Šta je novo?

Butabilna 98-ica

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
865
Ovako. Trebala mi je butabilna 98-ica za laptop na kome nemam flopi i napravio sam je na svom racunaru, sa sistemskom disketom koju sam napravio jos dok sam imao stari racunar. Na mom racunaru radi OK taj disk koji sam napravio, ali kada ga ubacim u laptop on podigne sve OK, ali nece da mi prepozna niti harddisk, niti CD-Rom. Primetio sam dok je butovao nesto kao "Path not found - :\Command.com". Isto to i za fajl Extract.exe. O cemu se radi? Kako da sredim ovo? Treba mi hitno! Hvala svima unapred.

Cek bre, bootujes lap top sa CD-a, i on bootuje, ali ne prepoznaje HDD ni CD rom ??? 😕

Poz.

Dobro, mozda nisam ni ja bas najbolje objasnio. Bilo je na brzinu. Znas kada butujes sa diskete i on te pita da li sa podrskom za CD ili ne? Pa isto tako ide i sa butabilnim CD-om, s tim sto on kad zavrsi sa butovanjem logicno prompt ostane na A:\>. Kada idem na C: ili E: ili bilo sta drugo kaze "Invalid drive specification". Znas kao ono kada podignes sistem u DOSu bez podrske za CD.

Pa jel si namestio u biosu laptopa da se dize sa cd-a? Ako cak ti bios cak i ne daje tu mogucnost, ne preostaje ti nista drugo nego da ga dignes sa boot diskete napravljene pod win98 ili winme, a onda rucno upalis setup iz /WIN98/ direktorijuma na cd-u.

Pa dize mi sa diska. Ja kazem da se disk lepo butuje, ali posle ne mogu da u DOSu pristupim diskovima. A i rekao sam vec da na laptopu NEMAM flopi.

Da ti particije nisu NTFS?Da CD-u nije dodeljeno recimo D,F,G...?

a imas li ti particije? 🙂

dal ti bios uopste detektuje HDD?

sad da razjasnimo:::::: Instalirao si WIN98 i imao si greske prilikom instalacije. Kada ja prosla instalacija ti mozes da podignes windows ali kad iz windowsa odes u DOS nemozes da pristupis HDD-u/// ili posle boot-a sa CD-a ne mozes da pristupis diskovima i da nastavis instalaciju ajde malo jasnije.

OK. Prvo nisam instalirao 98-icu, vec sam samo napravio butabilni CD, koji kada se butuje ide pravo u DOS, kao sistemska disketa. I tada u DOSu nisam mogao da pristupim diskovima. U medjuvremenu sam i to sredio i dobio pristup istima, i instalirao Win98SE, ali...Prvo mi javlja gresku Himem.sys missing...Ja to sredim i onda pocne Windows da se ucitava i tako pola sata. Ja ga resetujem pa ponovo i on ponovo ucitava citavu vecnost. I na kraju ne ucita uopste. Ja F8 i hocu na Command Prompt Only, kad on i to ucitava do besvesti. I na kraju ni to nece da ucita. E tu sam odustao.

ja bi narezao na taj bootabilni cd neki program za testiranje pa ga malo iščešljao...

Mislim da znam šta te muči 😉

Da bi se bilo šta učitalo sa CDa, mora za taj CD da se imaju drajveri. A to neće da može tako lako 🙁 Ali, i za to ima leka. Sad se ne sećam gde tačno, ali ja sam pravio butabilnu 98icu uz pomoć nekog Bart's modular boot CDa. Probaj da guglaš za tim, pa ti će ti se posrećiti sigurno 🙂

Mislim da će ti ovaj linak biti od koristi...

Sve ovo sto pise do sada zaboravi. Proveri ti da li ti je ispravan CD(medij) i proveri kakav je CD-ROM. Win98 je vrlo glup program (za razliku od NT windowsa),i uvek ce pokusati da se malo pravi pametan,no ukoliko su ti svi uredjaji ispravni,kako kazes da jesu,boot-uj win98 sa CD-a(da bi imao drajver za CD-ROM) i iskopiraj ceo windows na jednu particiju.Pre kopiranja formatiraj disk komandom format c:/s (prilikom takvog formata iskopirace ti command.com).Kad iskopiras windows,posle formatiranja samo restartuj kompjuter i eto tebe u promptu na c:. Pokreni instalaciju sa particije na kojoj je iskopiran windows i mora da radi 100 000%.Ukoliko ti tako ne instalira OS onda prijatelju moraces da pogledas dobro taj lap top

Poslednja izmena:
hehe, chitam ove postove jedan za drugim i izgleda mi ko razgovor gluvih telefona... 😀

Ako nema CD-ROM onda treba da vidi da li mu se uchitva oakcdrom.sys tj. da li ovaj drajver koji dolazi sa sistemskom disketom(CD-om) moze da prepozna CD-ROM sa laptopa...ako ne trazi drugi za DOS...pa njega stavish u config.sys i autoexec.bat..Ne zaboravi MSCDEX.exe da pokrenesh zbog dodele slova..
Ako si to reshio onda sledece...

Probaj fdisk/mbr da malo hdd dovedesh u red pre svega master boot record...pogotovo ako si imao NTFS ili Linux i sl..Pre toga vidi da nema neka zashtita u biosu i sl. za isti.(MBR)

Za brzu instalaciju proveri da li si uchitao smartdrv.exe...Drastichno ubrzava kopiranje.. pod DOS-om....

U krajnjem sluchaju nabavi adapter za 2.5 inchne diskove pa ga zakachi na neku desktop mashinu i debelo iscimaj taj hdd da vidish da li je ok...mada ovo mozesh i na laptopu sa nekim boot CD sa takvim alatima....

Ako sve ovo prodje..sledece je RAM memorija na spisku...."pliva" tu neshto...😀

Ako to nije probaj da uz himem.sys u config.sys-u dodash i emm386.exe pa probaj onda...
O vec sam zaboravio kakve sve probleme moze da napravi win98 i win98se...

Koliko ti bre jaka ta mashina ...Ako je bar na nekih 500-600Mhz batali to i instaliraj win2k sp4 ili win xp/sp1 pa ga lite-uj malo...Samo da imash 256Mhz rama..min.ako nema onda mora da se patish.😀

win2k na P2 notebooku od 233MHz i 96Mb RAM-a radi odlično, čak se i učitava solidno brzo... winxp radi katastrofa, win98SE ne mnogo bolje od win2k...

Masina je Celeron na 600Mhz sa 192MB RAM-a. Ma brat je odneo tu masinu, a instalirao sam mu na kraju XP, jer nista drugo nije uspevalo. Kada sam konacno bio instalirao Win98, on se ucitavao i po 10 minuta i na kraju se ne ucita. Kako se na kraju ispostavilo, nesto je kocila zvucna, nesto se otkacilo kod nje. Kada XP instalira svoje drajvere, dodje do audio drajvera i tu plavi ekran i kraj. Win2k sam instalirao, ali nisam nikako uspeo da nateram zvucnu da peva, nijedan drajver nije hteo. U jednom trenutku je proradila, ali posle vise nije htela. Kako se posle ispostavilo, nesto se kod nje otkacilo. Ne znam sta, cale moj ga je otvarao.

da...

Jel' ti nije problem da kazes kako si napravio boot CD?
Uz pomoc Nera, ili neka exotica?
IF nero, sta si koristio kao boot floppy? Normalan Win98 startup ili neku modovanu, ultra optimizivanu misticnu skriptu koja pravi boot disketu i na kojoj pise "Start only if you are expert of The ExPerlT"
Odavde mi mirise kao da je CD u blazenom stanju, ali ko ce ga znati.

Salu na stranu, kvisko ti je dao 'lelegantno' resenje ako imas dve particije. Samo ne zaboravi ono format /S jer ako to ne uradis... 😡

Verujes li mi da se ne secam kako sam napravio sve to, jer sam radio na brzinu (brat mi je isao za Italiju, a za njega sam to radio), tako da se ne secam koje fajlove sam koristio. Trazim ih sada po hardu, ali nista. Izvini.

No2.

Nabukodonosor je napisao(la):
Verujes li mi da se ne secam kako sam napravio sve to, jer sam radio na brzinu (brat mi je isao za Italiju, a za njega sam to radio), tako da se ne secam koje fajlove sam koristio. Trazim ih sada po hardu, ali nista. Izvini.

Huh, ja bih za pocetak napravio novi Boot CD. Sa najnormalnijom Win98 boot disketom.

E, ako koristis FAT32 na obe particije, A koristis jer imas Win98SE slobodno sys-uj d: pre onog format c: /c /u /s. I baci neke drivere za CD na nju.
Tako ces imati jednu boot particiju. Ako zatreba samo uradis set active iz fdiska. I imas prompt 🙂

Nazad
Vrh Dno