Šta je novo?

C2D E6600 BoxCooler broj obrtaja ventilatora

• Začetnik teme Začetnik teme xaver
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Imam dve identicne masine:

Chieftec DX-01 400W
Asus P5B-Dlx bios 1004
C2D [email protected] 8*400Mhz

danas sam cistio ventilatore, menjao pastu, doslo toplije vreme pa se vise greju..
kad sam sve vratio primetim da na jednom cooler vrti konstantno na 2300(+-)rpm
dok drugi vrti nesto malo preko 2000 (~2050). Brzinu sam gledao u Asus probeu, biosu, fanspeed-u - uvek isto.

Na jednoj masini mi je VCORE 1.400 dok je na drugoj 1.365(tako nesto), uglavnom tamo gde mi je veca voltaza, procesor se vise greje jer (verovatno zato) ventilator vrti sporije.

Da li je to normalno ili ja ne znam nesto sto bi trebalo da znam?

Pa veca voltaza=vece zagrevanje=veca temp

mozda su ti obrtaji ventova manuelno setovanji pa se zbog toga sve to deshava...

I ne znam koliko je preporucljivo drzati ti na 3.2 sa Box-om...

Zašto misliš da nije preporučljivo?

Ja držim svoj E6400 na 3.2 GHz sa box coolerom, vent na kuleru je na 1200 obrtaja, i stavljen je još jedan na 700 rpm koji duva u proc i jedan sa strane kućišta na 1600 rpm. Nemam nikakvih problema, evo da kucnem u drvo, još od januara.

od januara,sad ce jul pa ce da vidimo shta se deshava onda....
Meni je vec temp skocila za neki 5 stepeni u odnosu na pre sam 10 dana,a tek ce da upekne zvezda shto bi rekli...

Meni je trenutno u idle 37C po jezgru, 37 temperatura matične (čipseta). U full loadu mislim da je 62-65.. U pravu si to za te julske vrućine, videću, ako počnu da divljaju temperature smanjiću clock. :d

bolje organizuj kupovinu nekog boljeg kulera jer je to reshenje na duze staze,nego da smanjujesh klok,po meni je to logicnije reshenje...

Novi cooler je najbolje resenje, ali treba organizovati i veliko prolecno spremenje, znaci sklanjanje i vezivanje kablova, ubacivanje dodatnih (pozeljno tihih) ventilatora, ako ne rade bas kako treba(stariji) ventilatori, pada podmazivanje.

Ja sam ubacio napred cooler master 12cu iz CMStacker kucista (nisam mogao da verujem koliko se ne cuje), vezao kablove, na vga nabudzio ventish koji dolazi uz commanda i p5b deluze (za hladjenje chipseta) i stekam lovu za cooler.....(jos samo kada bih znao sta moze da se kupi za nekih 30 eurica a da hladi k`o tecni azot)

Jos jedno novo letooo, tako vrelo kao nikad preeeee.....

Poslednja izmena:
mozda me niste razumeli:

[email protected] na manjoj voltazi se vise greje nego isti proc na drugoj masini i na vecoj voltazi ali tu kuler radi na 2300rpm. Da li je tu zbog vise obrtaja temperatura niza uprkos vecoj voltazi.

I kako to da box cooleri iz iste serije se vrte razlicitom brzinom. Iskljucen mi je Q-FAN i slicno. Masine su podesene isto.
Probao sam da dignem voltazu na isto na drugoj masini, reko' mozda ventilator "sam dozira obrtaje" prema voltazi....ali nista.

U sustini voleo bih da mi i taj drugi vrti sa 2300 umesto sa ~2000(2050)rpm da bih imao malo bolje hladjenje.

pa normalno je da je niza tepm ako je veci broj obrtaja! Ima naravno uticaja voltaza,ali ocigledno je da se ovaj manje greje...
Ako nisu kriticne temperature nemoj da brinesh...

Pa ocigledno da nista nije jednako bas 100 % mislim na: box cooler, plocu, cpu... istovemeno se postavja pitanje kolko dobro (i kako) su namesteni senzori, posto i tu ima odstupanja prilikom montaze (+ greska merenja samog senzora) pa zato i asus probe pokazuje razlike.
Ima tu jos puno stvari koje mogu da uticu na postojece razlike

zar seznori nisu u samom procesoru...ako jesu kakve tu razlike moze da bude?

mene nervira to sto na jednoj masini T mi ovih dana (postaje sve toplije) ide preko 60 a masina mi cesto radi po vise sati na CPU100% a na ovoj drugoj je ok T ide do 58'c pri punom opterecenju. Ako bih mogao te performanse da dobije i na ovoj (koja je na nizoj voltazi ali i sa manjim brojem RPM) mislim da bi sve bilo ok

Poslednja izmena:
Sve je pitanje kolika je greska samog merenja tj. kolko su ti senzori tacni (kolika je dozvojeno odstupanje za senzor)
Sledeca stvar je i do samog box kulera: kako je nalegao na procesor, kako je t. pasta stavjena i kakvog je kvaliteta...
Svojevremeno sa na forumu naisao na sliku felericnog box kulera gde se vidi da nenaleze kako treba a to je dovojno da se napravi razlika izmedju dve identicnih konfiguracija

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=949057#post949057

Meni je trenutno u idle 37C po jezgru, 37 temperatura matične (čipseta). U full loadu mislim da je 62-65.. U pravu si to za te julske vrućine, videću, ako počnu da divljaju temperature smanjiću clock. :d

Tesko da ti je u CORE-u 37C. U tom slucaju delta T je veca od 21C, a to po Intelu nije dobro. Pre ce biti da ti je core temp ~45C. Startuj TAT Intelovo programce i postuj sceenshoot.
Hvala.

evo u slici i reci:
masine mi rade obe na 100% vec preko 1.5h pa rkoh da napravim test

masina1:
8*400, VCPU=1.375
masina1pg0.gif

ne znam odakle tolika razlika izmedju Asus Probe-a i ovog TAT-a, da li TAT koristi core senzore?

masina2:
8*400, VCPU=1.425
masina2vc0.gif

po ovome razlika u T je skoro 10' sto je mnogo (sto je mnogo - mnogo je) sa potpuno istim setovanjima, jos je na ovom hladnijem voltaza veca! Ajde to za primerak, znam i ja da ima boljih i losijih ali da je razlika tolika,,,prosto mi je ne verovatno da je tih ~200rpm razlike cini toliku razliku u T

pastu sam koristio obicnu belu (coolermaster u malom spricu)
kuler je dobro legao na cpu, oba kulera su pre neki dan detaljno ociscena, ista pasta stavljena na isti nacin, isto kuciste, isti ventilatori, jedino u masini br.1 je jedan HDD i jedan DVD vise nego u drugo (potpuno nebitno)

Inace, sistem hvatanja za plocu kod intela je po meni veoma laose uraden, pogotovo u varijanti sa BOX coolerom, imao sam problema sa onim stipaljkicama koje ulaze u plocu pa sam posebnu paznju obratio na to da cooleri dobro prianjaju. Prilikom ciscenja sve sam detalno izglancao "da se sjaji", cak sam probao da u toku rada pritisnem cooler malo dok radi i posmatram da li ce T da se spusti malo ali nista se nije desilo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno