Šta je novo?

Brzina od 2.5 gb

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

zzmm

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2002
Poena
620
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 9600X 3.90GHz AM5 BOX 100-100001405WOF/ARCTIC COOLING Liquid Freezer III 280 black
Matična ploča
Asus Rog Strix RTX 3070 O8G-GAMING
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z5 DDR5 6400MHz CL32 KIT F5-6400J3239G16GX2-TZ5K
GPU
Asus Rog Strix RTX 3070 O8G-GAMING
Storage
SSD M.2 500GB Samsung 970 EVO PLUS V-NAND NVMe 3500/3200MB/s, MZ-V7S500BW :: SAMSUNG 250GB 850 EVO SATA3 2,5" MZ-75E250B/EU :: 500 GB Hitachi
Zvuk
Sennheiser
PSU
MSI MPG A750GF 750W
Kućište
Thermaltake Commander C31
Monitor
AOC 27" IPS 27G2U/BK 144hz
Miš & tastatura
Zowie FK1b :: Reddragon Apas - Red switch
Ostale periferije
Sennheiser GAME ONE
Steam
https://steamcommunity.com/id/zzmm/
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Ne uspevam da ostvatim brzinu od 2.5 gb iako posedujem mrežnu karticu Cudy PE25 RJ45 2.5Gbps PCI Express Network Adapter, koja podržava 2,5 gb vezu i CAT6 lan kabal. Ne znam u čemu je problem, da li je u ruteru uključeno 2,5 gb? Uspevam da ostvarim samo gigabitnu vezu. Na optičkom sam Orionu s paketom od 2.5 gb. Ploča je X570 AORUS ELITE. Imate li neki savet?

Bila je negde tema, to su gigabitni portovi, na ruteru.

mislim da sam u ovoj sobi čitao o tome, moguće baš u Orion temi

Ne uspevam da ostvatim brzinu od 2.5 gb iako posedujem mrežnu karticu Cudy PE25 RJ45 2.5Gbps PCI Express Network Adapter, koja podržava 2,5 gb vezu i CAT6 lan kabal. Ne znam u čemu je problem, da li je u ruteru uključeno 2,5 gb? Uspevam da ostvarim samo gigabitnu vezu. Na optičkom sam Orionu s paketom od 2.5 gb. Ploča je X570 AORUS ELITE. Imate li neki savet?
Portovi na Orion routeru su 1Gbps.

Hvala na odgovorima,
malo me zbunjuje to što ovaj moj ruter (Huawei HN8546X6 ONT) podržava 2.5 gb, što bi moglo da znači da je provajder to ograničio.

Hvala na odgovorima,
malo me zbunjuje to što ovaj moj ruter (Huawei HN8546X6 ONT) podržava 2.5 gb, što bi moglo da znači da je provajder to ograničio.
Ne podržava. On ima 4x1Gbps portove i to je to.

Da, da, dobio sam i odgovor od podrške: "Portovi na ruteru koje imamo imaju brzinu koja emituje 1gbps po portu i iz tog razloga dobijate brzinu koju imate."
Veoma sam razočaran, meni ovo zvuči prevarantski.

Prvo pitaš koji se uređaj dobija, a onda biraš paket i sklapaš ugovor. Ti si još i dobro prošao. Ima ljudi koji su uzeli 4.5Gbps paket. Pitaj ih da ti zamene uređaj, ili ih pitaj da li možeš da nabaviš i staviš svoj.

Živim u Borči pa i nemam neki naročiti izbor. I ovo je 5 puta bolje od Supernove, koja mi ne daje više od 200 mb ako ne uzmem telefon, a onda se otvore za 400 mb... Glavni problem koji sam imao sa Supernovom je njihov šugavi ruter koji sam menjao jedno 4-5 puta jer se stalno kvario, a na dnevnom nivou sam imao bar 2 reseta. Taj ruter nije mogao da podrži nikakav swith, odmah se sludi i izgubi net. Naravno, ne dozvoljavaju da se stavi sopstveni ruter.
U principu i ovih 1gb mi je OK, samo što sam verovao u ono što piše u ponudi a volim i da se iživljavam.
Sada imam dva provajdera jer mi je Internet važniji od vode.

Mozda neki aggregation switch?

Ako ruter slucajno ima usb port, probaj 2.5g usb karticu da njemu.
Asus ruteri imaju foru prosirenja portova preko usb, to je na kraju samo neka verzija linuxa.

USB i networking nikako ne idu zajedno.

U principu i ovih 1gb mi je OK, samo što sam verovao u ono što piše u ponudi
već sam dao link za odgovarajući deo foruma pa tamo može da se vidi šta je konkretno ponuda.
ovako možeš da otkačiš sve sa WiFi i da priključiš na LAN 3 računara sa 1Gb portom, 2 od njih će imati brzinu Interneta 1Gbps a treći 500Mbps što na kraju krajeva i nije loše.

To da ce 2 kompa imati po gigabit a treci 500 nije bas tacno, a koliku ces brzinu dobiti na kom kompu zavisi od milion faktora.

Nemoj da se sekiras u 97% koriscenja neta neces iskoristiti ni 70% brzine od tog gigabita...

To da ce 2 kompa imati po gigabit a treci 500 nije bas tacno, a koliku ces brzinu dobiti na kom kompu zavisi od milion faktora.
Bilo bi lepo kada bi obrazložio svoju izjavu.
Poenta je da će 3 računara imati ukupnu brzinu od 2.5gbps i da je internet paket ostvariv na tom ruter. Raspored će naravno varirati sve vreme između računara.
Lično mislim da nije fer od provajdera da ne obezbeđuje opremu koja bi omogućila pun protok na jednom linku. Ili prema računaru ili prema dodatnom switchu.
Dobrom poslovnom politikom bih smatrao dve opcije. 1. Da barem na zahtev daju drugu opremu, 2. da na mnogo jasniji način upute korisnike u ograničenje pre instalacije opreme.
Preveliki je broj korisnika koji na ovaj način saznaju da neće imati punu brzinu.

Vrati ti lepo njima taj ruter i nek ti daju odgovarajuci ili se zahvali na uslugama.

Nece daju, samo na najvisem paketu od 10gbpsa.

I da se vrati na superono, za vece novce. A sto se tice oriona, cena je ok za to sto se nudi, sa obzirom na konkurenciju.

Ratel.

Naravno, ne dozvoljavaju da se stavi sopstveni ruter.
Dozvoljavaju uz mesečno plaćanje statičke adrese,njihov ruter u bridge mode ili daju modem."Jedini" problem je što rutera ili modema skoro pa i da nema slobodnih.Govorim o kablovskom netu.
Inače,supernova ubedljivo najgori provajder po svemu.

1gb po LANu. 😂
Posetite malo Orion temu i bice vam sve jasno.
Ne vrede vise od 1000 dinara (bilo koji paket).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno