Šta je novo?

Butabilno Ghoustovanje??

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Ovako procitao sam faq u kome se lepo opisuje kako napraviti *.gho. Ali mene interesuje sta da rade oni koji nemaju diskete i 2 hard-diska konkretno mislim na laptop usere.. Da li postoji neka sanse da se ostavim malo mesta na cd-u pa da se iz Nera napravi butabilan disk koji ce u sebi imati dos i Norton ghoust za dos. Dakle sve da bude na 1 cd koji kada se ubaci na formatiran hard ima sve sto mu je potrebno da se vrate podaci?

Image moze da ti bude na drugoj particiji ili cd-u,
a sto se tice samog programa, on staje na disketu,
a mozes ga ostaviti i na samom disku, dakle ako imas
winxp samo treba da imas sistemsku disketu i to je to.

Čovek lepo pita šta raditi kad nemaš floppy.I ja imam isti problem jer mi je crko floppy,pa je pitanje kako napraviti "sistemski" cd da bi se učitao northon ghost 2k3?Kad se pravi iz nera.nero traži bootabilnu disketu tako da to otpada.

Moze da se sa WinImage-om na primer napravi Image bootabilne diskete na nekoj masini koja ima FDD, pa da se u Nero pomocu njega napravi bootabilni CD...

Ja sam u Ghost2003 napravio butabilni CD. Pretraži malo Help fajl. Rado bih ti pomogao, ali trenutno nemam Ghost instaliran na mašini, a ne znam napamet svičeve kojima ovo odrađuješ.

Hirens Boot CD 5.0 ?

pantas je napisao(la):
Vise puta sam cuo za taj CD ali niko da kaze gde se to cudo moze nabaviti. Moze i na PM.

Ma u pitanju je svega ~27MB-a, ja licno imam neki 4.x, ~20MB.

Nisam siguran koliko je taj paket legalan,
i zato cu sacekati odgovor nekog moderatora
pre nego sto se upustim u dalju diskusiju. :d

Mislim da nije legalan, ali sam te usmerio sta da trazis. A mozes i da mi se javis na PM ako si vec u NS da ti pozajmim 2.5" adapter za HD pa da sve uradis na nekom 'velikom' pc-ju.

Koliko sam ja video, tamo se nalaze samo freeware verzije software ili imaju ogranicenja (shareware)....mada sam se mozda istripovao i pomesao sa necim :)

Ja pravim iz nera boot cd sa Ghost2002 disketom a kompilacija je samo gho file
Takodje preporuka za Hirens Boot cd - sve je odradjeno i ima ghost2003 ALI meni nece da radi na Toshiba (A10 nov) laptopu dok na 4-5ostalih racunara taj ghost radi

el mozes da objasnis postupak za pravljenje boot cd u Ghoustu 2003?

Stator je napisao(la):
el mozes da objasnis postupak za pravljenje boot cd u Ghoustu 2003?

U Nero-u izaberes CD-ROM (boot), ubacis disketu na kojoj je Sistem i Ghost, i pustis da reze, jedino sto ti treba boot floppy :( ...

38. Kreirajte butabilni CD-ROM disk (boot cd)

Za ovaj postupak vam preporučujem da koristite RW disk kako ne bi uništavali CD diskove ako procedura ne uspe iz prve. Kada ste uspeli da kreirate butabilni CD na RW mediju i kada ste ga proverili, ponovite proceduru na običnom CD-u i odradite celu proceduru uključujući i ubacivanje vaših fajlova.

1. Morate naći fajl koji ima mogućnost da osposobi CD disk da bube butabilan. Pokušajte na sajtu http://www.bootdisk.com/ Takođe skinite fajl http://home.online.no/~msols/bootfiles.zip (za pravljenje WinXP boot diska). Nero u sebi ima image (sliku) butabilne diskete koju možete uspešno koristiti.
2. Skinite odgovarajući fajl i otpakujte ga u privremeni direktorijum ili ga prebacite u .ima format koristeći WinImage program ukoliko ste skinuli fajl sa BootDisk.com sajta. Alternativno, koristite .ima fajl koji se nalazi u NERO direktoriumu.
3. Startujte Nero program. Idite na File>New... Ukoliko se pojavi Wizard isključite ga pomoću Close Wizard dugmeta.
4. Odaberite CD-ROM (BOOT)
5. Idite na Boot tab i odaberite Image file u delu Source of boot image data. Za image fajl odaberite fajl koji ste pripremili, Nerov fajli ili fajl sa sajta BootDisk.com. Pod File of type namestite All Files (*.*).
6. Čekirajte Enable Expert Settings
7. Pod Kind of emulation: podesite No Emulation
8. Pod Boot message upišite Microsoft Windows XP SP1a
9. OBAVEZNO pod Load segment of sectors (hex!): upišite 07C0
10. OBAVEZNO pod Number of loaded sectors: upišite 4
11. Idite na ISO tab.
12. Pod File-/Directory name length namestite ISO Level 1 (Max. of 11 = 8 + 3 chars)
13. Pod Format namestite Mode 1
14. Pod Character Set namestite ISO 9660
15. Čekirajte Joliet
16. Pod Relax ISO Restrictions čekirajte sve stavke
17. Idite na Lable tab
18. Selektujte ISO9660 u padajućem meniju
19. Čekirajte Also use the ISO9660 text for Joliet
20. Idite na Dates tab i namestite Use the date and time from the original file
21. Idite na Burn (Write) tab
22. Čekirajte Write i Finalize CD (No further writing possible!)
23. Podesite Write Method na Track-At-Once
24. Isključite, ako je uključen Virus check
25. Kliknite na New
32. U File Browser prozoru nađite sadržaj koji hoćete da prebacite na disku i prebacite ih u ISO1 prozor. Fajlovi koji se nalaze na boot disketi ne trebate prebacivati.
33. Kliknite na Write (Burn) dugme i kliknite na Write (Burn) u tom prozoru.
34. Kada se proces završi ugasite Nero i pokušajte da butujete računar sa napravljenog CD diska

Ovaj postupak gore sam koristio da bih napravio Win XP SP1 instalacioni disk.

Potrebno ga je samo malo prepraviti i sve bi trebalo da radi.

Poslednja izmena:
Svaka chast na uputstvu.. :)

evo uradio sam sve kao sto stoji u uputstvu, koristio sam nero ima fajl ali kad ubacim cd, i restartujem komp, kaze booting from cd, no emulation booting i tu stane.

u cemu je problem?

a zna li neko komandnu liniju za automatsko raspakivanje ghosta na prvu particiju u cilju raspakivanja Gho fajla ?

Golden je napisao(la):
a zna li neko komandnu liniju za automatsko raspakivanje ghosta na prvu particiju u cilju raspakivanja Gho fajla ?

Hm bas sam se mucio pre neki dan sa tim dakle:

ghost.exe -CLONE,MODE=prestore,SRC=D:\windows.gho:1,DST=1:1

Zamenis samo putanju gde je ghost i ako u ghostu imas dve particije
u SRC stavljas:2 itd ali neradi bez :1 u slucaju jedne particije....
A za DST stavljas disk:particija, u primeru je prvi disk prva particija.

mnogo si mi pomogao, hvala !

dexys je napisao(la):
Hm bas sam se mucio pre neki dan sa tim dakle:

ghost.exe -CLONE,MODE=prestore,SRC=D:\windows.gho:1,DST=1:1

Zamenis samo putanju gde je ghost i ako u ghostu imas dve particije
u SRC stavljas:2 itd ali neradi bez :1 u slucaju jedne particije....
A za DST stavljas disk:particija, u primeru je prvi disk prva particija.

a kako pokrenem ovo :d moze malo opsirnije

Vrh Dno