Šta je novo?

brujanje leve stranice kucista

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Problem je sledeci: Vec duze vreme me iritira brujanje (vibriranje) leve stranice kucista. Kada sam kupio racunar (tj. upgrade-vao) to se nije culo. Ali u zadnjih npr. 6 meseci se to desava. Ja uglavnom i drzim otvoreno kuciste, ali ponekad kada hocu da odgledam film, bih voleo da ga zatvorim sto zbog manje buke, sto zbog led diode koja svetli sa ploce. Ako stavim natrag stranicu ona bruji. Dovoljno je samo da je u sredini dodirnem prstom i brujanje prestaje. Znam da ovo moze biti kao razlog prenosa vibracija sa npr. ventilatora ali ne znam kako to da sprecim, jer to se nije desavalo u pocetku (ovo cisto da mi nesaljete odgovore tipa "kupi tisi ventilator ili obori broj obrtaja"). Kada vracam stranicu ja je i zasrafim. A i kada je ne zasrafim sve je i dalje isto. Znate li resenje ovoga problema?
Evo sta imam (a sto moze praviti buku) u kucistu:

Abit NF7-S
Barton 2500+
napajanje DTK 300W (doslo uz DTK kuciste)
GF2Ti (stavljen pre par dana titan kuler)
Hitachi 160 GB S-ATA

Meni je Toshibin DVD pravio buku, tj. on je prouzrokovao vibracije na bocnoj strani kineza.

Pa ne znam za tosibu ali ja sam sa "bukom" ovog Pioneera extremno zadovoljan. Nije savrsen ali ne iritira me uopste. Ali ipak ja taj dvd rezas ne koristim cesto, samo kada nesto rezem ili nesto kopiram sa dvd-a. Buka se cuje kada se pioneer ne koristi. Znaci nesto je drugo u pitanju...

Da li imas neki fan na bocnoj strani? Ako imas ugasi ga pa vidi da li ce buka prestati. Proveri kako stoje HDD-ovi. Nije mi cudno kako se to ispoljava tek posle 6 meseci koriscenja!?

twister je napisao(la):
...Ako stavim natrag stranicu ona bruji. Dovoljno je samo da je u sredini dodirnem prstom i brujanje prestaje. Znam da ovo moze biti kao razlog prenosa vibracija sa npr. ventilatora ali ne znam kako to da sprecim, jer to se nije desavalo u pocetku (ovo cisto da mi nesaljete odgovore tipa "kupi tisi ventilator ili obori broj obrtaja"). Kada vracam stranicu ja je i zasrafim. A i kada je ne zasrafim sve je i dalje isto. Znate li resenje ovoga problema?...

Mozda gresim, ali ovo ukazuje da su se malo rastelovali oni jezichci na toj stranici i koji upadaju u zljebove na kucistu. Pogotovo sto to prestaje kada prstom pritisnes sredinu, tj. primenis bocno opterecenje, a kada ga zasrafis i pustis prst ono i dalje zuji (nema bocnog opterecenja, vec samo aksijalno... ako to tako moze da se nazove). S obzirom da je PC cesto otvaran, mislim da je to to. Inace, ciljam da su u pitanju oni jezichci nasuprot mesta gde se srafi tj. ka prednjoj strani kucista.

Probaj i ovu caku: zasrafi kuciste, ali ne pritezi srafove do kraja, vec na mestu gde se bocni panel uklapa u prednju masku povuci panel malo nagore ili nadole (bukvalno deo milimetra je u pitanju). Ako zujanje prestane, zasrafi stranicu u bas tom polozaju.

Ajd, sa srecom ;)

Nemam fan na bocnoj strani. HDD stoji kako treba (imam samo ovaj Hitachi). Ne ispoljava se nakon 6 meseci, vec je oko npr. 2-3 meseca bilo tiho a u zadnjih otprilike 6 meseci se cuje...

@Ostoja: probao sam caku odavno i nista se ne popravlja. Jezičci jesu malo (ali samo malo) nakrivljeni i cisto sumnjam da ce se nesto popraviti ako ih poravnam, posto kada stavim stranicu ona je prilicno "stegnuta" tj. nigde ne bezi (nema lufta).

Jedino ti preostaje da na tu stranicu,ako nije providna,stavis neku izolaciju po sredini ili po ivicama(tu gde ima kontakt).Neku gumu ili sundjer ili ... Ja sam to nekada stavljao i imalo je efekta ali sam uvek mogao da nadjem dobar polozaj.

Meni zuji leva stranica na Chieftecu od prvog dana. Posle svih pokusaja da resim to, ostalo je na tome da je stalno skinuta stranica. Mada i onako stalno nesto stavljam i vadim iz sistema, pa u principu mi i ne smeta sto je tako, ali u pocetku sam pokusavao da eliminisem na razne nacine.

Utvrdio sam da je definitivno posledica obrtanja hard diskova. Podmetao sam razne sundjere, gumice i tako to.. prestane na par sati, pa ponovo..

Nisam bas pomogao, ali eto, nisi jedini.. Sigurno ako se potrudis, vise od mene, sa tim podmetanjem izmedju stranice i kucista, na mestima gde oscilacije dovode do zujanja resices problem.

Exr je napisao(la):
Jedino ti preostaje da na tu stranicu,ako nije providna,stavis neku izolaciju po sredini ili po ivicama(tu gde ima kontakt).Neku gumu ili sundjer ili ... Ja sam to nekada stavljao i imalo je efekta ali sam uvek mogao da nadjem dobar polozaj.

Moze da posluzi ona chupava izolir traka (mislim da je Wurth pravi).

zuji

twister je napisao(la):
@Ostoja: probao sam caku odavno i nista se ne popravlja. Jezičci jesu malo (ali samo malo) nakrivljeni i cisto sumnjam da ce se nesto popraviti ako ih poravnam, posto kada stavim stranicu ona je prilicno "stegnuta" tj. nigde ne bezi (nema lufta).
Skini stranicu, stavi na pod i skaci po njoj. Deformisace se.
Kad je budes vracao, malo ces se namuciti, ali ce biti nategnuta.
poz.
p.s. ne preteruj sa skakanjem, samo malo je deformisi.

ne stvarno chovek je upravu to stvarno pomaze nakrivi je rikom malo (stranicu) i onda nebi trebalo da zuji :)

Pa zamisli kakav efekat bi proizvelo 94 kilograma na limenoj stranici? :) Ja mislim da bi stranica mog Chieftec-a izgledala kao stisnjena sunka :)

Poslednja izmena:
Cika Pera je napisao(la):
Skini stranicu, stavi na pod i skaci po njoj. Deformisace se.
Kad je budes vracao, malo ces se namuciti, ali ce biti nategnuta.
poz.
p.s. ne preteruj sa skakanjem, samo malo je deformisi.
Pero, ti si bas raspolozen danas...da *****avas. :)
Stranica ne "landara", u potpunosti je fixirana kada se namesti. Lepo lezi. Znaci bas sam je pazio. I ne pada mi na pamet da je deformisem, jer mi je na bivsem kucistu bila deformsana pa nisam mogao da je vratim kako treba. Ovu imam nameru da pazim. Nije problem u stranici.
Evo bas kada sam palio racunar danas, u prve 2-3-4 sekunde se ne cuje a onda pocne da bruji. Verovatno dok neki ventilator ne pocne da dobija svoj max broj obrtaja...

zuji

twister je napisao(la):
Pero, ti si bas raspolozen danas...da *****avas. :)
Stranica ne "landara", u potpunosti je fixirana kada se namesti. Lepo lezi. Znaci bas sam je pazio. I ne pada mi na pamet da je deformisem, jer mi je na bivsem kucistu bila deformsana pa nisam mogao da je vratim kako treba. Ovu imam nameru da pazim. Nije problem u stranici.
Evo bas kada sam palio racunar danas, u prve 2-3-4 sekunde se ne cuje a onda pocne da bruji. Verovatno dok neki ventilator ne pocne da dobija svoj max broj obrtaja...
Pa jeste, neka limcina je usla u rezonansu sa ko zna cime, hdd-om, ventilatorom, cd-om.. ko zna. Karikirao sam skakanje, ali krivljenje stvarno pomaze. A da probas da na unutrasnju stranu lima zalepis neku plocu, ono plocica 10x10cm i tigar lepak. pomerices mu rezonantnu frekvenciju. u svakom slucaju, kad ne pomaze gruba sila treba primeniti veoma grubu silu!
poz

Ali samo pazi da ti se ne poklopi frekvencija oscilovanja stranice - sa samim oscilatorom (recimo hard diskom koji vibrira) jer moze doci do totalnog raspada racunara!

P.S.
Pao u drugoj godini srednje na popravni iz fizike ;) :d

Trebas samo malo da iskrivis jezicke i recimo po sredini stranice da deformises lim tako da kada vracas bude malo nategnuto.

Rešenje za brujanje žutih kućišta - običan selotejp! Izlepi sve dodirne površine stranice sa kućištem i uživaj u tišini. Trust me, isprobano :)

dogriz ovo cu bas da isprobam jer ne mogu nista da ostetim, pa cu videti.

Nazad
Vrh Dno