Šta je novo?

C2D E4400 shutdown temperature?

9x333 na 1.3250v posle 5 sekundi orosa ili Tata temperatura ode do 82 stepena i raste Box kuler namesten na Max obrtaje pa sam prekinuo . Mislim da je bolje da ga ostavim na 250*11 bez dizanja voltaze . Hvala na pomoci i savetu Nikolas61

Meni takodje posle 5-6 sekundi T ode na 83C u TAT-u. Ja imam E4400 @3GHz, ali ja ga drzim ovako vec vise od 2 meseca i nemam nikakvih problema. Napon u biosu sam stavio na AUTO, ne znam koliki je, ali znam da je veci od 1,4V, jer kada rucno stavim 1,4V onda udje u Win i posle par desetina sekundi se resetuje. Dakle ploca mu je dala sigurno vise od 1,4V.
Ali, kao sto rekoh ja ga drzim ovako na 3GHz vec vise od 2 meseca, pre toga mi je bio na 2,7GHz i onda mi je T bila 80C posle par sati Orthosa (proslog leta), dakle i tu se dosta grejao.

E sad pitanje je koliko nam, meni i tebi prcko, novi cooler moze pomoci.
Recimo Hyper TX ili TX2, mislim snizice on maximalno 7-8C, ali ce nam T opet biti prevelike. Tako da se ja uopste ne brinem. Jednostavno ne pokrecem Orthos ili TAT test, a u igrama mi je max T=70C, i procesor se ne buni oko ove T, jer mi se nikad nije desio iznenadni restart/zamrzavanje.

Tako da ti je moj savet da ga drzis na tih 3GHz (ako su ti T u igrama ili tokom onog testa u 3DMark06 za procesor ispod 70C), a na leto kupimo recimo bolji cooler i nema brige ,).

Za sad ga drzim na 250*11 na default voltazi (1.2375) a za 9x333 moram u biosu da namestim 1.3250 i ko sto sam rekao temperatura ode za tili cas na 80 i kusur pod ortosom ili Tatom .Jedino sto me buni je to da se temperature razlikuju za 15 stepeni u Tat-u i Core tempu 0.96 (u 0.95 i0.95.4 su identicne kao u Tatu)pa neznam sigurno koja je stvarna temperatura . Ni ovako nije lose 2750 mhz je sasvim OK neznam sta bi bilo da imam L2 a ne MO reviziju za koju kazu da se manje greje ,a bolji kuler sigurno kad pocnu vrucine . 3DMark06 nemam pa nisam ni probao , napon mozes da proveris iz CPU-Z 1.42 kazu da je tacan

Prilozi

• E4500 0.95.4.webp
    E4500 0.95.4.webp
    145.7 KB · Pregleda: 45
  • E4500  0.96.webp
    E4500 0.96.webp
    144.7 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Za sad ga drzim na 250*11 na default voltazi (1.2375) a za 9x333 moram u biosu da namestim 1.3250 i ko sto sam rekao temperatura ode za tili cas na 80 i kusur pod ortosom ili Tatom .Jedino sto me buni je to da se temperature razlikuju za 15 stepeni u Tat-u i Core tempu 0.96 (u 0.95 i0.95.4 su identicne kao u Tatu)pa neznam sigurno koja je stvarna temperatura . Ni ovako nije lose 2750 mhz je sasvim OK neznam sta bi bilo da imam L2 a ne MO reviziju za koju kazu da se manje greje ,a bolji kuler sigurno kad pocnu vrucine . 3DMark06 nemam pa nisam ni probao , napon mozes da proveris iz CPU-Z 1.42 kazu da je tacan

Meni TAT, CT 0.95.4 i Everest 4.20 Engineers edition pokazuju iste temperature :type:.

Djavola tacno pokazuje 1,42 verzija. Evo sad sam je skinuo i pokazuje isto kao i 1,41 verzija, tj. pokazuje netacno.
Ja sigurno imam veci napon od 1,392V, jer kada stavim u biosu rucno 1,4V sistem je nestabilan, tako da imam sigurno veci napon na procesoru od 1,4V :type:.

Prilozi

• CPU-Z 1.42.webp
    CPU-Z 1.42.webp
    34.4 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
I meni je u Biosu podesen napon na 1.2375 a CPU-z pokazuje 1.200 koliko sam shvatio citajuci postove ovde na benchu svaka ploca ima odredjeni pad voltaze tako da je to neminovno sem ako neuradis nesto po tom pitanju . Probaj rucno da stavis 1.42 ili 1.43. Kad stavis na auto ploca sama odredi napon za proc cesto veci nego sto ti je potrebo .Pogledaj u Ezzi Tune programcicu od Gigabajta sto dolazi na CD-u uz plocu koliko ti tu prijavi za voltazu procesora kad je na auto

Poslednja izmena:
I meni je u Biosu podesen napon na 1.2375 a CPU-z pokazuje 1.200 koliko sam shvatio citajuci postove ovde na benchu svaka ploca ima odredjeni pad voltaze tako da je to neminovno sem ako neuradis nesto po tom pitanju . Probaj rucno da stavis 1.42 ili 1.43. Kad stavis na auto ploca sama odredi napon za proc cesto veci nego sto ti je potrebo .Pogledaj u Ezzi Tune programcicu od Gigabajta sto dolazi na CD-u uz plocu koliko ti tu prijavi za voltazu procesora kad je na auto

Da, zaboravih na taj pad voltaze 🙂.
Znas kako me mrzi da se cimam i da trazim odgovatajucu voltazu, siguran sam da mi recimo napon manji za 0,01V (1,42 umesto 1,43V na primer) nece mnogo pomoci oko visokih temperatura.

Poslednja izmena:
Sad sam malo citao po netu Cor temp 0.96 i 0.95.4 se razlikuju u prikazu temperatura za cor 0 i 1,al kad u setinzima stikliras Show Delta to Tjuction temp oba pokazuju iste vrednosti , koliko sam shvatio Show Delta to Tjuction temp je luft koji imas dok proc nepocne da trotluje .
Ako nisam u pravu izvinite

Ja sigurno imam veci napon od 1,392V, jer kada stavim u biosu rucno 1,4V sistem je nestabilan, tako da imam sigurno veci napon na procesoru od 1,4V :type:.

Udji u bios i zapamti na kolko si setovao V, onda udji u win i iz cpu-z pogledaj V u idle-u, taj manjak V u odnosu na bios je standardan Vdrop, a manjak moze biti jos veci pri jacem opeterecenju procesora (orthos, rendering), koji u tim trenucima trazi vise struje koje ploca zavisno od modela ne moze da pruzi u sto ispeglanijem naponu.
Taj drugi fenomen se zove Vdroop.

Vise puta pominjano na forumu, pa nije na odmet da se opet otkuca. :wave:

Nazad
Vrh Dno