Šta je novo?

Cable + ADSL Router

P.I.S.T.O.L

Slavan
Učlanjen(a)
03.10.2008
Poena
319
Prvo se izvinjavam ako pitam nesto sto je ranije objasnjeno jer trazio sam po forumu i nisam uspio da nadjem rjesenje za moj problem (iako ima nesto slicno ;))

Radi se o sljedecem , imam kablovski internet preko Cisco modema na svom kucnom PC i sve je OK.:,,:

Problem je to sto u stanu zivim sa cimerom koji ima laptop na kojem radi jedino wireless od mreznih uredjaja (LAN je slomio :D) i trebalo bi nekako da oba imamo pristup internetu.
Ja imam svoj stari Wireless ADSL router (Telindus 1132) koji ima prikljucak za DSL , USB i 4 LAN-a kao naravno i Wireless antenu.
Zelio bih da nekako da(ako je to moguce) "ustekam" kablovski modem u jedan od ova 4 LAN-a na Routeru , a onda da iz njega kabl za PC i jos da on daje wireless za Laptop.

Ako neko zna kako ovo da uradim bio bih jako zahvalan da mi objasni , ali ako moze na malo manje strucnom nivou jer sam po pitanju mreza 0.

Unaprijed hvala.

:wave:

Poslednja izmena:
Ne znam kako ti je konfigurisan ruter (i da li to uopšte ima veze), ali probaj da LAN kabl iz modema ubodeš u LAN PORT (jedan od ona 4). Ruter bi tada trebalo da deli konekciju kao da je u pitanju svič (sa sve bežičnom vezom). Opet, ne znam za konkretno taj ruter, ali isprobano i 100% ta varijanta radi na D-Link, TP-Link, AirLive 5460 ruterima.

Pokusao , dakle dva kabla u router jedan iz cable modema jedan iz PC-a , i na PC-u mi nadje mrezu , cak pise i da ima Internet (u network and sharing centar) ali kada odem u Browser i ukucam bilo koju stranicu ne radi.
Ako je tebi radilo onda je vjerovatno problem u postavkama , ali sta , kako ???? Ako neko zna ili ima neki savjet ....

Pa postoji problem u celoj toj prici. Kablovski modem ne moze da radi dhcp (funkcija rutera) pa koriscenje adsl rutera kao switcha ne radi jer je potreban uredjaj koji kontrolise adrese. Padaju mi na pamet 2 stvari koje mozes da probas, ali nisam siguran da ce i jedna raditi.

1. dhcp na adsl ruteru iskljucen i SVE adrese podesene rucno.
potrebno je i racunare i adsl ruter podesiti da budu u mrezi sa kabl modemom (ne secam se koja je, ali recimo 192.168.100.0). Modem je prvi u toj mrezi, dakle 192.168.100.1, pa su posle njega adsl ruter 192.168.100.2, i racunari .3 i .4. maska je u svakom slucaju 255.255.255.0, a gateway za racunare je modem 192.168.100.1

2. dhcp ukljucen na ruteru, ali je njegova mreza podesena da bude ista kao i modema (192.168.100.0, odnosno da njegova adresa bude odmah posle modema 192.168.100.2). racunarima bi adrese trebalo da budu dodeljene automatski, a modem bi trebao da ostane netaknut, ali ce mozda biti potrebno dodatno podesavanje rutera (da prva dhcp adresa bude 192.168.100.1 i da modem sa tom adresom dobije static dhcp client).

Svakako je najjednostavniji nacin kupiti novi ruter. Cak ce i najjeftiniji bez wifi raditi posao ukoliko ga uklopis sa tim adsl ruterom, ali to onda znaci 3 uredjaja (modem+adsl ruter+ruter)

Pokusavao sam , ali nista.
Koristio sam na routeru kao Gateway kablovski modem (192.168.100.1 to kada ukucam u browser dobijem postavke Kablovskog modema-ako je on samo ukljucen , a za svaki slucaj pokusavao sam i 192.168.100.0).
Inace jedan clan jednog drugog foruma tvrdi da je to 100% moguce i da je on to licno radio na svom routeru koji je isti kao i moj , steta sto nije objasnio detaljno i sto je davno pisano pa ne mogu da ga pitam.

Probaj da pinguješ sa nekog od računara koji su iza ADSL rutera 74.125.39.103 (google). AKo prolazi ping, onda moraš ručno da ukucaš DNS-ove ( probaj sa google-ovim dns 8.8.8.8) . Ako ne prolazi ping, vidi da li je na ADSL-u isključen DHCP.

Ovo nikako da "nagovorim" da proradi , ali u medjuvremenu bi mi bilo dobro i jedno drugo rjesenje (koje takodjer ne radi :d) i mislim da je mnogo jednostavnije pa bi neko sigurno trebao znati odgovor.
Zelim jednostavno da se na Net konektujem preko USB-a (jer mi ne radi LAN) ali ni to nece.
Dakle , ukljucim samo USB kabl iz modema (Cisco 2100) u racunar , i ono pokazuje da je konektovano na Network , ali nema Interneta.
Ako neko slucajno zna u cemu bi mogao biti problem , jer svugdje nalazim da je dovoljno samo to spojiti i da ce da radi , ali meni ne.
Inace imam Win7 i instalirao sam i USB Drivere , sve , ali veze na internet nema.

Za usb konekciju ti treba drajver, ali on ne radi na win7 (mzoda su nesto i promenili, ali ranije je bio samo za xp).

Vrh Dno