Šta je novo?

C.A.R.S - Community Assisted Race Sim

Naravno, a potajno sam se nadao da ti vec imas viziju objasnjenja. :D Staze su ruzne zato sto se objekti na njima kao i one same jos izradjuju, vise od polovine objekata a i texture na njima su samo placeholderi, pa pogledaj samo na sta lici ono drvece koje ceka da se kasnije zameni hgh res 3d drvecem. Nece staze jos dugo da budu gotove jer nijedna nema sve izradjene assete ili u ovom slucaju objekte oko nje ili na njoj, a trebaju da se odrade i emisione texture za nocni ambijent, dodaju svetla na stazi i oko nje i tako to. Takodje i ljudi, publika, marsali, ribe. :D Inace, ni one stare staze koje su prve zapocete nisu zavrsene jer su bukvalno radili njih pa skakali na nove, pa se nesto uradi na starima i tako nekoliko puta kad god novu stazu krenu da rade.

Jedina staza koja je trenutno "lepa" donekle je Bathurst koji ima 3d eukaliptus drvece, nema publiku i uglavnom ambijentom lepo deluje, a mozda i Suzuka sa onim neonskim vrtuljkom uvece. Sto se tice SPA i neravnina, verovatno ce staza biti bumpy kasnije, ali kao sto se zna, realisticnost svega toga samo zavisi od laserskog skeniranja, dok je sve ostalo puko nagadjanje neravnina.

Nisam znao da je Spa perfektno ravan kao ploca... :p

Uzasno me zivcira nedostatak neravnina i bumpova na stazama. Nadam se da ce to srediti uskoro...

I ne znam da li ovaj vozi uz neku pomoc (za proklizavanje, kocnice itd) vidi se da nema pojma sa voznjom (ili ne zna stazu), ako je ovakva fizika onda i nisam nesto odusevljen (za ono sto se vidi na klipu). U LFS-u bi unistio gume i izleteo bar 10x....

Sta je fora sa 5%, nisam pratio, kao 5% ljubitelja simulacija? A ovo izlazi za sve moguce platforme.. ;)

ma codemasters je izjavio za dirt 3 valjda , ili grid , meni je sve to isto :d da samo 5% gamera koristi onboard kameru. I da zbog toga imaju vece prioritete sa budzetom koji raspolazu etc. :p

i iz Kunosa su isto pravili sprdnju na codemastersovu "statistiku" tipa:
"samo 5% ljudi na gamescomu nije koristilo onboard kameru".

Poslednja izmena:
Ne, vec znaci da ciljaju na tu grupu koju ti predstavljas, 'od 7 do 77' :D ;)

A ti si u onoj grupi ispod 7 godina, I presume?

Pricas gluposti u svakom slucaju, do juce si vitlao ps3, ne znas da sklopis pc komponente, a sad si odjednom neki pc elitista? :D :p

Poslednja izmena:
Ko o tome prica :), mozda sam Sim elitista :p, jer je realno bas zanr u kom sa razlogom mozes biti elitista, vec sam to 300 puta pricao da ne smaram, ali jedini je zanr u kom su skoro sve komponente tu koje su i u stvarnosti, ako zanemaris 'sitnicu' u vidu manjka G-sila i tako nekih stvari, ali sve ostalo radis identicno sto bi radio i u automobilu. I onda mi je zao kad ljudi to ne vide i i dalje traze te neke polu-simulacije..

Ah, to je ona jednacina, igra izlazi na vise platformi + postoje opcione pomoci u igri = polu-sim shit. 5 sim medalja for you sir! Lepo onaj iz Kunosa skoro ukaza na razmazenost i fanatizam jednog dela "sim" zajednice...

Pa ono, Wii U.. Nego mi se cini kao da ti zelis takve igre, nije mi samo jasno kome je to u interesu :)

Sta Wii U? Covece smaras, moze igra da izadje i za tablet ako ima dovoljno snage i da bude simulacija, to nikakve veze nema sa platformom vec sa time sto se povecava spektar trzista i kupaca, kao sto je i ideja iza svake igre da sto vise zaradi. Naravno postojace pomoci zbog prilagodjavanja ljudima bez volana i onih sto vole da se manje nerviraju, ali opet to nikakve veze nema na sam core igre i fizicki model bez tih pomoci. Medjutim, posto postoje dezurni smaraci i navodni "sim elitisti" koji u zivotu nisu seli u sportski auto, videli te staze, a kamoli poterali tu zver do granica rizika, bitno je da se "osecaj" simulacije uporedjuje na osnovu njihove omiljene xyz sim igre i onda se na svim mogucim mestima smara i religiozno utdvrdjuje verodostojnost bilo koje nove najavljene sim igre jer je jelte navodno prekrsen neki sveti kod. Tako je bilo i na ovom projektu a tako je sada i Kunos doziveo samo zbog izjave "mix between sim and fun", i sve te igre postadose simkade, arkade ili sta god navodno pogrdno moze da ih pise. Proseravanje i fanbojizam koji moze da se vidi na vecini sajtova i foruma posvecenih simracing igrama...

Borise si probao pCars? :)

Sta Wii U? Covece smaras, moze igra da izadje i za tablet ako ima dovoljno snage i da bude simulacija, to nikakve veze nema sa platformom vec sa time sto se povecava spektar trzista i kupaca, kao sto je i ideja iza svake igre da sto vise zaradi.

Ali to je neizvodljivo, sto je i zmay lepo napisao, ne mozes zadovoljiti i jedne i druge istom igrom. Ljubiteljima realnog nece biti dovoljno realno a ljubiteljima arkada ce biti previse realno pa ce misliti da ne moze realnije od toga. Dakle neki GT5/Forza fazon sto ne mora da bude lose (za ovo vise mislim na CARS, Asseto Corsa ce verovatno biti full on simulacija sa par modova i pomoci za mase), po meni zaista nema mesta takvim igrama, ili cu se skroz posvetiti, paziti na gume, gorivo, ili cu voziti GTA po gradu ili CMR2,4 na tastaturi..

@ marko

Nisam, jel moze besplatno nekako? :)

Znaci, smatras da ce pCARS biti previse arkadan za ljubitelje simulacija, prvenstveno zato sto se pravi i za Wii? :trust:

I uopste ne razumem sta je tu tacno neizvodljivo, da igra bude kompatibilna za sve platforme i da moze da zadovolji vise grupa korisnika.

Uostalom, ni malo nije smisleno komentarisati igru, odnos simulacije i arkade u istoj, ako je prethodno nisi probao..

...
@ marko

Nisam, jel moze besplatno nekako? :)

Jedino da ti neko pozajmi njegov username i pass , ali veruj mi , u trenutku kada sam ga ja probao , fizika je bila odlicna (gt5 i jaceg kalibra , za rF , iR i LFS ce sacekati poredjenje kada zavrse tyre model) a mehanicki osecaj (suspenzija kako radi i uopste kako se oseca naprezanje karoserije) je najbolji koji sam ja imao prilike da iskusim na mom g25 , a sve to je bilo jos tamo medju prvim buildovima.

Kasnije sam postao malo skeptik zbog nekih njihovih izjava i td. kao i trosenja resursa na po meni nepotrebnim stvarima (ona izivljavanja sa oblacima i td) ali malo malo pa me prijatno iznenade sa svakim sledecim buildom.

Ali to je neizvodljivo, sto je i zmay lepo napisao, ne mozes zadovoljiti i jedne i druge istom igrom.

A jel? To ti onako iz iskustva oko programiranja i podesavanja fizike znas koliko procesorske snage u jednom ticku moze da se pojede... ili klasicno lupas gluposti oko pojma "konzola" i pomoci, koju si btw do juce vozio? :D

Ljubiteljima realnog nece biti dovoljno realno a ljubiteljima arkada ce biti previse realno pa ce misliti da ne moze realnije od toga. Dakle neki GT5/Forza fazon sto ne mora da bude lose (za ovo vise mislim na CARS, Asseto Corsa ce verovatno biti full on simulacija sa par modova i pomoci za mase), po meni zaista nema mesta takvim igrama, ili cu se skroz posvetiti, paziti na gume, gorivo, ili cu voziti GTA po gradu ili CMR2,4 na tastaturi..

Ljubiteljima realnog, nece biti dovoljno realno, jedno arkada, drugo nije jer sam fanboj. :D Izgleda da si se sasvim lepo pronasao u postu sim religioznog fanatizma...

a posto vidim da si strucnjak za arkade, simkada i sta vec, ako je cmr4 arkada, sta je onda Sega reli ili jos bolje sta je onda Trackmania? Kakvi su to do zla boga pojmovi i mehanike igre? :D

Borise totalno si neinformisan oko ove kao i jos nekih igara, a opet uleces da drzis svoje jevandjelje po sim-u. Smaras oko gluposti a cak nisi ni probao ni jednu ni drugu igru za koje se hvatas, sto samo moze da se okarakterise kao neuspeli pokusaj nekog iz trol sindikata.

@Mare

A vidim oblaci i dalje trose resurse. Prvi sledeci build posle toga je vratio sve na svoje i pad fps-a ne postoji, ali to bi mozda znao da si probao nove buildove. :p

Poslednja izmena:
nateraces me da se konacno iscimam za prokleti paypal acc , i onda ce ljudi morati da trpe lavinu hejta ovde na forumu...

ili hvalospeva :d

Borise totalno si neinformisan oko ove kao i jos nekih igara, a opet uleces da drzis svoje jevandjelje po sim-u. Smaras oko gluposti a cak nisi ni probao ni jednu ni drugu igru za koje se hvatas, sto samo moze da se okarakterise kao neuspeli pokusaj nekog iz trol sindikata.

Nisam ja nijednom nista rekao za CARS ili AC, jer ih nisam ni vozio :) Samo se nadovezujem na neke njihove izjave a i tvoje najvise, jer izgleda da zastupas tu neku kategoriju - donekle realno i prihvatljivo da moze i na tastaturi da se vozi :) Samo me to zanima, jel tako nesto zelis ili sta, hocu da razumem sta zastupas :)

Nisam ja nijednom nista rekao za CARS ili AC, jer ih nisam ni vozio :) Samo se nadovezujem na neke njihove izjave a i tvoje najvise, jer izgleda da zastupas tu neku kategoriju - donekle realno i prihvatljivo da moze i na tastaturi da se vozi :) Samo me to zanima, jel tako nesto zelis ili sta, hocu da razumem sta zastupas :)

Ne znam postoji li neka simulacija koja ne odgovara ovom kriterijumu. Cak i taj LFS je sasvim solidno zabavan i na tastaturi (i misu)

Boris drzi stranu onih da igra, kao sto je recimo CARS ili Asseto Corsa, ljudi koji budu igrali preko tastature i misa ili dzojpeda imaju priblizne rezultate kao oni koji koriste volan (a znaju da voze) ne moze biti predstavljena kao simulacija.

Mozda i gresim :p

Ne znam postoji li neka simulacija koja ne odgovara ovom kriterijumu. Cak i taj LFS je sasvim solidno zabavan i na tastaturi (i misu)

A ne ne, to je totalno druga prica, ti ljudi koji voze na tastaturi su nekad i posveceniji od onih na volanu, oni pitaju za savete, setup-e automobila, znaju pravila trkanja.. Mislim na one koji na to pristupaju iz ugla 'daj da se ima neka voznja', casual igraci kojima su voznje samo jos jedan zanr poput pucacina, rpg-ova i slicno.. Kao, "obrcu" voznje, hoce karijeru i sve te ostale budalastine :) Taj sloj drustva ne volim :D ;)

:d

leleeeee..

Takav "sloj drustva", kao sto si opisao, apsolutno nema sta da radi sa ovim naslovom. Sta vise, taj koji bi zagrizao za karijeru a drlja tastaturu, sigurno nece kupiti paket na wmd-u i imati uticaja u razvoju igre..

Nego, ajd' se ti lepo registruj na wmd portal, pa tamo malo procitaj sta se desava, sta su prioriteti, koje su zelje community-a, koji su zahtevi, i sl. :p

:d

Takav "sloj drustva", kao sto si opisao, apsolutno nema sta da radi sa ovim naslovom. Sta vise, taj koji bi zagrizao za karijeru a drlja tastaturu, sigurno nece kupiti paket na wmd-u i imati uticaja u razvoju igre..

Sto nema sta da trazi, evo ja od pocetka vozim sa tastaturom i sta fali... i da, naravno da sam kupio paket

Nismo se razumeli. Kazem "nema sta da radi", u smislu - nece moci da oseti potpuni dozivljaj svih elemenata igre..

nece moci da oseti nista :d

cak se ni kvalitetan joypad ne moze ni izdaleka pribliziti osecaju na nekom DFGT recimo :p

Nisam ja nijednom nista rekao za CARS ili AC, jer ih nisam ni vozio :)

Dakle neki GT5/Forza fazon sto ne mora da bude lose (za ovo vise mislim na CARS, Asseto Corsa ce verovatno biti full on simulacija sa par modova i pomoci za mase)

nisi ih vozio a sve vec znas o njima

Samo se nadovezujem na neke njihove izjave a i tvoje najvise, jer izgleda da zastupas tu neku kategoriju - donekle realno i prihvatljivo da moze i na tastaturi da se vozi :) Samo me to zanima, jel tako nesto zelis ili sta, hocu da razumem sta zastupas :)

Zastupam kolo srpskih arcade sestara na wmd-u...

Bar u nekoliko tema sam ti pisao i ti i dalje teras istu pricu. Da li ti razumes da kada se budes trkao online ako su na serveru ukljucene pomoci onda su ukljucene za sve, ako ih nema onda niko ih nema pa makar taj vozio na volanu, gamepadu, misu, olovci itd. Te fuckin pomoci su tu samo figurativno ovde kao i u AC, da oni koji zele trke recimo protiv AI, practice ili eventualno na serveru sa pomocima mogu da uzivaju u olaksanoj voznji. Dakle, jedino vise da ti se nacrta da te "arkadne pomoci" funkcionisu za sve ako ih ima a ne da su skriveno ukljucene ako neko koristi tastaturu, gamepad i sta ti ja znam.

I moj stav o kome sam ja pricao i ne samo moj, vec ovih developera koji zele da izadju u susret vecim masama je taj da je najbolja opcija da igra sustinski sto bolji fizicki model, a da eventualno ima kao opcije te pomoci (ABS, TC i ostalo) zarad igraca koji zele olaksanu voznju. A to nikakve veze nece da ima sa nekim racing ligama, postovanju racing pravila, i ostalim "propisnim" stvarima jer sve to se odrzava preko online zajednice i rankiranja i podele servera.

Uporedio bih te vase volane sa lutkama na naduvavanje. Jeste da vise lici na pravu "stvar" od klasicnog pristupa, ali je jednako daleko i gluplje od prave stvari. Da ne kazem da je jednako problematicno ostaviti volan za kompom kada igranje prestane isto kao sto je problem smestiti negde tu lutku kada "igranje" prestane. :smoke:
Ne vidim sta je toliki minus gamepad-ovima, kada se sasvim lepo moze sve voziti bez asistencija ( u odnosu na tastaturu ).
Najbolje da organizujete neko takmicenje tastatura vs gamepad vs volan pa da uporedite. Prilicno sam siguran da je vecina vozaca na tastaturi ili gamepadu brza od vecine vozaca na volanu. Primer smo imali kada smo poredili vremena u f1 2010.
Iz licnog iskustva: posle godinu dana provedenih na gamepadu i dalje sam oko sekunde ( zavisi od staze ) sporiji nego na tastaturi. OK, lepo je kada auto klizi pa ga vatam sa kontrama, nezna kocenja i dodavanja gasa, dosta je teze i zanimljivije, vremenom se naviknes pa vise ni ne primetis razliku, ali nije brze.
I ne verujem vam ni rec o osecaju force feedback-a, mislim da preterujete. Vau kao volan mi se trese kada predjem preko neravnine u krivini 8 ili kada mi prednji desni tocak napravi 2 obrtaja vise nego levi, ali se vec na zadnjima ne oseti tolika razlika. Svi ste verovatno vozili formulu 1 ili sta ja znam vec, pa sada mozete da uporedite i dajete strucna misljenja. :wall:
Svi na crtu, pa da vidimo ko je majstor zanata a ko samo ima dobar alat. :smash:
Neka kazu ljudi sto ne voze "od rodjenja" na volanima kakva su im iskustva i ima li poboljsanja prilikom prelaza sa jedne vrste inputa na drugu. :wave:

Toooooooo.. :d

Poredili vremena u f1 2010. Pa to je kao da poredite rad racunara u paint-u da bi videli koji je brzi.. :d
Mislim, sta, da je samo malo manje arkadnija, bila bi kao NFS MW..

Niko te nece naterati da poverujes u nesto drugo, ali odmah da ti kazem jednu stvar:
Prisustvo force feedback-a ne znaci da ce se volan tresti kada predjes preko neravnine. Ne, nego ce da ti kida podlaktice kada udari kontru. Kada budes isprobao neku ozbiljniju voznju sa nekim kvalitetnijim volanom, onda se vrati ovde pa dopuni ovu tvoju poruku :D

I ja sam ostvarivao brutalna vremena na tastaturi kada sam vozio f1 2010, i brza kada sam vozio na gamepadu, ali ta igra definitivno nije pravi benchmark..

Prema tome, kada bi napravili to takmicenje tastatura vs gamepad vs volan, u nekoj od skromnijih simulacija (rfactor, gtr2, gtl...), skoro pa mogu da garantujem da bi volan izasao kao pobednik u preko 90% slucajeva..

A evo ti moj slucaj. Tamo negde od '96 imam komp. Igrao sam sve moguce voznje koje su se pojavile na PCu (ne racunam neke jeftine bumper cars naslove). Tek pre 2 godine sam poceo voznje da igram na gamepadu, a do tada je sve islo preko tastature. A tek ove godine (tj. pre 4 meseca) sam kupio volan. Prelazak sa tastature na gamepad mi je samo doneo analogni input - fino doziranje gasa, kocnice, skretanja..
..medjutim, kada sam sa gamepada presao na volan, to je postala totalno drugacija prica. Svaka voznja deluje mnogo drugacije, osecaj je potpuniji. I eto, sada vise ni GT5 ne umem da igram na gamepadu.. :d

Poslednja izmena:
Aj lepo nemojte da lupetate ako niste nikad probali, za pocetak..
To je najbolje 'gejmersko' iskustvo od kad se igram, pod znacima navoda jer to vise ne bude igra vec hobi, kao da ides na karting sa drugarima. To je ceo jedan svet, od skidanja sopstvenog vremena, unapredjivanja samog sebe, do online blejanja i caskanja sa istomisljenicima, pa sve do ozbiljnih medjunarodnih takmicenja. LFS takmicenje (Otvoreno Prvenstvo Srbije) je jedno vreme prenosio Auto Plus kanal, nemate pojma koliko je to dobar fazon kad znate da vam se trka upravo uzivo prenosi na TV-u.
Stvarno smesno zvucite sa tim izjavama..
A ovo lupetanje za Force Feedback tek ne bi da komentarisem.

Poslednja izmena:
Ni ja ne bih da komentarisem za ffb, a narocito ne pominjanje f1 2010. :p

Mislim da ce milovanov sam shvatiti tezinu svojih prolupavanja cim se otrezni :d

Jedino sto se ne moze porediti sa pravim autom to je tacno. No , mi smo sa volanima i ffb mnogo blize pravoj stvari nego ti na tastaturi.
A da cemo se cerati , ceracemo se ... cim se pojavi igra ima odma da padne jedan server , fixed setup , no driving aids , changeable weather... samo ga zamisljam kako pipka dugme na tastaturi :-devil-:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno