Šta je novo?

Brzina Pisanja Audio CD-a ???

pSiHo

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
604
Interesuje me pisanje audio CD-a sa novim Teac 40/12/48. Cuo sam da CD-ove rezane sa 4x mogu procitati svi plejeri pa cak i najlosiji (pijaca, buvljak...itd), ali i to da ovaj Teac ima napredniju tehniku pisanja Audio CD-ova. S toga me interesuje koja je naj...x brzina kojom se moze pisati Audio, a da se posle svaki moze redovno citati (ne bi da bacam medije ali bi da ustedim na vremenu). Iako je pisac nov verujem da se neko vec udubio u ovu problematiku, ali svacije misljenje je dobrodoslo...

16x bez problema. A možeš da probaš i sa 20x, trebalo bi da je OK.

Probao sam cak i 40x i ortakov Aiwa stub ih cita sasvim normalno.

Ja rezem 8x, ponekad i 16x. Probao sam na mnogo razlicitih uredjaja. Sony, Aiwa, Tehnics stubovi - Pioneer, Kenwood - za kola i nikakvih problema sa citanjem nije bilo...

Pozdrav!!!

Ja imam dva muzička stuba kod kuće i oba su Aiwa. Jedan je top model Aiwa-e za prošlu godinu što se tiče Midi sistema (Aiwa Z-L700) i taj čita sve živo...Drugi je onaj mali NSX-SZ200 i on je čitao diskove rezane od 4x do 24x...sa druge strane moj CD-ROM čita svki peti Audio CD, inače u pitanju je Samsung SC-148F. Ali ne sekiram se mnogo, kada mi treba nova muzika: WinMX je tu...taj čita sve :D

Ja sam snimao 24X na 40X Verbatim medije i na starom diskmenu koji nema ni antišok niti čita RW, radi savršeno, znači ceo cd bez ikakve greške.

"Skolsko" rezanje diskova ne bi trebalo da prelazi 2x .
E sad sto svako voli da siluje sve i svasta, neki opet "skolski" optimum je 4x (za audio CD).

Vi svi imate zverine od stobova, sta ce da radi onaj ko ima neki stubich star 5+ godina, kome je laser maximalno oslabljen... ?

Meni na Pioneer-u sve radi i na 16x, ali uvek volim da slusam stare pesme na manjim brzinama (mozda subjektivno misljenje).

Jednostvano pri ogromnim brzinama (32x, 40x..) pisach ne ostavlja dovoljno dubok (jak) otisak (koji naravno mogu da citaju CD ROM-ovi) pa s toga neki audio sistemi imaju problema sa diskovima rezanim na vecim brzinama.
type;

Ma sta ste se stisli. Zar niko nije radoznao da nareze jedan cd na 40, pa ga isproba na uredjajima koje koristi. Ako je sve ok, onda cete ustedeti par minuta po cd-u.

Narezem Verbatim na 40x cita, narezem noname na 40x cita, drugi noname ne cita, TDK cita, Maxell ne cita. A oped drugi uredjaj onaj prvi noname ne cita a drugi noname cita, TDK ne cita, Maxell da....i sta onda???? gde je tu neki prosek, neka povezanost... nema...ALI... sa 4x ili 8x...sve radi na svakom uredjaju... sad da kod svakog kome pisem odnesem gomilu CD-a da isprobamo koji je kod njega dobar i da njemu pisem na taj medij 40x.... brez vrez re...a da ne pominjem stucanje kod pojedinih uredjaja :)

Tacno, 4x ili 8x (max) je neki optimum.

cheers

Ja sam imao lose iskustvo sa rezanjem cd-ova na preko 8x, cak i na 8x sam imao problema tj culo se sustanje(udaranje) na svakih 5sec, kada ga je iscitavao Teac 524EA, a kada ga je citao AIWA Cd player XC-333 (star cini mi se oko 10ak god), to sustanje(udaranje) culo se na svake 2sec. Medij je bio verbatim, a rezac Ricoh. E sada kada sam rezao kod Damjana sa mojim pisacem na 4x neke muzicke cd-ove, na jednom se cuje, negde na pola diska, to sustanje(udaranje) par put i posle nista. Dok je na drugi savrseno narezan, bez ikakvih zvucnih anomalija. Medij je bio verbatim.
Ja bih preporucio reckanje na 2x, ali i 4x radi posao zavisno od medija. Po meni najbolji za rezanje Audio CD-ova su TDK, a bio sam i nasao neke specijalne Philips-e za Audio CD-ove na kojima je zvuk savrsen, ali cena bas i nije :)

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Tacno, 4x ili 8x (max) je neki optimum.

Upravo tako. Mada je nekako 4x sigurnije. Ako ti je frka za tih 7-8 min. onda radi na 8x ali nije 100% ssigurno da ce svi uredjaji uchitati to.

Zli_Carobnjak je napisao(la):
Upravo tako. Mada je nekako 4x sigurnije. Ako ti je frka za tih 7-8 min. onda radi na 8x ali nije 100% ssigurno da ce svi uredjaji uchitati to.

Jos tachnije! :p
cheers

Do sad smo utvrdili da je brzina pisanja kvalitetnih Audio CD-ova 4x, ali na pocetku pitanje je bilo za novi pisac Teac 40x koji ima naprednu tehniku pisanja High-Speed ROPC, koja povecava citljivost narezanih Audio diskova, znaci ako ta tehnologija funkcionise onda bi mogli uzeti za Default pisanje od 8x sa ovim pisacem. Probna faza je u toku. Zgodno bi bilo da se malo pozabavimo ovom tematikom...

Teac bas kod modela 40X tvrdi da je optimalna i max brzina rezanja 16x!!!

Neke diskove mi je drugar rezao na 12X i bilo je tu i tamo problema. Od 10 diskova na 3 po jedna pesma na po jednom mestu bi brljavila.
A sve najbolje od uredjaja (Teac rezac, NEC chitac, ne znam koji program za rezanje, ali chovek je sve probao, pa je valjda taj dobar koji je koristio), i Verbatim, matori Data Life Plus do 16X.
Zakljucak, 4X i max. 8X, s tim sto mislim da ne treba zuriti i da je 4X najbolje. Jedan TDK disk je izrezan od tih 10 i taj je chini mi se ponabolji kao medijum.

Prijatelj je snimao 40x na noname,verbatim,tdk i smartbuy medijima i nikad nikakvih problema nije bilo.Cita ih i predratna linija (iz 88)!

Filo je napisao(la):
Cita ih i predratna linija (iz 88)!

Da ali su te "predratne" linije kostale oko 10 000 DM i bile su 100x kvalitetnije i izdrzljivije od ovih "modernih" all in one za 200ˆ
:p

Koristim Verbatim i Smart diskove, režem na 12X i Sony i Keno ih čitaju bez problema. U početku sam išao sa 16X i nije bilo problema, ali sam se zadržao na 12X.
Pozdrav!!!cheers

Licno imam Plextora 12/10/32A i muzicke diskove rezem na 12x. Testirao sam ih svuda , ali svuda , od diskmena , preko prvih cd plejera , do kasetofona sa cd-om (buvljak varijante) , mini linija , stubova , cd-ova za kola.... i do sada nisam imao nikakvih problema. Ranije sam se bavio i rezanjem diskova (muzickih) i niko nije imao problema.

Samo jedna primedba. Nisi naveo na koje medije si pisao ali predpostavljam da nisu Noname. I jos me interesuje koje medije ti predlazes kao najbolje ? ? ?

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Da ali su te "predratne" linije kostale oko 10 000 DM i bile su 100x kvalitetnije i izdrzljivije od ovih "modernih" all in one za 200ˆ
:p

Trebalo bi da vidis tu liniju!
Spada u rang onih Panaphone telefona i Panashiba kasetofona.
Hocu da kazem da ze znam kako se zove-ne pise! NoName!!!

pSiHo je napisao(la):
Samo jedna primedba. Nisi naveo na koje medije si pisao ali predpostavljam da nisu Noname. I jos me interesuje koje medije ti predlazes kao najbolje ? ? ?

Medije su uglavnom bile no name (Princo) mada je tu bilo i opasnih kineza koji su radili po neki put iz drugog puta (dok se nisam iznervirao i sve ih bacio u kantu)

Pre neki dan sam cuo interesantnu stvar. Naime radi se o Verbatim CD-u, da na onim tamno plavim pisanje Audio materijala je bolje nego na ove nove zelene a i svetlije. Te tamne je doticni CD player redovno i lepo citao ali sa svetlo zelenim je bilo malih problema. Kod ucitavanje se culo ono njakanje kad laser ne moze da cita pa se trudi, i kao da ih je teze citao. Radi se o potpuno istoj muzici napisanoj sa 4x. I jos nesto, PlayStation cita samo one tamne svetle nikako, to sam isto cuo...

pSiHo je napisao(la):
Pre neki dan sam cuo interesantnu stvar. Naime radi se o Verbatim CD-u, da na onim tamno plavim pisanje Audio materijala je bolje nego na ove nove zelene a i svetlije. Te tamne je doticni CD player redovno i lepo citao ali sa svetlo zelenim je bilo malih problema. Kod ucitavanje se culo ono njakanje kad laser ne moze da cita pa se trudi, i kao da ih je teze citao. Radi se o potpuno istoj muzici napisanoj sa 4x. I jos nesto, PlayStation cita samo one tamne svetle nikako, to sam isto cuo...
I ja sam cuo nesto slicno uz objasnjenje da na svetlijim medijama dolazi do veceg "rasipanja" lasera prilikom refleksije , dok je sa tamnijim medijima to manje izrazeno. PA kada je vece rasipanje lasera to donosi lose efekte na zvuk tipa sum i izoblicenja

Vrh Dno