Šta je novo?

Brzinski test Windowsa

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
E lepo....najzad se neko setio

Ako slucajno bacite pogled na testove koji su objavljeni u casopisu Mikro (februar 2002) videcete da je Win98 ima 178 poena, ME 169, XP 189 i na kraju najbolji Win 2000 pro 194 poena.

Mislim da se ponovo pokazala istinitom ona prica "koji win je naj"...ipak win2k rula suvereno!!

Ne verujem ja tom testu nista!!! Posebno ne, ako su preuzeli americki clanak!!!

Made in U$A!

Laza je napisao(la):

A sto ne? Pa, svi Win-ovi su made in U$A, zar ne? Zasto to onda ne bi bilo tacno? Bas zato bi mi bilo logicno da su rekli da je XP najbrzi... (ipak je najnoviji, i treba ga uvaliti)

[inace ja koristim poluXP, tj. Win2K+WinBlinds] :D

Da, izasao je test i u PCPRess-u, koji ima skroz razlicite rezultate od testa casopisa InfoWorld u kome je XP sporiji od Win 2000 dva puta.Kome covek da veruje?

Da rezimiramo: i PC Press i Mikro su pokazali da je Xp sporiji od 2k....tako da nije vazno kome da verujete...:>

Win2k 4ever!

stvar je u tome da zavisi sta su testirali i kako su podesili sistem. E tu postoje ogromne razlike!!! Ja mogu da testiram bilo koje od tih sistema i pokazacu da je najbrzi onaj koji ja zelim da bude najbrzi.

Mada i da su ti testovi istina, jaka stvar!!!

ThndrKilL je napisao(la):
Da rezimiramo: i PC Press i Mikro su pokazali da je Xp sporiji od 2k....tako da nije vazno kome da verujete...:>

Win2k 4ever!

Ti ocigledano nisi pazljivo procitao test u PCPress-u, XP jeste brzi od svih do sada operativnih sistema.

Amon_Ra je napisao(la):
... XP jeste brzi od svih do sada operativnih sistema.

Hteo si ovde valjda reci " ... od svih do sada windowsa", ne operativnih sistema :)

silverglider je napisao(la):
Hteo si ovde valjda reci " ... od svih do sada windowsa", ne operativnih sistema :)

:))
Inace ja sam procitao sve testove...jednostavno meni 2k bolje radi od xp-a

Mozda se to tebi tako cini, ali je test PCPress-a jasno "pokazao" da XP rula.

Ma po mom iskustvu iz 24 casovnog rada dnevno na oba sistema, zakljucio sam da je ipak 2k u prednosti..po meni...:)

Aman bre ljudi sve to zavisi od milion faktora. I najvise je u pravu Laza...
Tu su licni afiniteti, konfiguracija, optimizacija sistema, licni ukusi oko grafike, navika na neki OS, problemi koje specificna komponenta ima u nekom OS-u, drajveri itd. Mog'o bi' do sutra.
A kljuc je naravno u tome da isprobate dok jos moze za 2-3 marke i vidite sta je najbrze/najpogodnije za vas sistem
Pozdrav :wave;

Naravno da je samo praksa najbolji pokazatelj, niti sam ja rekao da su ovi testovi jedino merodavni po pitanju brzine, i sami vidite kako se razlikuju...samo se nismo razumeli ko je pobednik tih testova.

Kako ne?

Amon_Ra je napisao(la):
samo se nismo razumeli ko je pobednik tih testova.

Kako ne? Pa, pobednik testa u Mikru je Win2K, a u PC-u je WinXP. EndOfStory.

(ja sam veoma zadovoljan sa Win2K, i za sada ne nameravam da predjem na XP... Mislim da ce moj sledeci OS biti neki WinXP-2003)

Slobodni predji na xp. Isti je kao win2k, samo malo lepsi i brze se ucitava i gasi.

A sto se lepo svi ne bi vretili na staru, dobru '98icu. Meni DOS jos uvek ne smeta:D

Ma 98-ica je po meni zakon,najmanje je bagovita za razliku od XP-a

Moj prijatelj koji je hard-core programer je lepo rekao"Slobo, 2000 je nesto najbolje sto je izaslo iz ms ali je xp lep u p**** materinu":):)
I ja se slazem sa tim, samo dodajem ZA SADA jer je 2000 zreo os a xp je jos u fazi razvoja....

Laza je napisao(la):

Onda je Bojan Stanojevic neki Amerikanac srpskog porekla.:D

Bezveze je raspravljati o ovome, jer kao sto je Laza rekao, moze svako da podesava sta hoce... ja sam imao tako minimalan ME koji je radio fantasticno brzo... mislim da bi radio sa 8 MB rama ;)

Inace, cini mi se da je najbrzi kompletan end-user OS QNX...

XP je se sasvim u redu, mrzeo sam ga u pocetku jer sam 10 puta morao da ga reinstaliram.....to je bilo vreme isprobavanja najnovijih detonatora, stavljao sam svakakva beta ******, rusio sistem, gubio fajlove, uzas jedan. Od kad sam ostavio ugradjene 21.83 sve je leglo na svoje mesto. win2k je takodje ok, solid as a rock.
Al 98-ica......crkavala je milijardu puta, sto sama od sebe sto mojim (ne)vestim bombardovanjem memorije podivljalim pointerima iz VC++. Fakn sit od OSa.
Glupo je govoriti koji je najbrzi, razlike su u desetinkama sekunde. Jedino se 98 dize ultra brzo.

Me je posle W2k najbolji MS operativni sistem... Ja jos ne znam na kojoj konfiguraciji nije radio i sta sve onaj restore nije podneo... Jednom sam namerno obrisao sve fontove i pola system32 fajlova.... restore je vratio na jucerasnji datum - perfektno! Win2k doduse, daleko bolje radi sa mrezama, a kada instalirate SP2, i igre rade brze (OpenGL).. Tako da je, overall, najbolji OS ... Priznajem, bolji i od Me-a.... ::cool: :

byMaX je napisao(la):
Me je posle W2k najbolji MS operativni sistem... Ja jos ne znam na kojoj konfiguraciji nije radio i sta sve onaj restore nije podneo...

Ma ME je zakon... onaj ko kaze da je los ne zna da ga podesi :D

Ovo je sala, nemojte sad da me pregazite ;)

Geek_master je napisao(la):
Ma ME je zakon... onaj ko kaze da je los ne zna da ga podesi :D

Ovo je sala, nemojte sad da me pregazite ;)

Nisi ni malo pogresio i ja mislim da je Me naj.Testirao graficke performanse a opsti utisak je jos veca prednost za Me.Cak 1500 markova u prednosti za Me(toliko markova ukupno ima Matrox g450 dh )

ME__3dmark2000 default
athlon 900
256 mb 133 cas 2
mx 400 240/215
detonatori 2181 98/me
GTU fasest
6398*****

XP__3dmark2000 default(compatibility 98/Me)
athlon 900
mx-400 240/215
256mb133 cas 2
detonatori 21 83
GTU fastest
4930****

athlon 900
mx-400 240/215
256mb133 cas 2
detonatori 21 81
GTU fastest
4958****

athlon 900
mx-400 240/215
256mb133 cas 2
detonatori 2720
GTU fastest
4996****

Mogu oni da pisu sta oce ovo je iz licnog iskustva,htedoh da predjem na Xp ali ...

Dr.SunRaiser je napisao(la):
Nisi ni malo pogresio i ja mislim da je Me naj.Testirao graficke performanse a opsti utisak je jos veca prednost za Me.Cak 1500 markova u prednosti za Me(toliko markova ukupno ima Matrox g450 dh )

ME__3dmark2000 default
6398*****

4930****

Prevelika je ovo razlika....tu nesto nije u redu......ili ti u XPu ne radi OC kartice.

Ako Hocete najbrzi OS

neko je spomenuo QNX ..... i upravu je pre se podigne QNX sa demo diskete nego XP sa ATA 100 HDD-a.

No to nije merilo ...... ako pricamo o tome ko je brzi win97 OSR2 2.0b je brzi od svih njih ali neupotrebljiv na nashim mashinama. 3.11 je josh brzi ali nece da se instalira na KT133 chipsetu da bi to dokazao :)

Shto se mene tice XP je neizbezan a win2K je za sada compatibility reshenje. Izgovor za: "Nemam drivere za XP"

I ja nisam imao drivere za XP nisam imao ni za 2000 ali uprkos svemu tome jos uvek nemam potrebu za 2K ili XP-om dok ne skupim pare za TYAN TIGER-a MPX.

Za sada nepostoji brzi OS ..... jedan radi ovo brze drugi ono. Stvar je licne odluke. Ako hocete tako onda 800x600 32 bita sve na HIGH UT kaze kod mene necu ispod 55 FPS-a a ide i do 300 FPS-a graficka je Diamond Viper 770. Na 2K ovo nije ishlo ni do 55 valjano sem toga morao je da se koristi onaj patch. XP nije bio nishta bolji. Uprkos svemu tome Win mark i dalje kaze "necu preko 4000 !!!"
Ako mene pitate i ne mora test je jedno a realni uslovi drugo. U testu moze da dodje do predikcije a u realnom radu vrlo retko dolazi do toga.
Stoga ono 800 MB PAGE file ne mora da utice bash na vash posao ali ipak moze :)

Kod mene ME savršeno radi...Nije mi jasno zbog čega ljudi kukaju na ME? Sve racunare koje sam instalirao u poslednje vreme stavljao sam ghost mog ME i svuda radi savršeno. Naravno ne kažem da je ME najbolji operativni system ali za moje potrebe je odlican...Sve zavisi šta radite na računaru...

Re: Ako Hocete najbrzi OS

Gloom je napisao(la):
neko je spomenuo QNX ..... i upravu je pre se podigne QNX sa demo diskete nego XP sa ATA 100 HDD-a.

Nisam ti ja neko ;)

QNX je zaista jep, brz, mali, a deluje mocno. Medjutim, odmah sam ga skinuo, jer nema softvera, neki integrisani softver je los, menadzment file sistemima je mocan ali treba dosta vremena da se uradi neka prosta stvar. Povrh toga, ne rade soft modemi pa nisam mogao da skidam softver :(

Nazad
Vrh Dno