Šta je novo?

Brzina mreze - problem

Ashley

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
22.02.2001
Poena
620
Dve identicne Realtek PCI 10/100 mrezne kartice (one najrasprostranjenije, ne secam se tacno oznake cipa), jedan racunar pod XP SP1, drugi pod Win98. Za kopiranje nekih 12 MB treba cca 7 minuta. Dok su obe masine bile pod Win98, ovaj problem je resavan tako sto je u properties mreznih kartica link speed postavljan na 100 full. Sada u kombinaciji sa XP SP1 ni jedna varijanta ne daje transfer normalne brzine. Najgore od svega sto Sandrin network benchmark daje rezultate kao da je sve u redu. Ima li neko ideju kako da resim ovaj problem?

Ja sam imao (imam boom ) sličan problem (ali sa dve w2k mašine)...
Koja je brzina mreže u drugom pravcu? Meni je protok u drugom pravcu bio 6-7Mb/s...

:(

Imam sličan problem 7 masina sa win98 i jedna sa XP. Mašine sa win98 između sebe rade super dok je sa XP-a mnogo sporije.

Pa gle to moze dosta da zivisi od hardova....
npr: ja sam imao sve ver. win-a na obe mashine [znaci mesano]
i radilo je sporo zato sto mi je na jednoj mashini bio hdd od 5200
a sad kad sam uzeo od 7200 bez prob. radi... mada sada su mi obe mashinhe pod xp-om. ali ipak, koje hdd-ove imas???

probaj da joj zamenis slot - bas sam danas imao problema sa jednom realtek karticom - bila je spora mreza, stavio sam drugu u isti slot ponovo instalirao i nista se nije promenilo dok nisam promenio slot u koji sam je utakao...

realtek je ***** od kartica, bez uvrede :)

Ashley je napisao(la):
Dve identicne Realtek PCI 10/100 mrezne kartice (one najrasprostranjenije, ne secam se tacno oznake cipa), jedan racunar pod XP SP1, drugi pod Win98. Za kopiranje nekih 12 MB treba cca 7 minuta. Dok su obe masine bile pod Win98, ovaj problem je resavan tako sto je u properties mreznih kartica link speed postavljan na 100 full. Sada u kombinaciji sa XP SP1 ni jedna varijanta ne daje transfer normalne brzine. Najgore od svega sto Sandrin network benchmark daje rezultate kao da je sve u redu. Ima li neko ideju kako da resim ovaj problem?

Obrati paznju na protokole...Koji , koliko njih i sa kojim prioritetom su instalirani na svakoj masini...Najbolje bi bilo da recimo shibnesh da su na obe masine instalirani samo TCP/IP dodelish im neke private IP adrese i standardni subnet mask 255.255.255.0 (ako su ti privatne adrese recimo 192.168.30.1 i 192.168.30.2) i poiskljucujesh ostale protokole....Takodje stjupidno je sto XP dolazi sa onim Bandwith Quality ili kako se vecj ono zvase..vidi dal to negde moz da se iskljuci...:wave;

Ashley je napisao(la):

Kod nekih ploca imas cudne opcije za podesavanje PCI BUS-a, sto izgleda mrezne karte ne vole preterano. Npr. Byte merge (ovo skoro u 99.99999% slucajeva ubija svaku komunikaciju mrezne karte sa ostatkom mreze), PCI to DRAM Prefetch, PCI Master Read Caching. Testiraj, mozda ti se posreci pa sve proradi bolje.

Izmedju ostalog u XP-u iskljuci QOS protokol (Quality of service) koji sluzi da izmedju racunara sto bolje raspodeli pakete po layerima (posta, multimedia...) Posto koristis Realtek 8139 skini najnovije drajvere koje mozes da nadjes na www.realtek.com.tw i nemoj da stavljas 100 FULL, jer najcesce to ne radi bas kako treba, nego ga ostavi na auto ili hardware kako gde i kod koga.

Koristi kombinaciju NETBEUI i TCP/IP protokola. NETBEUI je najbrzi fajl protokol i kod mene sluzi za transfer pretezno (8.9-11.2 MB/s).

Miha\zero

Sve to vam je do "valjanog" XPa. Obrisite sve iz network sekcije i instalirajte samo potrebne protokole. Inace on instalira neka ****** koja stite masinu od preopterecenja i sl. pa to pravi usporenje (budalastina). Cini mi se da se taj paket koji odredjuje prioritet servisima zove QoS. Deinstalirajte ga odmah.
U stvari najbolji savet je vratite se na WIN2000 (majka oper. sistema).

Gedza je napisao(la):

E za ovo si zasluzio da te castim jednim ladnim pivom.

Gedza je napisao(la):
Sve to vam je do "valjanog" XPa. Obrisite sve iz network sekcije i instalirajte samo potrebne protokole. Inace on instalira neka ****** koja stite masinu od preopterecenja i sl. pa to pravi usporenje (budalastina). Cini mi se da se taj paket koji odredjuje prioritet servisima zove QoS. Deinstalirajte ga odmah.

Ne bih da zvučim zlurado i mo¾da je malo van teme ali mislim da treba da se ispravi¹.
windows ne mo¾e prismrditi bilo kojem Linuxu, i BSD-u ili UNIX-u generalno. Inferioran je u svakom pogledu i to mislim na svaku verziju windowsa....:)
Zato bi poslednja rečenica trebalo da glasi "U stvari najbolji savet je vratite se na WIN2000 (majka svih windoza)", jer Operativni sistem je malo ¹iri pojam od windowsa generalno...:)
Toliko od mene..:)

Naravno Linux je Linux :) Nego sa cime merite transfer izmedju 2 racunara (tu sad ne mislim na onaj u Win.) ?

Ej ljudi, hvala svima na savetima. Neke stvari sam i pre postavljanja pitanja aplicirao, neke cu da probam kad budem stigao, uglavnom, verujem da na ovu temu nema vise sta pametno da se posavetuje. Ne upale li ovi saveti -> killXP.

AxeZ je napisao(la):
Ne bih da zvučim zlurado i mo¾da je malo van teme ali mislim da treba da se ispravi¹.
windows ne mo¾e prismrditi bilo kojem Linuxu, i BSD-u ili UNIX-u generalno. Inferioran je u svakom pogledu i to mislim na svaku verziju windowsa....:)
Zato bi poslednja rečenica trebalo da glasi "U stvari najbolji savet je vratite se na WIN2000 (majka svih windoza)", jer Operativni sistem je malo ¹iri pojam od windowsa generalno...:)
Mislio sam da se babe i zabe ne mogu porediti, pa sam podrazumevao Win porodicu operativnih sistema.

Gedza je napisao(la):
Mislio sam da se babe i zabe ne mogu porediti, pa sam podrazumevao Win porodicu operativnih sistema.

Vidi ovako: windows je samo jedan od mnogih.
Znači windows nije sinonim za OS, nego čak ¹tavi¹e mo¾e se smatrati jednim od manje kvalitetnih...:) To je op¹ta zabluda kod nas gde se sve nabavljalo besplatno. Kad budemo morali da puknemo brdo para za softver za koji ćemo uzgred budi rečeno moći da kupimo jo¹ jedan PC pride, onda ćemo dobro razmisliti koji OS i Office i sve ¹ta ide uz to ćemo koristiti.

http://www.legalizacija.info/osl.html

Ama jeste, ali to što je kod nas windows skup ne znači da je skup jer Srbija ima 10 miliona stanovnika, a nekih 1.5 milijardi u razvijenim zemljama nije ludo da koriste linux kad je win mnogo jednostavniji i šta je za njega par stotina dolara. A i gde su igre.

Što se tiće teme ove rasprave, prilično mi izgleda da je to do XP-a i njegovih feleričnih drajvera. A kažu i da SP1 više toga pokvari nego što popravi. Dakle, pridružujem se onima koji su preporučili povratak na win2k, mada ako je mašina server, onda tu već linux može da bude dobra varijanta (čitaj najbolja).

Marel je napisao(la):
Ama jeste, ali to �to je kod nas windows skup ne znači da je skup jer Srbija ima 10 miliona stanovnika, a nekih 1.5 milijardi u razvijenim zemljama nije ludo da koriste linux kad je win mnogo jednostavniji i �ta je za njega par stotina dolara. A i gde su igre.

Pa da je skup...jeste, ali poenta je u tome da windoza ne vredi tih para. A i m$-ova poslovna politika i guranje svega i svačega u operativni sistem i njegove service packove daje povoda mnogim sumnjama. Osim toga ko jo¹ zna ¹ta su sve napakovali u windoze oim onih raznih gluposti koje su otkrivene.
Sa druge strane win jeste jednostavniji i to niko ne spori, ali ta jednostavnost ga čini isto tako fleksibilnim ko ¹to je moja baba. A i upotrebljivost je tu negde. Isto i za igre. ko ¾eli da se igra neka se slobodno dr¾i wina.
E sad treba sve to izvagati i videti ¹ta ti vi¹e koristi.
©ti se tiče toga ko je lud ili nije, pokazaće se vremenom....:)

AxeZ je napisao(la):
Vidi ovako: windows je samo jedan od mnogih.
Znači windows nije sinonim za OS, nego čak ¹tavi¹e mo¾e se smatrati jednim od manje kvalitetnih...:) To je op¹ta zabluda kod nas gde se sve nabavljalo besplatno. Kad budemo morali da puknemo brdo para za softver za koji ćemo uzgred budi rečeno moći da kupimo jo¹ jedan PC pride, onda ćemo dobro razmisliti koji OS i Office i sve ¹ta ide uz to ćemo koristiti.

http://www.legalizacija.info/osl.html
Ja ne znam da li sam bio dovoljno jasan. Nisam u obzir dovodio poredjenje sa OS van MS familije. Svidjalo se to vama ili ne najveci broj korisnika koristi bas njih, tako da se podrazumeva neka kombinacija sa drugim OS, van MS familije, to se posebno naglasava. Sve sto sam rekao se odnosilo na MS OS. Nadam se da sam sada jasan.
Inace cuo sam i ja za neke Linuxe i sl. :D

AxeZ je napisao(la):
Nemoj gledati na stvari iz licnog ugla. Sagledaj vecinu prosecnih korisnika i videces da je neka vrsta Win OS idealan izbor za njih. Sve to je na vreme sagledao i Bil Gates i postao najbogatiji covek na svetu. Nemoj misliti da si pametniji od njega i celog tima koji stoji iza njega i nemoj se brinuti da ce propasti u poslu.

Gedza je napisao(la):
Ja ne znam da li sam bio dovoljno jasan. Nisam u obzir dovodio poredjenje sa OS van MS familije. Svidjalo se to vama ili ne najveci broj korisnika koristi bas njih, tako da se podrazumeva neka kombinacija sa drugim OS, van MS familije, to se posebno naglasava. Sve sto sam rekao se odnosilo na MS OS. Nadam se da sam sada jasan.
Inace cuo sam i ja za neke Linuxe i sl. :D

Ma ok je, nisi morao čak dva posta da pi¹e¹..:)
Samo sam ¾eleo da se razjasne neke stvari za one koji ne znaju ili koji su novi u svetu kompjutera....windows nit je jedini, nit je najbolji....:)
Najrasprostranjeniji jeste ali o tom drugom prilikom...:)

Nazad
Vrh Dno