Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

I to sad drdanje, tj kupovina karte preko aplikacije, a tako je dobro funkcionisalo preko gpay-a, telefon prislonim na validator i ćao. Ali avaj, što jednostavno kad može komplikovano.

Čim je cena toliko niža nego sad, znači da su turci uzimali dobar deo.

Čim je cena toliko niža nego sad, znači da su turci uzimali dobar deo.
Zvanično 8 % Turci, 92 % grad, ali nije tu problem koliko ko uzima, već koliko uspeš da naplatiš karata, a to je bilo verovatno premalo.

ionako bus+ ne radi noću 😁 tako da to ostaje isto

Bilo je price da ce ga uvesti u busplus sistem, al to je ona prica kako ce vecina stajalista imati ekrane da se vidi kad koji bus stize, i to na kraju ispalo da samo par najvecih stanica to dobila, na nekim nije ni radilo, ili povremeno radilo.

Placace se sms-om uz pretpostavku da svi imaju kredit na mobilnom

ionako bus+ ne radi noću 😁 tako da to ostaje isto
Pa i nije baš, noću se prevoz plaćao i to u visokom procentu, jer su jedno vreme postojali kondukteri koji ti lepo naplate, a sad u poslednje vreme lepo kod čika vozača 150 dinara.

Noćni prevoz su dobili prevoznici koji nisu prošli na tenderu i nisu u sistemu bus+, nemaju dnevnicu od grada po busu već žive samo od prodatih karata.
Znači biće zimi vožnje za sve pare, uhvatiš "španca" pa u krug, dobro greju 🤣

Poslednja izmena:
Kako to izgleda kada se planski napravi u razvijenim zemljama - primer Stockholm:

1. Svaka početna stanica i većina centralnih ima apart za izdavanje papirnih karata koji radi isključivo sa platnim karticama. Postoje i namenske kućice u kojima možeš nabaviti sve vrste karata
2. Svaki tramvaj/autobus ima osobu koji ti validira kartu, ili ti odmah skine iznos sa platne kartice ako je nisi prethodno nabavio. Možeš i da kažeš da nećeš da kupiš kartu, on te samo upozori da ako uđe njihova kontrola. plaćaš oko 150EUR kaznu. Ako nema osobe koja validira kartu u vozilu, a kontrola ipak uđe, opet plaćaš kaznu ako nemaš kartu
3. Pored papirnatih kartica, postoji oficijelna app preko koje možeš kupiti kartu sa mobilnog, u trajanju jedne vožnje od 75 min do godinu dana, App generiše QR kodove koje pokazuješ na validatorima kada zatreba. Dovoljno je da imaš net prilikom aktivacije karte, npr u hotelu ili u nekom kafiću, i nakon toga ti net više ne treba za validacione QR kodove
4. Postoje i plastične karte, vrlo slične postojećem BusPlusu, koje se mogu samostalno dopunjavati na posebnim terminalima na većim stajalištima ili metro stanicama, ili na namenskim mestima za prodaju karata
5. Većina stajališta, možda i sva, imaju info displej sa prikazom dolaska vozila, i naravno isti info možeš dobiti preko app

2. Svaki tramvaj/autobus ima osobu koji ti validira kartu, ili ti odmah skine iznos sa platne kartice ako je nisi prethodno nabavio. Možeš i da kažeš da nećeš da kupiš kartu, on te samo upozori da ako uđe njihova kontrola. plaćaš oko 150EUR kaznu. Ako nema osobe koja validira kartu u vozilu, a kontrola ipak uđe, opet plaćaš kaznu ako nemaš kartu
Svi razvijeni gradovi imaju metro sistem koji debelo rasterecuje buseve/tramvaje. Probaj u Bgu da stavis jednu osobu u bus koja ce da validira karte svima u spicu(a spic je 8h dnevno u Bgu 😀)

ne znam vase misljenje,ali ne mozemo porediti gradski prevoz u gradovima gde postoji metro sa ovim kod nas gde ga nema.
Spanija,italija,bugarska,turska,madjarska,grcka i svi gradovi koji imaju metro nemaju opterecene tramvaje,autobuse i sl...vec ujednacenu raspodelu ljudi koji se njima voze.
u takvim sistemima i mozes da budes kreativan i smisljas kako ces kontrolisati karte i sl,ali u Beogradu gde je autobus prepun,neredovan i sl jednostavno ne treba previse dirati i izmisljati toplu vodu.I verujte zivimo u zemlji u kojoj i da svi placaju karte kao po evropi to ne znaci da ce nam prevoz biti bolji.
Evo mazu i lazu za metro,a nije ni poceo da se radi i boga pitaj kada ce i da li ce u narednih 10 godina biti zavrsena prva linija.

Beograd je najveći grad u Evropi koji nema metro. Sa takvom infrastrukturom i brojem ljudi, može Gangula da izlazi svaki dan sa novim "planovima" za rešavanje kvaliteta i naplate gradskog prevoza, neće ništa uraditi jer je NEOPHODAN metro kako bi saobraćaj u gradu prodisao.

da se vratimo na temu

Od kada važe ove promene?

Sobzirom da ću u Srbiji biti od 17-23. aprila, da li ću u tom periodu moći da koristim plastičnu karticu koju imam, jel će biti iste cene kao i do sada i da li (kao i do sada) mogu pratiti buseve preko zvanične aplikacije?

Na sva pitanja je odgovor da.

Stokholm ima otvoren API za svoj javni transport. Svi prevoznici moraju da imaju open API koji potom Trafiklab organiziju i dokumentuje. Developeri onda prave aplikacije i imate neke kul stvari poput ove.

Aplikacija za praćenje je kaput? Pitam da znam da li da je brišem, jer više nema stanica u app. Mada, po ovome do sada napisanom na temi, mislim da već znam odgovor.

Na iOS-u da, na Androidu još uvek radi. Ne bih se nadao da će je popravljati kada i sami znaju svoju sudbinu.

Ponovo radi iOS aplikacija. IMG_1680.png

sve vreme radi Android aplikacija, koliko sam primetio

Meni danas oko 15:30 na stanici Banjica (283) iz nekoliko pokušaja nije pokazivao ni jedan bus/trolu a bilo ih je u saobraćaju poprilično (prikazivao samo praznu mapu sa stajalištima).

Aplikacija će brzo prestati sa radom, okvirno za 20 dana maksimalno. Šta će biti posle toga, Šapić zna verovatno.

300 ljudi će krajem meseca ostati bez posla, za hleb će imati od NSZ...

Znamo li kako će se proveravati da li je neko platio sms-om?

Nazad
Vrh Dno