Šta je novo?

BSA

pdetlic

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2007
Poena
330
U jednu malo preduzeće u Subotici je stigao ovaj dopis (8 zaposlenih). Poseduju 3 računara, jedan sa OEM Windowsom (za elektronsko plaćanje) i 2 sa Linuxom. Ne koriste nikakve nelegalne programe, samo OpenOffice i druge besplatne programe. Dosad ih je dva puta kontrolisala poreska inspekcija na legalnost softvera, nije pronašla (a nije imala ni šta da pronađe) ništa nelegalno.
Ovo preduzeće nema svog administratora, pa sam im ja u više navrata pomagao. Kad su dobili ovaj dopis, uplašili su se i zvali me.
Pokušao sam da nekog dobijem na brojeve telefona iz dopisa, javlja se samo telefonska sekretarica.
Vaše mišljenje? Idu li po redu iz telefonskog imenika, pa ko se upeca... ?
http://img72.imageshack.us/img72/4425/bsa1.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/2566/bsa2.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/5710/bsa3.jpg
Ima još listova, ali mislim da je ovo suština.

Osim što su uredno napisali da su ovlašćeni da pokreću tužbe i kolike su kazne, gde ovde piše koja je tačno povreda prava, tj. koji softver koriste nelegalno?

Neko je prijavio preko sajta povredu autorskih prava, zbog toga su dobili ovo pismo. Nek se potrude da ih kontaktiraju pismeno ako ne uspeju preko telefona u protivnom će ih vrlo verovatno posetiti inspekcija.

A da ta firma podnese muriji prijavu za pokusaj iznudjivanja i u prilog da izvestaj dve prethodne posete inspekcije. Naravno prvo proveriti sve da slucajno negde nije instalirano nesto nelegalno ili je koriscen neki portabl program koji se upisao u registre ili nesto slicno.

Advokatska firma u kojoj se niko ne javlja na telefon !?!?!?

Meni, licno, ovo vise lici na neku prevaru koja nema veze sa BSA stvarno?
Moguce da je stvarno neko prijavio da bi dosla inspekcija i smarala, ali ako znas da nema nelegalan softver, onda ga nema :)

Ranije (2006 god) je rok bio 30 dana za odgovor agenciji i eventualno legalizovanje nelegalnog software-a, da li su to promenili ili je ovo scam...

Da niste u firmi/radnji/ slušali muziku u mp3 ili audio formatu ,preko free programa dok vam je bila inspekcija.U Bgd. se masovno desava da BSA kažnjava radnje,firme,kafane,kafiće,frizerske salone,/ pa čak i pojedince/koji glasno u navedenim objektima slušaju muziku a da nisu platili autorska prava za slušanje iste.Prekršajno se gone izvršioci "tih dela" a da nisu ni svesni da su ih i izvršili.Kazna se automatski,po donetom rešenju od strane nadležnog suda,izvšava skidanjem sa računa pravnog lica.A posle možete da se žalite kolko hoćete!!!
Po mom mišljenju i ovo treba proveriti.A javljanje dotičnoj advokatskoj kancelariji ostavite za što kasnije možete!!!

Advokati, ljudi koji se skoluju da budu dzedaji, a na kraju uvek postanu sith lordovi.

A da ta firma podnese muriji prijavu za pokusaj iznudjivanja i u prilog da izvestaj dve prethodne posete inspekcije. Naravno prvo proveriti sve da slucajno negde nije instalirano nesto nelegalno ili je koriscen neki portabl program koji se upisao u registre ili nesto slicno.

Advokatska firma u kojoj se niko ne javlja na telefon !?!?!?
Sasvim normalna pojava
Vecina advokatskih firmi se ne javlja na telefon
Odnosno vecina advokatskih firmi koja zastupaju velika preduzeca se ne javlja na telefon.....
Okreni samo punomocnike velikih poverioca iz Beograda... Parking Servis i slicne i videces

Nemam pojma da li je scam, ali je ovo prilicno poznata i velika firma (K&N)

ako bih nagadjao, rekao bih da je neko zlonamerno podneo prijavu preko www.bsa.org, ima formular za prijavu ako sumnjate da neko koristi pirate. Kao u stara dobra vremena golog otoka.

Po sistemu da komsiji (konkurenicji) crkne krava

Poz

Uspeo sam da pronađem kontakt od njih.
U pitanju je advokatska kancelarija "Karanović - Nikolić" koja zastupa BSA.
web: www.karanovic-nikolic.com
telefon: 011/3094-200
Uglavnom neko je preko sajta, anonimno, prijavio da se u tom preduzeću koristi nelegalan softver. Traže izjavu i naki dokaz da je softver legalan. Na moje objašnjenje da je bila poreska inspekcija u februaru mesecu, koja je proveravala i softver, kažu da je to bilo davno. Uglavnom poslaću im izjavu i fotokopiju računa za Windows, pa ćemo videti.
Pronašao sam na netu da BSA daje nagradu u visini od 30000 $ onome ko prijavi nelegalan softver u preduzeću. Ne znam dali ovo važi i u Srbistanu.

A zašto uopšte moraš da se pravdaš nekoj tamo advokatskoj kancelariji, koga god oni zastupali?

Ako smatraju da firma radi nešto ilegalno, neka prijave. Sve ostalo je uznemiravanje.

Pronašao sam na netu da BSA daje nagradu u visini od 30000 $ onome ko prijavi nelegalan softver u preduzeću. Ne znam dali ovo važi i u Srbistanu.
Ako je anonimno, sigurno ne :)
(anonimno znaci da ne ostavljas nikakve podatke njima, a ne da oni tvoje podatke ne daju drugima :))

A zašto uopšte moraš da se pravdaš nekoj tamo advokatskoj kancelariji, koga god oni zastupali?
Ako smatraju da firma radi nešto ilegalno, neka prijave. Sve ostalo je uznemiravanje.
Ako je stvarno situacija kako on kaze, i samo to koriste, bolje je da im posalju kopiju dokaza o kupovini, nego da im dolazi inspekcija - inspekcija uvek nadje nesto ako zeli, cak i da nema nicega :)

Čim ne haju za to što je inspekcija već bila u februaru, znači da sumnjaju na nešto što je instalirano u međuvremenu.
Slanje matorog računa za windows u tom slučaju neće pomoći, oni hoće da im pošalje račun za nešto što nema.

Naravno, ovo pod uslovom da ti advokati zaista razmišljaju, što je long shot anyway :D

Nazad
Vrh Dno