Šta je novo?

Brz HDD ili SSD

defcoon221

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2012
Poena
200
Dosta vise dogrdilo mi je da mi se Windovs dize kada napunim disk nekih 70% od 500 GB za 5 ili vise minuta ili kada sve reinstaliram da cekam 1 minut da se digne kada je go bez icega...

Imam HDD od 500 GB ,provo sam mislio da odumire pa sam radio testove sa Hires Botom ali mi je pokazalo da je sve uredu. Imam WD od 500GB sa 16 MB Chace-om..

E sada pitanje necu bas da sada dajem bas za SSD od 128 GB 100 i vise eura ako nebude bilo potrebe,da li moze da mi kazete neki HDD od 500 GB ili veceg kapaciteta ali koji je dosta brzi recimo cak i da je opterecen 90 % da moze da otvori Win za 1 minut ili manje...

Neznam da li ima ulogu tu koliko je HDD imam Kes memorije , ali dajte mineki savet neki dobar i brz HDD i koliko bi recimo taj brzi HDD zaostajao za SDD-om u brzini kada je opterecen ?

Poslednja izmena:
Nema nista toliko brze koliko bi tebe zadovoljilo, a da je HDD, cak investicija u neke raptor sega mega SAS diskove od 10.000RPM ti je skuplja od prosecnog SSDa.
Sretno...

Ova tema poprima drugačiji ton kada se iz prve rečenice ukloni reč "Windovs".

...i to kada je GO BEZ ICEGA!
:p :p :p

Ova tema poprima drugačiji ton kada se iz prve rečenice ukloni reč "Windovs".

I zivot prima drugaciji ton kada smaraci ne troluju po temama.

Inace, SSD sada. Mizerna je razlika izmedju Raptora od 500/600GB i SSD-a od 512GB. A razlike u brzini su enormne.
Mozda nisu za prosecnog korisnika tolike, ali vremenom se oseti ta razlika koju ne mogu brojke opisati.

Doduse, podizanje Windows-a je najmanje vezano za HDD. Periferije, broj diskova, i sav hardver u stvari uticu na brzinu. Zato se laptopovi toliko brze podignu - nekako je sve skockano da radi odjednom. Pa se laptop sa matorim PATA diskom moze brze bootovati nego novi server sa najboljim RAID kontrolerom uvek :)

^Нема везе са везом ово што си рекао. Подизање система је највише везано за диск. Хард диск је уско грло. Ставиш SSD и систем се дупло брже подиже.

Jok ne znam, imao sam jedan laptop zadnjih 20 godina pa pricam napamet :)
Imam laptop sa PATA diskom koji se 100x brze podize od servera sa RAID kontrolerom koji sam imao do skora. Nije preterivanje - bukvalno 100x brze. Jer laptopu je trebalo mizernih 10-ak sekundi (cist Windows bez svega i svacega) dok je cist server po 10 minuta stvarno cekao boot.

Takodje, imam nekoliko laptopova sa SSD-om. Laptop koji nema nista povezano se dize za 10-ak sekundi - kad se povezu razni uredjaji treba mu koji minut BUKVALNO, dok dodje do login screen-a.
Naravno da ce se brze dizati sa brzim diskom, ali to uopste nije na nivou koji pokazuju gomile reklama.

Tek u radu se primeti ozbiljna razlika naspram brzine diska.
Naravno ovo za boot ima smisla ako je disk defragmentovan, inace nema smisla :)

Poslednja izmena:
Tacno je da prilikom podizanja windows-a, dok je prazan nema preterane razlike izmedju ssd-a i hdd-a, brzi je ssd, ali nije to neka preterana razlika. Ali kada se isti sistemi nakrcaju programima, sto je u mom slucaju jedno 50 minimum, razlika postaje ogromna. SSD ce to podici sve za manje od 10sec od kada ulazi u windows, dok hdd-u je trebalo i po 5 minuta. Ovo sto pisem se odnosi i na lap i na desktop.

Za pokretaca teme, za novac od oko 80e koliko moze da se nabavi neki ssd od 120gb nema bolje kupovine za tu namenu koju planiras. Samo znaj da i ssd tesno radi kada se napuni u ovom slucaju kako si ti zamislio 90%.

@foceptor, potpuno podrzavam...

Jos uvek je (uglavnom) za obicnog korisnika 120 i 128GB najbolji izbor velicine za nabavku SSD-a ali brzo se primice trenutak kada ce mo smatrati da je u stvari neki 240-256GB zasista pravi izbor za velicinu ssd-a.
Za 9-12 meseci ce mo svi (skoro svi) toga biti svesni.

@defcoon221 druze ako imas para uzmi ssd i ne brini. Ako ti treba dosta prostoraa, 100GB i vise da popunis particiju sa OS, onda uzmi ssd od 240-256GB... pa veoma povoljno ima da se uzme Samsung 840 od 250GB
Uzmes sada jedan ovakav i naredne 2g. ne razmisljas vise o ssd-ovima, nakon toga mozes a ne moras baciti pogled kako stoje stvari na tom polju...

Poslednja izmena od urednika:
Tacno je da prilikom podizanja windows-a, dok je prazan nema preterane razlike izmedju ssd-a i hdd-a, brzi je ssd, ali nije to neka preterana razlika. Ali kada se isti sistemi nakrcaju programima, sto je u mom slucaju jedno 50 minimum, razlika postaje ogromna. SSD ce to podici sve za manje od 10sec od kada ulazi u windows, dok hdd-u je trebalo i po 5 minuta. Ovo sto pisem se odnosi i na lap i na desktop.

Za pokretaca teme, za novac od oko 80e koliko moze da se nabavi neki ssd od 120gb nema bolje kupovine za tu namenu koju planiras. Samo znaj da i ssd tesno radi kada se napuni u ovom slucaju kako si ti zamislio 90%.

Hvala tebi i svima na predlozima zakljucio sam da mi negine SSD :( , nego pitanje:

Da li da igrice isto guram na SSD ili na HDD a da mi SSD sluzi samo za Win? , i posto picim tako reci igrice da li bi bilo bolje performanse cak i na igrici kada bi je drzao na SSD-U ?

Kako koja igrica, uglavnom je samo pri podizanju nivoa brzi SSD dok je samo igranje isto.

Ali jeste bolji osecaj kad je na SSD-u, nece se desiti da neoptimizovana igra treba nesto da ucita sa HDD-a i onda ti secne u pogresnom trenutnku!

Inace, meni Windows BLEJI jedno minut nakon logovanja - bukvalno nista ne radi sto treba da koristi disk! Kao da postoji neki globalni je**ni lock za disk u tom trenutku :D To se desava na SSD-u, na svakom Windowsu - mislim da ima neke glupe veze sa mrezom.
Pored toga, cinjenice da danas i obicni korisnici ne gase bas racunar cesto, da defragmentovan disk ne dize windows toliko sporije, sam boot je nebitna stavka, po meni.

Što se igrica tiče, SSD je jako lepa stvar za open-world igrice tipa Skyrim i Fallout, ako ih instaliram na hdd zna ponekad da zasecka, dok sa SSD-a radi ko blesavo :)

Bolje kopiraj na SSD, nema vise smaranja sa loading screenom i dugim ucitavanjem :)

Kupi neki ssd od 128gb na njemu drzi samo OS i vozi.

Veoma se dvoumim da li da uzmem od 128 ili 256 jer samo ove 3 igrice imaju oko 50 GB a imam ih jos ... Oko 350 GB mi odpada na igrice....

E sada razmisljam ovako ako budem hteo neke igrice jos da drzim na SSD-u kao recimo GTA 4 i jos BF 4 kada izadje i GTA 5 pa je tu i Max pane :( sve te igice su znacajne jer tu svaka sekunda znaci ... A opet nece sve igrice stati na SSD jer mi onda treba neki od 512GB sto je mnogo para...

Jel ti igras sve te igre ili ih samo gomilas na SSDu?

512GB SSD imas za 250e polovan sada.
Ali 350GB igrica... pa..... razmisli sta ti je najbitnije da ti ne secka - Multiplayer recimo.

512GB SSD imas za 250e polovan sada.
Ali 350GB igrica... pa..... razmisli sta ti je najbitnije da ti ne secka - Multiplayer recimo.

Polovan ne bi ni u ludilu uzeo SSD ni sa garancijom pa makar mi ga dao za 100 e ,cuo sam od ortaka koji ima SSD da svaki put posle nekog vremena par meseci proveri brzinu write/read da je ona sve slabija... A i cuo sam da SSD-ovi imaju odredjenu kvotu koliko mogu da upisuju i brisu nesto i kada se to ispuni cao zdravo...

tako sam cuo od njega ali neznam kako se sada to drzi...

Poslednja izmena:
Uzeti u obzir trajnost ssd-ova jel ima neko da preporuci neki dobar harddisk?

Polovan ne bi ni u ludilu uzeo SSD ni sa garancijom pa makar mi ga dao za 100 e ,cuo sam od ortaka koji ima SSD da svaki put posle nekog vremena par meseci proveri brzinu write/read da je ona sve slabija... A i cuo sam da SSD-ovi imaju odredjenu kvotu koliko mogu da upisuju i brisu nesto i kada se to ispuni cao zdravo...

tako sam cuo od njega ali neznam kako se sada to drzi...

I meni je baba Mileva rekla da nikako ne uzimam bele majice bez natpisa "vic", jer one bolje upiju plavu boju, pa mogu da belim farmerke :)

Ovo za kolicinu upisa je tacno - medjutim, cak i da imas server koji drnda SSD svaki sekund, pre ce ti crknuti kontroler ili nesto drugo, ili ces prodati SSD nego sto ce crknuti NAND celija (memorija koja drzi podatke na SSD-u) zbog upisa.
Probali su najmanje SSD-ove svake klase (Vertex 2, 3, obican, MaxIOPS, Crucial C300, m4, Intel ovaj/onaj.... preko 100 komada raznih) na XS forumu. Ispalo je da NAND moze da istrpi da se 24/7 trosi RANDOM upisima nekoliko nedelja i da se upise po 1PB (1024 TB) barem. To je worst-case scenario, gde SSD samo random upise dobija i nema ni mikrosekund vremena da se odmori.
Ja sam imao 4xX25-E SSD-ova (128GB) koji su u radnoj stanici 24/7 sa virtuelnim masinama, jednom igrom i mojim svakodnevnim obicnim zevanjem uz komp jedva dostigli 2TB upisa za preko godinu dana. To nije ni 1% od onoga sto NAJMANJI SSD-ovi mogu da izdrze random upisima. A SSD veceg kapaciteta moze nekoliko puta vise.

Ovo za brzine je boljka NEKIH SSD-ova, ali secureerase to vraca na staro ako bas zatreba ali normalan SSD (Intel, Crucial, Samsung i probrani Kingston koji je rebranded Intel SSD) ostaje kako treba vremenom.
Inace, i da imas i 20% gubitka brzine, to su opet brzine koje se samo na benchmarku mogu videti - nemas sa cega ili na sta da kopiras da bi iskoristio brzine od 500/400MB/s pa je nebitno da li SSD postize 200/100 ili 500/400 - bukvalno. Sem ako nemas 3-4 HDD-a u RAID0.

Naravno da igram kada imam vremena :)
Dobro, a da li mora svih 350GB da bude instalirano u istom trenutku s obzirom da igras kad imas vremena? To mi deluje kao da mi se cita 10 knjiga a nemam previse vremena, pa odem u biblioteku i uzmem svih 10 odjednom. :)

I meni je baba Mileva rekla da nikako ne uzimam bele majice bez natpisa "vic", jer one bolje upiju plavu boju, pa mogu da belim farmerke :)

Ovo za kolicinu upisa je tacno - medjutim, cak i da imas server koji drnda SSD svaki sekund, pre ce ti crknuti kontroler ili nesto drugo, ili ces prodati SSD nego sto ce crknuti NAND celija (memorija koja drzi podatke na SSD-u) zbog upisa.
Probali su najmanje SSD-ove svake klase (Vertex 2, 3, obican, MaxIOPS, Crucial C300, m4, Intel ovaj/onaj.... preko 100 komada raznih) na XS forumu. Ispalo je da NAND moze da istrpi da se 24/7 trosi RANDOM upisima nekoliko nedelja i da se upise po 1PB (1024 TB) barem. To je worst-case scenario, gde SSD samo random upise dobija i nema ni mikrosekund vremena da se odmori.
Ja sam imao 4xX25-E SSD-ova (128GB) koji su u radnoj stanici 24/7 sa virtuelnim masinama, jednom igrom i mojim svakodnevnim obicnim zevanjem uz komp jedva dostigli 2TB upisa za preko godinu dana. To nije ni 1% od onoga sto NAJMANJI SSD-ovi mogu da izdrze random upisima. A SSD veceg kapaciteta moze nekoliko puta vise.

Ovo za brzine je boljka NEKIH SSD-ova, ali secureerase to vraca na staro ako bas zatreba ali normalan SSD (Intel, Crucial, Samsung i probrani Kingston koji je rebranded Intel SSD) ostaje kako treba vremenom.
Inace, i da imas i 20% gubitka brzine, to su opet brzine koje se samo na benchmarku mogu videti - nemas sa cega ili na sta da kopiras da bi iskoristio brzine od 500/400MB/s pa je nebitno da li SSD postize 200/100 ili 500/400 - bukvalno. Sem ako nemas 3-4 HDD-a u RAID0.

Pa ok sve receno koji mi SSD ti preporucujes od 250 GB ?

Dobro, a da li mora svih 350GB da bude instalirano u istom trenutku s obzirom da igras kad imas vremena? To mi deluje kao da mi se cita 10 knjiga a nemam previse vremena, pa odem u biblioteku i uzmem svih 10 odjednom.

Pa znas kako :) , lakse mi je otici do biblioteke i uzeti knjigu barem se vratim za 10 minuta a ovako dok se instalira igrica izgubis vremena dosta ,*** davno bilo kada su igrice bile 1 obican ili neki ehtremi 2 obicna cd-a :)

nebrini neke igrice koje zahtevaju da nesme nista da ti secene drzacu na SSD-u a druge na HDD - u :)

Poslednja izmena:
Pa znas kako :) , lakse mi je otici do biblioteke i uzeti knjigu barem se vratim za 10 minuta a ovako dok se instalira igrica izgubis vremena dosta ,*** davno bilo kada su igrice bile 1 obican ili neki ehtremi 2 obicna cd-a :)

nebrini neke igrice koje zahtevaju da nesme nista da ti secene drzacu na SSD-u a druge na HDD - u :)
Vreme koje ces izgubiti instalacijama ti je isto, instalirao odmah sve ili u grupama od po 2-3. Nekako sam sugerisao da mi je logicnije da na SSDu/disku stoje one koje se igraju u datom trenutku.

Pa mozes i tako, neke mogu da stoje i na SSDu.

Instaliras na SSD-u, C:\Games folder, zapakujes RAR/7zipom bez kompresije (obican Store) na HDD, obrises sa SSD-a, vratis kad hoces da igras.
Ovo je malo zeznuto za igre koje se updatuju! Recimo Starcraft 2 mora da se kopira napred/nazad svaki put onda.

Sto se tice predloga, otprilike: Samsung 830, 840, Crucial C300, m4, M500, Intel 3xx/5xx serija (pogledaj brzine, i dobra ideja je da ne bude SandForce mada nije problem kao sa drugim SandForce OEMovima) ili ekvivalentan Kingston.
m4 je po meni najbolji izbor jer je kvalitetan i najjeftiniji :)

Sto se tice predloga, otprilike: Samsung 830, 840, Crucial C300, m4, M500, Intel 3xx/5xx serija (pogledaj brzine, i dobra ideja je da ne bude SandForce mada nije problem kao sa drugim SandForce OEMovima) ili ekvivalentan Kingston.
m4 je po meni najbolji izbor jer je kvalitetan i najjeftiniji :)

..."i dobra ideja je da ne bude SandForce"... AHA jos jedan "hejter" na sf-ove ;)
Koliko li nas "hejtera" to ima po forumu, sve gori jedan od drugog, pricamo protiv a "nemamo pojma", treba nas sve banovati...

Nema m4 u nas za kupiti. :(

@defcoon221 imas povoljno za kupiti Samsung 840 od 250GB. Nabavi ako imas para, montiraj, instaliraj OS i ostale programe, na njega nekoliko igara koje najvise igras a koje se sa hdd dugo ucitavaju, ostavi mu 40% barem praznog prostora, nikad ne popunjavaj preko 80-85% i trajace on veoma dugo, pre ces zameniti ssd i uzeti neki naredni, noviji, brzi i jeftiniji od tog samija 840 nego sto ce da crkne radi normalnog svakodnevnog koriscenja.

..."i dobra ideja je da ne bude SandForce"... AHA jos jedan "hejter" na sf-ove ;)
Koliko li nas "hejtera" to ima po forumu, sve gori jedan od drugog, pricamo protiv a "nemamo pojma", treba nas sve banovati...

Nema m4 u nas za kupiti. :(

@defcoon221 imas povoljno za kupiti Samsung 840 od 250GB. Nabavi ako imas para, montiraj, instaliraj OS i ostale programe, na njega nekoliko igara koje najvise igras a koje se sa hdd dugo ucitavaju, ostavi mu 40% barem praznog prostora, nikad ne popunjavaj preko 80-85% i trajace on veoma dugo, pre ces zameniti ssd i uzeti neki naredni, noviji, brzi i jeftiniji od tog samija 840 nego sto ce da crkne radi normalnog svakodnevnog koriscenja.
A Intel sa SFom? To si preskocio nekako da citiras?

Nazad
Vrh Dno