Šta je novo?

Bucan kuler

Marko_Adriano

Slavan
Učlanjen(a)
03.01.2006
Poena
304
Vec neko vreme me iritira buka koju proizvodi kuler na procesoru. Naime, kada startujem racunar pocinje tandrcanje kulera na procesoru(najbucniji), na grafickoj, pa cak i malog kulera na maticnoj. Ovo traje oko 2 minuta i prestane. Napominjem da se ovo nije desavalo u prvi mesec dana koriscenja kompa i da je pocelo kada su bile najnize temperature :trust:
Mogu li nesto da uradim po tom pitanju?

maticna: ASUS A8N5X
procesor: AMD ATHLON 64 3000+ venice
graficka: Gigabyte 6600GT

Ne znam,mozda da ocistis ventilatore? :trust:

GlacialTech ima ubedljivo najeftinije coolere kojima po ceni nema ravnih a ima da se proberu i vrlo tihi, dakle pravac Pinsoft.
A to sto je pocelo kad je bilo najhladnije, ti je mozda od otvorenog prozora, vlaga + prasina + toplo/hladno=smrt za cooler
Sto rece neko sve sto je interesantno ima pinsoft

okmijun je napisao(la):
GlacialTech ima ubedljivo najeftinije coolere kojima po ceni nema ravnih a ima da se proberu i vrlo tihi, dakle pravac Pinsoft.
A to sto je pocelo kad je bilo najhladnije, ti je mozda od otvorenog prozora, vlaga + prasina + toplo/hladno=smrt za cooler

Odlicno receno :D

A možeš i da pokušaš da očistiš malo kuler, ako je prljav i podmažeš ga. Isto tako je meni vrištao kuler na ploči, a posle intervencije se više ne čuje (a i dalje radi :D ).

okmijun je napisao(la):
Nisam nikad otvarao prozore na duze vreme i nikad dok je radio racunar. Zanomljivo je da je to brujanje samo prvih nekoliko minuta, posle cega je sasvim normalno. Mozda imaju veci broj obrtaja pri startovanju?

Mozda imaju veci broj obrtaja pri startovanju?
Moguce.U biosu nemas podesavanja vezana za kuler procesora i sistema?Ako imas prrobaj malo i eksperimentisi.

|mali oftopic|
Pogledaj nalepnicu na ploci |gde pise ime| pazljivo je skini |potrudi se vredi| pa nam kazi sta pise ispod...
A onda skini bios za a8n-e i flesuj tu a8n5x :D

Mislim da kada se malo zagreje kuler prestaje da bude toliko bucan|ne zuji, barem je kod mene zujao|ali se i dalje cuje buka strujanja vazduha.
Ja sam tu stavio malog pasivca i cetvorku da duva preko.I super je...

Poslednja izmena:
Slican problem imam i ja na istom procesoru(kuleru).Nije mi nesto glasno ali u nekom trenutku (jos uvek nisam odredio precizno kom) pocinje malo glasnije da se cuje.Ne bi trebalo da ima nesto mnogo prasine...

mastercula je napisao(la):
|mali oftopic|
Pogledaj nalepnicu na ploci |gde pise ime| pazljivo je skini |potrudi se vredi| pa nam kazi sta pise ispod...
A onda skini bios za a8n-e i flesuj tu a8n5x :D

Mislim da kada se malo zagreje kuler prestaje da bude toliko bucan|ne zuji, barem je kod mene zujao|ali se i dalje cuje buka strujanja vazduha.
Ja sam tu stavio malog pasivca i cetvorku da duva preko.I super je...
U tome i jeste stvar. Zuji samo na pocetku. Strujanje vazduha mi ne smeta.

A sta dobijam(i gubim) flesovanjem i koju nalepnicu(ima ih dosta)?

Ona na kojoj pise ime ploce ispod grafike.
Dobijas podrsku za SATA2 i nforce 4 ultra.
Videcu za bios da nadjem odgovarajuci...
Ali dok to budes radio vidi da neko sa vise iskustva, u flesovanju, bude pored tebe.Moze da se desi da mobo nece da primi bios.

A cooler skini i podmazi, radice OK neko vreme

Prilozi

• a8n5x-b.jpg
    a8n5x-b.jpg
    152.9 KB · Pregleda: 86
imao i ja isti problem mazanje je kratkog veka pa zamenuo sad se necuje i radi super :banana:

Sknuo sam nalepnice:
-ispod A8N5X pise A8N-E
-ispod R1.00 pise ver 2.00

Skinuo sam i cooler(sa procesora). Cime da ga podmazem?
p.s. Da li sa ovim gubim garancije?

Svakako ali kome jos treba garanicija?! :D
Ako ti je draga garancija strpi se malo znas da je moguce odraditi mod i ako hoces sacekaj par meseci pa je onda flesuj...

Ponovicu opet nadji nekog ko je to vec radio da ti pomogne...|ne bi da zeznes nesto pa da ja budem kriv :)| a ako ne izguglaj malo.

Trebao bi uraditi update chipseta na 6.65 ili 6.66 pre flesovanja.
Lik za kojeg znam da je izveo fles je koristio awdflash, a njega nikako da navatam, cim se budemo videli javljam detalje.... :smash:

A za cooler trebas termalnu pastu....svi se loze na AS5....

Poslednja izmena:
Hvala ti puno na pomoci.
Ali, posto nemam nikog ko zna to da uradi i posto mi realno SATA2 sada ne treba, a poboljsanja prelaska sa nForce 4 (5X) na nForce 4 ultra nisu vredna rizika, necu nista dirati. To je za sada. Kasnije kada budem pozeleo da se oprobam, javicu ti se.
Jos jednom hvala i tebi i ostalima.

Ok, imam |skoro| sve potrebne informacije...
Ako si voljan javi se...

Joooooojjjj............mene to interesuje.......... ovo A8N5X@A8N-E.........
Uvek pali ili samo na nekim primercima.......... da li su sve ploce modabilne.........???????

Da ne dajem +25 EUR.........dzaba.........

Jesu li bas identicne.........ili ima neka razlika..........????

Nestrpljiv sam.........hehehe............ jer evo bas planirao da pazarim plocu danas-sutra...........

Poslednja izmena:
Moras da vidis sta pise ispod nalepnica ploce "A8N-E" i "Rev. 2.0".I na nforce 4 chipu treba videti koji je |da bi bio siguran ali je uglavnom a3| A2 za nforce4 |ako je A2 flesovanje se ne preporucuje| i A3 za nforce4 ultra.
Ako imaju oznake na tim mestima 100% su modabilne.

mastercula ako imas volje i zelje da objasnis sto ne bi otvorili novu temu samo u vezi toga tim a ovako je skroz pogresna tema :D

U sustini uvek ti je na raspolaganju velika serija zalman proizvoda,a ako su ti mogucnosti vece mozes uvek da predjes na neko konkretnije hladjenje kao sto je vodeno,evo jednog malog primera thermaltake resenja,koje je u svakom slucaju krajnje efikasno u poredjenju na neko vazdusno_Ovde su ti primeri 19 vidova hladjenja ,gde se po performansama moze videti da je ovo hladjenje negde u sredini u poredjenju sa ostalim. http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/16watercooling_17.html

Sto se mene tice moze, ko ce?
E ovako jos nesto da naznacim pre nego sto nastavimo: nisam nikada radio taj zahvat ali sam u potpunosti siguran da moze da se odradi. :D Trebala bi nam pomoc nekoga ko je radio sa awdflash-om |jer ja nisam nikada| da bi apsolvirali materiju ... :D nadam se da vam ovo ne smeta :) Zajedno smo jaci....pa i od ASUSa... :-devil-: :D :p

Poslednja izmena:
@mastercula

Otvoricu poseban thread na tu temu............. pa cemo tamo da razradimo detalje........... daj mi neki link kako si ti dosao do toga..........?????

Posto nisam uspeo da nadjem informacije o tome googlajuci.........

@puska, @mastercula

Otvorio sam novu temu pod imenom "Asus A8N5X > A8N-E moding" pa mozemo preci tamo.
Ovde su svi radili sa awdflash-om bar jednom dnevno........hehehehe.......... tako da to ne bi trebalo da nas brine........hehehehe

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno