Šta je novo?

Butabilan flash

KingSRB

Poštovan
Učlanjen(a)
25.09.2014
Poena
69
Momci jel moze pomoc [emoji4] naime mozda nije tema tj prava sekcija(izvinjavam se adminima) al reko nabrzaka da pitam[emoji6] !
Mozeli neko da mi preporuci dobar a mali a, jos i jednostavan program da Usb flesić napravim butabilnim namena da mogu da stavljam iso slike na njega [emoji4]
Hvala svima unapred [emoji2]
A mozete me uputiti na pravu temu ako je ima [emoji4]

Poslednja izmena:
Ne znam koje ISO slike planiraš da stavljaš ali ja za instalaciju Windows i Linux operativnih sistema koristim Rufus 2.2 (trenutna verzija). Imaš i Unetbootin.

Rufus je odlican, ali ako ces samo za windows instalacije onda moze da posluzi i Windows7-USB-DVD-tool.

Rufus i za Windows 🙂

I sta ce mu Rufus pomoci u montovanju .iso slika?

KingSRB firadisk driver ti to omogucava, u kombinaciji sa hirensom dobitna kombinacija.
Ako nisi u fazonu da istrazujes onda pokusaj da saznas od HighONE tacan naziv aplikacije (ja zaboravio) koja radi bas to sto trazis, on ju je na nekoj temi predstavio.

Ако се питање са почетка буквално схвати, онда је решење Easy2Boot плус RMPrepUSB.

Све је прилично једноставно а делује да је употребљиво. Један од ретких програма којим се на флешку набаци више windows верзија плус линухи плус разноразни алати. Када се једном припреми, после се други ОС додају простим копирањем на флешку/екстерни хард.

Пробао само једном и радило је али планирам да додатно тестирам. Ако то неко већ није радио. 😉

Meni deluje da mu je i samo Rufus rešenje, uprkos formulaciji.
Krajnje lak za korišćenje i portabilan.

Bravo calexx, easy2boot je ta aplikacija koju je spomenuo HighONE. RMPrepUSB je mnogo napredniji od Rufusa ali sam po sebi ni on ne moze da montuje, na flesic samo nabacane, .iso images.

Poslednja izmena:
Нисам нешто гледао RMPrepUSB ни шта ради, у овој причи он само проверава фрагментацију и сређује то а шта конкретно ради ... проверићу следећи пут кад отворим пенџере. 😉

Додатак, Е2В може да се користи и из линуха, постоји скрипта којом се припреми флешка и после се само копирају имиџи. Када буде готово, уместо RMPrepUSB се покрене defragfs који провери фрагментацију и среди ако је потребно. Управо сам тако направио пробу, форматирао флешку из линуха, ископирао windows 7 и 8.1 (оба ентерпрајз), Кубунту 14.10, supergrub и partedmagic, defragfs је написао да нема потребе да нешто оправља и пробао их. Кубунту сам стартовао као лајв, Windows (оба) до избора партиција за инсталацију а и обе алатке су радиле што значи да сада и за линух имам занимљиву алатку.

Предност је што се само припреми флешка па копирају имиџи. Ако у неком тренутку буде потребна за нешто, обришеш имиџе, завршиш посао и вратиш исте или нове. Не мора да се прави сваки пут кад се појави нека нова верзија, само се набаци нови имиџ.

Наравно, ако је некоме потребно да једнократно одради инсталацију, онда то може да уради сваки сличан програм. Ја сам користио Yumi за мултибут и Rufus за један ОС али мислим да ћу сада мало више да проучим ово. Ионако више пута недељно нешто инсталирам па је ово лакши начин. 🙂

RMPrepUSB je nezaobilazno pomagalo za igranje sa bootable flesicima i diskovima. Puno korisnih stvari na gomili koje ti omogucuju da "ostavis licni pecat" na butabilnom mediju ...graficki meniji za grub4dos, naporedo koriscenje vise bootloadera te samim tim upotrebljivost jednog te istog boot image-a i na flesicima i na optickim medijima. Na sajtu ima jako puno tutorijala i verovatno resenja za sve scenarije, korektni su u davanju kredita pa ih i drugi rado preporucuju. Pre nego sto je HighONE spomenuo easy2boot ja nisam znao za drugo resenje sem tih objasnjenih na sajtu rmprepusb u vezi montovanja .iso imidza ...to sa upotrebom firadisk drivera sam bas tamo pronasao npr.

Па ОК, мада сам одавно престао да се тиме играм, једино волим нешто употребљиво. До сада је то био Yumi као мултибут, сада ће Е2В и скоро да ми више није потребно.

Ko god da je iskopao i predstavio ovde ovaj E2B, hvala mu 🙂 Izuzetno jednostavna i vrlo upotrebljiva alatka. Ostavio sam samo Yumi sa par Linuxa na jednoj fleški, a sve ostalo što mi ponekad treba bacio na drugu flešku sa E2B. Posebno mi se dopada ovaj jednostavan način izmene sadržaja. Obrišeš jedan *.iso fajl i staviš drugi bez ikakvog cimanja 🙂

E da se zahvalim i ovde na pomoci slucajno sam otvorio dve iste teme u razlicitim sekcijama foruma pa se iz injavam adminima hebiga zena , dete , posao covek se zaboravi nekad [emoji6]
U svakom slucaju resio sam uz vasu pomoc sad stavljam i iso i velike mp4 , mkv ...etc fajlove na flesice [emoji4]

Nazad
Vrh Dno