Šta je novo?

BSOD

OldMan

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
I7 12700F & DEEPCOOL AG400
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
2x16GB ddr4 3200 kingston fury beast
GPU
Asus GeForce RTX 4060 Ti DUAL O16G
Storage
SSD Silicon power 512GB + 2TB sata III
PSU
NZXT C650
Kućište
Lian li O11 air mini
Monitor
benq GW 2780
Miš & tastatura
genesys
Mobilni telefon
poco f3 8/256
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Imam u zadnje vreme dosta učestalo BSOD samo prilikom "buđenja" iz sleep, a danas i jedan prilikom restarta. U normalnom radu i igrama nikad.
konfiguracija I7 4790k z97 hd3, 2*8GB 1866 HX fury, GTX 1660s, sata3 ssd, sata3 hdd, psu ocz 750 fatality. Ništa overklokovano.
Uradio windows memory diag, memtest86, nema grešaka. sfc scannow isto.
Šta dalje probati, testirati?

Pa BSOD bi trebalo uvek da ostavi kod problema, jel ga imas pa na osnovu njega mozes da izguglas..

Prvi je sa restarta, drugi wake up, ne nogu da okačim .dmp

Prilozi

• a.txt
    4.1 KB · Pregleda: 18
Fast startup nema u opcijama, u biosu je isključen fast boot

Ovo nemas?

Fast_Startup-2.jpg

Aha, nemas ukljucen Hibernate pa zato. Fast startup je iskljucen u tom slucaju. Jedino mi pada na pamet update BIOSa i drajvera. Imao sam nesrecno iskustvo da Memtest86 pokazuje da je sve OK sa memorijom iako je ona pravila problem, sto jedino zamenom mozes potrvrditi da nije slucaj i kod tebe.

Memoriju je najbolje proveriti iz samog windowsa sa ovim alatom brže je i efikasnije i naći će ti gršku trenutno.

driver verifier pokazao da mticache.sys izaziva BSOD, to je driver za micronov ssd za momentum cache. deinstalirano pa da vidim dalje kako će biti,

Memoriju je najbolje proveriti iz samog windowsa sa ovim alatom brže je i efikasnije i naći će ti gršku trenutno.
Memorija se NIKADA ne testira dok je OS dignut. Memorija itekako može biti loša, a taj glupavi program neće prijaviti ništa. Memorija se testira programima Memtest86 i Goldmemory iz čistog DOS okruženja.

U stvari ako se sumnja na memoriju treba testirati na oba načina. Memtest86 i Goldmemory testiraju memoriju samo hardwerski, dok recimo "memtest" testira i interakciju sa celim systemom uključujući i Windows. Više puta, specijalno kada je OC memorije i uopšte u pitanju, Memtest86 je prolazio ali j ovaj drugi nalazio greške.

Update:
BSOD se ipak ponovo dešavao, uvek prilikom "buđenja" iz sleep, najčešće memory management. U međuvremenu je otkazala ploča, zamenjena (uzeta Z87x d3h), radilo dobro (bez BSOD) jedno dva meseca, i ponovo BSOD. Reinstaliran windows posle zamene ploče. Čak sam i napajanje kupio novo atx v2.4 (prethodno je bilo v2.3 - nekompatibilno sa Haswell), opet juče BSOD. Svaki put posle bsod celu noć radi memtest86 ili 86+i prođe bez greške.

Pa pogledaj memory.dmp fajl

evo i minidump

Prilozi

• 122821-16093-01.zip
    163.7 KB · Pregleda: 6
Nazad
Vrh Dno