Šta je novo?

C64 i anomalije

Elvir

Cenjen
Učlanjen(a)
05.09.2012
Poena
180
Pre izvesnog vremena dosao sam do jednog C64 iz 1984 godine.U pocetku se tokom upotrebe sve cini da je u redu ,medjutim posle nekih sat ,odnosno kada se zagreje na ekranu pocnu da se pojavljuju neke vrste anomalija/linija u igrama ,najvise na desnoj strani ekrana. Malo po malo ,saznao sam da se to desava zbog pregrevanja VIC grafickog cipa i problema se moze resiti sa ugradnjom adekvatnih delova za hladjenje.

Kada sam otvorio racunar primetio sam da graficki cip stoji malo drugacije u odnosu na neke modele i da nema isto limeno kuciste a koje ujedno sluzi i za hladjenje VIC-a. U pitanju je ova revizija ploce :

800px-C64_PCB_Assy250425.jpg

Preko grafickog cipa stoji samo jedan lim i to je sve.

U steku imam jednu plocu iz 1983 godine ,koji ima malo drugacija resenja odnosno graficki cip je smesten u okviru jednog limenog kucista i poklopca koji preko jednog jezicka naleze na VIC preko termalne paste. Dosetim se onda sa skinem/odlemim to kuciste u u ubacim u C64 koji ima problem. Tako sam i uradio ,kao na slici.Onaj jezicak sasvim lepo naleze na cip.Sklopim ,testiram i posle sat vremena korisnjenja,nisam primetio anomalije kao ranije.Ono sto mi jedini preostaje da uzmem jos malo termalne paste i iskoristim je na jezicku koji naleze na VIC,za svaki slucaj.

hladjak_zps6133719a.jpg

U procesu sam restauracije (retrobrajt, ali i puštanje u pogon) nekih mojih starih komodoraca (debeljko iz '84 i C64C iz '87/88).
Interesuje me, kakvo napajanje koristiš? Čitam da nije baš preporučljivo koristiti originalna napajanja (ono što je bilo zaliveno gumom, heh) posle toliko godina. Vidim da se u principu koriste neke samogradnje, tako da me čeka to, svakako :D

U procesu sam restauracije (retrobrajt, ali i puštanje u pogon) nekih mojih starih komodoraca (debeljko iz '84 i C64C iz '87/88).
Interesuje me, kakvo napajanje koristiš? Čitam da nije baš preporučljivo koristiti originalna napajanja (ono što je bilo zaliveno gumom, heh) posle toliko godina. Vidim da se u principu koriste neke samogradnje, tako da me čeka to, svakako :D

Koristim sam originalno.Pre svake kupovine ,obavezno ispitaj napajanje pre povezivanja na racunar.Mada obicno ti prodavci preko limunda/kupinda daju 100% garanciju da je ok. Ja do sada nimam imao problema. Koristim ova koje su pocela da se proizvode tokom revizije i samog C64 modela ,odnosno C64C.

001-small.jpg

Nisam se još upuštao u kupovine u potrazi za delovima. Više sam mislio za ovo moje sadašnje koje nije uključivano bezmalo 20 godina :D

Ispitaću ga svakako, nego baš čitam po lemonu i sličnim mestima da su skoro jednoglasno svi protiv upotrebe tih starih napajanja, pa me to onespokojilo, jer se ne smatram previše upućenim u detaljnije popravke ploče, pa bih da izbegnem ako je moguće barem probleme koji bi bili izazvani lošim napajanjem. :D

Meni ovo desno na slici licni na napajanje za 1581?
Ja imam dva-tri stara napajanja za C64 i do sada nisam primetio da ima nekih problema i sa tim zalivenim u epoksi smolu.
Inace ako hoces da budes siguran, sto ne iskoristis neko staro PC napajanje i +5V povezes direktno a +12V liniju preko 7809(ili jos bolje 78S09) regulatora?
Na regulatoru samo improvizuj hladnjak da se bolje hladi.
Ja sam tako napravio slicno napajanje za 1541 II i dobro radi.

edit: sada sam video da 9V mora da bude AC. Znaci ili 2x9VAC trafo ili nesta nalik ovome...
http://users.on.net/~clockmeister/other/VIC20C/

Poslednja izmena:
@sinisamars
U tom starom napajanju sto je uliveno u smolu eventualno treba zameniti elektrolit da bi bio siguran u njegovo ispravno funkcionisanje. Samo je trafo zalifen u tvrdu smolu iz razloga da sto bolje odvodi temperaturu sa i iz istog.Kondenzator i grec(diode) su van smole. Secam se da su se davnih dana ta napajanja grejala kao pegla ali im je to malo smetalo. Ova novija cetvrtasta na njih su se ljudi vise zalili.
E sad nije mi jasno zasto su na lemonu jednoglasno protov trafo napajanja ali ja pc napajanje mogu da uposlim samo na kratko za retro potrebe. Nista ja njima ne verujem u galvansku razdvojenost i preciznost regulacije napona.Mislim ono kinesko djubre od pc-a ce riknuti svakako ali da mi zx ili c64 crkne zarad svicer napajanja ne hvala. Iz prakse se mom prijatelju pokazalo da amiga cudno radi,covek svasta izmenjao a na kraju ispalo da zeza amigino svitcer napajanje . Sad ima namotan klasican trafo amiga fercera samo tako.

To desno mi je služilo za 1541-II, proverio sam pre neki dan i uključuje se. :D

U principu, vidim da ljudi prave, prepravljaju i kombinuju to na razne načine (na onaj DIN samo po šemi rasporediti 9 volt AC 1A i 5 V DC 1,5A), ali pošto ja nisam sasvim na "dobar dan" sa elektronikom, to ću sve uz neke drugarske asistencije da radim.

Napravio sam napajanje za C128 od trafoa za 9V~, oko 2A, namenski radjeno. Plus obican switch koji daje 5V 2A. Sve je smesteno u kuciste od ispravljaca za Amigu 500, sa originalnim kablovima i prekidacem. Evo, maltretiram ga vec skoro dva meseca i nisam primetio ni jedan problem niti grejanje.
Tako da ti preporucujem da napravis nesto slicno, samo povedi racuna o amperazi na napojnim granama, one koje su porebne za C64.
Bolje je da izbegnes stare elektrolite i mogucnost da crknu svakog momenta. Ipak je proslo previse vremena.

Nazad
Vrh Dno