Šta je novo?

Budženje ventilatora

salecar87

Cenjen
Učlanjen(a)
12.03.2012
Poena
180
Našao sam danas u garaži davno zaboravljenu i rashodovanu P4. Pade mi na pamet da malo eksperimentisem. Skinuo sam kuler za Intel procesora. Ideja mi je bila da povežem kuler sa plastično cevi i da preko toga uduvavam/izduvavam vazduh u kućište. Našao sam i cev koja odlično pasuje. Ovo radim čisto eksperimentalno, temperatura procesora mi je sasvim normalna i nema potrebe za dodatnim hlađenjem. Probao bih ga na AMD X3 450, na 3.5GHz. Vrlo jednostavno izgleda.

IMG_20130313_171558.webp IMG_20130313_171619.webp IMG_20130313_171633.webp

Probao sam kuler, za pravo čudo je i tih za svoje godine. Samo mu je potrebno komplet išćenje od prašine. Priključio sam ga tako da uduvava vazduh i da duva direkt u kuler od procesora. Ili da ga stavim kontra? Pitanje za finiš, mogu li nešto zaebati sa tim kulerom? Mislim na matičnu. Ispravan je, ubo sam ga u priključak na matičnoj, al ono...

Ako je taj ventilator ispravan, nema problema da ga povežeš na ploču, to je sve već dugo, dugo vremena standardno. Koliko vidim ima 3 žice te ćeš moći da pratiš i njegovu brzinu a i da možda imaš neku rudimentarnu kontrolu obrtaja u zavisnosti šta ti BIOS pruža. Nikad nije na odmet još malo hlađenja. Ako si ga prikačio na stranicu kućišta tako da duva direktno na cooler procesora onda je i to u redu. Da je obrnuto, tj. da vuče vazduh napolje samo bi pokvario hlađenje jer i venrilator hladnjaka procesora duva u hladnjak.

Montirao sam ga juče, pa sam malo pratio temperature. Inače, stranica kućišta i ima predviđeno mesto za još 2 venta. Temp u idle bez venta 24-25, sa ventom 19-20. Malo zabave nije na odmet 🙂 Videću još do leta, verovatno će pasti neki cpu hladnjak, ali do tada malo da se zezam.

Takav adapter, tj ta cevka je došla i sa mojim Cfieftec Dragon kućištem a dolazi na još puno njih i napravljena je baš za tu namenu. To što je toliko pomogle znači da ti kućište nije baš najbolje provetreno. Ne vidim kako je to kod tebe ali ova moja trubica ima navoje pa može da se odšrafi koliko treba da priđe što bliže hladnjaku procesora.

Nazad
Vrh Dno