Šta je novo?

Budzet router sa dobrim QoS

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Koristim D-Link DIR-655 trenutno i dobar je ruter, medjutim ima problem - opcija QoS(odnosno podesavanje prioriteta) radi samo za upload (nema opcija za download) i uz to maximalno do 2Mbps. I ako se stavi auto-detect isto ne moze preko 2Mbps da radi i bukvalno odsece upload svih nakacenih na router na ukupno 2Mbps. Proverio sam i svuda na forumima od D-Linka pise da je to ustvari limit, ali nigde na router-u ili manual-u nisu to dokumentovali sto stvarno nije OK od njih obzirom da su QoS na njemu reklamirali skoro kao revoluciju.
Da li postoji neki budzet router (do 100 eur) koji ima bolji QoS management. Treba da izgleda pristojno, a da ne bude mikrotik budzenje i slicno sa kantom na stolu :)
Linksys "Cisco" varijantu sam probao i nije uspeo da mi pokrije dvospratnicu od 150 kvadrata - preciznije jedva se iz prostorije pored router-a moglo nakaciti na njega jer je bio ocajan signal.
Da li neko zna da li kod ostalih D-Link tipa DIR-850L postoji taj limit na QoS i koliki je?

Taj DLINK sto imas postavi da radi kao obican AP a za ruter kupi Mikrotik RB75 koji je ujedno i najjeftinija varijanta a zavrsice ti posao odlicno. Cena mu je oko ~40e tako da je to daleko ispod tvog dzepa. E sad ako on nije dovoljan (ne znam koja ti je brzina potrebna da ide kroz ruter , koliko korisnika itd) onda mozes uzeti RB951G koji kosta ~60e ali je neuporedivo jaci + ima wifi silidne snage.

Bolji QoS neces naci ni za 200e+

Taj D-Link ima WAN izlaz, koliko znam nema mod-ova sem postojeceg, a to je router. Dakle ako nakacim ga preko WAN na Mikrotik, do Mikrotika dolazi jedna IP adresa (WAN IP od rutera), i onda je nemoguce podesiti QoS zar ne? Da se razumemo - ja ne zelim da podesim QoS za odredjene portove (tipa UDP/TCP), vec da podesim ili prioritet po IP adresama ili maksimalni protok. Ono sto zelim je da komp sa koga radim posao ima prioritet nad svim uredjajima, tako kad ucitavam nesto na cemu radim ili upload-ujem da mi niko ne gusi protok (tipa da 90% ode meni, 10% ostalima).
Trazim all-in-one resenje zbog prostora koji pokusavam da ustedim, dakle zelim 1 uredjaj koji radi tako neki QoS (a da nema ogranicenje kao postojeci D-Link da odsece upload vec na 2 Mbps) i da ima dobar signal. Iskreno, malo sam sumnjicav prema uredjajima bez externih antena, jer svi ruteri koje sam do sada koristio bez externe antene imali su nikakav signal - nisu pokrivali kucu lepo, a dvoriste nista. Trenutni D-Link pokriva kucu, dvoriste, cak i nekih 50-100m dalje.

Zanemaris WAN port i vezes ga sa mikrotikom preko jednog od lan portova. Ugasis mu DHCP, stavis mu ip adresu iz opsega mikroika (ako mikrotik ima ip:192.168.88.1/24 ti dlinku stavi 192.168.88.2/24), i samim tim ce ti DLINK raditi kao AP switch, odnosno svi uredjaji nakaceni na njega ce dobiti ip adresu od mikrotika i onda na njemu mozes raditi QoS po zelji. Ogranicavati brzine, stavljati prioritete itd...

Hvala na savetu, ali opet sam na 2 uredjaja koja mi bespotrebno zauzimaju prostor na stolu umesto jednog. Da li postoji koji MT sa wifi koji moze da pruzi dobru pokrivenost.
Takodje jos jedno pitanje - u slucaju 2 uredjaja, ako je D-Link ap switch, kada mi se glavni komp kaci na njega i uredjaj sa ocajnim signalom, D-Link ce pokusati oba da opsluzi i onda ce taj sa losim signalom da zezne kvalitet veze jer pokusava oba podjednako da opsluzi, a nema podesenih prioriteta. Da ima prioritet, komp bi bio prvi opsluzen, zar ne?
Ispravite me ako gresim ali tako je pre funkcionisalo na wifi 802.11b/g pa iz tog razloga ni provideri nisu kacili ljude sa losim signalom.

Imas mikrotik takav samo sto on kosta malko vise od 100e. RB2011UiAS-2HnD-IN, on ce ti poriti citav taj prostor s'tim sto na njemu mozes da namestis da nemoze da se kaci klijent sa niskim signalom.

Cool. Pogledacu onda da li mogu to ikako da uzmem :)

@n1tr0 da li si ikad podesavao Mikrotik ili neku napredniju mreznu opremu? Kod Mikrotika QoS nije na klik misa, vec moraju da se prave firewall/mangle pravila.

Verujem da cu naci neki manual/tutorial sa objasnjenjima i prolistati forume. Valjda za jednostavniju postavku nije toliko komplikovano odraditi? Kakve su sanse da razumem to ako imam neko osnovno poznavanje mreza i developer sam?
Edit: pre mi se mnogo providera zalilo na to da im se mikrotik router board-ovi svako par minuta zabodu na par sekundi (sto sam i sam iskusio) iako ima tipa 2 klijenta nakacenog na njih. Jel to bio problem do podesavanja, opreme ili mozda verzije mikrotika? Znam da su sad presli svi na ubiquiti...

Poslednja izmena:
Veliki deo nasih wireless provajdera i dalje koristi mikrotik. Na ubiquiti se preslo samo za koriscenje baznih i za kljente dok su ruteri i dalje mikrotikovi u vecini slucajeva.

Evo ja sam npr manji wifi provajder u zapadnoj Srbiji i cela mreza mi je na mikrotikovima (po koji Ubiquiti samo...) i nisam imao ama nijedan problem sa zabadanjima. Nekim ruterima nisam ni prisao vise od godinu dana, a neki od njih rade duze od 6-7 meseci bez restarta :).

Sto se tice ogranicenja brzine klijenata tu mozes koristiti samo simple queue pravila i to ti je dovoljno a pritom poprilicno jednostavno. Sto se tice QoS-a tu vec mora da se poradi, da se zabelezi saobracaj za koji zelis prioritete manglovanjem pa da se prave posebna queue pravila itd.... U svakom slucaju ima dosta tutorijala na internetu i mislim da se neces mnogo namuciti ako si vredan :)

Nazad
Vrh Dno