Šta je novo?

butabilni windows xp sp2

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
posto pojma nemam gde mi se nalazi "originalni" windows xp sp2, prinudjen sam da se nekako snadjem, posto treba da reinstaliram sistem...

elem, koja je procedura kada se sa neta "pozajmi" instalacija windowsa, da se to sve lepo "prenese" na cd i taj cd bude butabilan i spreman za instalaciju na masinu.

moderatori, ne zamerite, stvar je hitna, trazim makar neki link ka pomoci, sta god... hvala!

Skines Win u iso formatu i jednostavno dvoklik na taj fajl i narezes disk. To je cela procedura. Treba da imas nero ili neki program za rezanje.

Uzmi Ultraiso,otvori taj image i narezi ga...

Poz

hvala puno, problem resen :)

Sve sam uradio kako sam video da ste ovde napisali, ali ocigledno jos neki problem postoji!
Naim, nakon sto se zavrsila instalacija OS, prilikom sledeceg pokretanja sistema ponovo mi se pojavljuje opcija boot from CD, i ako nema diska u CDROM kaze da je podiszanje sistema neuspesno i da ubacim disk da bi se pokrenuo. Postoji li mozda neka komanda u BIOS-u koju treba da podesim, iskljucim ili sta vec?
Ovo mi je mnogo hitno. Molim vas pomozite

Da ti nije u biosu kao first boot namesten dvd uredjaj? Ako jeste, stavi da ti bude hdd.

Pomoc HITNO!!!

Naime, nakon sto se zavrsila instalacija OS, prilikom sledeceg pokretanja sistema ponovo mi se pojavljuje opcija boot from CD, i ako nema diska u CDROM kaze da je podiszanje sistema neuspesno i da ubacim disk da bi se pokrenuo. Postoji li mozda neka komanda u BIOS-u koju treba da podesim, iskljucim ili sta vec?

Naime, nakon sto se zavrsila instalacija OS, prilikom sledeceg pokretanja sistema ponovo mi se pojavljuje opcija boot from CD, i ako nema diska u CDROM kaze da je podiszanje sistema neuspesno i da ubacim disk da bi se pokrenuo. Postoji li mozda neka komanda u BIOS-u koju treba da podesim, iskljucim ili sta vec?

Predpostavljam da ti nije namesten 2nd boot device. Pogledaj u bios boot opcije, pa namesti da ti prvi boot device bude hdd.

A jesi li siguran da si dobro podigao sistem, tj. da ti je dobar taj disk sto si koristio?

Predpostavljam da ti nije namesten 2nd boot device. Pogledaj u bios boot opcije, pa namesti da ti prvi boot device bude hdd.

hdd je hard disk? kod mene ne psotoji skracenica nego pise hard disk.
sta treba da bude podeseno na second boot device?

Da hdd je hard disc, njega stavi za 1st boot, a za 2nd boot stavi npr. cd rom(ili dvd zavisi kako ti pise).

posto si vec instalirao sys, stavi hard disk kao first boot device ;)
edit .. heheh odgovor u isto vreme .. ;)

Poslednja izmena:
ne ide nikako.
Mogu da pokrenem sistem samo ako je u CD ROM ubacen instalacioni disk.
mozes li mi molim te opisati put kako da izbegnem ovo.

Za 1st boot stavis hard disk
Za 2nd boot cd ili dvd

Moras da sacuvas podesavanja u biosu posle toga. Obicno to mozes da uradis pritiskom tastera f10 i oznacis yes ili ok pa enter, ili pronadji u biosu opciju za cuvanje podesavanja.

neverovatno.
sve sam uradio kako ste rekli. zapisao sam kompletnu proceduru koja se desavala. ako imate yivaca procitajte.

ubacim win xp instacioni disk
idem na opciju boot from cd
posle toga se pojavi press amy key to boot from cd
pritisnem any key
pojavi se poruka setup is inspecting your hardware configuration
zatim se pojavi ekran plavo za instalaciju i tu samo pratim upute kreiram particije i ostalo nakon sto setup iskopira sve fajlove koji su potrebni za instalaciju OS pojavi se screen na kojem pise da ce comp da se resetuje
i nakon restarta
nista ne diram
ali mi se pojavi poruka DISK BOOT FAILURE
I MORAM CTRL=ALT=DEL
da bih dosao preko f8 do opcije boot from cd
ovog puta nista ne diram kad mi se pojavi da press any key i instalacija se nastavi
prodje i ona faza kada se instalira os, upisivanje serial number/a i ostalo i kad to bude gotovo
opet je potreban restart
ponovo moram da ponovim proceduru od gore *mrzi me da pisem( da bi se sistem podigao.
i evo sad vam pisem, ali znam da ce prilikom sledeceg restarta ponovo morati da se uradi isto sa tim boot from CD
STA da radim!!!!!

Prvo, daj spisak cele konfiguracije, ili ubaci info u "moja masina" u svom profilu.

Jesi li ispravno podesio "primary boot device" u bios-u kao sto su ti rekli? Sta stoji tamo podeseno? Treba da ide

Primary Boot Device CD ROM
Secondary Boot Device Hard Disk Drive

Instaliras sistem sa CD-a, trazi ti restart i onda samo pustis da bootuje sa HDD-a, nista ne kliknes kad pita "press any key to boot from CD", i onda ce da digne sistem sa HDD-a, da zavrsi instalaciju.

Ako se tone desava ni tad, onda je mozda problem u necem drugom, tj. HDD pravi probleme iz nekog razloga. Vidi kako je on podesen u BIOS-u. Da li ga ploca vidi kao "primary IDE master", Cd Rom ide na "secondary slave" . (zavisi da li su SATA ili IDE)
Ako je disk SATA, vidi da li je podesen u BIOS-u da radi kao IDE, a ne AHCI.
Mozda kabl od HDD-a zeza. U tom slucaju probaj sa drugim (IDE ili SATA?) .
Valjalo bi i chekirati HDD nekim od alata, videti da li ima bad sectore ili nesto slicno, i formatirati ga lepo.

Skoro sve ploce imaju mogucnost selektivnog butovanja da ne ulazis u bios .. kada upalis racunar pritiskaj F8 ili F10 (nesto od ta dva zavisi od modela ploce) i izaberi lepo da ti je butabilni cd i to je to

Particija na koju se instalira OS mora biti primarna i aktivna.
Iz opisa deluje kao da ti taj HDD iz nekog razloga nije butabilan(?!)
Pokreni ponovo taj instalacioni CD i na prvom ponudjenom ekranu odaberi "Repair...."
Windows Repair Console u DOS modu će te pitati koji Windows želiš da popraviš, kucaj: 1 [Enter]
Kada dobiješ na ekranu prompt C:\Windows kucaj sledeće komande:
CD \ [Enter]
fixboot [Enter]
y [Enter]
fixmbr [Enter]
y [Enter]
exit [Enter]

Pa vidi da li je pomoglo?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno