castor je napisao(la):Sa čime da vidim koliko mi disk ima C1 grešaka?
Bane je napisao(la):Za profi upotrebu, kao na Bench sajtu, treba ti spcijalni komp koji koshta oko 9000$, dok za po kucu moze da ti posluzi bilo koji LiteOn based pisach, poshto za njih postoji inzinjerski program.
Bane
laxduke je napisao(la):Ne treba ti ni jedno ni drugo, samo ogromna kolicina vremena na ruskim mirc kanalima, gde se nalazi neverovatna kolicina korisnog softvera.
Bane je napisao(la):Urke, nijedan CD (ROM, RW, R) uredjaj na trzishtu nema odgovarajucu laser diodu pogodnu za test. LD koja ide u komercijalne uredjaje ima Beta toleranciju neshto iznad 40%, dok u profi uredjajima Beta tolerancija mora biti manja od 1.8%. Najbolji pokazatelj u razlici kvaliteta je i cena. Cena obichne laser glave sa 2+1 funkcijom je oko 2.1$ na 1000 komada, dok je cena laser glave sa jednom funkcijom (!) koja se nalazi u profi uredjajima preko 230$!
Test uredjaji za CD-ove (CDA3002Pro ili CS CDX) koshtaju oko 9000$, i sa samo basic verzijom softvera, dok pun softver koshta josh 4000$. Bilo je nekih low-end pokushaja sa korishcenjem TEAC-a SCSI 8x i Plextora 12x kao baza. Paketu je dodata i PCI kartica sa specijalnom internom magistralom koja se povezivala na uredjaje. Ta ideja je propala, jer je samo ta PCI kartica koshtala dobrih 400$ (mozda ju je neko video poshto je bila velichine kao VESA kartice).
Bane
laxduke je napisao(la):Lepo je sve to, ali to je aspekt uporedjivanja lasera sa uredjaja na kojima ne igras igrice, gledas fimove, kopiras, i mislim da je glupo kupovati neki specifican uredjaj za kucu recimo lite-on da bi testirao ili cd karakteristike ili medije za snimanje...
Bane je napisao(la):Urke, to je sve tachno. Ja sam govorio o tome da se pravi nivo C1 greshaka ipak mora izmeriti sa defaultnim uredjajem, chiji ce rezultati (mada ni to ne mora da znachi) posluziti kao osnova za dobijanja slike o chitljivosti tog medija na svim CD chitachima.
Bane
...
Da bi to nasao nema direktnog linka, moras da bunaris.
Jedan od boljih je FAST CD TEST by Fladimir Fedorov.
Lik je cudo, napravio je sam takav CD-TEST, da mozes samo da se zapitas???
Vredi truda i naci najnoviju veriju.
Traganje krece sa irc.efnet.net ....
Ha je napisao(la):Da ne bi bezveze tragali, ako si to vec isprobao, daj nam link-ove ili vec negdje okaci te korisne programe ...
pozdrav!
laxduke je napisao(la):Naravno, samo da popravim drenik nalog, imam nekih problema pri upload-u ?
castor je napisao(la):Ono što mene buni je slijedeća stvar (zbog koje sam i otvorio thread):
Kupio sam AOpen CRW4048 sa specifikacijom CD-R piše sa 40× (Z-CLV), CD-RW piše sa 12× (CLV), a čita diskove sa 48× (P-CAV). Pošto nisam imao kod koga da snimim u roku od sat do max sat ipo, odlučio sam se da kupim uređaj. Kupio sam ga, snimio CD-RW i završio posao.
Obzirom da idem u vojsku to će da mi stoji u mašini i niko neće da ga koristi pa sam mislio da ga prodam. Malo kasnije sam se predomislio, pa sam krenuo da snimam nekih 15 CD-ova što mi "vise" po mašini prije nego odem u vojsku.
I nakon što sam snimio nekih 2-3 komata, trebalo mi je nešto sa jednog (da napravim omot za DivX), ja ga ubacim u Teac CD-540E i on jedva čita CD!!!
Tu ja poludim i krenem da testiram CD sa Drive Check opcijom u Nero CD Speed-u. Uključim File check i Surface test i na kraju mi na CD-u ima 10% grešaka. File check je OK, ali Surface test...
Pustim ja sve testove, kad ono... Na pola CD-a brzina pada na 1.0 do 1.8×. Na drugom CD-u skoro čitava prva polovina diska je takva.
Onda uzmem te CD-ove i ubacim ih u CD-R/W i pustim sve testove, a ono... Okrenuto sve za 180% od Teac-a. Čitanje počinje sa 15× i ide do 30 i nešto, Surface test prijavljuje 0 grešaka (!!!) na čitavom CD-u.
I ja se tu nađem zbunjen. Ne znam više šta me *****ava: CD-ROM ili CD-R/W?? Nakon gomile iščitanih testova sa Benchmark-a na temu CD-R-ova, jedino mi na pamet pada prva grupa problema baziranih na C1 greškama: asimetrija čitač-snimač.
Da li sam u pravu ili...???
Pozdrav.
castor je napisao(la):Medije koje koristim su uglavnom Smartbuy (znači Prodisc), sa kojima sam BTW veoma zadovoljan. Na poslu po istim medijama snimam sa Teac CD-R 55S i nisam imao sličnih problema.
Bane je napisao(la):Za profi upotrebu, kao na Bench sajtu, treba ti spcijalni komp koji koshta oko 9000$, dok za po kucu moze da ti posluzi bilo koji LiteOn based pisach, poshto za njih postoji inzinjerski program.
Bane
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari