Šta je novo?

Brzo punjenje

Fivio

Zapažen
Učlanjen(a)
25.08.2022
Poena
20
Pitanje...
Da li punite vaše telefone uvek sa punjačima kojima se postiže maksimalna brzina punjenja?

Da li brzo punjenje uopšte utiče na degradaciju baterije, odnosno da li će recimo za godinu i po do dve ili manje postojati primetnija razlika u autonomiji telefona koji je stalno punjen brzim punjačem naspram slučaja da je punjen sporijim?

Ajde da razumem ove punjače od recimo 33W, ali je l' moguće da ovi telefoni koji nude punjenje od 120W, sad čitam najavljuju za Redmi Note 12 Pro i 200W, pa da li to stvarno nudi održivu opciju punjenja tim brzinama bez da baterija značajno se degradira nakon kratkog roka?
Ili prosto tehnologija punjenja i baterija stalno napreduje?

Već godinu i po dana koristim 33W punjač koji sam dobio uz Mi 11 Lite 5G, dakle samo sa njim punim i do sada nisam primetio neku značajnu degradaciju baterije.

Da, 67W.

Bateriju ne degradira brzina punjenja, već temperatura, punjenje preko noći, praksa punjenja na maksimalni kapacitet, loši punjači I kablovi, korišćenje tokom punjenja.

Ljudi se plaše da koriste fabričke brze punjače i parcijalno da pune bateriju koliko im treba za dan upotrebe, a to je optimalno za aktuelan tip baterije. Telefon i tako uspori punjenje preko 85%, pa ga tu i raskačim. To postaje već opasna zona za bateriju, pa ako ti ne treba pun kapacitet svakodnevno ne moraš da puniš do čepa nikad.

Telefone uvek punim sporim punjačima (do 12 W) i uvek do 100 % uz battery care i skoro uvek tokom noći. Sony XA2 ima već 4.5 godine i baterija sigurno izgura jedan dan.

Punim na 67W godinu i po dana i baterija i dalje traje dva dana kao i na početku. I ja sam na startu bio sumnjičav kako to može da radi kako treba, ali zaista radi, nema loših posledica. Ovo je Oppo VOOC, takođe poznat i kao Dart charge za Realme brend ili Warp charge za telefone bez višećelijske baterije, ne znam da li i konkurentske tehnologije rade tako dobro. Najnoviji SuperVOOC na 240W može da napuni telefonsku bateriju prosečnog kapaciteta do vrha za 8 minuta.

Znam da opseg punjenja pravi razliku, vidim recimo da neki telefoni tj. njihov OS nudi opciju zaustavljanja punjenja na 80%.
Znam i da Samsung, mislim jedini, nudi opciju isključivanja brzog punjenja, tako da sporije puni i uz upotrebu brzog punjačem.

No, po internetu koliko sam pohvatao postoje dve filozofije, jedna koja kaže da upotreba brzih punjača ne utiče značajno na degradaciju baterije u prosečnom radnom veku telefona, a druga opet koja kaže da razlika postoji, pozivajući se najviše na činjenicu da je brže punjenje jednako veća temperatura, a manja temperatura je "zdravija" za bateriju, mada nisam nigde pročitao koliko bi ti razlika značila u praksi.

Poco F1 je vrteo savete kako treba da se puni kad se nakači na punjač. Ja sam tad tek ukapirao da ne treba noću puniti, nego bukvalno kako ti zatreba i parcijalno, koliko god sumanuto zvučalo. Kapiram da fabrika ne bi te poruke pripremila da su pogrešne.

Kao što sam već negde pominjao - previše se ljudi opterećuju oko gluposti. Nećeš telefon/laptop odneti na onaj svet pa da se cimas. Puniš kao čovek kad i koliko ti treba i čime treba, tih 10, 15% za 18 ili 24 meseci ne pravi nikakvu razliku kad ćeš ga prodati svakako. Čuvaj nevinost devojci za sledećeg momka 😁

Poco F1 je vrteo savete kako treba da se puni kad se nakači na punjač. Ja sam tad tek ukapirao da ne treba noću puniti, nego bukvalno kako ti zatreba i parcijalno, koliko god sumanuto zvučalo. Kapiram da fabrika ne bi te poruke pripremila da su pogrešne.

S tim da u vreme Poco F1 koliko znam "AI" nije bio napredan kao danas.

Vidim da sada noću telefon prilagođava punjenje zahvaljujući algoritmu koji signalizira punjaču tempo punjenja, tako da praktično ga puni do kraja neposredno pred buđenje.
Koliko sam shvatio, uči čak kad je i alarm podešen i zadnju etapu punjenja ostavlja da se poklopi sa alarmom.

Kao što sam već negde pominjao - previše se ljudi opterećuju oko gluposti. Nećeš telefon/laptop odneti na onaj svet pa da se cimas. Puniš kao čovek kad i koliko ti treba i čime treba, tih 10, 15% za 18 ili 24 meseci ne pravi nikakvu razliku kad ćeš ga prodati svakako. Čuvaj nevinost devojci za sledećeg momka 😁

Hah. Naravno da ne treba "robovati" robi, nego me eto zanima da li neke očiglednije razlike postoje ili su marginalne u praksi.

Znam da kad se pojavilo brže punjenje da je bilo dosta podozrivosti, te da su neki "teoretičari zavere" smatrali da proizvođači tako namerno žele što brže da degradiraju rok baterije, i da preko baterije ponajviše skrate upotrebni vek telefona.
No, to je sada već opovrgnuto.

Da jasno. Kao što su napisali, temperatura škodi najviše, a na tim brzim se više zagreva. Recimo da najbolje da ne koristiš dok je na punjaču

Godinu i 8 meseci punim One Plus 8T sa fabrickim 65W punjacem i 65W auto punjacem, u proseku dva puta dnevno. Bez ikakvih problema ili degradacije baterije, SOT isti kao i prvog dana.
Kao sto kaze nidza, ne punim nocu i dva puta po pola sata dnevno je na punjacu i bateriji to ne smeta.

I to mi je malo enigma. Ako sam shvatio VOOC jedini koristi drugačiji princip punjenja, a bolji valjda.
Dok ostali povećavaju voltažu, kod njih je voltaža konstantna, tj. 5V ali povećavaju amperažu.
Kod ostalih je neophodna konverzija voltaže između punjača i baterije jer su sve baterije 5V, a ta konverzija stvara toplotu, što je u slučaju VOOC faktor manje.

Pa ne kontam zašto je suštinski bolja tehnologija ograničenija... Da li je zbog patenta ili šta...

Nekih 8,9 meseci punim nord 2 njegovim originalnim 65w punjacem,na nacin da ga punim uglavnom ujutru kad ustanem od nekih 20% do 90% ...Nije to pravilo koje moram stalno da pratim ,nisam toliko opterecen ,ali kad imas ovakve telefone koji podrzavaju ovako brzo punjenje ,postane ti nebitno vise kolko baterija drzi ,i menjas naviku punjenja.Sve do norda sam punio preko noci ,vise ne ..tj ne znam dal sam 10tak puta stavio preko noci na punjac .Baterija posle ovoliko vremena,i da je oslabila ,vrlo je malo .Znaci od mene preporuke za brze punjace ,barem kad se radi o ovom nacinu punjenja(da se ne puni uglavnom do 100% ) .

Jel ima neka "pouzdana" aplikacija za proveru zdravlja baterije?
Accubattery mi nesto nije baš

Spremah telefon za prodaju pa sam dvadesetpetovatni punjač već sklonio, i 'ajde da probam da ga dopunim nekim starim punjačem od Samsung Note-a 10.1 Od 70-100% za pola sata. Telefon nije digao temperaturu ni za stepen! Razmišljam da Honor 70 punim tako. Ako čega imam, to je vreme. Originalni 65W ga napuni od 15% za 35 minuta. U početku ga i ozbiljno zagreje. Nisam još probao koliko mu treba vremena za Honor.

Nazad
Vrh Dno