za savete.
U medjuvremenu sam odustao od pokusao i instalirao xp ponovo. Sto je interesantno vecina programa radi.
Nisam mogao iz W98 da vratim drive letter jer to u w98 nemoze zbog nacina na koji dodeljuje slova. Moze menjati slova dva drive-a (drugi drive i cd recimo) ali ne slova particija unutar jednog hard diska. Barem kolko ja znam. Uglavnom nije moglo.
Boot.ini je ok, jer je krenuo da se dize xp i sve se vidi al kad treba da se pojavi log on screen javi mi se XP verzija plavog ekrana smrti (poruka da je sistem zbog greske ugasen)
Da je problem u boot.ini nebi ni krenuo da se dize.

Sledece pitanje 🙂)
Drug je imao dva drive-a C (XP) i D (data)
Kupio je drugi hard umesto C i nemam pojma sta su mu ovi radili (pretpostavljam gostovali) sad mu je XP na E
Jel to moze da se promeni ili ce proci isto kao ja?

Nisam do kraja razumeo... Njemu je Xp ostao na starom disku od 2 particije a on je qpio jos jedan i sad je xp pobegao na E?

Kada promenis DriveLeter particija ili disk ti vise nisu butabilni. To ti je i PMagic rekao i pitao te da li zelis da nastavis menjanje.

Nazad
Vrh Dno