Šta je novo?

Brisbane procesori pitanje

zaboravio sam da kazem da mi je bio na optimum u biosu *amd cool and quiet*, sada sam ga stavio na quiet.
kod mene se ovaj njesra ati 770 north bridge greje kao furuna, nema fen i vreo je, grafika takodje nije hladna. imam samo jednu 8icu koja duva malo po hardu, ali samo malo ima da povuce svez vazduh unutra i do procesora jako malo dodje svezine, zanemarljivo. kada zatvorim kuciste jednostavno se samo vreo vazduh krece i sigurno ima dosta do toga.
otvorio sam procesor i ponovo sve sklopio, cucnulo je, (pohvale za AMD novi *za mene* nacin stavljanja procesora, tj. kulera. stvarno je plug and play 🙂 )
zanimljivo je da sa 1800 obratja koji su sada je ista temperatura kao i na 3000, a bila je i pre rasklapanja. posto sam ga stavio na quiet.
vratio sam mu klok na 2700, pa `ke vidnem sta se zbiva.

Tvoj loš primerak ????
He he - moj x2 4000+ ne može ni 2.3GHz na default naponu.

Nije valjda da ne moze na 2300 na default naponu?
Kakve su ti temperature?

@ima-li-koga-tu
Kaksve su sada temperature, ima li malo boljitka? Ne bi bilo lose staviti bar jednu 12-cu da izbacuje vazduh

od 49c min do 62c max, oko 2 h je pikana igrica.
sada je oko +- 50c

ispod toga ne mogu da ocekujem, a i sa ovim sam zadovoljan.
ostavicu malo nocas OCCT da djuska dok spavam pa cu da vidim pikove temperature
nema gde da je turim, kuciste mi je takvo...imam ivu 12 sto vuce kroz napajanje

Poslednja izmena:
Ako okrenem kuler prema 12-ci zar na taj nacin necu dobiti vece temperature? Razmisljam jer ako je kuler okrenut ka memoriji(sto je moj slucaj) kuler izbacuje topli vazduh ka 12-ci a onda 12-ca izbacuje taj vazduh iz kucista. Takva je i slika koja dolazi uz kuler gde sa suprotne strane ventilatora on izbacuje toplotu.
Kad zarotiram kuler on se doduse malo okrece(vrlo malo) ali stavio sam ga tacno na centar procesora i spustio onu rucicu(kako kod box kulera). Kuler stoji stbilno ali opet malcice moze da se pomera levo desno.Da li bi to tako trebalo da bude ili pas mora da bude fiksiran da ne moze ni milimetar da se pomeri. Mada mi se to cini nemoguce kod ovog kulera. Kakve su ti temperature u load-u. I da li se secas kolike su temperature bile kad procesor nije bio klokovan?
Nismo se razumeli..u stvari ja nisam dobro razumeo kako si postavio kuler.
Znaci i kod mene je tako fan od TX-a duva prema 12-ci koja je pozadi na kucistu....znaci isto kao kod tebe.
U ful load (Orthos-priority 9)ovako kloknut temp mi ne prelazi 55 c..A kakve su bez kloka stvarno se ne secam..a iskreno mrzi me da vracam nazad FSB i pustam Orthos..
Kad sam na netu i kad gledam TV oko 40 c..Sve temp sa TX-om na 1100 rpm..
To sto se malo okrece, mislim da ipak nije nalego dovoljno..Kod mene se ne mrda ni malo..Pogledaj da li se ona metalna stipaljka sa mehanizma dobro uhvatila za plastcne pipke,drzace..

@Serbianboss

Evo na brzaka, raskacio 12-icu, oborio fsb, voltazu za cpu na normal i opalio orthos na kratko...nadam se da je to to.. (**besh orthos, NFS-MW bolje greje.. :d ) ..ne'am grafulju pa da probam nesto ozbiljnije..

@ima-li-koga-tu

..na zadnjem delu kucista imam mesto jedino za 8-icu vent, bila i radila jedno krace vreme bez veceg efekta (ako izuzmem buku koju je pravila :wall: )
..na stranici bila 8-ica takodje.. ne pitaj dalje za buku..(buka - blaga rec za sve to..) i opet njesra.. e sad.. prosirio "vidike", citaj rupu, na stranicu stavio, ovu gore vec pomenutu Titanovu 12-icu sa potenciometrom, bez onih ebenih 8-ica i poprilicno je oborila temperaturu.. milina za usi.. :banana:

edit:
ako imas mogucnosti, probaj sa ventom na stranici, pa taman od kartona privremeno napravio stranicu za test, a 12-ka na 1100 se ne cuje..

Poslednja izmena:
isti djavo, evo cim sam pokrenuo OCCT na full load, skocila je temperatura na 65 i tu stoji, verovatno ce da ode i do 69, kao i sto je bilo.
ocigledno da su mi to temperature. dok ne sredim nesto sa fenovima, atko mije.

medjutim jel zna neko jel to sigurica. mislim da nema razloga za brigu. pa i sa defaultom nije neka bas razlika u temp.

@kentaur - aha, ficki si napravio rupu? i meni je padalo napamet.
znaci da je temp za oko 7c hladnija od moje...bez 12ice, ali ostaje rupa 🙂

Poslednja izmena:
@ima-li-koga-tu
...da, fizicki opravio rupu.. 😀
prednju plocu (bila vec fabricki 8-ica), zamenio sa zadnjom... zadnju izbusio za 12-icu i stavio "napred"... ***a, probaj sa kartonom dok ne ubodes idealno mesto za vent jer nije svejedno gde ces ga uglaviti..

edit:
..kad spadnu temperature, dizi voltazu i opali po overkloku.. :wave:

Poslednja izmena:
isti djavo, evo cim sam pokrenuo OCCT na full load, skocila je temperatura na 65 i tu stoji, verovatno ce da ode i do 69, kao i sto je bilo.
ocigledno da su mi to temperature. dok ne sredim nesto sa fenovima, atko mije.

medjutim jel zna neko jel to sigurica. mislim da nema razloga za brigu. pa i sa defaultom nije neka bas razlika u temp.

@kentaur - aha, ficki si napravio rupu? i meni je padalo napamet.
znaci da je temp za oko 7c hladnija od moje...bez 12ice, ali ostaje rupa 🙂

Lose ocitava ploca temp...Kod mene je sa 0403 verzijom biosa skocila prijavljena temp sa 50tak na 65 sto je nemoguce.Znaci sve posle one prve verzije biosa pravi sr**e kad je citanje temp. u pitanju.Nema sanse da je 65C,kuler je blago mlak.

@ivanbo2003
ya man,
beer 🙂 :wave:

tacno, bios je u pitanju. vratio sam na 301 i ladno cita u proseku 10c manje.
heheh.

yess...

@kentaur, oladi se. rek`o sada cu morati da secem lim, i ovako mi komp deluje kao da je iz bangladesha.

@terzazak

Evo ponovo sam skinuo kuler, ocistio procesor i kuler, stavio arctic silver 5 pastu i opet isti rezultati. Valjda je takva serija procesora ili kulera. Jednostavno manje je za 4-5 stepeni u full loadu za razliku od box kulera. Jednostavno kuler moze malcice da se pomeri. Dobro stoji za procesor ali moze malcice da se pomera to je definitivno.Stipaljke su dobro pricvrscene za plocu i ona rucica je okrenuta do kraja.

@ima-li-koga-tu
Znaci sad su temperature 55, svaka cast.

Jednostavno ovi brisbane procesori su veoma losi za ocitavanje temperature.Na jednom kompu na default-u temperatura u idle je 25 stepeni a u loadu 38 sa box kulerom. Tako da temperature sve zavisi i od tih senzora na plocama.

hvala,
evo OCCT sam malo testirao i nije presao 56c.
cim stane OCCT i pusti procesore, temeratura pada na 45 i vrti se fen mnogo sporije.
bios, tjah majku mu njegovu. kada samo pomilsim koliko glupavih razmisljanja sam imao, a da ni ne znam da mi je osnov za to netacan.
a padalo mi je i to napamet da laze iscitavanja (ali ja sam mislio da je to-to, nema mesta za gresku, pa majku samo je iscitavanje temp u pitanju.), jer znam da mi je bila OK temperatura (cinilo mi se), ali jako kratko nekih dan. odmah sam stavio novi bios. i isto sam ga pipao i kuler je mlak, ako ne i hladan. a na iscitavanjima umire na 65c - 70c. no nema ja iskustva, pa reko narani svinje i...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno