Šta je novo?

C2D E6550 i Asus P5K

Memoriju morash ruchno namestiti na 5-5-5-15 ( manje je bolje ). Koju memoriju imash ??

Koja ti je temperatura kad radi Orthos ?? I treba da ga namestish nek radi testira procesor ( Stress CPU ) i da mu stavish prioritet 9

imam kingston 1gb na 800mhz i takva 4 komada u kucistu.
to mi je sam on odmah podigao onako jel mi je sve na auto sem onoga sto sam namestio sto si mi ti rekao.
aha nisam znao sad sam opet ukljucio orthos i stavio mu prioritet 9 kao sto si rekao jel je bio 1 a stres cpu mi je vec bio namesten.
sta znaci taj prioritet u orthosu sta on meri?
kad on radi temp mi je sad na oko 43 C.

p. s. sad mi je odjenom komp zapistao jednom i malo se bio zabo... zbog cega je sad to? :-/

Poslednja izmena:
E nisam znao da imash sva chetiri slota popunjena... Ipak treba da podignesh napon na NB na 1.3 i napon na memoriji na 1.9V.
A chim je prioritet na orthosu veci vishe opterecuje procesor i vishe ga zagreva pa ako nije stabilan na odredjenom taktu pre ce da izbaci breshku na prioritetu 9 nego na 1. I temperatura je premala tu neshto nevalja. Jel je morish preko programa Core Temp kao shto sam naveo ?? Ako je tako skini najnoviju verziju.
I josh neshto: koje napajanje imash poshto ja se nebi zezao sa overclockom ako bi imao kinesko napajanje.

P.S. popuni stavku moja mashina da ljudi znaju kakve komponente imash.

:wave:

ja sam juce stavio FBS na 400, cpu voltazu na 1.325 a ostalo mi je sve bilo na auto.
ostavio sam bio preko noci da mi radi orthos 12h na priority 9, temperaturu sam merio preko core temp i sve vreme toko rada orthosa bio na 45 c. memoriju sam stavi na manual na 5-5-5-15 a napon mi je ostao na auto.
evo stavicu ti slike pa vidi pa i reci jel to ok.
ili treba da menjam nesto i da stavim NB na 1.3? on mi je isto na auto. ili mogu jos malo da podignem FBS da mi radi na 3gh ali sta onda sve treba da promenim. memoriju ne bih klokovao...

p.s. zaboravio sam onda da stavim moja masina... :)))

my.php
[/URL][/IMG]

my.php
[/URL][/IMG]

Poslednja izmena:
^^
Pa vidi ako sve radi nemorash da povecavash napon.
I treba da testirash Stress CPU - small fft tako testirash CPU i u tom testu ce temperatura biti nekih 5-8C veca nego u ovom... I sad vidim da ti je default napon 1.35 tako da ga slobodno podigni na toliko i dizi FSB dokle got je stabilan. Ako ocesh 3.0 GHz FSB podigni na 430 MHz ali mislim da cesh morati i da dizesh napon na memoriji za jedan stepenik... Probaj pa cesh videti...
Javi dokle si stigao.

jel ovo ok sto si video, kako ti se cini?
pa koliki onda na memoriji da stavim napon ako ga budem dizao na 3GH? jel mi je sad sve na auto pa ne znam koliki je po default.
kako cu ja znati da li ce da radi ok tj da li je stabilan ili ne ako ga budem podigao na 3.0 a sve ostalo ovako kao sad? jel ce orthos to da mi kaze? ono nb i ostalo da ne diram ako budem dizao na 3.0 GH jel mi je sve to sad namesteno na auto sem cpu-a koji je sam stavio na 1.325... znaci da cpu slobodno podignem na 1.35?

p. s. izvini sto te sad malo ovkao gusim ali stvarno se ne razumem bas najbolje u ovo. do sad sam sve radio kao sto si mi rekao.
hvala ti na pomoci u svakom slucaju

Poslednja izmena:
Ma ok je sve ali nemoj napone da ostavljash na Auto poshto plocha obichno stavi i vishe nego shto je potrebno... Default napon za DDR2 memoriju na 800Mhz CL5 bi trebalo da bude 1.8V a poshto imash popunjena sve chetiri slota podigni napon na 1.9 trebalo bi da bude dovoljno. NB napon stavi na 1.3V ako je 1.25 default poshto ipak podizesh FSB dosta visoko a uz to imash i chetiri shtapa memorije. I orthos ce da ti kaze ako procesor postane nestabilan na odredjenom taktu... Jednostavno ce da izbaci error. Onda znash da neshto nevalja pa spustish ckock ili podignesh napon. I teraj taj procesor na koliko got moze sa 1.35V napona... Ako i dalje zelish podizati napon i clock predlazem ti da kupish bolji cooler za procesor od box-a.

aha, ok uradicu to tako kao sto si mi rekao pa ti javljam za par dana kako je proslo.
sad necu dizati jos na 3.0 jel mi treba komp da neke radove pozavrsavam. pa za koji dan kad ga budem podigao i testirao na orthos javljam ti.
hvala ti jos jednom druze

hteo sam da podignem napon NB na 1.3 kao sto si mi rekao ali tamo imam samo 1.25, 1.4 i jos jedan?
koji da stavim?
FBS sam pojacao na 430. voltaza cpu-a mi je ostala na 1.325. da li i nju da podignem na 1.35?
memoriju sam stavio na 1.9v, 5-5-5-15 da bude. i video sam na cpu-z za memoriju da mi je DRAm Frequency na 430 mhz. jel to ok? ali nisam nista cackao oko onga da li da mi radi na 800mhz, 960 itd... sta tu da stavim jel mi je to na auto trenutno kao i sve ostalo.
hocu da mi bude 3.0 i da tu stanem jel imam na njemu njegov kuler sto se dobnije i jos tri kulera u kucistu dva izvlace vazduh a jedan duva direktno u njega. to ce mi biti sasvim dovoljno
reci mi samo sta jos sve treba da odradim da bi mi on normalno radio na 3.0?
kako sve one napone da stavim, na koje vrednosti?
jel ne znam kako su namesteni po default jel to nisam nigde mogao da nadjem de pise, sve je to meni bilo na auto. tj sve do sad dok nisam krenuo sa klokom pa sam samo dirao on sto si mi rekao i namestio da bude a ostalo mi je sve na auto. jel nisam znao sta i koje vrednosti tu da stavim jel mi vise njih ponudi... :-/
samo jos sve ocu da namestim da bi mi radio na 3.0 normalno i necu te vise gnjaviti. :)))
hvala ti puno na dosadasnjoj pomoci.

p. s. *** nemam stvarno nikog ko se razume extra u kompove da mi pomogne...

Poslednja izmena:
Pa vidi ako komp radi stabilno i prolazi orthos nemorash ni da dizesh napon na NB. Ako si FSB stavio na 430 i memoriju na 1:1 ona radi na 430x2=860 MHz. Svaki sistem je pricha za sebe. Nemogu ti ja reci koliki napon da stavish na procesoru da bi on radio stabilno - to cesh ti meni reci. Ako radi stabilno na 430x7=3010 MHz sa 1.325 naponom i memorijom setovanom na 860MHz CL5 sa 1.9 V onda nemorash nishta da dirash. Ako orthos izbacuje greshku onda podizesh napon na procesoru ( poshto njega testirash orthosom testom small fft ) za recimo nekih 0.05 pa onda opet pustish orthos pa da vidish dali je stabilan...

aha
a za sta sluzi onda NB i kad da znam da li njemu da dizem napon ili ne? trenutno mi je na auto.

Poslednja izmena:
aha
a za sta sluzi onda NB i kad da znam da li njemu da dizem napon ili ne? trenutno mi je na auto.

Vec sam ti odgovorio: ako je sistem stabilan nemorash da dizesh napon ali ga nemoj drzati na AUTO !! Postavi ga na najmanju vrednost pa ako sistem nije stabilan ili nece da se podigne podigni napon za 1 stepenik.

kolkovao sam juce procesor na 3.0.
stavio sam:
FSB 430
DRAM FREQ 860mhz; 5-5-5-15
CPU 1.325V
CPU PLL 1.50V
DRAM 1.9V
FSB termination 1.20V
NORTH BRIDGE 1.25V
evo su rezultati posle 12h priority 9.
orthos mi nije bio prijavio nijednu gresku koliko znam i procesor mi je radio za vreme njegovog rada na oko 48 C.
reci mi kako ti se cine rezultati i jel sve ok?
pozz

my.php
[/URL][/IMG]

my.php
[/URL][/IMG]

OK je ali opet nisi testirao CPU. Testirao si ceo sistem sa orthosom ( shto je dobro ) ali ipak treba posebno da testirash i CPU ( 12h ce biti dovoljno ;) ): Vidi sliku shta treba da podesish: Small FFTs - stress CPU

e super.
ipak se ja ne razumem bas toliko dorbo ko ti. zato sam i pitao nekog za pomoc.
stavicu na otrhos da mi se i testira cpu na small FFTs-stress CPU ovih dana, pa cu ti i javim rezultate toga da vidis kako je proslo. skroz sam bio sinoc zaboravio da to postavim a kad sam se setio vec je bilo proslo oko 8h na ovome pa nisam hteo da diram. :)))
a ovo sto sam ja sad stavio, sta sam testirao sa tom opcijom?
bitno mi je da si rekao da je sve ok i da je sve proslo u redu. necu vise dizati nista barem za sad dok ne kupim bolje hladjenje. nadam se da ce ok i sa ovim raditi i da mu nece biti nista. :)))
druze hvala ti jos jednom puno puno na pomoci.

p.s. do jaja si ti bas izvukao iz ovog svog procesora... :)))
pozz

Poslednja izmena:
treba mi mala pomoc.
pre neki dan sam instalirao windows vista ultimate 64 bit.
kad ukljucim propertis vista mi izbaci da mi procesor radi na 2.33 a ja sam ga klokovao na 3.0.
a cpu-z mi pokazuje da radi na 3.0.
sta treba i kako da namestim da mi i vista pokazuje isto to?
kome je verovati kolika mi je svarna brzina cpu-z ili visti?
hvala unapred na pomoci

my.php
[/URL][/IMG]

i samo sam jos nesto hteo da pitam.
malo pre sam instalirao everest i on mi pokazuje isto da mi procesor radi na 3.0. sigunro je onda do viste neki bug... :-/
ali mi nije jasno za memoriju zasto mi pokazuje da su tajminzi na jednima 5 5 5 18 a na drugima 6 6 6 18? kad sam ja u biosu stavio da mi bude 5 5 5 15.
sta i kako treba da odradim da bi mi bili na 5 5 5 15?
plizz help

evo i slike

my.php
[/URL] [/IMG]

Shto se prvog posta tiche: kakve veze ima shta vista pokazuje ?? Valjda je bitno shta kaze CPU-z.
A shto se drugog tiche: nisu iste memorije odnosno dva GB-a su CL5 a druga dva CL6. Pretpostavljam da si imao 2GB pa posle dokupio josh dva ??

Memory timings ti pokazuje kako je podeseno u BIOS-u
A za svaki modul ponaosob ti pise kako su predvidjeni da rade u zavisnosti od FSB vrednosti.

A sto se prvog tice Vista uvek tu pokaze def. klok procesora bez obzira da li je on veci ili manji;)

Nekim memorijama je default 5-5-5-18, tako da to ne bi trebalo da te sekira, jer nije velika razlika u odnosu na 5-5-5-15.

Nego, jesi li probao sa default naponom da ga poteraš na 3+GHz? Ja sam svoj E6550 isto "pržio" naponom i igrajući se u BIOS-u shvatio da može da radi na normal voltaži, uz povećanje od +0.1V na NorthBridge-u. Probaj tako. Evo kolika je voltaža u idle-u:

cpuzxx3.jpg

Naravno, kad se optereti procesor popne se na 1.2xV. Inače, radi na 3.21GHz jer me memorija (a i hlađenje) ograničava.

E sad jedno pitanje za vas. Kako mogu da znam da li je memorija (Geil Ultra 2x1GB 800MHz) ograničavajući faktor (s obzirom da moram da je OC-ujem na 900+MHz) ili je ploča/procesor udario u wall. Ok, za procesor znam kako se testira - množioc na najnižu vrednost, pa gruvaj FSB, ali i u tom slučaju mora da se OC-uje memara... Pitam jer bih da se častim nekom memorijom na 1066MHz, pa razmišljam da li je pametna investicija... A voleo bih kada bi pogurao proc još 300MHz.

Poslednja izmena:
Shto se prvog posta tiche: kakve veze ima shta vista pokazuje ?? Valjda je bitno shta kaze CPU-z.
A shto se drugog tiche: nisu iste memorije odnosno dva GB-a su CL5 a druga dva CL6. Pretpostavljam da si imao 2GB pa posle dokupio josh dva ??

jesam, prvo sam imao dva giga od 800mhz kingston, pa sam posle jos dokupio dva isto kingston na 800mhz.
jel to utice nesto na rad sistema sto mi jedan CL5 a drugi CL6? trenutno mi memorija radi na 860mhz, 1.9v. nista nisam menjao od onda od kad si mi pomogao kad sam ga prvi put klokovao, komp mi od tad radi super da kucnem u drvo da ga ne ureknem... :D

bane22: aha to nisam znao za vistu da pokazuje def, to je mene i bunilo. :) znaci meni su ipak svi tajminzi na 5 5 5 15 kao sto sam ih i namestio u biosu? jel me je bunilo ono u zagradi sto pise pored memorije...

Partybreaker: nisam probao da dignem na 3+... meni je na njemu fabricko hladjenje, stime sto sam ubacio u kuciste jos tri kulera... napon na cpu mi je 1.325 a na Nb sam stavio 1.25. pa sta mislis da li da ga podizem na 3.2 i za koliko onda da podignem NB i da li treba jos da dizem cpu na 1.35?

*** jos sam ja svez u ovim vodama, ne razumem se bas najbolje u klokovanje... :D

hvala puno na pomoci svima

jesam, prvo sam imao dva giga od 800mhz kingston, pa sam posle jos dokupio dva isto kingston na 800mhz.
jel to utice nesto na rad sistema sto mi jedan CL5 a drugi CL6? trenutno mi memorija radi na 860mhz, 1.9v. nista nisam menjao od onda od kad si mi pomogao kad sam ga prvi put klokovao, komp mi od tad radi super da kucnem u drvo da ga ne ureknem... :D

bane22: aha to nisam znao za vistu da pokazuje def, to je mene i bunilo. :) znaci meni su ipak svi tajminzi na 5 5 5 15 kao sto sam ih i namestio u biosu? jel me je bunilo ono u zagradi sto pise pored memorije...

Ako ona memorija CL6 moze da radi stabilno na CL5 kako si je namestio u BIOS-u onda nema problema...

Nazad
Vrh Dno