Šta je novo?

C.A.R.S - Community Assisted Race Sim

Naravno da je bilo ocekivano da ce tema da se usere jer ova igra izaziva toliki hejt kod strucnjaka (koji su trke i kompetitivnu voznju samo videli na tv/youtube) i tera ne neko "simmer" prepucavanje, da to nije uopste humano.

Hejtuje se ova igrica iz prostog razloga što se prodaje i reklamira kao simulator, a ona to nije, već je obična igrica za široke mase :):)

Kao neko ko je bio u projektu od samog pocetka (nogrip forum) i ko ga je uglavnom pratio kako se razvija i sta se odlucivalo, to o cemu pricas nema veze sa vezom. Prvo pogledaj sta sam napisao sta je pojam "simulacija" i sta se zapravo "simulira" i kako je projekat funkcionisao (plus deo o otvorenosti crowdfundinga). U sirem smilslu reci nijedna jedina voznja ikada nece biti savrseni simulator vec su sve u pokusaju da simuliraju odredjene stvari i ne postoji sablon sta je zapravo defaultna simulacija prema necemu nesto treba da se poredi.

Hejt koji je nastao su klasicna fanboj glupiranja i ostale stvari gde je svako strucnjak za sve, ali eto svako moze da ima glas i da tera pricu gde hoce, tako da sam hejt uopste nije neocekivan. :)

Evo probao i ja i ovo je uzas ;) FF ne postoji, mislim da bi mogao da ga iskljucim i bilo bi isto. Nordschleife ko da je pravljen nogom, dovoljno sto je gladak kao staklo da ne bude to vise ta staza, a pored toga su i krivine cudne, drvece na pogresnom mestu i utisak kao da vozim kinesku kopiju staze :):) Probao nekoliko automobila i uvek uzas, i ponasanje je mnogo cudno, Gran Turismo 4 je za ovo real life :):)

Evo probao i ja i ovo je uzas ;) FF ne postoji, mislim da bi mogao da ga iskljucim i bilo bi isto. Nordschleife ko da je pravljen nogom, dovoljno sto je gladak kao staklo da ne bude to vise ta staza, a pored toga su i krivine cudne, drvece na pogresnom mestu i utisak kao da vozim kinesku kopiju staze :):) Probao nekoliko automobila i uvek uzas, i ponasanje je mnogo cudno, Gran Turismo 4 je za ovo real life :):)

FF postoji, ali ocigledno da ne znas da ga podesis, your loss. Nordschleife je sasvim ok s obzirom da nije laser scanned, pricaj sta hoces ali da je gladak to je lupetanje, daleko je od toga. Ali cinjenica da se predstavljas kao ozbiljan ljubitelj simulacija i u isto vreme poredis voznje sa GT4 mene ostavlja bez teksta. Svako iole upucen u ponasanje automobila na stazi i fiziku ce ti se nasmejati u lice na samo spominjanje Gran Turisma. Uostalom ko tebe moze ozbiljno shvatiti kada je u svakom postu miting smajlija :) :) :)

Poslednja izmena:
FF ne postoji, mislim da bi mogao da ga iskljucim i bilo bi isto. Nordschleife ko da je pravljen nogom

Pročitao sam na nekoliko mesta da se žale ljudi kako nije dobro naštiman FF za T500 , moraš se malo iscimati u podešavanjima...meni ruke razvaljuje ponekad FF a stavio sam na 65/100.Imam sreće da su fabrička podešavanja skoro idealna za mene pa nisam tu gubio vremena puno samo par stavki sam sredio po mom ukusu.

Za Nordschleife se delimično slažem,moglo je bolje mada jedan mali update to rešava ;) ... ali to nije razlog da se ne provozamo tamo :) ,evo jedan klip snimano direktno kako ja vidim dok vozim,grešaka ima ali neće klip na izložbu :) takođe preporuka za Formulu B.

FF postoji, ali ocigledno da ne znas da ga podesis, your loss. Nordschleife je sasvim ok s obzirom da nije laser scanned, pricaj sta hoces ali da je gladak to je lupetanje, daleko je od toga. Ali cinjenica da se predstavljas kao ozbiljan ljubitelj simulacija i u isto vreme poredis voznje sa GT4 mene ostavlja bez teksta. Svako iole upucen u ponasanje automobila na stazi i fiziku ce ti se nasmejati u lice na samo spominjanje Gran Turisma. Uostalom ko tebe moze ozbiljno shvatiti kada je u svakom postu miting smajlija :) :) :)

Ja treba da podesavam nesto sto ima direktnu podrsku za moj volan? Jel treba i da trazim source od programera pa da napisem malo koda kako bi poboljsao igru ?:)

Ja nisam nikakav ozbiljan ljubitelj simulacija, takvi su obicno cvikerasi sa 3 monitora po 100e i jedva imaju vozacku :)Ja sam ljubitelj dobrih automobila i automobilizma i sve sto hocu od igre je da to bude sto realniji osecaj voznje automobila, igrom slucaja sam ih previse u zivotu vozio pa znam kakav je to osecaj :) Toga u ovoj igri nema uopste, Forza je od ovoga realnija igra, o Gran Turismu da ne pricam.

Nordschleife jeste ogledalo, to se vidi i ako ne vozis, pogledaj neki yt klip pa ces odmah videti da staza nema veze sa zivotom, prava staza je krater, da li si ti uopste vozio Assetto ?

A bre Milose, zakucaj world movement na 100, od svega najvise mrzim fixed cameru a kokpit ili telo modela da skace, najneprirodniji osecaj ikada. :) Ja sam sve shake i g force efekte zakucao na 0 i world movement na 100, tada njbolji osecaj imam sta radi auto.

Ne razumem zasto postoje te opcije i kako je to stvar izbora igraca ? Ova planeta ima jednu fiziku i voznja automobila za svakog izgleda isto. Jel si usao i u BIOS pre pustanja igre da podesis neke parametre ?:)

Ovo je klip pre nego što sam to sve izgasio, mrzelo me da snimam opet i kačim drugi na YT :d

Zao mi je sto cu upasti u ovako dobru raspravu...

Igra radi ok, i onda se samo uspori na oko sekundu-pola sekunde. Cudno je sto mi, recimo, Crysis radi ok, a slicno se desavalo na Grid Autosport - samo sto se tamo igra nije usporavala, nego se desavalo da samo stane na trenutak. Sad sam reinstalirao Win i opet se desava. Desava se i na nizim rezolucijama.

Izgleda da je problem i resenje ovde:

http://steamcommunity.com/app/234630/discussions/4/613957600528129438

Ukratko - procesor ne moze da isprati graficku, doda se '-fpscap 60' u launch options igre i za sad mi se cini da je sve ok.

Ja treba da podesavam nesto sto ima direktnu podrsku za moj volan? Jel treba i da trazim source od programera pa da napisem malo koda kako bi poboljsao igru ?:)

Ja nisam nikakav ozbiljan ljubitelj simulacija, takvi su obicno cvikerasi sa 3 monitora po 100e i jedva imaju vozacku :)Ja sam ljubitelj dobrih automobila i automobilizma i sve sto hocu od igre je da to bude sto realniji osecaj voznje automobila, igrom slucaja sam ih previse u zivotu vozio pa znam kakav je to osecaj :) Toga u ovoj igri nema uopste, Forza je od ovoga realnija igra, o Gran Turismu da ne pricam.

Nordschleife jeste ogledalo, to se vidi i ako ne vozis, pogledaj neki yt klip pa ces odmah videti da staza nema veze sa zivotom, prava staza je krater, da li si ti uopste vozio Assetto ?

Naravno da sam vozio Nords u AC i slazem se da je to najbolja verzija ubedljivo, ali ono sto si ti rekao je najgore pljuvanje po pCARSovoj verziji staze, a seti se samo da ima nekoliko verzija Nords, za rFactor, GTR2 i jos nekoliko simulacija, i sve su to ogledala, a ipak je mnooogo ljubitelja kao ti uzivalo u voznji na tim ogledalima, ukljucujuci i mene. Evo ja sam tezak fan simulacije voznji, a nemam 3 monitora i imam vozacku 10 godina i imam nekog vozackog iskustva brze voznje na stazi, pa mi vrlo odgovaraju i AC, pCARS, Stock Car Extreme, Race Room Experience i do pre par godina stariji gmotor2 naslovi, nezaboravno iskustvo, pogotovo online. AC me je smorio jer mi je muka od hotlappinga, a realno AI u pCARSu je dosta bolji i "prirodniji", a o immersion factoru da ne pricam jer ga u ACu ni nema. Da si pravi ljubitelj automobila i automobilizma odgovarao bi ti svaki naslov od gore pomenutih, a ti upordno tvrdis da pCARS nema veze sa zivotom, sto znaci da trazis veran osecaj, u prevodu trazis simulaciju. Nesto mi se tu ne uklapa ;)

Pa ja ne kazem da je nordschleife bio bolji u drugim "simulacijama", samo kazem da ovde nije dobar, i opet cu da se vratim na 10 godina stari gran turismo koji je "neozbiljna" igra a ima i preciznije staze i bolju fiziku od ovoga :)
Problem fanova simulacija koji nemaju real life iskustva je sto im te "simulacije" kroje misljenje o tome kako izgleda voziti trkacki auto po betonu :), a svaka sledeca simulacija je drugacija, a fizika na planeti uvek bila ista :) Zato kad sam ja pricao da je GTR nerealna igra, svi su me prozivali, a onda izadje GTR2 sa porpuno drugacijom fizikom i opet je on svima super simulacija :)

Zato ja vecinu toga nisam ozbiljno ni igrao, a GT je uvek imao realnu osnovnu fiziku automobila, tacno kako treba da bude, samo sa ne tako detaljnim feedbackom, i vremenom taj feedback je sve bolji, ali nije se nikada menjao sustinski, i svaki novi GT je sve realniji i ako probas Nissan GTR GT3 u GT6 i Assetto Corsi, to je taj auto, isto ga vozis, i zato mogu da se kladim da ce sledeci ili neki naredni GT biti ultimativna simulacija sa 1000 automobila i 50 preciznih staza, ono sto niko drugi nema, niti ima ekosistem i finansijsku podrsku da to napravi ikada. Ja sada vozim dva auta u Corsi na ringu i to postaje sve dosadnije, opet cu da se vratim na GT6 jer nema nista drugo slicno. Online igra u Assetto je cirkus, jel neko organizuje privatne trke ovde ili se samo lozite na hotlapovanje ?:)

Kao neko ko je bio u projektu od samog pocetka (nogrip forum) i ko ga je uglavnom pratio kako se razvija i sta se odlucivalo, to o cemu pricas nema veze sa vezom.

Pa šta? Jel to znači da kada izađe Star Citizen za dve godine i bude pun pogrešnih dizajnerskih odluka koje za cilj imaju samo namicanje profita, ja ili neko drugi ko igru prati od 2012 imamo ekskluzivno pravo da ljudima kaže da nemaju pojma jer igra simulira ovo, ono, kako je najbolja u ogređenim aspektima i kako kritičari koji ne prate od početka nemaju pojma?

Malo objektivnosti molim, iako znam da ti to nije jača strana.

Pa nemaju pojma jer se prica o stvarima koje se uopste nisu desavale. Da ponovim za one koji nisu citali i za one koji ovo konstatno smecu sa uma, za svaku bitnu odluku u razvoju projekta postojalo je glasanje i ako vecina odluci usvaja se. Svako ko je bar malo bio aktivan na forumu mogao je to da vidi, ostalo je samo klasicno mlacenje o nekim tamo zaverama. Moj ukus je subjektivan a ovo o cemu pricam su cinjenice.

Takodje SS nema nikakve veze sa ovim projektom, ovo je bio investitor model, dakle ulazes i imas dobit. Devovi su imali usku saradnju sa svim insvestitorima i odlukama koje su nastale glasanjem. Naravno, postojalo je i ogranicenje u interakciji sa dev timom, ali i dalje zajedinca investitora (igraca) je realno mogla da izglasa sta hoce i da kompletno menja tok razvoja (najbolji primer je f2p -> full game paid model).

I da ne ponavljam vise kao papagaj posto je o svemu ovome X puta pisano u istoj ovoj temi, ali izgleda da ili niko ne cita ili se namerno kontrira.

A kako je to uopste bio dobar prvobitni plan lol :) Hiljade razlicitih ljudi da kao nesto odlucuje kakva simulacija treba da bude? :) Sta to uopste znaci, svih tih hiljadu razlicitih misljenja ne mozes zadovoljiti, zar nije bolje da znas sta hoces od pocetka, a ne da 'zajednica odlucuje' lol :)
Ok, mozda ima mesta na PC trzistu za ovako nesto, nazalost, jer ljudi, stariji ljudi, bi i dalje neku ovlas zabavu pred spavanje, u svakom zanru bi nesto ovlas, jer su 'gejmeri u dusi', 'nikad nece odrasti', a simulacije su jedinstvena prilika da ako vec volis automobilizam i motosport, vozis nesto jako jako priblizno pravoj stvari, imas relativno pristupacan hardver, jedinstvenu poziciju u smislu da sedis, isto ko sto sedis u pravim kolima.. Retko koji zanr 'igica' ti pruza da imitiras pravu stvar tako, ne mozes da trckaras ko i*iot po sobi i da imitiras da si vojnik u Battlefieldu, u simulacijama voznji i aviona mozes da se uzivis i da istripujes mozak da stvarno to radis.. Ali ljudi to nekako ne cene, i zadovoljavaju se osrednjim proizvodima i ceo zivot 'igaju igice ubaci zeton'.. nije mi to jasno nikako al ajd..

Ja sam bio od početka i verovao sam u ovu stvar, ali je već posle par meseci postalo jasno da idu u pogrešnom smeru i čim su omogućili opciju za refund, ja sam ga drage volje uradio :)

Boris Lozac Vecina starijih gejmera koji imaju život (žena, djeca, roditelji itd) nemaju mnogo vremena za gejming pa se odlucuju za akrade da ulupaju petaestak minuta. Licno smatram da vise djeca igraju simulacije kojima se treba posvetiti vrijeme učenja, ekipa preko skajpa u isto vrijeme i 2-3 sata gameplaya nego na naslove poput COD-a. *** kod mene ekipa sve otkazuje sa BF-a. A i tada ih pola šapuce u 12 sati navecer. Nisam ga ni ja takeo puna dva mjeseca. Nikada se nisam mogao posvetiti moba igrama jer mi treba nekada skoro sat vremena za mec. Isto tako i za ARMA-u.. a zapocinjati pa prekidati nema smisla. Neki dan igram realisticne borbe aviona WT-a. Preko 5min praznog leta samo do lokacije gdje se sastaju protivnici. Neka hvala. A gledma neke klince kada izadje neka nova igra, na konzolama svrsavaju po 6 sati maratona. Ja sam uvjek za sim ali mi nije vise 12 godina gdje je igranje najbitniji dio zivota. To se radilo na NES-u.

Sa sim racing nije problem vrijeme, ali jeste onaj volan. Nije ni prakticno ni ugodno imati nakacen volan ispred radnog monitora. Prodje te volja sa godinama, ***. Ljudi uzmu kozolu malo se zabave i kada ugase zaborave da video igre postoje.

Zbog toga konzole i jesu popuranije jer su plug and play a ne zato sto su djeca glupa. Par nas IT entuzijasta kojima je IT i posao pa imamo solidne mašine i razumijemo temnatiku dok je vecina.. daj ti meni tablet. Ovaj downgrade je cisti ekonomski smišljen potez ma sta god ko govorio. Pitaj kunos koliko su prodali primjeraka a pitaj SMS. Sim je super ali sim igraci nisu vecina. Nema tu ozbiljne pare ako nije muzara.

Poslednja izmena:
Jasno, al meni je kontra, sto sam stariji nemam nikako volju za ubaci zeton igricama ili za bilo sta sto je neozbiljno.. to su glupi izgovori. Treba mi 3 sekunde da zavrnem volan koji stoji pored monitora, dok se ucitava priblizim monitor ka sebi.. Ukupno 6 sekundi cimanja, za vreme dok ucitava.. Pa dva tri kruga mi je dovoljno za 'fix', to nije ni 15 minuta.. nego da palim igicu i stiskam X i ubijam cudovista. Ko sta voli naravno, nego je greota koliko je ovo lose iskoriscen zanr, i sto mnogi i simulacije svrstavaju u isti kos sa arkadama, pa kao, kad su vec to sve igice, daj da se zavalim u fotelju, izudaram se od AI automobile i ogradu i ugasim.. Za isto to vreme mozes 15 puta kvalitetnije da se zabavis, ne znam u kom univerzumu je ljudima preko 25 godina i dalje zabavno da igraju genericke igice bez imalo izazova.. ili ove kao, tu su, nisu skroz arkada, al nisu ni simulacija, to mi je najde*ilniji zanr.. cega se plasis ako vec volis automobile, nije 'tesko' voziti simulaciju koja koristi zakone fizike.. meni je teze da napravim rekord kad moram da ucim fiziku koja veze nema sa stvarnoscu..

Zavrni volan ispred tv-a.. nece bas tako lako ici. Spomenuo sam potencijalni problem a ne nuzno da je ispred monitora. Rekao sam da su konzole i konzolasi vecina i tamo je para a prodati njima simulaciju jednostavno ne ide. Evo ja sada nemam volan jer mi nije prakticno, monitor nije na stolu, vec sam pisao.

Poslednja izmena:
Ovaj downgrade je cisti ekonomski smišljen potez ma sta god ko govorio.

Ok cool story bro. Ja ti odgovorno tvrdim da nije postojao nikakav "downgrade" i nikakva zavera developera da zahebu ljude sa nekom "konzole/burnout/glupiamerikanac fizikom" ili sta se vec zamislja. Jednostavno tako je tekao projekat da je trenutno stanje igre i fizika/tyre model ono sto je ostalo od feedbacka profesionalnih vozaca i umeca/neumeca programera da se sve to nasteluju kako treba (a i kako drugi zamisljaju). Naravno, niko ne kaze da je ovo idealno i savrseno (jer i ja tvrdim da ima gomila bagova i trebalo je jos peglanja) vec jednostavno da je sama vizija projekta ispostovana koliko su doticni umeli/nisu umeli. Imao si brate pristup svemu da vidis, procitas i da das svoj feedback, sem mozda interne Jire (ili sta vec koriste) za backend management tima, e sad ako ti mislis da znas bolje i da si siguran kako je projekat tekao, good for you.

Mislim da je bilo dovoljno ove diskusije i komentara, ali nesto nisam siguran da ce se ici u drugom smeru. :) U svakom slucaju ja igru nisam ni palio otkako mi je nestala iz Steam biblioteke jer sam se u neku ruku i smorio od nje, pa nek odlezi dok ne dodje jos patcheva.

Koji god auto da uzmem imam osecaj da vozim kartonsku kutiju.

Gdin_M Pa šta je od toga dvoje ? Komjuniti je napravio igru ili profesionalni vozaci ? Koliko je puta codemasters forsirao prave vozace da daju komentare kako je to najrealnija racing igra koju su probali i kako je sve živo i realno ? To i danas dan rade: https://www.youtube.com/watch?v=QnPuk2ECaIQ Uz GRID 2 si mogao kupiti GRID 2'S £125,000 SPECIAL EDITION uz koje dodje BAC Mono jer je to.. logicno.

Davno sam ja prestao vjerovati PR reklamama. Da je ovo pravio sam Ben Collins, zašto nuzno mora znaciti da je simulacija ako imaju loš physics engine koji ne moze bolji od ovoga? Nemam ja problem sa cjelokupnim proizvodom osim sto nije simulacija kako se i provlacilo. Kupit ce se igra ali ne razumijem toliko bojkotovanje da se kaze sta igra zapravo jeste.

I rekao sam vec da sam protiv logike: teško = realno. Ali svako ko je igrao rFactor, iRacing, i ostale ozbiljnije simulacije vidi da ova igra nije blizu toga. Cak je i raceroom ispred ovoga. Osjecaj automobila u raceroomu i ovdje su doslovno nebo i zemlja.

I ne vidim ti logiku kako hejtaš sto smo zasra.li temu sa diskusijom fizike a potrosio si desetak recenica i nekoliko postova radeci isto i objašnjavajuci kako nemamo pojma jer nikada nismo vozili ta auta in real life. Ti jesi ?

Jednom za sva vremena: ko ima mogucnost da svakodnevno voza auta iz video igara, da se trka na stazama i ko je real life vozač, taj se nema sta zayebavati sa video igrama.

Poslednja izmena:
Ne razumem zasto postoje te opcije i kako je to stvar izbora igraca ? Ova planeta ima jednu fiziku i voznja automobila za svakog izgleda isto. Jel si usao i u BIOS pre pustanja igre da podesis neke parametre ?:)

Pa kako nije izbor? :D Zato je iOS i OS X glupi zatvoreni sistem a Android i Win nesto najbolje ikada :D

Probao sam ovo juce kod drugara na DFGT i ovo je ozbiljan korak unazad od GT6, zao mi je. Nisam nikakv pro, volim voznju, nemam puno iskustva sa ozbiljnim trkackim kolima (osim malo divljanja sa GT-R-om :) ) ali ova igra ima los osecaj brzine i vrlo brzo zasiti igraca. Nije mi ni za casual varijantu. I zvuk mi je cudan ... Steta, mislio sam da ce biti ozbiljniji sim. Izgleda jako lepo mora se priznati.

Ako ovo ne prikaze pCARS u dobrom svetlu ne znam sta hoce, i pritom ne mislim samo na vreme.

Da ako ih ne izvuce voznja sa slikovima po kisi nece nista. :p

Trenutno ovakvi likovi dele kečeve na metacritic-u ,citiram :

Driving too demanding for my tastes, i much prefer more arcade driving (not like NFS or the crew oviously) like PGR, driveclub or GRID, it's just much more fun. :d

Nazad
Vrh Dno