Šta je novo?

C2D 6750, temperatura, kuler i obrtaji

HoochieMan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
304
Nova mašina, iz potpisa, pa moram da pitam jel ovo normalno. Nije klokovana, i ima box kuler. Po startovanju mašine, ventilator se vrti na relativno tihih 1600 obrtaja, ali nakon opterećenja procesora igrom (npr Oblivion, NFS, šta god) temperatura se penje do 45-50 stepeni i ventilator se ubrzava na 2500 obrtaja. Bukvalno urla! Jako depresivno i bučno.

Da li je ovo normalno stanje, pre svega za rad ventilatora na kuleru, i da li bi zamena box-a sa HyperTX2 doprinela realnom smajnenju buke? Koliko je vama temperatura/obrtaji pri opterećenju?

Na klokovanje ne smem ni da pomislim, na 3.2 nisam čuo sebe kako razmišljam (temperatura pod full opterećenjem je ok, 60-ak stepeni). Mislim da ni komšije nisu čule sebe kako razmišljaju.

temperatura zavisi i od kucista, broja ventilatora u njemu, a ne samo od kulera na CPU. Svakako je grehota drzati 6750 na def taktu. Mjenjaj kuler, vidi ovde na forumu koji je najbolji (imas jako dosta tema o kulerima) i dizi to na 3.2 i vise. Ja imam 2140 i box kuler i mogu ti reci da se poprilicno cuje i na 1600rpm.

Ispravka, preterao sam. na def taktu temperatura je daleko manja, ne prelazi 40. A ventilator urla. Mislim da je pravo pitanje da li je normalno da ventilator toliko diže obrtaje na relativno niskoj temperaturi procesora? Ako je normalno odlično- leti napolje momentalno i biva zamenjen, ako nije- da li je možda problem u biosu pa je regulacija loša?

Ima da ide klok gore, naravno, dosad ništa nisam vozio nenaduvano. Ni ovoliko bučno.

meni se box na 2140 na def taktu danas vrtio na 1600rpm i prilicno se cuje. Mogu mislit sta ce biti kad se zavrti na 2500. Mjenjaj to svakako, kazem ti grehota je drzat box na takvom procu. Da te pitam, i sam mozda nabacim 6750 pa me interesuje kako rade igre recimo world in conflict i koliko 3dMarka06 daje?

Poslednja izmena:
@HoochieMan:

normalno je. Uzmi TT big typhoon, titan ili CM hyper TX/TX2 (proveri da li ti ploca u biosu ima opciju da menjas kontrolu obrtaja sa 4pin/3pin mod posto dosta njih nema pa onda ne radi regulacija obrtaja (TX2 ima 3pin prikljucak). Inace, trebalo bi da mozes i da stavis fiksan broj obrtaja ili da izmenis brzine ventilatora na odredjenim temperaturama pa ne moras nista da menjas i ostavis BOX kuler, mada je bolje da uzmes neki drugi, recimo hyper TX za 20-tak evra.

Ja sam pre neki dan uzeo isti proc i dq6 i meni temperature na 3.2ghz su 28-35 u iddle-u(core temp) sa box culerom, ventilator se pola vremena i ne vrti a i kada se vrti koliko sam video ne prelazi 1200 obrtaja ( obicno ~700). Kada igram igre penje se na ~45 ali i dalje ne cujem vent, cak i kad pogasim sve ventove na kucistu jedino se blago cuje napajanje i naravno hard, tako da ne bih bas rekao da ti je to normalno stanje.

Poslednja izmena:
tako i ja mislim.
brzina hladnjaka moze da se steluje (bar kod asusa i gigabyte-a), negde iz biosa, negde pomocu alata sa cd-a od maticne

stavis da ti na 55C hladnjak ide na max obrtaje, a na npr 30C min- oko 1100.
takodje mozda ti uopste nije ukljucena kontrola broja obrtaja, pa se onda box sam hardverski (ne)regulise.

Stavio TX2, i sada je u redu. Radi na standardnih 1800-1900 obrtaja i slabo se čuje u odnosu na box. Upravo pržim Orthosom na 3.2GHz i lepo drži temperaturu, mislim da je nešto bilo gadno istripovano u sa box kulerom ili biosom (flešovao sam ga danas).

Elem, kao mali off- procesor se upravo pod orthosom drži na ispod 50 stepeni već pola sata, ali na ploči north bridge je... užasno vreo (peče prste :) ), south kako-tako. Još jedno glupo pitanje- kolika je default voltaža za ovaj procesor? Bios je malo čudno koncipiran, postoji opcija auto al bih da je izbegnem, a kao default je navedena vrednost valjda 1.315 ili tako nešto (preko gugla tvrde 1,25). Help, malo sam zarđao?

ne diraj NB hladnjak ispecices se, stavi ga na 1.35V i ne diraj ga, on cuti i radi, sta ti smeta sem sto malo greje kuciste :p

@nenadH3:

ma jok bre, stavis da pali ventilator tek na 35C, pola na 50C full na 65C i mir i tisina. Drzao sam 3200mhz na box-u tako jedno vreme, do duse mogao sam da biram samo kad da pali vent i koje korake da radi...

znam naravno. to i jeste tu da svako sastavi prema svojim potrebama.

@hoochie dok ne klokujes, stavi u biosu auto za Vcore, omoguci c1 i eist, u windowsu za power properties izaberi 'minimal power management' i radice ok.

Auto na napon radi "domaćinski", ne štedi. Klok je čisto higijenski 3.2GHz, gledam šta radi sa naponom i čudim se- diže na >1.4V, prži ga bez potrebe. malo mi je čudno da u biosu ne mogu da mu namestim default napon već samo auto. Najmanja moguća opcija koju sam odabrao za Vcore (mislim da je +0.0125V) drži ga bez problema stabilnog i hladnog na ovom taktu (znači male varijacije oko 3.1V). Zanima me kako podesiti ostale opcije za napon (FSB itd)- tu sam odčekirao auto i odabrao minimalne vrednosti (imam gadan trip da će northbrodge progoreti ploču i nestati u plamenu).

Šteta stvarno tog northbridgea, procesor bi mogao daleeeko više sa ovim kulerom (nisam alav, i ovo je dovoljno fala bogu). Jedna fina opcija hyperTX2 koja mi se danas dok sam ga kačio na ploču činila glupa je plastični deo koji pola izlaznog toka vazduha usmerava na ploču. Izgledalo mi je debilno to raditi dok nisam malo ispekao prste na north :mad:(jeb'ga, da sam ranije pitao pa posle uhvatio... hvala gx-x, na žalost ne šališ se). Sad usmerava vazduh na naponsku sekciju, al sutra ću ga okrenuti dole na north, pa da vidimo...

Sad sam već debelo otišao u off iz ventilatora u napon i klokove:bottle: ,al treba mi savet pa je bedak da pokrećem nov topic. Temperatura northa, kako je meni logično, trebala bi da raste sa naponom čipseta i sa rastom fsb? To bi značilo da ako se jače naduva cpu, ode i temperatura northa u trocifreno?
@gx-x :Koja setovanja držiš na naponima (cpu i ostalih par opcija osim memorije)? Ne znam šta im bi da postave onako mali hladnjak na severnjaka :wall:, greota sputavati ovako raspoložen procesor zbog temperature northa.

Nešto razmišljam... naponi su mi bili podešeni na auto sa box kulerom... s obzirom da sumnjam da je ta opcija malo s..bana i pri iole većem opterećenju pumpa napone, moguće je da je pri default kloku napon bio bespotrebno podizan i procesor grejan, kuler je pokušavao da sve to ohladi... i odoše obrtaji u tri lepe. Žao mi je što nisam pratio napone dok je box hladio, već samo temperaturu... računam nisam dizao u biosu napon, pa ni ne gledam...

Auto na napon radi "domaćinski", ne štedi. Klok je čisto higijenski 3.2GHz, gledam šta radi sa naponom i čudim se- diže na >1.4V, prži ga bez potrebe. malo mi je čudno da u biosu ne mogu da mu namestim default napon već samo auto. Najmanja moguća opcija koju sam odabrao za Vcore (mislim da je +0.0125V) drži ga bez problema stabilnog i hladnog na ovom taktu (znači male varijacije oko 3.1V). Zanima me kako podesiti ostale opcije za napon (FSB itd)- tu sam odčekirao auto i odabrao minimalne vrednosti (imam gadan trip da će northbrodge progoreti ploču i nestati u plamenu).

Šteta stvarno tog northbridgea, procesor bi mogao daleeeko više sa ovim kulerom (nisam alav, i ovo je dovoljno fala bogu). Jedna fina opcija hyperTX2 koja mi se danas dok sam ga kačio na ploču činila glupa je plastični deo koji pola izlaznog toka vazduha usmerava na ploču. Izgledalo mi je debilno to raditi dok nisam malo ispekao prste na north :mad:(jeb'ga, da sam ranije pitao pa posle uhvatio... hvala gx-x, na žalost ne šališ se). Sad usmerava vazduh na naponsku sekciju, al sutra ću ga okrenuti dole na north, pa da vidimo...

Sad sam već debelo otišao u off iz ventilatora u napon i klokove:bottle: ,al treba mi savet pa je bedak da pokrećem nov topic. Temperatura northa, kako je meni logično, trebala bi da raste sa naponom čipseta i sa rastom fsb? To bi značilo da ako se jače naduva cpu, ode i temperatura northa u trocifreno?
@gx-x :Koja setovanja držiš na naponima (cpu i ostalih par opcija osim memorije)? Ne znam šta im bi da postave onako mali hladnjak na severnjaka :wall:, greota sputavati ovako raspoložen procesor zbog temperature northa.

izvini sad ali moram malo grublje sa tobom, zbog ostalih. NHF molim te.

Prvo. Temperatura NB-a te ne sputava ni u cemu. Hladjenjem doticnog neces dobiti NISTA !!! Probao. Dakle nemoj se tripovati da je zbog vruceg NB-a tebi overklok limitiran - nije ! Biostar ploca konkretno TP35D2 ima automatsku regulaciju (on the fly) napona za NB, u biosu ti biras minimalni napon od koga ce auto regulacija pocinjati, dalje nemas uticaj. Stavi 1.35V i vozi. (da ne objasnjavam odakle mi info, reci cu samo da su neki ljudi merili i stvarno ima auto regulaciju NB napona). North je vreo ali je u 65nm, sam chip je hladniji. Sami predstavnici biostara su na pitanje sto niste stavili nesto bolje" rekli da su testirali ovo sto su stavili i da i pri najekstremnijim uslovima ovo radi sasvim ok, bez obzira sto je vrelo. Ja sam maltretirao ovu plocu i CPU do panja i dosao sam do istog zakljucka - radi ! Hladjenjem (80mm fan direkt na njega) ne dobija se NISTA sem nize temperature i VECE BUKE koja ne sluzi NICEMU ! Francuz P1ty je sa ovom plocom izgurao quad na 560 FSB (sa LN2 naravno) bez dodatnog hladnjenja chipseta, dakle, ako ti nemozes da ides dalje od toga dokle si stigao - sve je drugo u pitanju samo ne temperatura chipseta.
Ja sam postigao isto sa vodom kao i sa box kulerom, razlika je u tome sto VODA omogucuje da drzim CPU na 3400mhz sa temperaturama <70C pri orthos small fft's za svaki dan dok se box-om resetuje komp jer predje 85C...Dakle, NB nema VEZE sa time. P35 RADI kako treba da radi i ploca je za te pare EXTRA, nekom se zalomi da nece na 500FSB i onda kuka, ali ja kazem da nema potrebe za 500 pogotovo za svaki dan, a za to nam i treba komp zar ne ? Ovi takmicari uzimaju neke druge stvari, a i sa ovom plocom postizu sasvim dobre rezultate, ali ih ne limitira temperatura NB-a vec neke sasvim druge stvari (3-faze naponska na ploci recimo). Tako da nemoj da kukas i da se zalis na plocu da ti je kriva za nesto sto zaista nije. Evo, meni radi na 425x8, mem div, 400 1:1 850mhz 4-4-4-12 perf lvl. 4 i prezadovoljan sam. Menjao bih plocu za bolju samo zato sto volim da se zezecim i nizbogcega vise, a kamoli ne zbog NB temperature. Da ponovim - NB temp te ne ogranicava u OC-u CPU !!! ;) Menije vise smetao svaki MSI stock NB kuler koji tandrce nego ovaj pasivac sto je vreo.

Moja trenutna postavka je:
425x8 @1.44V (pri loadu je 1.42V) , memorija je na 850mhz 4-4-4-12, nb 1.35V, FSB termination na 1.55V (vazno ! ) mem je na 2.0V Sve sto se tice CPU-a je disabled ukljucujuci i "execute disable bit" iako to ne bi trebalo da ima veze ali mi svejedno ne treba (googlati za info, ne pitati mene). Idle temp 25C, Case temp 24C, full load orthos small fft's temp posle sat vremena 67C, Full load u toku 5-tog prolaza 3d marka 2006 = 52C max ! Napominjem da je ploca tanka ko papir i da blok nisam pritegao da ne bi slomio plocu, dakle kad napravim snalu za pozadi i pritegnem blok kako Bog zapoveda bice bar 5C nize full load temp (pritego na kratko pa video da su 5C nize ali nisam preterivao sa pritezanjem). Dakle ovo je na 1.44V za CPU.

I ne vidim zasto ovo moram PONOVO da pisem u tredu u kome ovo nije mesto ali neka stoji, nek ljudi vide da se ne tripuju vise. Barelake chip je ludak koji moze da izdrzi przenje i nemojte da se tripujete oko temperature doticnog. NE bi vam niko prodao plocu na kojoj se NB pregreva i usput ne radi kako treba, a za ovaj biostar iz ISKUSTVA tvrdim da ne treba uopste obracati paznju na njegovu temperaturu, samo ga nemojte pipati jer ce te se definitivno OPECI...

Hvala gx-x, jasno ko dan. Procesor sam poterao na 450 još juče, ali zbog nejasnoća o NB koje si mi razjasnio nisam smeo da razmišljam da ostavljam bilo šta van default takta. Nema potreba za ljutnjom. Strah od nepoznatog je najjači ljudski strah, sad je jasno. Pozdrav!

ma ne ljutim se, samo sam hteo da pomognem da se razjasne neke stvari...naravno da je hladnije bolje i da ce stedeti komponentu, ali kao sto vec rekoh, to sto je vruc ne znaci da nece dobro da radi...

Vrh Dno