Šta je novo?

c765 vs a95

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
865
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Sljamsung S23
Pametni uređaji
Fenix 7s pro ss, Xbox series X
Treba da kupim na poslu foto-aparat, pa nemogu da se odlucim izmedju ova dva? Cena je otprillike ista.

Osnovni posao je da: svaki dan treba da slika, bez blica, rengene koji stoje na panelu iza koga su neonke.
A usput naravno da moze da slika lepo i normalne slike.

Ja bas nesto nisam lood za ultrazoom aparatim, ali mi se o765 cini kvalitetniji od a95, pa nemogu da se odlucim.

Help?

ps: prethodni aparat je bio hp215 koji je islikao jedno 30-50k fotki :D

I mene zivo zanima, ja sad nameravam da kupim c765 pa ako neko moze ko ima iskustva da da neku sugestiju ili predlog.

E, za slikanja rendgen snimaka će ti trebati stativ. Skoro sam siguran da neće moći iz ruke. Jesi li probao sa običnim ravnim skenerom i belim papirom iza njega?
C765 ima 10x zoom koji ti nije bitan za snimanje rendgen snimaka ali je zgodan za turističku fotorgafiju.

Igrao sam se ceo vikend sa c765 preteran je foto...
Za slikanje rendgena definitivno stativ...
definitivno uzimam c770 cim skrpim pare |)

NShappy je napisao(la):
E, za slikanja rendgen snimaka će ti trebati stativ. Skoro sam siguran da neće moći iz ruke. Jesi li probao sa običnim ravnim skenerom i belim papirom iza njega?
C765 ima 10x zoom koji ti nije bitan za snimanje rendgen snimaka ali je zgodan za turističku fotorgafiju.

Stoji fixiran stativ, sve je to vec namesteno, snimljeno sa hp vise desetina hiljada pa se istrosio...
Skener je suvise spor, treba nesto skljoc,skljoc,skljoc

xwolf: - otprilike: ista je cena a95+512cf i c765+256xd+rezervna lion

Sta vam je ljudi kakav 765, ako ultra-zoom nije neophodan (a za ovo o cemu se prica nije) A 95 glatko pobedjuje

Hvala Nebojsa (to sam hteo da cujem)

:)

Sta si pitao onda, kad si vec znao za koji navijas |P

Da kazem impresije posle malo koriscenja a95tice.

Pocecu od stvari koje mi se ne svidjaju:
- focusiranje je jako sporo (1-2s)
- ima samo 1 mesto za snimanje custom settingsa (mislim da je a80 imao 2), to je dosta veliki nedostatak po meni, posto je focus spor, logicno je da se na c1 snime podesavanja za tzv. 'snap mod', ali onda nema vise mesta nizasta drugo :(
- vratanca za cf karticu su ocajna :wall:
- zoomiranje je vrlo grubo (mislim da ima SAMO 5 koraka zuma i to je to).
- imam veliki nos :D, pa kad hocu da gledam kroz opticko trazilo to ispadne vrlo neugodno
To su glavne primedbe, ostim toga smeta mi:
- Generalno meni su sve slike, sto kaze aleksandar, 'meke' tj. u opcijama bi morala biti mogucnost 'vise ostriti'.
- Brzo sam se navikao na interface, ali mislim da su sve kontrole softwerski lose slozene. Ja bi portret, night shot, landscape stavio pod scene, morali bi postojati direktni shortcuti za menjanje expozicije i iso.
- Nedostaje best_shot mod, bracketing opcija, continious_auto_focus opcija.
- Kvalitet LCD ekrana me nije nesto odusevio.
- Kontrola jacine blica ima samo u manuelnom modu.

Nisam snimao po noci, pa neznam tacno koliki je nivo suma u 5mpix., ali mi se cini da je veci nego na a80.

Dobre strane su sta je vecina vec rekla:
- pregrst opcija za A klasu
- veliki pokretni ekran
- BRZINA u radu, aparat skoro trenutno snima sve sto se radi.
- aa baterije/cf kartice

Sve u svemu sasvim OK foto aparat, ali nista posebno, po meni precenjen sto se tice novcane vrednosti.
Izmedju A80 i konkurencije je bila bas velika razlika, a95 nije doneo bas nista novo a drugi su napredovali...

Poslednja izmena:
Ja sam lepo rekao da je c765 bolji aparat... sve tvoje primedbe ne stoje na njemu |] da ne pominjem razliku u materijalu...

Neznam, nisam probao c765, jedino ono sto si mi dao juce na par minuta,ergometrija-kao da drzim ciglu u ruci, a i objektiv spominjao si nesto da je klimav? :D

olympus pravi te klimave objektive, tako je i na 8080... sluzi da bude brzi objektiv (tj zum), od 1-10x odradi za 2,5 sec, ako se dobro secam, a imaju jos nekih razloga zasto je klimav, ali se ne secam...
sto se ciglastog oblika tice, slazem se, ali bar nije plastikara |]

Ljudi bre cemu rasprava?Oduvek se znalo da Olympus ima najbolje objektive tako da...

дакле на крају који је бољи? мене баш интересује!

Nema tu sta bolji, aparati su razliciti. Olympus ima duzi zum i nesto vise moogucnosti - live histogram, spoljni blic. A95 ima obrtni ekran i pravi bolje slike zbog veceg CCD-a i kraceg objektiva.

Objektivi se "klate" kod vecine aparata zbog raznih zazora, npr skupljanje/sirenje na toploti, rad mehanike i sl (ima unutra vise pokretnih stakala). Posebno je izrazeno kod duzih objektiva (tj. veceg zuma). Efekta nema kod aparata ciji se objektivi ne uvlace/izvlace - npr. Sony F717, Minolta A1 i sl.

Ma to sto se klati, stoji preko objektiva, nije to objektov, kada se aparat ukljuci, to se izvuce skroz, a objektiv radi unutar toga. Olympusove, c7** serije imaju fantasticne objektive a c760 ima manje mega pixela i sve je identicno kao c765, a jeftiniji je skoro 50 evra, moj glasi ide za c 765, imam ga duze vreme i imam jednu samo zamerku, treba mu malo duze da fokusira kada je lose svetlo, a ja uvek koristim manuelni fokus, tako da me bas briga. a sa stativom practikinim od 500 dindzi pravim cuda

Secam se da sam citao za olympus da se na svim novijim objektivi klate i da postoji dobar mehanicki razlog za to... a sad nemam te novine gde sam to citao...

U mom slucaju je odluka pala na c770... mpeg4 je presudio, kao i velicina... fz20 me plasi |), a fz3 sam video slike neke i nikako nisam bio zadovoljan... canon s1, z3 su daaaleko iza po kvalitetu slika, a i po kvalitetu izrade koliko ja cenim (nisam ih drzao u ruci...)

Nazad
Vrh Dno