Šta je novo?

C# - sistemske operacije, domenske klase, DBBroker...

nikornla

Uticajan
Učlanjen(a)
17.12.2004
Poena
1,935
radio sam neki projekat za fax i odradio sve preko tronivovske arhitekture, u sklopu koje imam redom:
interfejs -> kontroler interfejsa -> kontroler aplikacione logike -> poslovna logika (domenske klase i sistemske operacije) -> DBBroker -> baza...

e sad, sve sam ja to lepo uradio koristeci odredjenu literaturu, primere i td. i td., al mi jedan deo nije najjasniji....
kad mi se izvrsava odredjeni scenario (npr. imam funkciju ubacivanje korisnika) i izvrsavanje dodje do "poslovne logike", kojim redom i sta se nad cim izvrsava izmedju domenske klase i sistemske operacije, pa to dalje ode do DBBrokera koji unesene podatke prosledjuje bazi??? koliko sam skontao sistemska operacija poziva transakcije koje su definisane u DBBrokeru, ali mi nije jasno u kom momentu mi se tu povlaci domenska klasa, koja ima onaj "opsti domenski objekat" i td...

nadam se da nisam bio mnogo konfuzan :)

FON? :D

haha, da :)

ti?

Poslednja izmena:
Isto :)
Teško da će bilo ko sa drugog fax-a umeti da ti odgovori kako treba jer konkretna implementacija se svuda radi drugačije.
Ja sam to polagao pre poprilično vremena, a mislim da se u međuvremenu nešto tu i menjalo. Jesi li radio sequence dijagrame? Tu bi trebalo da se vidi ko koga i kada poziva.

znam da nije svuda isto, al reko sigurno ima ljudi koji se dosta razumeju u C#, pa su prosli kroz sve i svasta...
evo sad malo pogledah dokumentaciju koju odradih pre 10-ak dana i tu ima samo delova dijagrama sekvenci (znaci nema onaj jedan veliki sa gomilom strelica)... jedini koji donekle ukazuje sta se tu desava su bas vezani za sistemske operacije iz kojih se vidi da od odredjene SO ide ka brokeru (kao sto donekle i rekoh u prvom postu), sa prosledjenim opstim domenskim objektom... evo kako to izgleda na jednom primeru...
x1fzaq.gif

Da, to je otprilike to.
Koliko se sećam, kod mene je kontroler kreirao domenski objekat, a onda ga je broker pozivao.
Evo ti jedan od mojih detaljnijih dijagrama sekvenci.

Prilozi

• Unos Studenta SD.png
    Unos Studenta SD.png
    43 KB · Pregleda: 122
cini mi se da je kod mene malo slozeniji slucaj, mada je u sustini veoma slicno...
meni je kontroler sa jedne strane povezan sa sistemskim operacijama (koje nasledjuju opstu SO), a sa druge strane sa domenskim klasama (koje nasledjuju ODO) i sve je to nekako povezano sa brokerom... skapirao sam da se SO izvrsavaju nad domenskim klasama, koje naravno sadrze sve informacije za uspesno prosledjivanje podataka bazi od strane brokera...

sve u svemu veselo... hvala na ulozenom trudu :)

P.S. ako jos nesto imas da prokomentarises po pitanju ove tematike, samo reci, posto mi je svaka dodatna informacija dobro dosla :D

Nazad
Vrh Dno