BTX standard ima dosta prednosti, iako se ne slazem sa promenom (moracu da menjam kuciste, ili ce brusilica da radi)
1. Bolji raspored elemenata na ploci (prvenstveno procesor) tako da kako vreme odmice i dolaze dual core procesori sa svojim ne bas malim zahtevima po pitanju odvodjena toplote, BTX ce sve vise dolaziti do izrazaja.
2. Napokon PCI/AGP/PEG kartice stoje sa komponentama okrenutim na gore tako da dolazi do boljeg odvodjenja toplote, prvenstveno sa graficke kartice, jer topao vazduh tezi da ide na gore sto je u dosadasnjem slucaju dovodilo do toga da PCB kartice sprecava prirodan tok toplog vazduha.
Sam ATX standard je razvijan u doba kada su se masovno koristila desktop kucista, kao i ISA kartice koje su imale drugu orijentaciju u odnosu na PCI, kao i mnogo manje termalne zahteve. Sam BTX je u neku ruku iznudjen potez jer PC sve veci potrosac energije, koju na neku nacin treba i izbaciti iz kucista u vidu toplote. Kada se ATX pojavio procesori su trosili po 20-tak wati graficke jos manje, CD-DVD rezaca maltene nije ni bilo a hard diskovi su trosili upola manje energije.
A sto se tice polozaja samog procesora na BTX-u, mislim da je jedno od boljih resenja, jer Intel vec sad trosi 100-tinak vati na procesor, kada dodju dualcore dodace jos 80-tak vati sa sadasnjom tehnologijom, tako da ukoliko se procesoru ne dostavi dovoljno hladnog vazduha ode sve u ...... Naravno situacija sa AMD-om je u neku ruku bolja ali ni oni nisu bas na konju jer njihov dualcore proc. bi trebao da trosi oko 100+ vati tako da je i za njih ovo bolje resenje od standardnog ATX-a.
A sto se nas kupaca tice, pa i onako smo pre 5 godina presli sa AT na ATX pa je i tad vodjena slicna rasprava, tako ce biti i sad i mi tu nista ne mozemo da promenimo, svidjalo se to nama ili ne.
Izvinjavam se na malo duzem postu.
Pozdrav
Nemanja