Šta je novo?

C2D 21xx i P35?

nikoola

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12600KF / Be Quiet ARGB Pure Loop 2
Matična ploča
Asus ROG Strix B760-F Gaming WiFi
RAM
Corsair Vengeance RGB 2x16GB 5200MHz
GPU
Asus ROG Strix Gaming OC 3070 8GB
Storage
Samsung 980 PRO 512GB
PSU
Seasonic FOCUS Plus 850 Gold
Kućište
Fractal Design North TG black
Monitor
Dell UltraSharp U2722DE
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & MX Keys
Laptop
Macbook Pro 14 M1 16/512GB
Tablet
iPad Pro 11 3rd 256GB
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro 256GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nemojte me odmah napadati :d:

Oci mi ispadose od citanja i nasao sam samo pola odgovora na moje probleme. Procitao sam skoro sva pitanja, testove...

Kao i svi, zelim da izvucem maximum, ali za sto manje para.

1. Treba mi P35 ploca na koju cu sada bocnuti 21xx, a kasnije verovatno C2Q. Bio sam resen da uzmem DFI Blood Iron, pa onda poceh da se dvoumim, jer je Biostar slican a kosta 30e manje. Zatim dok sam citao teme, videh neke silne a jeftine Gigabyte-e.
Pitanje glasi: Sta uzeti?
Ne bih davao puno novca, ali ako je DFI Iron najbolje resenje onda nju kupujem za 105e. A ako za 30-ak e ima isto takvo resenje onda moze to (Biostar ili GB). Ako je mala razlika u ceni, sa solidna u kvalitetu, onda cu uzetei DFI.
Planiram da OCujem na njoj, CPU cu hladiti vazduhom...

2. Koji CPU uzeti dok ne uzmem C2Q? 2140, 2160 i 2180? Cini mi se da su male razlike, 2140 je najjeftiniji, ali mislim da je mozda 2160 najbolja kupovina.
Nece biti neki extremni OC, vec ono sto je slucaj u vecini slucajeva ~3.0.

Ono sto sam saznao u citanju tema je da cu uzeti Geil Ultra :d i 99% Palitovu 8600 Sonic+.
Ako slucajno nju ne uzmem zbog love, neko vreme ce mi stajati ova moja 7300GT iz potpisa.

Narode, HVALA vam puno!

Ako planiras kasnije kupiti c2q, onda kupi 2140, najjeftiniji i uglavnom moze na 3ghz.

Za veci OC quad cpu-a je potrebna dobra (citaj skupa) ploca koja ima dobru naponsku jedinicu.

DFI Blood Iron nije dovoljno dobra da se na njoj clockuje c2q?
Napajanje ce doci kasnije sa CPUom ili ako se u medjuvremenu skupi lova.

DFI Blood Iron nije dovoljno dobra da se na njoj clockuje c2q?
Napajanje ce doci kasnije sa CPUom ili ako se u medjuvremenu skupi lova.

Kao što je već rečeno: Za 21xx će ti biti odlična svaka P35 ploča, ali bukvalno svaka, a odluka o tome koja će biti kupljena se donosi obično na osnovu toga koliko je opremljena i na osnovu cene.
Što se tiče C2Q, tu je priča malko drugačija. Ovde je bitno da naponska jedinica ploče bude što jača, poželjno 8-phase, a tu dolazimo do jedinog problema prilikom izbora: cena. Sve ploče sa kvalitetnijom i jačom naponskom jedinicom su tzv. high-end ploče, sa cenom od 150+ eura.

Tako da je odgovor jednostavan. Ako planiraš C2Q, pa još i da klokneš, kupuj xtra kvallitetnu matičnu ploču, npr. Gigabyte GA-P35-DQ6 ili neku njoj sličnu.
Poz

Hmm.. to sam totalno prevideo.

Ali 170e za takvu plocu mi je previse.

A recimo ako umesto c2q bocnem neki c2d e6750, e6850? Da li i oni traze jaku naponsku jedinicu?

ps. pa ako je Blood iron ne moze da zadovolji zahteve, onda bolje da uzmeme jeftinijeg Biostara, pa kad budem uzimao c2q da kupim nesto drugo.

CPU cu uzeti 2160 jer mi je ispao u zameni

Poslednja izmena:
Što se tiče C2Q, tu je priča malko drugačija. Ovde je bitno da naponska jedinica ploče bude što jača, poželjno 8-phase, a tu dolazimo do jedinog problema prilikom izbora: cena. Sve ploče sa kvalitetnijom i jačom naponskom jedinicom su tzv. high-end ploče, sa cenom od 150+ eura...

Jel imaš neka iskustva, koliko će veći OC da ima sa takvom pločom (od 170€) u odnosu na npr . BIOSTAR-a?

Jel imaš neka iskustva, koliko će veći OC da ima sa takvom pločom (od 170€) u odnosu na npr . BIOSTAR-a?

Lično nemam iskustva sa C2Q-om, ali skoro po svim review-ma ljudi napominju da je energetski mnogo zahtevniji od C2D, pa je i napajanje procesora navedeno kao najbitnija stavka.
Koliko će da ide je tek pitanje, s obzirom da C2Q nije overkloker kao C2D, tj. procentualno nikada ne može da da koliko i njegov mlađi brat.
Ja sam samo dao predlog da ukoliko je već odlučio da je 21xx prelaz, a da je omo što želi u startu kupi kvalitetnu ploču i osigura se. Može i prelaz sa nekom solidnom P35, pa ako ne bude išlo sa quad-om da pređe na bolju.

Kod ovakvih pitanja i saveta kljucno je jedno pitanje koje do sada niko nije postavio pa evo ja cu :p.
Kazes da bi kasnije uzeo quad-a, koliko je to "kasnije"???
To je veoma vazno pitanje jer je sumanuto sada davati 70-100e vise za plocu samo da bi kroz neko vreme "bezbolno" presao na Quad-a. Savet je da sada uzmes P35(recimo Biostar) plocu i neki od E21xx proc-ova pa kad budes hteo da uzmes Quad-a zameni i plocu. Koliko bude pala cena P35 ploce koju budes imao otprilike isto toliko ce pasti cena novoj 8-phase P35 ploci pa neces nista izgubiti. Da ne pominjem da ce se u medjuvremenu mozda plan promeniti tj. pojavice se mozda neka nova kombinacija.

:wave:

Bravo Dekara.
Uvek se pojavi neka nova kombinacija ;)

Planirao sam da uzme c2q negde oko nove godine (decembar-februar). Mada planovi postoje da bi se menjali. Moze da se desi da umesto C2Q uzmem neki jaci C2D (6600, 6750, 6700...).

Posto sam sad odlucio za 2160, sta je onda najpametnije raditi sa plocom?

Ako ce neka ploca od 110-120-ak e lepo da se klokuje i da posluzi na C2Q-u onda uzimam nju.
Ako nece, onda cu npr. uzeti Biostar TP35 za 85e ili P35 za 75e i cutati dok ne budem prelazio na jacu.

I kako ce ta Biostar ili DFI ploca da odradi posao eventualno na C2D 6750 ili tako nesto?

ps. preporucite mi konekretan model

HVALA puno

Evo ja vozim 6850 i DFI Blood Iron i to sve sljaka kako treba, Biostar P35 nisam probao ali na Biostaru 965PT sam vozio 6600 na 3400MHz bez ikakvih problema.

Sto znaci?

Druze, pa i nisi mi bas pomogao :d: :wall:

mas uzmi biostar slobodno P35 ja na 965PT bez problema dostizem 400+ za fsb a tebi treba 333za 3ghz za E2160 a to moze P35 bez problema a moces da bocnes E6850 kasnije

1) kolika je razlika izmedju E2140 i E2160 sto se tice moguceg oc-a
2)koju plocu od navedenih i zasto:
gigabyte p35 ds3
gigabyte p35c ds3
asus p5kc
biostar tp35d2-a7
3) koju memoriju Geil, Kingmax, Apacer, PQI
Interesuje me kombinacija sa kojom cu sada moci da izvucem barem 2.4 GHz sa box kulerom, a takodje u januaru planiram da predjem na c2q
posto procitah gore da Asus p5kc osmostepenu naponsku jedinicu kakvo je stanje po tom pitanju sa ostalim plocama koje sam naveo

Sto znaci?

Druze, pa i nisi mi bas pomogao :d: :wall:

Sto znaci da ce Blood Iron sigurno terati to sto tebi treba(probao sam :)) a Biostar sa velikom verovatnocom(probao sam nesto slicno :)), ne znam sta ti tu nije jasno :trust:.
Ili da pojednostavim jos malo, obe ploce ce izvuci max iz E2160 a odluku koju ces da uzmes baziraj na ne-OC karakteristikama, tipa cena/garancija/oprema/...

Ma znam sta si hteo da mi kazes, ali i dalje nisam se pomakao u izboru.

a odluku koju ces da uzmes baziraj na ne-OC karakteristikama, tipa cena/garancija/oprema/...
Sta bi ti uzeo? Biostar TP35 za 85e, Asus P5KC za 100e ili DFI P35 za 105e (prednost Asusa i DFI je sto moze na rate, ali pitanje je da li vredi tih 20-30e vise love)?

ps. ma iz 2160 svaka P35 izvlaci maximum, ali mene interesuje C2Q (male sanse) ili C2D 6750 (koji cu bocnuti za neki mesec).
Znam da ti imas kombinaciju 6750 i DFI i da ubija. :banana:

:wave:

Ma dobro sam video nego greska u kucanju ;)

Hvala puno na savetima.

Ljudi, pomagajte. Do veceras poram da se odlucim.

Asus P5KC (8000din) ili DFI P35 Blood Iron (8500din)?

Totalno sam neodlucan. Cas ocu jedno, cas drugo.

Pa brate uzmi BIOSTAR-a, ASUS-a ili DFI-a, šta ti sada nije jasno, smanjili smo ti izbor na samo 3 ploče i ti sada hoćeš još... :d :D :d
hehe...

Vama lepo da me zezate, a ja za 2 sata moram da javim sta sam odlucio :wall:

hahah :d

Porucena DFI P35 Blood Iron za 8500 din (i to na dve rate, sto nama studentima i polu-radnicima znaci).

Presudila je ljubav prema DFI (jos od Lan Party-ja UT nf4) i to da na njoj ne moram da radim nikakve vmod-ove za neki jaci OC. I Dekarin uticaj, iskreno :d

Inace, jos sigurno godinu dana necu preci na ddr3, a tad ce vec izaci neki novi Pxx pa ce se menjati.

Hvala svima.

Ja bih preporacao MSI P35 Neo2-FR, evo je i na testu:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14146

ja sam uzeo

MSI P35 Platinum sa 2180 procesorom, nisu imali MSI P35 Neo2-FR, pa sam uzeo platinum, odlicna ploca za overklok, one su identicne ploce samo sto e platinum malo ukrasenija, citao sam da i isti BIOS dele.

Uzeo sam i MSI 8600 GT Silent.

Procesor za sada je na 2,66 ghz sa Intel box kulerom na 2000 obrtaja, idle 40C, 100% load 55C, sa 1,25V naponom.

Jedan je vec izas'o... i zove se X38 :d

Znam za njega, ali za godinu dana ce da izadje ko zna sta. ;)

Izgelda sam sam se uzalud radovao.
Maticnu cu morati da vratim, a nemaju drugu da uzmem sto morati da uzmem Asus P5KC ili tako nesto.

Izlgeda ploca ima bug sa zvukom. Zvucna mi non-stop krci, a levi zvucnik se ne cuje. Mikrofon se takodje ne cuje. Skidao sam druge drajvere, stavljao druge zvucnike, reinstalirao sistem i nista.

Nazad
Vrh Dno