Šta je novo?

Buka laptopova

Sime

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Koliko su bucni "jaci" laptopovi? Mislim na modele sa jacim grafickim cipovima i Penyrin procesorima. Pre svega me zanimaju Acer 6290G (Gemstone blue) i 7720G, kao i Toshiba X200-23g (ima SLI).

Kako bih to mogao da proveirm u radnji? U radnjama u kojima sam gledao, na moje iznenadjenje, nije uopste bilo moguce videti Windows na laptopu jer "ne zele da ga aktiviraju jer je original".

Koliko su bucni "jaci" laptopovi? Mislim na modele sa jacim grafickim cipovima i Penyrin procesorima. Pre svega me zanimaju Acer 6290G (Gemstone blue) i 7720G, kao i Toshiba X200-23g (ima SLI).
Ne znam za X seriju, moja Toshiba P200 sa HD2600 ume da se čuje kada pokrenem neku igru, mada onda to nije toliko bitno :p
Kako bih to mogao da proveirm u radnji? U radnjama u kojima sam gledao, na moje iznenadjenje, nije uopste bilo moguce videti Windows na laptopu jer "ne zele da ga aktiviraju jer je original".
To je istina. Prilikom prvog pokretanja windows-a se podešavaju neke stvari vezane za korisnika i posle toga već ide automatska aktivacija i eventualno registrovanje u bazu Toshiba korisnika.

Da li se cuje u normalnom radu (gledanje filmova, internet)?

moja toshiba prede kao maca ;] takodje ima hd 2600 grafiku i nisam primetio da se ishta chuje/greje osim kada se "zalaufa" neki dvd kada krecje da kopira..ali to se deshava i sa desktop dvd-em ..

Da li se cuje u normalnom radu (gledanje filmova, internet)?
Pa kada raspalim HD film ume da ubrza fan povremeno. Prilikom surfovanja samo na facebook-u :D
Šalim se :p, prilikom surfovanja vrlo retko i to na nekom smanjenom broju obrtaja. Uglavnom primetim po tome što počne da mi pirka topao vetrić po ruci kojom držim miša :)

Danju se ne čuje prilikom "normalnog" korišćenja, jer je nivo okolne buke viši. Čuje se jedino kad raspališ igricu. Noću se čuje malo, ako recimo ostaviš download, ali skoro zanemarljivo - ne iritira. Usotalom ako imaš wireless možeš da ga ostaviš bilo gde.

Kriket, dandy i oki: imate Toshibu p200 ili neki 15'' model?

Interesantno da se niko od Acer korisnika nije javio.

Da, P200, 17", 3.5Kg i tako to :p

Pa nije se javio jer se oni u sushtini vishe greju pa ih mozhda sramota lol

ja imam toshibu A200-1S5 sa 2gb rama i hd 2600 grafikom..hdd je 5200 standardno i da 15" je i teshka 2.5kg

Za Dell laptopove postoji izvanredan program za kontrolu ventilatora, temperatura i buke, topla preporuka:
Dell Inspiron/Latitude/Precision fan control utility

http://www.diefer.de/i8kfan/index.html

Ja imam tošija P100 sa HD podrškom i on ume da ubrza dok je u Full modu. Mada kada ga u BIOS-u stavim na silent malo uspori ali to ne radi.:whip:

Ja imam Acer 5920 i govorim "u njegovo ime" a kapiram da se slično ponašaju i drugi lapići u tom cenovnom rangu odnosno slične konfiguracije.

OKI: jel to iz iskustva govoris? Ja sam bacio oko na Toshibu, ali razmisljam i o ACERu zbog toliko hvaljenog power management programa.

Imam Acer 5315 i ne znam da li sam jednom cuo njegov kuler kad se vrti. Kako mi komp ne sluzi za neko cepanje igrica (jer to i ne moze :D) nisam ga nikad forsirao ali opet je vrlo tih.
BIOS sve radi sto se tice obrtaja vent-a i nikakav dodatni program ti ne treba.

Mali savet za simeta, ako mozes da biras nemoj da uzimas ACER, provrteo sam dosta lopova kod sebe, i ubedljivo najvece probleme su pravili aceri, i jeftiniji i skuplji modeli, to su samo lepe nasminkane igracke vrlo varirajuceg kvaliteta.

Primer: pre 2 godine sam uzeo devojci acera od $1500, sjajna konfiguracija u to vreme, Turion64 X2 @ 1.6ghz, 120gb hard @ 7200rpm, 2gb ddr2 @ 667mhz, ATI Mobility Radeon x1600 sa 512 mb svoje memorije, 15.4" LCD bla bla.... za nesto vise od 2 godine je 2 puta menjana maticna ploca, crkavao touchpad, a kad se malo ozbiljnije zagreje pocne grafika da brljavi.... dakle NEMOJ acera da uzimas jer ako te potrefi losiji primerak mozes da se slikas.... iz mog pozamasnog isqstva drzi se : Fujitsu-Siemens-a, Toshiba-e, Dell-a ili Ibm/Lenovo..... Asus se jako dobro pokazao, i Sony ako mozes da priustis.

Toliko od mene, pozz ;)

Pre svega me zanimaju Acer 6290G (Gemstone blue) i 7720G, kao i Toshiba X200-23g (ima SLI).

Poslednja izmena:
pozdrav,
stariji Acer modeli su imali mnogo problema sa grejanjem i kvalitetom koji su rešeni pre skoro god. dana.
ja imam 5520g, "bučan" je kad pokreneš igru a u normalnom radu, xexe milina.
A i to "bučan" je ništa u poređenju sa onim modelima koje sam koristio od pre tri godine.
Acer je po meni bolji izbor od FS-a i Toshibe pa možda čak i od IBM-a ali zato u poređenju sa dell-om ...
Moj glas ide za acer 7720g

Ako su sredili te probleme to je dobro za njih, sto se mene tice u zivotu vise necu kupovati ACER laptop, to je sigurno, uostalom ko garantuje da im se ti problemi nece desavati opet? Laptop koji sam kupio je puno placen, to je trebao da bude vrh njihove ponude.... vrlo razocaravajuce..... FSC i Toshiba nikada nisu imali tih problema, bar sto se tice masina koje sam imao sa njihovim imenom. ;)

pozdrav,
stariji Acer modeli su imali mnogo problema sa grejanjem i kvalitetom koji su rešeni pre skoro god. dana.
ja imam 5520g, "bučan" je kad pokreneš igru a u normalnom radu, xexe milina.
A i to "bučan" je ništa u poređenju sa onim modelima koje sam koristio od pre tri godine.
Acer je po meni bolji izbor od FS-a i Toshibe pa možda čak i od IBM-a ali zato u poređenju sa dell-om ...
Moj glas ide za acer 7720g

Pa za FSC se nikako ne bih slozhio jer amilo 2548 mi je bio toliko vrucj da sam se bukvalno opekao a zadatak koji sam mu postavio je bila instalacija battlefield 2 i kopiranje jednog dvd-a, pa ti vidi. Imam ortaka koji poseduje isto fsc i kada sam ga u panici pitao jel se greje to tvoje sokocjalo samo je uz osmeh rekao - navikao sam se ali zimi je super ;]

Dodao bih da ni Toshiba nije što je nekad bila, bar ne Satellite serija. Imaš i na ovom forumu prijavljivane probleme korisnika sa nasumičnim gašenjima displeja itd (serija P200 ili A200 not sure). Poenta - nema dobrih i loših marki, samo dobrih i loših serija.

Kladim se da ni ti koji su se "opekli" s Toshibom je nikad više neće kupiti. Ne verujem ni da će zbog toga Toshiba propasti, kao što neće ni Acer zato što si ti imao loše iskustvo.

Poslednja izmena:
Pazi, svako se vodi nekim svojim iskustvom, ja sam imao recimo dosta lepa iskustva sa Toshiba-om tako da imam puno poverenje u taj brend, doduse nisam imao Satellite seriju, imao sam nekoliko modela iz Tecra serije koji su besprekorno radili. Moje misljenje nije formirano samo na osnovu onoga sto sam ja probao nego i na osnovu iskustava ljudi koje poznajem i koji su takodje imali Acer-e, generalno kad sve sumiram, najveci procenat ljudi iz moje neposredne blizine se najvise zalio na acere..... kad sve saberem, meni je to dovoljno, a vama kako god.....

Dodao bih da ni Toshiba nije što je nekad bila, bar ne Satellite serija. Imaš i na ovom forumu prijavljivane probleme korisnika sa nasumičnim gašenjima displeja itd (serija P200 ili A200 not sure). Poenta - nema dobrih i loših marki, samo dobrih i loših serija.

Kladim se da ni ti koji su se "opekli" s Toshibom je nikad više neće kupiti. Ne verujem ni da će zbog toga Toshiba propasti, kao što neće ni Acer zato što si ti imao loše iskustvo.

Ja trenutno imam jednog Amila kod sebe, istina je da se malo vise greje, ali nebih nikako rekao za temperaturu da je toliko visoka da moze covek da se opece. Ako se to moze nazvati 'mana' ovaj lap besprekorno radi, toliko pouzdano i stabilno da nemam reci (model Amilo M1427).... doduse kad se zagreje stvarno prija po zimi :D

Pa za FSC se nikako ne bih slozhio jer amilo 2548 mi je bio toliko vrucj da sam se bukvalno opekao a zadatak koji sam mu postavio je bila instalacija battlefield 2 i kopiranje jednog dvd-a, pa ti vidi. Imam ortaka koji poseduje isto fsc i kada sam ga u panici pitao jel se greje to tvoje sokocjalo samo je uz osmeh rekao - navikao sam se ali zimi je super ;]

sime..pa naravno da iz iskustva govorim lepo sam krenuo rechenicu - JA IMAM

;]

hehe, mislio sam na Acer... :)

Za FSC znam da se greje. Koristio sam neki slabiji model i deo levo od touchpad-a (gde mi je oslonjena leva ruka) je uvek vrlo topao.
E sad, da li se laptopovi sa 17'' ekranima manje greju tj. bolje hlade? Nervira me sto na internetu nema mnogo testova laptopova koji se nude na nasem trzistu, a i u tim testovima se retko pominju buka i grejanje, tako da za ovakva pitanja mogu samo na forum da se oslonim.

Poslednja izmena:
Ma svi jaci modeli se greju i bucni su,zimi malo tisi ali leti kad je sobna temperatura veca bas se cuju kad se pokrene neka zahtevna igra.U obicnom radu se ne cuju.I svim jacim modelima baterija krace traje,ali sve je to cena koju moramo da platimo zbog jaceg hardwera unutra.

Poslednja izmena:
dok, u pravu si, imao sam FSC Xa 2529, imao je 8600 grafiku, bio je, pa tako reci bucna plotna, posle toga ACER Extensa 5630G-582G32Mn, koji je imao grafiku ATi 3470, i on je bucan, ali onako, sada imam HP 530 sa X3100 grafikom, koji samo malo se oglasi, ali kada mu iskljucim ACPI, ventilatori mu rade uvekk, i to nekom malom konstantnom brzinom, ali je tih kao bubica! Imao sam prilike da radim na Toshiba Satellite L350-16L, on ima Intel GMA 4500MHD, u radu se ponao kao prethodni HP, znaci tih kako bubica.

Koliko sam mogao da skontam, iz sopstvenog i iskustva, a i citanja review-a, najmanje su bucni laptopovi sa Intelovim procesorom, i integrisanom grafikom.

Mada, i oseceaj buke i i njena procena na masini je subjektivna procena, nesto sto je meni bucno drugom nece.
Tako da, mislim, najbolje je isprobati masinu pre kupovine, a to nema sanse nigde, i sam se uveriti, od citanja review-a nema neke koristi!

Poslednja izmena:
@dok , apsolutno tacno ;)
Dell Studio 17 . Normalan rad 30-36 stepeni, necujan.
Gledanje divx-a, 35-40 stepeni, opet necujan jer je tu zvuk iz filma/serije :D ali tu se vent vrti na medium, tako da bi se verovatno i culo nesto.
Gledanje HD-a, oko 50 stepeni. Ventovi se vrte na high, opet se ne cuje zbog zvuka iz filma ... ali bi se culo prilicno ;)
Ali od svega ono sto mi najvise ubija lap, sto se tice temperatura i brujanja ventova je flash video, youtube i slicni sajtovi. Temp ide i do 60 i preko stepeni. Ni sam ne znam sto, ali to se vrti i greje da to nije normalno.
Konf je CPU: Intel Core2 Duo CPU T8300 @, 2.4 GHz Video: ATI Mobility Radeon HD 3650 HDD: 320 Gb, 4gm Ram.

Taj Flash i meni nekadzaglupi komp, bilo da je desktop bilo da je laptop. Nekontam kako mu ro polazi za rukomali polazi mu! Kada idem na neke sajtove bogate flashom, i otvorim malo vise tabova, srusi mi nekada browser! :zgran:

kao bebica

moj macbook aluminium je kao uspavana bebica,retko kad se cuje kako prede i to samo kad je apsolutna tisina,odnosno nikad :smash:

E, super nova, kao da si mi citao misli, na macserbia, bas raspravljali o tome, jer se jednom clanu njegov MacBook cuo i previse, ali nije bio od aluminiuma, nego obican white. Izgleda da nije bilo nokoga sa alu MAcBook-om da se ukljuci u raspravu, pa da odgovori, ali ti ga odgovori ovde heh he he .... :d

Ja bas merkao neke alu MacBook-ove, a tisina je bila jedna od glavnih stavki, tako da, kad sakupim kintu, leti PC u kantu .... :d

Nazad
Vrh Dno