Šta je novo?

BTX in action!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Nemam pojma gde ti ovde vidish shumu kablova, kablovi su samo uvezani u sredini i na prvoj fotki odaju takav utisak, ali nishta vishe...

Aaaaa, znachi ti si pogledao samo prvu sliku na dve sekunde, a one dve si stavio zbog pretpostavke da ce svi pogledati samo prvu.....

http://www.hardocp.com/image.html?image=MTA5NTE5NjU2M3d1eE1BaTV5WXVfMV80X2wuanBn

Na ovoj slici se vidi da je snop kablova uvezan samo jednom gumicom...Ajd' da vidim tog master-a koji ce da snop uveze samo jednom gumicom, a da se kablovi vuku po ivicama i da se ne vide, bilo da je sluchaj sa TT-om, DTK kucishtem ili bilo kojim drugim tower-om...Ovi kablovi u ovom sluchaju MORAJU OVAKO DA STOJE...

Stvarno ne kontam ovo shto si napisao...

Poslednja izmena:
BTX je po meni apsolutno prodavanje muda za bubrege,eto nove sanse da nam izvuku pare iz dzepa za nove ploce i kucista

Calibra, nigde nisam pomenuo da je kucishte besno i bolje od ostalih, rekao sam samo da nije ni loshije od ostalih i da ta pricha o "shumi kablova" ne pije vodu...

PA koji su ga djavo onda izmislili ako nije bolji ni losiji od ostalih?!?!?
Opet dodjemo do one price o mudima i bubrezima,zar ne?

Mnogo bolje se procesor hladi u BTX-u.
Eto, bolji je, sad mozes da nastavis sa zivotom, sa svim bubrezima, pa i onim "belim" 🙂

Pozdrav!

Calibra 4WD je napisao(la):
BTX je po meni apsolutno prodavanje muda za bubrege,eto nove sanse da nam izvuku pare iz dzepa za nove ploce i kucista

Neka argumentacija? Ono "zato sto..." pa pod jedan, pa pod dva, itd...

BTX standard ima dosta prednosti, iako se ne slazem sa promenom (moracu da menjam kuciste, ili ce brusilica da radi)

1. Bolji raspored elemenata na ploci (prvenstveno procesor) tako da kako vreme odmice i dolaze dual core procesori sa svojim ne bas malim zahtevima po pitanju odvodjena toplote, BTX ce sve vise dolaziti do izrazaja.

2. Napokon PCI/AGP/PEG kartice stoje sa komponentama okrenutim na gore tako da dolazi do boljeg odvodjenja toplote, prvenstveno sa graficke kartice, jer topao vazduh tezi da ide na gore sto je u dosadasnjem slucaju dovodilo do toga da PCB kartice sprecava prirodan tok toplog vazduha.

Sam ATX standard je razvijan u doba kada su se masovno koristila desktop kucista, kao i ISA kartice koje su imale drugu orijentaciju u odnosu na PCI, kao i mnogo manje termalne zahteve. Sam BTX je u neku ruku iznudjen potez jer PC sve veci potrosac energije, koju na neku nacin treba i izbaciti iz kucista u vidu toplote. Kada se ATX pojavio procesori su trosili po 20-tak wati graficke jos manje, CD-DVD rezaca maltene nije ni bilo a hard diskovi su trosili upola manje energije.

A sto se tice polozaja samog procesora na BTX-u, mislim da je jedno od boljih resenja, jer Intel vec sad trosi 100-tinak vati na procesor, kada dodju dualcore dodace jos 80-tak vati sa sadasnjom tehnologijom, tako da ukoliko se procesoru ne dostavi dovoljno hladnog vazduha ode sve u ...... Naravno situacija sa AMD-om je u neku ruku bolja ali ni oni nisu bas na konju jer njihov dualcore proc. bi trebao da trosi oko 100+ vati tako da je i za njih ovo bolje resenje od standardnog ATX-a.

A sto se nas kupaca tice, pa i onako smo pre 5 godina presli sa AT na ATX pa je i tad vodjena slicna rasprava, tako ce biti i sad i mi tu nista ne mozemo da promenimo, svidjalo se to nama ili ne.

Izvinjavam se na malo duzem postu.
Pozdrav
Nemanja

Poenta je da sam imao na stou Mecintosh G5, e to je kuciste sa perfektnim dizajnom!
Kod konkretnog BTX-a sa slike, hardovi se nalaze na uzzasno losem mestu (na meku su iza optickih uredjaja koji se nalaze na slicnom mestu, kao kod BTX-a. Procesor je tako pozicioniran da toplota disipira na celo kucista, kod meka vazduh ulazi od napred, prolazi kroz masivni CPU hladnjak, a drugi ventilator ga vuce napolje i pozadi! Po meni je to mnogo bolje resenje, jer ce kuciste sa svoje zadnje strane, u vecini slucajeva stajati uz neku prepreku (zid, ploca stola), sto u svakom slucaju umanjuje uvlacecu kolicinu vazduha ( opet kazzem, ja tako cenim, mozda ima neki strucnjak za aerodinamiku koji ovu materiju bolje zna). Sto se tice polozaja kartica, to se mozze gledati kao prednost i to jedina
U svakom slucaju PC kucista su jos uvek daleko od Mac dizajna...

BTX standard - ne daj boze

Ljudi ja sam se slogirao kad sam video ovu vest na benchu. Majke mi, strefilo me kad sam video na sta lici onaj BTX. Jel sam ja paranoican ili sta? Bre ljudi katastrofa, nista se nisam snasao unutra, neeeeecu ONO da moram da imam za dve godine. Bre ljudi pre cu da modujem mog Chiefa, ne znam kako, nego da mi se onakva rugoba vidi kroz pleksiglas na bocnoj. Iznesite svoja misljenja o novom ½standardu½. :crash: :wall: 😡

Sta je to tako strasno sa onim slikama? Stavi ogledalo sa desne strane i dobices ATX kuciste, samo sto ima ugradjenu budzu za uvlacenje vazduha za CPU (zbog cega su diskovi morali da se spuste nize).
U principu, proizvodjaci kucista ce opet da zongliraju i optimizuju raspored vremenom, kao sto su to i do sada radili. Na primer da postave plocu gore, a napajanje dole.

BTW, niko te ne lupa po ushima da predjes na BTX. I kada svi budu na BTX-u, ti prkosi svima ponosito kano klisurine...

topuz je napisao(la):
Ljudi ja sam se slogirao kad sam video ovu vest na benchu. Majke mi, strefilo me kad sam video na sta lici onaj BTX. Jel sam ja paranoican ili sta? Bre ljudi katastrofa, nista se nisam snasao unutra, neeeeecu ONO da moram da imam za dve godine. Bre ljudi pre cu da modujem mog Chiefa, ne znam kako, nego da mi se onakva rugoba vidi kroz pleksiglas na bocnoj. Iznesite svoja misljenja o novom ½standardu½. :crash: :wall: 😡
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=52423

vec zapoceta tema!

Au bre Nedjo, to je stvar ukusa, nemoj da meshamo babe i zabe...Po meni je G5 jedan od najruznijih kompova na planeti...Limena kanta...Jedino shto je lepo izashlo iz Macintosh-a su iMac-ovi i PowerBook-ovi...Postoje proizvodjachi koji su odavno pregazili MAC-ov design...D.VINE - exoticpc odavno designira kucishta kojima Mac nije ni do kolena...Evo par primera samo

Prilozi

• colorcase1.jpg
    colorcase1.jpg
    20.9 KB · Pregleda: 179
  • colorcase2.jpg
    colorcase2.jpg
    9.9 KB · Pregleda: 172
  • exotic.jpg
    exotic.jpg
    18.6 KB · Pregleda: 159
Poslednja izmena:
Slazem se da Mek ima bolje resen protok vazduha kroz kuciste, ali ne mozes da uporedjujes Mek sa BTX, jer je razlika u samom korenu. Mek se projektuje na jednom mestu, odnosno ploca, kuziste, cpu hladnjak itd. se razvija na istom mestu, sklapa na istom mestu i prodaje samo takvo i nikakako drugacije. Zato Mek ima svoju cenu, izgled, funkcionalnost itd. Sto se tice BTX-a on nastoji da pomocu nekih kompromisa dodje na slican nacin do resenja. Naravno nije moguce napraviti kuciste kao G5 jer bi onda svi proizvodjaci morali da postave procesorsko leziste u milimetar isto, da svi koristimo iste kulere itd. A to onda uopste ne bi bio PC kakav je sad.

A sto se tice protoka vazduha preko procesora savrseno je normalno da se hladan vazduh vuce sa prednje strane i da se izbacuje preko zadnjeg ventilatora napolje. Jedino bolje resenje bi bilo da su vazduh vuce sa vrha kucista i izbacuje sa zadnje strane putem kanala.

Pozdrav
Nemanja

Na ovim slikama iz prvog posta mi deluje kao da su hard diskovi "zaboravljeni" u toj prici o boljem hladjenju komponenti. Ako ne gresim, upravo je i njima "slaba tacka" pregrevanje. Kako sad to odjednom? :trust:

Sto se tice prelaska sa AT na ATX, mislim da je bio mnogo bezbolniji jer je format maticnih ploca bio vrlo slican. Sigurno se secate onih ploca sa BXPro chipsetom koje su imale i AT i ATX konektor za napajanje, kao i odgovarajuce rupe za oba standarda. Mogle su da se uglave i u jedno i u drugo kuciste. Izgleda da ce ovo sad da bude drugacije :crash:

Kao i uvek, BTX će biti ono o čemu će svi (većina) *****ti i onda kad dođe vreme da se pređe, preći na BTX kao dobar dan i onda shvatiti da i nije tolko strašno jednom u 10 godina promeniti neki standard, koji sigurno donosi unapređenja (makar donosi onima koji su i jednu rečenicu o njemu pročitali)...

mitnick je napisao(la):
Au bre Nedjo, to je stvar ukusa, nemoj da meshamo babe i zabe...Po meni je G5 jedan od najruznijih kompova na planeti...Limena kanta...Jedino shto je lepo izashlo iz Macintosh-a su iMac-ovi i PowerBook-ovi...Postoje proizvodjachi koji su odavno pregazili MAC-ov design...D.VINE - exoticpc odavno designira kucishta kojima Mac nije ni do kolena...Evo par primera samo

Izvini, znam da je svar ukusa ali meni su ova kucista odvratna. A sto se tice BTX standarda, jedino sto mi se dopada posle dozeg zagledanja je novi polozaj graficke, sto zbog hladjenja, sto zbog lepote.

mitnick je napisao(la):
Dobra su ti ova pojacala :d
Mislim buahhhhhaaaaaaaaa

Šta dižete toliki frku. Ako ste ikad otvorili neku ozbiljnu mašinu (npr. SGI) i to još pre par godina mogli ste da vidite slična rešenja a te firme valjda znaju šta rade... Nije Intel ništa tu sam izmislio (hvala bogu 😉) a takva rešenja su korištena kao optimalna u vreme procesora ispod 1GHz.

Cek i sta sada ja da radim sa svojim TT kucistem?
El ce moci da se nekako moduje da proguta taj BTX standard ili ce da mi izvuku novi kes i za novo kuciste?

pa dobro bre strucnjaci, a gde bi vi stavili te diskove? Kuciste, cini mi se i nije bas prostrano, a to sto su tako stavili lezace za diskove (ko u Xaseru) je verovatno do kucista, ima i onih koji ce ga zarotirati za 90c...

Mene ovaj tunel kod BTXa neodoljivo podseca na uvelicanu verziju tunela kod NVidia Ultra kartica!? 🙂

Poslednja izmena:
mitnick je napisao(la):

Pa sad, jedino si ti ovde pomesao babe i zabe - Nedjo nije pricao o spoljasnjem dizajnu koji jeste stvar ukusa, nego o resenju prostora unutar kucista.

🙂

Ma ok, napravio sam samo osvrt na njegovu zadnju rechenicu...

ovome ce se bas obradovati oni koji imaju vodeno hladnjenje, mislim ovom protoku vazduha u kucistu 🙂
konkretno ovo sa slika je ruzno nenormalno :vomit:

Ser_Zile je napisao(la):
ovome ce se bas obradovati oni koji imaju vodeno hladnjenje, mislim ovom protoku vazduha u kucistu 🙂
konkretno ovo sa slika je ruzno nenormalno :vomit:
Svo troje :d
Kako unutrašnjost kućišta može da bude lepa?

Meni i dalje ne ide u glavu zasto svi podrazumevate da ce kucista koja ce praviti Chieftec, Antec, Chenbro i ko-zna-ko-sve-ne biti ista ovakva kao prve laste, bez ikakve modifikacije i optimizacije, pogotovo za powerusera?

"Zamisli, vise kablici po sredini...Odvratno..."

Ser_Zile je napisao(la):
nisam mislio na unutrasnjost 😉
Pa u čemu je onda problem? Ko da BTX propisuje da sva kućišta izgledaju onako...

Nazad
Vrh Dno