Šta je novo?

Brzina i podesavanje rutera

Nothingman

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poena
425
Koju brzinu mogu da ocekujem od rutera TL-WR740N na 6 metara udaljenosti kroz jedan zid? QoS me ne zanima :p

Taj 741N koji si naveo ima QoS ali je po tzv. LiteN standardu i nema značajno veću brzinu transfera od 801.11g rutera.
Ja imam od nedavno 741n i ne vidim u podesavanjima QoS? Kako to da iskopam zna li ko?:d

Brzinu wifi? Koristim wifi samo za mob, a htio bi da dam najveci priority firefoxu na pc koji je prikacen kablom

Ja sam testirao bagatelu tp link 741n i korektno je limitirao http... Nisam pali torrent sa 100 konekcija :)
U pitanju je N-Lite ... Kuci imam TP-Link full N ADSL Router i pegla 10MB/s bez problema.

Ja imam od nedavno 741n i ne vidim u podesavanjima QoS? Kako to da iskopam zna li ko?:d

Opcija kontrole protoka se ranije u meniju označavala kao QoS a sada je pravlino označena kao Bandwidth control i trebalo bi da je imaš. Ako ne ubaci najnoviji zvanični firmware.

Na slici je meni sa modela 740N ali je identičan onom na 741N:

Vidio sam to i ranije, ali ne vidim kako da uradim ono sta hocu - dam ff prioritet

Ne možeš direktno dati FireFox-u prioritet ali možeš postaviti da port 80 preko koga ide sav surf ima određenu garantovanu up/down brzinu, imaš i zgodan help sa desne strane koji kratko opisuje svaku opciju.

Evo kratkog uputstva sa slikama:

Slika p1, korišćena je kablovska konekcija 4096/256kbps, u polja egress/ingress bandwidth (ul/dl) se moraju uneti ~5% niže vrednosti od onih koje vaša konekcija realno ostvaruje* kako bi ruter imao prostora da odradi kontrolu protoka kako treba.

Na slici p2 je za računare sa IP adresama od 192.168.0.2 do 192.168.0.9 za sav protok po portu 80 (IE, FF, Chrome, Opera i ostali programi koji koriste port 80) dat garantovan protok od 3000/100kbps bez ograničavanja po pitanju maksimalne brzine.

Na slici p3 se vidi da je garantovan protok samo za surf i remote desktop pristup, što konkretno znači da će bilo kakav p2p, ftp ili neki drugi vid protoka po drugim IP adresama ili TCP/UDP portovima biti usporen onog trenutka kada se pojavi potreba da saobraćaj krene na portu 80 (surf) ili 3389 (remote desktop)

Ukoliko se želi ograničiti brzina to se može uraditi ili po IP adresi gde će sav protok biti limitiran na postavljenu vrednost (max bandwidth) ili po određenim portovima gde će samo aplikacije koje koriste te portove biti limitirane.

Napomena je da garantovane brzine u zbiru ne mogu biti veće od ukupno raspoložive brzine unete u egress/ingress bandwidth polja.

*brzinu koju vaša konekcija realno ostvaruje istestirajte npr. SpeedTest-om, kao mernu jedinicu u podešavanjima izaberite "kilobits" pa dobijene vrednosti umanjite za ~5%

Prilozi

• p1.JPG
    p1.JPG
    36.7 KB · Pregleda: 246
  • p2.JPG
    p2.JPG
    41.1 KB · Pregleda: 261
  • p3.JPG
    p3.JPG
    49.9 KB · Pregleda: 200
Hvala ti puno i svaka cast na tutorijalu

Uradio sam sve ko na slici ali ne mogu da snimim podesavanja dobijem ovo:

Error code: 26106
The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.

Uradio sam sve ko na slici ali ne mogu da snimim podesavanja dobijem ovo:

Error code: 26106
The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.

Pa nisi trebao da uradis baš sve kao sa slike :D, upiši IP adrese koje ti koristiš, ove moje su kao primer i nisu iz istog opsega kao tvoje, otuda i ta poruka o grešci.
Ako je tvoj ruter sa dafault adresom 192.168.1.1 onda su ti i računari u tom opsegu, tj. od 192.168.1.2 pa nadalje. Vidi koju IP adresu dobija računar kome hoćeš da daš garantovani protok po portu 80 pa tu adresu i upiši u prvo polje sa slike p2.

192.168.1.102, pa sam stavio 192.168.1.1 - 192.168.1.9/80

Poslednja izmena:
Ok, sada samo budi siguran da računari dobijaju IP adrese u opsegu koji si naveo u bandwidth control-u tj. 192.168.1.2-192.168.1.9 jer je standardni IP opseg DHCP servera na Tp-Link ruterima 192.168.1.100-192.168.1.199

Kupio sam 741ND tplink. Brzina kroz vrata i zid na 7 metara udaljenosti varira od 4.2 - 5.9 mb/s (najcesce je oko 5.3 mb/s. Testirao na fajlu od 5 GB. Cisto ako nekome zatreba ovaj podatak.

Kupio sam 741ND tplink. Brzina kroz vrata i zid na 7 metara udaljenosti varira od 4.2 - 5.9 mb/s (najcesce je oko 5.3 mb/s. Testirao na fajlu od 5 GB. Cisto ako nekome zatreba ovaj podatak.

To je odlična brzina za tu klasu uređaja u tim uslovima, prenos je išao pretpostavljam sa LAN na WLAN? Koja je wifi kartica korišćena?

Tako je, prenos je isao sa desktop racunara koji je kablom povezan sa ruterom na laptop koji je u drugom delu stana. Nisam siguran koja je kartica u laptopu, u pitanju je Acer emachines E642G. Znam samo da sam instalirao Atheros driver. U device manageru ga prikazuje kao Atheros AR5B97 wireless adapter.

Evo sta pokazuje windows 7 na laptopu koji je udaljen 6-7 metara kroz zid i vrata:

Prosli put sam slao fajl sa desktopa (xp) na laptop (win7) i dobio rezultate sa prosle strane, a sada kada svlacim fajl na laptop (windows 7) sa desktopa (xp) brzina je konstantno oko 7.5 mb/s :)

Odlični rezultati, ruter koji košta ko' tri tepsije bureka a rezultati za respekt :D

Što se tiče tog "slanja-svlačenja" :D i ja sam primetio da je transfer uvek bolji kada se fajl vuče nego kada se šalje. Imam takav problem na Gbit mreži i nisam ga još odgonetnuo, npr. kada fajl vučem sa računara1 na računar2 brzina je ~60MB/s a kada taj isti fajl šaljem sa računara1 na računar2 brzina je uvek upola manja.

Poslednja izmena:
Odlični rezultati, ruter koji košta ko' tri tepsije bureka a rezultati za respekt :D

Što se tiče tog "slanja-svlačenja" :D i ja sam primetio da je transfer uvek bolji kada se fajl vuče nego kada se šalje. Imam takav problem na Gbit mreži i nisam ga još odgonetnuo, npr. kada fajl vučem sa računara1 na računar2 brzina je ~60MB/s a kada taj isti fajl šaljem sa računara1 na računar2 brzina je uvek upola manja.

Vucko :wave: jel to 60Mbps postizes sa TP Linkom 1043

Vucko :wave: jel to 60Mbps postizes sa TP Linkom 1043

Ne 60Mbps (7.5MB/s) već 60MB/s (~485Mbps) ali sa kablom, wifi koristim samo za pristup netu sa mobilnih uređaja. Batalio sam ga za lokalnu mrežu jer mi je etar prezagušen komšijskim mrežama na svim mogućim kanalima. U dometu mi je preko 20 mreža od kojih 10-tak sa sasvim pristojnom jačinom signala :mad:
I da, ruter je 1043ND :wave:

Nadam se da nije problem sto izvlacim temu iz prosle godine, ipak nije jos toliko stara da mirise na naftalin :)
Elem, imam dva pitanja vezana za 1043ND:

1. koje brzine izvlacite sa diska zakacenog na USB port rutera preko LAN-a/WLAN-a?
2. da li ruter daje dovoljno struje na USB portu da 2,5" diskovi rade samo sa strujom koju isporucuje USB, bez dodatnog napajanja?

Hvala unapred :wave:

Nisam probao 2.5" disk već samo flesh od 1GB. Flesh je dosta spor, postiže 8/5MB/s priključen na računar dok na ruteru 6.5/3MB/s (read/write) uz velike oscilacije brzine upisa.

Kako da smanjim protok brzine preko wifi-ja? kad god mi se neko ukaci na laptop i upali tjub meni cela mreza zalaguje. hvala

Nadam se da nije problem sto izvlacim temu iz prosle godine, ipak nije jos toliko stara da mirise na naftalin :)
Elem, imam dva pitanja vezana za 1043ND:

1. koje brzine izvlacite sa diska zakacenog na USB port rutera preko LAN-a/WLAN-a?
2. da li ruter daje dovoljno struje na USB portu da 2,5" diskovi rade samo sa strujom koju isporucuje USB, bez dodatnog napajanja?

Hvala unapred :wave:

WD passport 2.5" 120gb mi je nekad radio nekada ne preko usb porta rutera, tako da imaj u vidu da ipak obezbedis dodatno napajanje.

Svaki flash ili hdd ipak formatiraj u fat32 ako zelis iole dobre brzine(30-40% sporije nego inace), sa ntfs performanse drasticno opadaju.

Moja preporuka je instaliranje dd-wrt ili openwrt sistema.

@shanac sine aj malo pojasni :). Jel imas isti ovaj ruter? Ako imas onda zaboravi.

Vrh Dno