Šta je novo?

C particija puna, HD Sentinel greske, found.000 i found.001 folderi?

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Pozdrav,

drug ima laptop i zali se da mu je C particija puna(34 GB iako kad saberem sve foldere ne dobijam toliko). Pored toga javljaju se cudni folderi found.000 i found.001 i HD Sentinel ne moze da pokrene surface test jer pri pokretanju istog ispisuje sledecu gresku. Jel otisao u vecna lovista, da li se moze spasiti?

hard-disk.jpg

To što je C: pun, pogledaj da nije zbog PageFile-a... Kladim se da jeste! :D
A surface test ne preporučujem iz windows-a, već idi butuj nešto kao što je Hiren's Boot CD i uključi program za surface test(imaš u njemu dosta alata, kao što je HDD Regenerator).

Poslednja izmena:
Ti čudni folderi su rezultat CHKDSK-a, mogu da se brišu slobodno ali su indikacija da je sistem padao zbog neke greške ili na disku ili nasilnog gašenja dok se buffer još nije ispraznio.

Za to gde je "nestao" prostor skini program ThreeSize i proveri - http://www.jam-software.com/treesize_free/
Često se dešava da se nakupi dosta u Windows\SoftwareDistribution folderu.

Proveri i particiju sa komandom "chkdsk C: /r" (obavezno CMD pokreni "as administrator")

A za proveru diska pokreni dobri stari MHDD, imaš ga na Hirensu a i standalone isto. Jedina caka je da moraš da isključiš privremeno AHCI u BIOS-u ako je uključen (samo dok testiraš, posle vrati jer neće da ti se podigne sistem u suprotnom).

PS: Naravno da ne možeš da lock-uješ particiju na kojoj teče sistem :)

Poslednja izmena:
За почетак нека ослободи С: партицију јер то може да прави велики проблем. Грешка која се види није ништа страшно, програм неће да ради на партицијама које су активне и лако се решава.

Можда у оним фолдерима нађе нешто што му је нестало па нека прво провери. Мени се понекад деси да windows почне да чекира диск јер примети нешто необично а то је најчешће због неког насилног гашења или због употребе недозвољених карактера у именима фајлова што збуни windows. Понекад ми се деси да довучем нешто што је рађено на меку или линуху па се у имену нађу знак питања, двотачка и неко слично слово које windows не дозвољава и онда за сваки случај чекира.

Za page file ce dobiti onoliko prostora koliko ima RAM-a. Ali ti ne bih preporucio da iskljucis skroz, ostavi makar giga-dva. Iskljuci i sistem restore, dobices jos ~2 GB prostora.

Ako je mala particija rasiri je malo, vidim da je disk 320GB

Nije zbog page file-a. Prosto u total commanderu ukljucim da se vide hidden fajlovi i onda sa spejsom obelezim sve foldere i prijavljuje 10GB manje nego sto bi trebao.

Мислим да ТС не може да приступи и измери System Restore па типујем да је ту мањак бајтова. Колика је уопште С: партиција и колико је слободно? Можда ово може да помогне да се тачно провери где је шта.

Ja za kontrolu prostora na disku koristim WinDirStat, vrlo jednostavno i pregledno ti prikaže celokupan zauzet prostor...

Nije zbog page file-a. Prosto u total commanderu ukljucim da se vide hidden fajlovi i onda sa spejsom obelezim sve foldere i prijavljuje 10GB manje nego sto bi trebao.

Moraš da uključiš show hidden files and folders i da ti ne bude čekirano hide protected operating system files.
:)

Nisam imao prilike da pristupim racunaru od one veceri kad sam postavio post. Trebao bi danas ili sutra da ga ponovo uzmem pod ruke.

Disk cleanup može da te otarasi puno stvari takođe, možda i više nego CC.

Ne mogu da prosirim C particiju nikako. Dajte neki savet, nemam dovoljno mesta da mu sve back-up ujem pa da preformatiram.

Ne kreće se u majstorisanje bez neophodnog alata... Nabavite neki disk na koji ćete prebaciti ono što je bitno pa sredi taj sistem kako valja, ili prebaci taj disk iz laptopa u neku konfiguraciju gde ima slobodnog prostora. Nemoj tragati za rešenjima kojima ćeš sa velikom verovatnoćom samo us*ati sve.

Да ли је само мени промакло или нема информација колика је С: партиција и колико и чиме је заузета? Можда уопште не мора да се повећа али може да се мало очисти.

Nisam usao u majstorisanje, drug me je zamolio da pogledam i pogledao sam. Mislio sam da moze da se poveca C particija za 5 minuta, ali iz nekog razloga ni gparted ne moze. Nemam racunar ovde na koji mogu to da bekapujem. Pored toga lik nije nikakav pametan korisnik. OS mu je u nikakvom stanju, ali je decko zadovoljan, samo mu treba jos prostora na c disku.
C particija je 35GB, sad cu da pogledam ovim vasim programima sta toliko zauzima.

Poslednja izmena:
Majstorisao ili ne, imate problem koji morate rešiti nekim softverskim alatima. Samo zapamti da bilo kakvo menjanje C particije "na živo" može dovesti do velikih problema. Dugoročno rešenje je da se sa D particije premeste podaci na neki drugi hdd, izbriše particija i potom C proširi. Od ostatka se kreira manja D particija i vrate podaci. Sa obzirom da ni ti ni drugar ne delujete iskusno jednostavnija varijanta je da se određen broj većih aplikacija deinstalira sa C pa ponovo instalira na D particiju. Takođe premestite "page file" na D particuju. Nedostatak ovoga je da će se ubrzo opet napuniti C particija ako se ne bude pazilo na preostali prostor.

Majstorisao ili ne, imate problem koji morate rešiti nekim softverskim alatima. Samo zapamti da bilo kakvo menjanje C particije "na živo" može dovesti do velikih problema. Dugoročno rešenje je da se sa D particije premeste podaci na neki drugi hdd, izbriše particija i potom C proširi. Od ostatka se kreira manja D particija i vrate podaci. Sa obzirom da ni ti ni drugar ne delujete iskusno jednostavnija varijanta je da se određen broj većih aplikacija deinstalira sa C pa ponovo instalira na D particiju. Takođe premestite "page file" na D particuju. Nedostatak ovoga je da će se ubrzo opet napuniti C particija ako se ne bude pazilo na preostali prostor.

Pa znam da je to dugorocno resenje. Nazalost to nije opcija, prosto nemam nigde dovoljno prostora da mu to bekapujem.
Hteo sam lepo preko gparted-a da prosirim particiju, ali ono nece. Smanji lepo particiju D, ali ne moze da prosiri particiju C iako ima 40GB unallocated prostora.
Nema sta da se obrise sa C particije. Page file je 3GB minimum(jer laptop ima 3GB RAM), Win folder je 21GB, users 8-9GB i Program Files je 4GB(ne znam zasto Total Commander u Win-u nije prikazivao te brojke, ali sad preko Gparted Linux Live fm-a sve lepo prikazuje). Tih 6GB sto bi oslobodio iz program files i prebacivanjem page file-a na D particiju opet ne predstavljaju dugorocno resenje, a C nece da se prosiri. Razmisljam sad da uzmem da obrisem C particiju, napravim novu u unallocated prostoru koji je izvucen iz D particije i koji je dobijen brisanjem C particije i tu instaliram Win ponovo.

Нема разлога да С партиција не може да се повећа ако је већ направљен слободан простор осим ако није нешто рађено мало ван стандарда. Дај да видимо шта показује gparted па да се нађе неко решење, то је много лакше него нова инсталација ... мада може да буде и обрнуто. ;)

Iz mog iskustva nova instalacija je u 90% slučajeva lakše (i brže) rešenje. :)

Ma kakvo brisanje D particije, ne zanosimo se i ne komplikujmo:D Pokreni preko RUN-a "diskmgmt.msc" i slikaj da budu vidne particije i postavi ovde sliku. Nemaš šta da pomeraš, možeš da odradiš sve preko Acronis Boot CD-a npr.
Jesi li pokrenuo program koji sam ti napisao ranije vezan za zauzeće particije?

Ако успе да прошири С партицију, биће лакше, нарочито ако је инсталирано много програма који се подешавају а и понеки лечи па да проба лакше а не брже решење.

Uspeo sam da mu oslobodim par gigabajta time sto sam cistio gluposti u AppData, ali dajte da mu prosirimo C particiju. Evo ga screenshot iz disk managera pre brisanja tih gluposti.

Poslednja izmena:
Moraš prvo na SHRINK particije D i ostavi da bude prazar prostor na početku, ne na kraju. Ja sam za takve stvari koristim Acronis, više mu verujem :)

Poslednja izmena:
Moraš prvo na SHRINK particije D i ostavi da bude prazar prostor na početku, ne na kraju. Ja sam za takve stvari koristim Acronis, više mu verujem :)

To je, bas sam ***** kad nisam to provalio :)
Hvala.

Ja sam za takve stvari koristio EaseUS Partition Master iz windowsa sve podesis a onda pri BOOT-u on odradi.

Кад већ помињеш gparted, стартуј га па само помери D партицију скроз десно и после ћеш лако да повећаш С партицију. Ово прво ће мало да потраје јер мора да пребаци вероватно доста података али нема ту другог посла. У сваком случају је боље да направите бекап јер је свако репартиционисање деструктивно, ако нешто крене на лоше, може да буде и проблема. Ваљда неће.

Nazad
Vrh Dno