Šta je novo?

Burn in na LED televizorima

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
U uputstvu Toshiba televizora 40L3433DG stoji da na aspect ratio-u 4:3 (a možda i na nekim drugim odnosima stranica, kad se vidi crno gore i dole) može doći do burn in efekta (urezivanja statične slike)... Nekako mi najviše odgovara baš taj (originalan kod većine kanala) 4:3 odnos stranica, pa se pitam da li praktično i pod kojim uslovima korišćenja televizora može doći do tako nečega ili je to samo čista teorija?

Teško da će da se desi.

Oće oće i na LCD da se pojavi burn in. Video sam ih već dva sa baš izraženim.

Prvi LCD u društvu koji je kupljen, ima već 8-9 godina, ima sada već grozan burn in. A radio je baš tako, uglavnom u 4:3 formatu. Sada je valjda na nekoj vikendici.

Opasnost svakako postoji mada dosta manja nego kod plasma tehnologije. Ja sam imao tu "nesreću" da mi se pojavio burn in na LCD tv-u, doduše u pitanju je Samsung model iz 2006. godine. Burn in se pojavio posle godinu dana iako sam pazio i nisam po ceo dan gledao jednu tv stanicu, međutim moram reći da je to svakako bio i defektan panel jer su se ubro javili i drugi problemi. U svakom slučaju treba biti obazriv.

Ja mogu da kažem samo suprotno. Jer se gleda kod mene u svim mogućim odnosima stranica.

Niko nije rekao da je verovatno (da će doći do burn in efekta) već da jeste moguće.

Proizvođač se i sam ogradio u uputstvu, ne bez razloga i dakako zbog pokrivanja sebe u slučaju eventualne pojave burn in-a.

Tako da je po svoj prilici pazio korisnik ili ne pokriven tokom prve dve godine koje mu zakon garantuje.
A ako se ipak pojavi posle toga a garancija je duža od dve godine pitanje je da li bi bila uvažena reklamacija na burn in.
Ovo zadnje je samo moja pretpostavka.

Ja lično bih gledao koristio tv kako god poželim i situacija zahteva, pa šta bude, bude.

Nazad
Vrh Dno