Šta je novo?

Brzina OS-a. Fleš vs hard vs SSD preko USB 3.0?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Zanima me pošto dobijem (ako dobijem :p) neke odgovore u ovoj temi: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?317456-Windows-to-go&p=3502100#post3502100 i rešim da instaliram Windows to go (Windows 8 Enterprise) da li možete da me uputite i date savet šta da kupim i na šta da obratim pažnju prilikom kupovine fleša/harda/ssd-a?

1. Da bi Windows to go (Windows 8 Enterprise) normalno funkcionisao koliki je dovoljan kapacitet fleša/harda/ssd-a (ispod koje veličine ne bih smeo da kupujem pošto mi je sada sa programima (MS Office, Rosetta Stone, ABBYY fine reader... zauzeće http://www.dodaj.rs/f/3c/dp/Ej3mmnE/capture.png)?

2. Da li može W8 preko USB 3.0 normalno da funkcioniše? Pitam zbog toga pošto kada pokrenem na primer live verziju Ubuntu-a preko fleša OS je primetno sporiji nego kada je OS instaliran na hard.

3. Koji su parametri najbitniji za OS: Seq, 512K, 4K, 4K QD32, ne znam šta još?

Poslednja izmena od urednika:
Do odredjenog nivoa je bitan seq. primarno. Posle odredjene cifre je bitnije da bude i random brz, a posle odredjene cifre je i nebitno da li je seq. 2x/3x/10x :)
Mislim da je ta cifra negde oko 100-ak MB/s za seq. Dok (bilo kakav) disk ne postigne takve brzine, nece mnogo pomoci mnogo bolji random.
USB3 flashevi su ipak, u proseku, mnogo sporiji. Sto je jos gore, write seq. im je mnogo manji (manje bitno ali ipak se oseti).

Naravno da ce SSD biti najbrze resenje. Ne bih isao na USB3 nikako.
A da li ti treba SSD ili ce proci HDD, to vec zavisi od tvojih potreba. Ja ne bih mogao da radim bez SSD-u, cak i obican surf - nervira me sto mogu da osetim zastoje.
Ako je za firmu potrebno, onda idi na HDD, osim ako znas da nekome treba konkretna brzina rada, pa isprobaj da li im odgovara obican HDD.

Poslednja izmena:
Za externi disk OK - za OS disk, jok. Kako me ne razumes kad si sam rekao:
Pitam zbog toga pošto kada pokrenem na primer live verziju Ubuntu-a preko fleša OS je primetno sporiji nego kada je OS instaliran na hard.

Za externi disk OK - za OS disk, jok.

Ja baš to hoću, preko USB 3.0 OS.

Imam SSD (Samsung 840) u lapu i tu će biti Linux.

Nikada nisam imao OS (Windows) preko eksternog harda/fleša, pa zato i pitam ima li razlike kod "propusne moći USB 3.0" kada stavim W8 na fleš/eksterni hard/rek i unutra SSD...

Ima, prilicne. USB3 nije pravljen za OS interfejs, vec za storage.
I SSD da prikacis kroz USB3 rack, bice spor. Mozda ne kao HDD u tom slucaju, ali nije primetno bolji. (uz odredjene USB drivere se dobija mnogo bolja brzina, ali ne znam da li ti driveri mogu da se koriste za BOOT disk ikako!)

Nisi skapirao. Postoje posebni driveri za neke USB3 kontrolere sa kojima se postizu mnogo bolje brzine (pravljeni su bas za SSD->USB3 diskove primarno).
Taj driver ne znam da li ima u Boot verziji. Da bi Windows mogao da se podigne sa tog diska, potrebno je da taj driver bude boot driver, a ne da se posle prikaci, jer ne moze da se menja driver diska na kome je Windows.

bolji je eSATA od USB, a ako to nemas na laptopu onda sooory...

8mica ima native podršku za USB3, možda bi to moglo da radi ako je ostatak konfiguracije kompatibilan a verovatno jeste ako već ima USB3.

Vrh Dno