Šta je novo?

Broj i raspored coolera?

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posedujem jedno prilicno masivno Mercury Focus kuciste od 300W.Na zadnjem delu imam mesta za jos 2 ventilatora od 8 cm, i na prednjem (izmedju maske i onog lima ispod) mesta za jos 2 takva (prostora ima i vise nego dovoljno za cirkulaciju).Ako bih zeleo da ubacim jos neki ventilator, koliko bi minimalno trebao da ubacim, i kakvog usmerenja, da bih stvorio sto bolju cirkulaciju vazduha u kucistu.Ovo je za sada samo teoretsko pitanje, jer bih uskoro pred sam dolazak leta hteo jos malo da 'oladim masinu.
Nekome ce pitanje delovati banalno, ali sta ce te? :cigar:

Pa ako ti ne smeta buka, ubaci dva napred da uvlace i dva nazad da izvlace vazduh. To je, barem po nekom pravilu do sada, davalo najbolje rezultate. Mozes ih i staviti na 7V pa ce da se vrte dosta sporije, ali ce da budu tihi... Otprilike bi to bilo to.

Kako god da radis trudi se da broj onih koji uduvavaju vazduh bude isti kao broj onih koji ga izduvavaju. Bitno je i da ne pravis glupost tipa da dva bliska ventilatora rade razliciti posao, jedan da uduvava, a drugi da izduvava. Tako bi dobio mesanje istog vazduha i od hladjenja ne bi bilo nista
P.S. Ovo sam video u praksi... covek je bas bio "bolid" :d )

Pa dobro, nisam lud da radim takve gluposti, ali npr. moglo bi jedan da uduvava drugi da izvlaci, jer mi se ne greje bas konfiguracija bas toliko, u granicama normale za Athlon (55 pri najvecem opterecenju u Turbo rezimu), nego bih samo hteo da je drzim hladnijom, jer nikad se ne zna...

Bolje stavi po dva i smanji ih na 7V...

BTW, sta je Turbo rezim? 🙂

Vule je napisao(la):
BTW, sta je Turbo rezim? 🙂
Pa to je ono dugme na kucistu pored reset dugmeta na kom pise Turbo 😀

Sve kao sto ti je Vule napisao, uz dodatak da potrazis samo tise ventilatore i drzis ih na nominalnih 12V. To kazem jer imam GlacialTech 12-icu koja je meni super tiha. Ne trazim tise. Imaju i 8-ice iste tisine - 19 decibela. Samo pazi gde kupujes. Ja sam u Microsystems-u platio 615, a posle sam ga nasao za 330 :wall: .

Tip: Izmisli neke filtere za te napred sto uvlace. Ja sam upotrebio kevine carape 😉 . Trazio sam od sestre one cipkaste, ali ne da :d

Bash sam na te i mislio 😀

Poslednja izmena:
aj glupo pitanje
su filteri bas toliko potrebni?

Filteri nisu neophodni, a kad bolje razmislish, nisu ni dodatni ventilatori "bas" neophodni, posto je u pitanju PC, a ne shporet...

Stvar je samo u tome da ces bez njih cistiti kuciste i ventilatore svakih mesec dana, a sa "charapa filterom"TM svakih (recimo) 2 meseca. Znaci, ako te ne mrzi da ih pravis, potrudi se, i ustedeces sebi 10 minuta vremena mesecno...

Ili otvori stranicu kucista (kao ja), pa se zabezekni kad posle 15 dana unutra nadjes macku kako spava na charapi (staces... i moji kucni ljubimci su freak-ovi za elektroniku 😉 )!

Poslednja izmena:
ja imam jnc kuc. sa 300w chieft. i nazad dva sto izbacuju (300 din vredan cmaster) i sa strane jedan shitic ventilator (koji je btw ultra bucan u odnosu na ove nazad) i kad sam imao samo dva nazad temperatura mog cel [email protected] je bila oko 55stepeni bez operecenja. A kad sam stavio ovaj shitic cooler sa strane da ubacuje vazduh, necete verovati temperatura je pala na famoznih 38 stepeni!!!!!! I ja i dalje ne mogu da se opasuljim...i bas mi je lepo 🙂 ali bucno...
Interesuje me gde mogu da nadjem te tihe Glacial-e za 300 kinti, majke vam?!? Trebaju mi jos dve za napred, a ako su dobre mozda ih uzmem i za nazad...inace sam fan Glacial-a, iako nemam nista od njih 🙂 Ipak je Cmaster najjeftiniji...

Inace sam prijatno iznenadjen kvalitetom chieftech-ovih osmica od 200 i nesto kinti...
Suuper su i kome ne treba bolje nek ne trazi, a i nisu ni mnogo bucne, cak stavise iako su deklarisane na 25db.

A sto se tice teorije uvlacenja napred dole i kasnijeg dizanja vazduha i izduvavanja nazad gore na kucistu, ako se ne varam mislim da podrzava AMD i, tako da nemas cega da se bojis, i sigurno je najbolje resenje za danasnja kucista...

Meni veliki problem predstavlja hdd koji se greje do 60 stepeni!!!!
Sta da radim?!? Mislim sta je najbolje i najjeftinije

@ Cambiel: Kupis jednu osmicu i stavis je ispod harda da duva. Pricvrstis zicom ili usrafis...ili elegantnije: kupis HDD cooler Spire u nekoj radnji u Resavskoj, oko 200 din. sa dva 60mm venta.

CamBieL je napisao(la):
Meni veliki problem predstavlja hdd koji se greje do 60 stepeni!!!!
Sta da radim?!? Mislim sta je najbolje i najjeftinije
Imas koolinkov kuler sto se montira ispod harda i dosta spusta temperaturu za nekih 450 dinara. Stavis ga na 5V i uopste se necuje, meni je spustio temperaturu harda sa 45 C na 25 C.

illidan je napisao(la):
Imas koolinkov kuler sto se montira ispod harda i dosta spusta temperaturu za nekih 450 dinara. Stavis ga na 5V i uopste se necuje, meni je spustio temperaturu harda sa 45 C na 25 C.

Pa i mislio sam tako nesto da stavim, ali sam sam sebi postavljao pitanje da li to dovoljno dobro hladi. Sada vidim da je to super stvar.

@zYx:
Uzecu bas taj sa dva ventisa. Merkao sam ga i pre ovog posta, ali je kod mene nesto skuplji u Brankovoj. A sto se bre toliko greju ovi Maxtor-i?!? Samsung, bre, ko led ladan!?!

Samo da primetim, sto se filtera tice, ja nemam nikakav filter, a i mrzi me da cistim kuciste, a uz to jos kod mene (u suterenu) puno prasine i svega drugog. Tako da komp cistim otprilike jednom godisnje 🙂 I tad stvarno imam sta da vidim :crash:

Tako da razmisljam da uzmem komprimovani vazduh i da sve lepo ocistim, ali me interesuje koliko dugo moze da se koristi? Mislim za koliko je upotreba, posto nije bas jeftin!?!

Ja imam 12-icu sa strane koja je uvlacila komarce unutra. Cenim da su prezivljavali tu 12-icu, ali proc. kuler im je radio fatality :-devil-:.
Ma, zezam se. Nasao 2 komarca, razmisljao citav minut i uradio Charapa mod. Ono staro - ne moze da skodi.

Sto se GlacialTech-a tice citaj moj location. Znaci u BG-u puknem novce, zadovoljan sto sam konacno nas'o GlacialTech. Medjutim, odem da kupim neki RW, i eto. Platio skoro duplo vise.

U principu, PIN prodaje 8-ice za 3.9 eura, tako da bi trebalo i neko u BG-u da ih prodaje za slicne pare. Kad (i ako) saznam, vicem...

Poslednja izmena:
Ja sam koristio placticne mrezice sa cediljke za caj - nemam sestru, a ribi kad skinem carape ko ce da misli o hladjenju kompa :-devil-: , a i plastika verovatno duze traje - stavio sam je pre dve godine. Inace Ako ti se racunar ne greje preterano vec samo zelis da se dodatno osiguras dobra je varijanta uzeti Cooler Masterove 8-ice sa termalnim senzorom. Kad je ladovina u kucistu vrte se na 1000-1500 obrtaja i uopste se necuju. Kad se atmosfera podgreje 5. sat DOOM-a ubrzavaju na preko 2000 ali se ni tad necuju pored zvukova klanja. Ima ih u Imtelu za 330 dindzi.

2 All
Kod mene nije na kucistu vec u Fuzzy Logic (program uz MSI maticne).Vrlo korisna stvarcica.

2x8" fans exhaust tj. nazad da izvlace, jedino tako imash pozitivan airflow, kod mene funkcionishe fino, mislim da nema potrebe za viseod dva fan-a ali... 😉

smrc...drugu moram da vratim dva fan-a, a taman je sve bilo tako bajno...a u Imtel-u jos nemaju ni jedne od onih koje ja trazim (bele sa diodama & plave UV)...sad kad mi bude izgorelo kuciste 🙁((...

@CamBiel
Ti mu vrati samo jedan 🙂

posto je hladan vazduh gusci od toplog on se spusta dole a topao se penje gore.e sad psto je cpu ipak gore zar nebi bilo logicnije da se vazduh uvlaci sa gornje a izbacuje sa donje strane kucista?mislim da li bi tako cirkulacija bila bolja?
😛

Poslednja izmena:
@mirko
definitivno dobro zapazanje!
nego mozda je bas u tome fora da tamo gde je toplo
da odatle izvlaci?
znaci gore...

Poslednja izmena:
@okmijun
ne mislio sam da uvlaci gde je toplpo,znaci gore.
ako uvlaci gore i hladan vazduh usled svoje tezine padne dole(i usput pokupi sav topao vazduh sa sobom)gde ga drugi fan izvlaci po mojoj teoriji(cisto proizvoljno razmisljanje :trust: ) u kucistu bi cirkilisao samo hladan vazduh, ili mozda gresim?
😛

2xfan na exhaust je AMD-ova preporuka za hladjeene sistema zajedno sa PSU sa fan-om odozdo koji takodje izduvava napolje topao vazduh, to je neki zvanichni AMD doc, ne secham se gde sam ga nashao 😉

Nazad
Vrh Dno