Šta je novo?

Budget Gaming ako može ...

zava1974

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
680
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ja iščitao sve ove tredove ali tek sad nemam pojma, naime zamoljen sam da napravim neku mašinu do ~ 500€
Klinac bi igrao igre ali ništa preterano zahtevno i bez OC-a.
Čitajući predloge djokosrb / ivanbass1 / KOLOS došao sam do sledećeg: i5 8400 + mobo? + 2x4 na 2666 i neka uzme neku grafu
na oglasu ovde polovnu pa nek je menja sledeće godine .....

Ako nije problem dajte neki predlog jer nisam baš u materiji zadnje 2 god.Hvala svima!

Hvala, kućište i napajanje ima ali zamoliću ga da doda još ~50€ + ako uklopim sve ono do 470-480 pa će ostati ukuppno 70-80€
za neki pristojan SSD jer HDD već ima za storage.

Za 500e cela konfa ili polukonfa? Napisi sta sve ima od delova. Jel se kupuje za kes ili na rate?

Moze da se uklopi cela konfa za 500e, da rade igre sasvim pristojno, bez potrebe da menja naredne godine bilo sta.

U pa fino ako može sve a da bude pristojno .... ima kućište i napajanje, HDD od 1Tb, tast,miš,monitor ...
Mislim da su €€ u pitanju ili eventualno dinari ali uglavnom gotovina

Koje je napajanje u pitanju(tacan model)?

Ako je neki kinesko kung-fu, morace i ono da se menja.

Kung fu znaci, morace i ono da se menja.

Za 500e, okvirno(nemam internet do ujutru pa sam na mreznom na fonu):

-Ryzen 1400-110e oglasi
-MSI B350m Pro-VD Plus 65e-domace radnje
-8GB ddr4 najjeftinije, moze polovno, 60-70e
-Chieftec ELP-700S-53e-domace radnje
-GTX 1060 3GB-230e nova na oglasima

Sa ovim je miran duze vreme, pretpostavljam da nije neki hardcore gejmer koji igra AAA titlove na max podesavanjima, u tom slucaju ce(zbog graficke) morati da obara na medium-high 🙂

Kasnije samo dodajte SSD, recimo 860 Evo 250GB za ~70e, vrh masina ima da bude 🙂
Kloknete CPU na 3.6-3.7GHz bez dizanja napona, bonus performanse 🙂

Poslednja izmena:
Bez ssd-a je ~500e, SSD kad-tad moze da se doda zbog brzine i responzivnosti sistema.

Ako je Ryzen procesor problem, stavite umesto njega i3 8100 i najjeftiniju H310/B360 plocu, ali to bi bila greska jer je 1400 prilicno bolji CPU, a kosta isto.

i5 8400 u konfu od 500e za gaming ne ide nikako, njega ima smisla uzimati uz graficke od 400-500e 🙂

Poslednja izmena:
Ubacivanje SSD-a u relativno tanak budzet za gaming konfu znaci uzimanja barem za klasu losijeg GPU-a(koji je najbitniji deo za performanse gaming konfe) ili dosta losijeg procesora+manje memorije i/ili losijeg napajanja. Pravio bi se preveliki kompromis zbog brzine podizanja sistema i aplikacija, a SSD ne utice ni 1% na gaming performanse.

Predlog je ova Ryzen 1400 konfa i dodatak SSD-a kad budete mogli. Na MS napajanje ne moze ova gaming konfa od 500e, niti na LC Power balkansko 600W od 35e. Ovo Chieftec za 53e(tacan model koji sam naveo) je sasvim dobro i tiho, dovoljno za nekoliko godina koriscenja i buduci upgrade CPU-a i grafike.

Ryzen 1400 je prilicno bolji od konkurencije u ~100e segmentu, to je valjda jasno, 4/8 naspram 4/4 procesora, danas vecina igara koristi 6-8 threada, moze da radi browser, muzika, anti-virus i ostatak u pozadini bez da trokira CPU.

Kartice slabije od GTX 1060 imaju dosta, dosta losije performanse, a 1060 je sasvim dovoljna za vecinu ljudi, za 230e je okej kupovina, s obzirom da je nova karta. Polovnih ima za 170-180.

Poslednja izmena:
Lepo i logično objašnjenje, hvala puno.

Kad sam ja strovaljivao celu platu na PC tad mi je bilo najbitnije kućište i napajanje: imao CM Stacker 803 ili tako neka oznaka i Seasonic 850 Gold pa nešto 😉 :d

Nazad
Vrh Dno