Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

kosta 40 din a to nije mnogo ni za jednom godisnje. mislim, papirna. mozes da dopunjavas kolko oces, ako sam dobro razumeo.

procena troskova i ustede je individualna, meni svaki dan od borce do novog beograda pos'o, plus ada, banovo brdo, zemun, centar... bio bi skuplji nekoliko puta auto...
Papirna ne može da se dopunjava koliko hoćeš.Samo do 600 kinti,pa ponovo kupuješ za 40 kinti kartu,pa je dopunjavaš do 600 kinti ili 10 vožnji.

ok, ali 40 dinara je presmesna cifra, u svakom slucaju. mislim, to je najmanje razlog zasto bus plus ne valja...

ok, ali 40 dinara je presmesna cifra, u svakom slucaju. mislim, to je najmanje razlog zasto bus plus ne valja...

Nisam rekao da je 40 dinara i papirna kartica problem, vec 250 dinara i plasticna za 1-2x voznje godisnje...
Papirnu retko gde imas da nadjes i samim tim moja konstatacija...

a ako se vratimo na temu, a to je tehnologija koju nam je donela Busplus firma, videcemo pre svega sledece:
-dosta uredjaja za ocitavanje je osteceno/van funkcije i izgleda kao da to niko ne gleda/menja/popravlja;
-sms servis je izgleda skroz pukao izgleda usled prelaska na letnji red voznje;

ovo je samo po sebi dovoljno da potvrdi ono oko cega smo se u prvim stranama svi vise manje slozili (bez ulasko u zasto je to tako): da je sistem implementiran samo da proradi, bez dugorocnog plana odrzavanja kvaliteta rada, da se naplata nije znacajno povecala a voznja bez karte otezala, tj tehnologija nije ispratile potrebe koje je imala jedna prezagusena sredina.

samim tim, vecina se (opravdano) zgrazava od narednih koraka u busplus evoluciji, koja samo povecava stepen opsteg nezadovoljstva stanjem u javnom prevozu grada ..

Sve je divno napisano i samo po sebi je dovoljno da prestanemo uopste da komentarisemo bilo sta na ovu temu, a pogotovo da se ponasamo "zastitarski" prema prilicno jadno realizovanom sistemu u praksi, a daj boze da je i u teoriji bitno bolji. Mada, znajuci nasa posla, verovatno moze da ponudi mnogo vise nego sto to trenutno jeste slucaj. Kad se samo setim price za malu decu kako ce svaki autobus koji bude imao neispravan citac biti iskljucivan iz saobracaja dok se kvar ne otkloni...

Iako sam uglavnom bio van grada i to malo sto sam ulazio u prevoz gotovo po pravilu sam nailazio na crne ekrane. Mada mi je najjaci utisak bio pre par meseci kad je u duplom gradskom, s cetiri aparata, stanicu pre nego sto cu sici, uletela kontrola. U trenutku mog ulaska u autobus on je bio svojski pun. Probam zadnji aparat - radi, ali ne validira, mislim da je imao famozni "trouglic smrti". Probijem se do onog na trecim vratima - mrak. Do prva dva nije bilo sanse da se stigne. Iskreno, cak mi nije ni palo na pamet da su u funkciji. Uglavnom, jedan od dvojice koji udjose je trcao sve do prvog, a usao je pozadi, otkrio je da bar jedan od dva prednja radi i onda je jednako azurno dosao u zadnji deo vozila da isproverava karte. Za obojicu je bolje sto sam taman izasao posto ne volim da se svadjam. Cak je i pri starim klik-klak aparatima za kontrolu bio dovoljan argument ako aparat ne radi - a jos masovnije nisu, a ovi sad nasli da mudruju. Ako ocekujes da svako predano validira kartu ili obezbedi nesmetan rad SVIH uredjaja ili nadji nacin da smanjis guzve u vozilu, a ne da prolazak od prvih ka poslednjim vratima predstavlja vecu avanturu od probijanja po krovu voza u Uncharted-u.

Slazem se da se autobusima skracuje zivotni vek usled pretrpanosti, ali ne vidim kako ce najavljene mere smanjiti njihovu preopterecenost. Tacnije, prevoz se vec svima smucio i ko moze i treba da ga izbegava (a oni se izgleda svojski trude da nam ga i dodatno ogade - to im je jedina delotvorna mera), medjutim, to sto ce nekakvi kontrolori stajati gde god sigurno nece dovesti do toga da prebroje putnike u autobusu i sprece da oni i ubuduce ostanu pretrpani. Nema sanse da neko kaze - u vozilu je vec 100 putnika, ne mozete unutra dok neko ne izadje. Nadalje, ideja o ulasku i izlasku na odredjena vrata nije novost i kao inicijativa koja se vec primenjuje ponegde ne zasluzuje da se okarakterise besmislenom. Problem je u tome sto je delimicno do potpuno neprimenljiva na Beograd. Nju je na civilizovan nacin moguce sprovesti u praksu iskljucivo u inostranim sredinama i to zato sto su tamo sve vrste vozila popunjene na nacin da mahom svi ljudi ili vecina istih sede dok tek poneko stoji. Sto je najgore po nas, takva pravila cak ni tamo ne vaze upravo iz razloga sto ih nedostatak guzve cini sustinski nepotrebnim. Znaci, ovo je fakticko izivljavanje i nista drugo, klasicno uvodjenje stoke u obor, a o kaznama da ni ne govorim. Jedino me zanima da li ce i kome zaista naplatiti 75.000?!? To sto smo mi takvi kakvi smo je jedno, a to sto je B+ zapravo debeo - je nesto sasvim drugo i od toga se ne moze pobeci. Kakvi li bi bili rezultati ankete medju gradjanima na ovu temu?

Danas u maloj 23. Na autobusu znakovi totalno suprotni od onih koje Bus Plus propisuje. Ulaz na srednja a izlaz na prva i zadnja...

Barem su lepo oznacili. Tesko da moze eksplicitnije. Sve ih to nije mrzelo da rade, pa dok traje, kao sto su i aparati radili u pocetku, a sad vise niko ne brine o zameni istih. Doduse, ako ih poskidaju sa srednjih vrata, nece ni morati da popravljaju neispravne.

Ne, tek će sad da bude kidanja aparata i kojekavkih incidenata sa "saobraćajnim osobljem"...

Lepo od njih sto su "diskretno" naznacili ulaz-izlaz 😀

Sta ce se desiti u situaciji kada autobus bude prepun u spicu? Da li ce fini i civilizovani ljudi napraviti mesta jedni drugima kako bi izasli na srednja vrata? Mislio sam da posle Bus+ nece biti slicnih poduhvata, ali sam se ocigledno prevario. Jedan idio*izam prati drugi.

Stvarno kako izaci na srednja kad sedis na zadnjem sedistu a guzva? Da guras ceo bus napred?

Malopre videh bus na liniji 82 kojem na vratima umesto ulaz-izlaz piše "besplatna dostava" :d

Ja sam 100% siguran da ni tvorci ovog stupidnog resenja ne veruju da ce narod puno postovati uvo ulaz i izlaz.

To je samo jos jedan nacin da neko sebi u dzep stavi dodatnu kintu za stampu folija. 😡

Sjajan klip :d

Sto se tice opterecenja, to veoma lako moze da se resi instalacijom dodatnih sedista, tesko da ce ljudi da sede jedni na drugima (ima i toga, ali ne bas tako cesto)....

Sto se tice opterecenja, to veoma lako moze da se resi instalacijom dodatnih sedista, tesko da ce ljudi da sede jedni na drugima (ima i toga, ali ne bas tako cesto)....

U pedesetici (inače godinama najgoroj liniji u Beogradu), na nekoj od čvorišnih stanica gde se ukrcavaju babe iz prigradskih naselja (prepoznaješ ih po maramama na glavi, korpama i sl.), dve babe pikirale jedno prazno mesto u krcatom busu. Jedna trči sa srednjih, a druga sa zadnjih vrata. Pošto je to prazno mesto bilo iznad zadnjeg točka autobusa, naravno, baba sa zadnjih vrata prva dotrči i sedne. Međutim, u adrenalin rašu baba sa srednjih vrata trčeći nije videla da je ova rivalka već zauzela mesto, pa joj je sela u krilo, sve se smejući onim najgorim ciničnim (I won) osmehom. Trebalo joj je 30 sekundi da shvati da sedi u krilu suparnice, i onda je krenuo opšti krkljanac (sočne psovke, guranje i sl.)

OK, Beograđani, treba mi mala pomoć. 🙂

U petak dolaim u BG autobusom iz KG-a. Kako se do sada nisam vozio vašim gradskim prevozom odkako su uveli tu novu tehnologiju bio bih zahvalan da me malo uputite u ovo, u par crta. Šta treba da kupim da bih se prevezao od mesta A do mesta B i nazad, dakle dve vožnje treba da platim.

I još jedna stvar, koji bus, tramvaj, trolu, da hvatam da bih se od autobuske stanice prevezao do Ušća. Kapiram da ista ide i nazad. 🙂

U petak dolaim u BG autobusom iz KG-a. Kako se do sada nisam vozio vašim gradskim prevozom odkako su uveli tu novu tehnologiju bio bih zahvalan da me malo uputite u ovo, u par crta. Šta treba da kupim da bih se prevezao od mesta A do mesta B i nazad, dakle dve vožnje treba da platim.

I još jedna stvar, koji bus, tramvaj, trolu, da hvatam da bih se od autobuske stanice prevezao do Ušća. Kapiram da ista ide i nazad. 🙂

Hvataš tramvaje 7L1 i 9, ili autobuse 78 i 83 (stanica im je preko puta tramvajske stanice). Možda ti je najbolje da kupiš kod vozača kartu u oba slučaja (mislim da je oko stotinak dinara).

Na bilo kom kiosku kupiš papirnu BusPlus kartu (40din) i dopuniš sa 120din (2 vožnje). Ako nema papirnih, a verovatno nema, onda sam odluči da li ti je bolje da daš 250din za plastičnu kartu + 120 din za vožnje (ako ćeš nekad u naredne tri godine da se voziš opet, važiće ti) ili da jednostavno platiš dve vožnje u busu 2x120din ili se jednostavno prošvercuješ jer je Ušće na tri stanice odatle :d...

Autobus 78 i 83 i tramvaji 7 i 9.

Kupis flasicu vode da ne padnes u nesvest, stojis na vratima 2 stanice i pazis da ti ne ulete cike u teget polo majicama odnosno tete u svetlo plavim. Imaju preko ramena i uredjaje za ocitavanje karata.

Koristis tramvaje 7, 9 i 13 ili autobuse 83 i 78, u svakom slucaju vozis se 2 stanice.

13 ne ide trenutno, izmenjena joj je trasa. Dakle samo tramvaji 7L1 i 9, ili busevi 78 i 83. Preporuka - bolje idi na tramvaje: manja je gužva, a možda naletiš i na klimatizovanog "španca".

Ako si van BG-a ako ti napisu kaznu neces je platiti jer sve van Beograda se ne obradjuje koliko sam ja razumeo od mojih kolega van Beograda 😉

To je bilo pre BusPlusa. Sad mislim da stize svima.

Nazad
Vrh Dno