Šta je novo?

Brisbane procesori pitanje

Ti imaš ISTI procesor kao nekoliko učesnika u ovoj temi, da si pažljivo čitao bilo bi ti jasno.
Ne razumem šta hoćeš sa memorijom ? Namesti je da radi na onoliko koliko ti hoćeš (a ona može 😉). Ne može prostije da bude. Odaberi delioc koji najviše odgovara tvojoj memoriji:

Pošto si stigao na 2971MHz , verujem da bi ti najbolji delic bio 7 (2971/7=425) - pretpostavljam da imaš DDR800.

Poslednja izmena:
Da, imam ddr 800.

Ajde da pojednostavimo.

Kada sam na default kloku, stavim memoriju na ddr 800 i sve je uredu.
Kada dignem fsb na 283, komp nece da se budi ako ne smanjim brzinu memorije.

Ja pitam, memorije koje brzine mi treba da bih mogao da drzim ddr 800 podesavanje na fsb-u 283?

Moja racunica je ~ ddr 1200?

"Kada dignem fsb na 283, komp nece da se budi ako ne smanjim brzinu memorije."...Pa nece jer tada ti memorija radi preko 1000 MHz, a za to treba visoki napon i vrlo kvalitetna memorija..

Evo ti tabela sa izracunatim CPU mnoziocima i memorijskim deliocima za OC DDR2...
Pronadji podesavanja koja tebi odgovaraju..

Prilozi

@SumAnuT :

Da pojednostavim maksimalno :

NEMOJ da nameštaš u BIOS-u DDR800 ako overklokuješ !
namestiš DDR533 ( za tvoj procesor to je memorijski delioc 8 )
( eventualno DDR667 - to je kod tebe memorijski delioc 7 )

Poslednja izmena:
Zasto da ne namestam, ako kupim recimo ddr 1200 memoriju?

Zar necu tako imati veci memorijski protok?

Pa nece jer tada ti memorija radi preko 1000 MHz, a za to treba visoki napon i vrlo kvalitetna memorija..

Napokon se razumemo, ja to sve vreme pokusavam da kazem ali vi mi non stop govorite da spustim delilac, kao da nema nikakvog dobitka u performansama?

Poslednja izmena:
Mem divider je integrisan u AMD procesor..

Znaci ako ti je CPU mnozilac 10, FSB 200 ,a u biosu si stavio za memoriju 333(667) onda ispada sledeca racunica...

200x10=2000 (CPU frekv)
2000/333=6 (ovo je divider kad mem stavis na 333-667)
2000 / 6= 333 (667) ovo je frekvencija memorije

Ako podizes FSB onda se podize i frekvecija rada CPU-a i Memorije...
ako je FSB na 270 onda je racunica ovakva:

270(FSB) x 10 (Cpu mnoz.) = 2700 MHz (frek. za proc)
Posto smo vec izracunali da je mem divider 6 (ono gore ) sledi...
2700 / 6 = 450 ( 900 ) ovo je frekvencija na kojoj ti sad radi memorija kad podignes FSB na 270...

Nadam se da sam ti pomogo sa ovim..:wave:

Zasto da ne namestam, ako kupim recimo ddr 1200 memoriju?

Ti za.eba.aš malo 😡? Jel pitaš za svoju memoriju ili neku koju ćeš da kupiš. Kupi - pa je vozi na 1200Mhz 😛

Zar necu tako imati veci memorijski protok?

Hoćeš

Napokon se razumemo, ja to sve vreme pokusavam da kazem ali vi mi non stop govorite da spustim delilac, kao da nema nikakvog dobitka u performansama?

Imaćeš dobitak u performansama u onim aplikacijama (nemam pojma kojim) kojima je potreban veliki memorijski protok.

Poslednja izmena:
"Zasto da ne namestam, ako kupim recimo ddr 1200 memoriju?"

A to da hoces da stavis memoriju koja radi na 1200 MHz na AMD ...
Koliko ja znam AM2 platforma (CPU i ploce) podrzavaju rad DDR2 800 MHz (PC-6400) ..ne i brze..
AM2+ podrzava DDR2 1066 MHz (PC-8500)...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ti za.eba.aš malo 😡? Jel pitaš za svoju memoriju ili neku koju ćeš da kupiš. Kupi - pa je vozi na 1200Mhz 😛

Vrati se na 84. post u ovoj temi i naci ces deo u kome kazem:

Pitam zato sto memorija nije moja i moracu svakako da kupujem novu, a ne mogu da se saberem nikako da li mi treba brza od 800 ili ne?

Vidim ja da se mi ne razumemo 😉

Mem divider je integrisan u AMD procesor..

Znaci ako ti je CPU mnozilac 10, FSB 200 ,a u biosu si stavio za memoriju 333(667) onda ispada sledeca racunica...

200x10=2000 (CPU frekv)
2000/333=6 (ovo je divider kad mem stavis na 333-667)
2000 / 6= 333 (667) ovo je frekvencija memorije

Ako podizes FSB onda se podize i frekvecija rada CPU-a i Memorije...
ako je FSB na 270 onda je racunica ovakva:

270(FSB) x 10 (Cpu mnoz.) = 2700 MHz (frek. za proc)
Posto smo vec izracunali da je mem divider 6 (ono gore ) sledi...
2700 / 6 = 450 ( 900 ) ovo je frekvencija na kojoj ti sad radi memorija kad podignes FSB na 270...

Nadam se da sam ti pomogo sa ovim..:wave:

Da, upravo te racunice sam ja u nekoliko postova pre izvodio.

Nije da ste mi rekli nesto novo, ali ste mi pomogli jer sad bar znam da je to to.

Hvala :wave:

Evo stavio sam Hyper tx kuler i arctic silver 5 pastu i mogu vam recei da nesto i nisam preterano zadovoljan sa temperaturama procesora u odnosu na box cooler.

U idle sa box kulerom sam imao raspon izmedju 34-37 u Loadu 47-48(asus probe) ili 27-27(core temp)

U load sa box kulerom i klokovanjem do 2520mhz bilo je 53-54(asus probe)

E sad sa hyper tx i AS5(ne klokovan) u idle imam 33-34 a u full load 43-44 sto je nekih 4-5 stepeni manje nego box

U loadu sa hyper tx i AS5 kad je klokovan na 2520mhz u loadu imam 44-47 stepeni.

Znaci box culer
IDLE 34-37
LOAD 47-48 (53-53-kad je klokovan na 2520mzh)

Hyper TX
IDLE 33-34
LOAD 43-44 (44-47 kad je klokovan na 2520mhz)

Kako vam se cine temperature. Kakve su vase sa box kulerom ili nekim drugim. Napoinjem da sam temperature pratio sa asus probe, mada core temp daje dosta manje.

Temperature su ti OK, ali nisu fascinantne s obzirom da taj TX hladi samo 3-4 stepena bolje, jos procesor ti radi na oko 2500 Mhz, sto nije mnogo verovatno ni napon ti nije povecavan, to je onda relativno los rezultat, nemoj da brines dovoljno ti je ohladjen procesor, jedino sto taj TX nije dao skoro nikakve rezultate plus AS5, to je stvarno zabrinjavajuce.

Poslednja izmena:
Čini mi se da treba par stotina radnih sati da se AS5 "pokaže" u pravom svetlu.

@Cat, ne radi se ovde o AS5 pasti, vec o tome da ako je neki kuler mnogo bolji od boxa, i bez paste bi morao da ima vecu razliku od ove koju on trenutno ima.

U pravu si, ali po meni, ovo je bitno:

Znaci box culer
IDLE 34-37
LOAD 47-48 (53-53-kad je klokovan na 2520mzh)

Hyper TX
IDLE 33-34
LOAD 43-44 (44-47 kad je klokovan na 2520mhz)

Ipak TX bolje "drži" temperaturu pri overclock-u (razlika je i do 9C) - možda sada to ne znači mnogo - ali na leto će biti značajno i verujem da će razlika biti i za par stepeni veća. Mislim da kad bi Serbianboss žešće oc-vao, TX bi pokazao da je u većoj prednosti u odnosu na box.

@Serbianboss : jesi li polirao kuler i procesor ? I jesi li uopšte proveravao "ravnoću" tog TX-a ?

Nisam polirao procesor ni kuler. Iskreno nisam mnogo obratio paznju na ravnocu kulera.

Kad sam klokovao cpu na 10.5*270=2830mhz sa 1.4 voltazom (jer je pucao na 1.3 voltazi) imao sam temperaturu izmedju 52-54 stepena. Test je bio blend i trajao je skoro 3 sata. U tom trenutku sobna temperatura je bila 27.7 stepeni.

Otprilike kad je na default voltazi temperature se krecu izmedju 41-44, a kad je na 1.4voltazi temp su preko 50, tacnije izmedju 52-54.Normalno full load. Kako vam se cine temperature?

Jos jedno, hyper tx je okrenut ka memoriji, mogu da okrenem i kao 12-ci, mada ta 12 izbacuje vazduh iz kucista.

Poslednja izmena:
Probaj da okrenes TX da duva prema toj 12-ci koja izduvava napolje.Barem sam ja tako postavio kuler.Temp su mi u idle 30-31 (TX se vrti na 1130rpm), CPU na 3180 MHz sa default naponom.Kad sam stavio TX odmah sam imao manje temp(promenio sam pastu) za 9-10 C u odnosu na box.Jeste da sam imao bolji box kuler od tebe ,ali mi se i proc vise greje od tvog..Probaj da malo zarotiras rukom kuler da vidis dali dobro naleze na proc i da li je nacentriran.Mozda se ona rucica sto zateze kuler pomerila malo u stranu i nije pod 90 stepeni(kad je pritisnes na dole), pa onda ni kuler nije dovoljno pritisnut na proc.Takve sitne zezalice sam ja imao kad sam namestao TX..Mozda je nesto od toga..Pozz..

Ako okrenem kuler prema 12-ci zar na taj nacin necu dobiti vece temperature? Razmisljam jer ako je kuler okrenut ka memoriji(sto je moj slucaj) kuler izbacuje topli vazduh ka 12-ci a onda 12-ca izbacuje taj vazduh iz kucista. Takva je i slika koja dolazi uz kuler gde sa suprotne strane ventilatora on izbacuje toplotu.
Kad zarotiram kuler on se doduse malo okrece(vrlo malo) ali stavio sam ga tacno na centar procesora i spustio onu rucicu(kako kod box kulera). Kuler stoji stbilno ali opet malcice moze da se pomera levo desno.Da li bi to tako trebalo da bude ili pas mora da bude fiksiran da ne moze ni milimetar da se pomeri. Mada mi se to cini nemoguce kod ovog kulera. Kakve su ti temperature u load-u. I da li se secas kolike su temperature bile kad procesor nije bio klokovan?

Poslednja izmena:
evo ja sam malo klokovao, da vidim kako radi i ovo su mi temperature sa speed fanom, koji je po biosu.

4400+ 65w g2 na 2.702; 11.5x235
od 49c kada surfam gledam tv, do 60c kada igram, a sa occt i do 65c, mislim da ide i do 70c. u principu radi, ali je definitivno topao,
sto me bas briga ali fen stalno radi brze i vrti se uglavnom na 3000.
sto me nervira, pa cu da ga vratim na default...

pise da treba da radi do 69, znaci fabricki je topao 🙂

Poslednja izmena:
taj 4400+ je windsdor jezgro u 90nm? Da li je pri 2700mhz default napon, jer ako nije veci napon znace i vece temperature.

default je napon.
nije taj od 90nm, nego onaj od 65, brisbane
sa zatvorenim kucistem, a unutra je pak`o. sta da im radim. 🙂
sada je default, mislim da je oko 5c razlika. sto ako ispadne tacno dok ga malo ovako vozam, fen vrti 3000 i tu, vracam ga na 2700mhz

@ima-li-koga-tu
...nesto kod tebe definitivno nije kako treba.. imam 4400+, ali G1..
...na default naponu za CPU, dignem do stabilnih 2.8GHz, fan se vrti od 1200 do (retko) 1800 o/m, na max opterecenju nije preko 3000, pretezno na 1300-1400.. (govorim o BOX varijanti sa obicnom "zvakom"..) temperatura po Everestu (predpostavimo da laze par stepeni) prosek 24, u igricama 28-45, na max opterecenju sa dignutom voltazom do 50..
...sa dignutom voltazom za CPU na 1.325 i klok 11x262 24/7, temp. (internet,winamp,itd..) ne ide preko preko 28.. temperatura u stanu 22-23.. ..utukao sam mu bocnu 12-icu na 1100 o/m i vec odavno ne kontrolisem temperaturu...
....proveri cooler, da li je legao redovno..

Poslednja izmena:
kentaur ajde proveri temperature bez te bocne 12-ce.Jer rezultati sa njom nisu bas merodavni. I testiraj sa orthos-om

Poslednja izmena:
koliko prijavljuje temperature asus probe?

pa sada mislim da ga nemam instaliranog (ili imam), ali sam siguran da asus probe i speed fan pokazuju identicne temperature - jer sam pratio.
core temp mi uvek daje za upola manje - valjda po jezgru.
licno mislim da je sve do 69, a to mi je samo vrh temeperature koji ne verujem da traje je OK. jednio me fen nervira.
e sada citao sam da ljudi prijavljuju da su ima ledeni procesori, kako nemam pojma. ocigledno je sve od od primerka do primerka. ne znam

@ima-li-koga-tu
...nesto kod tebe definitivno nije kako treba.. imam 4400+, ali G1..
...na default naponu za CPU, dignem do stabilnih 2.8GHz, fan se vrti od 1200 do (retko) 1800 o/m, na max opterecenju nije preko 3000, pretezno na 1300-1400.. (govorim o BOX varijanti sa obicnom "zvakom"..) temperatura po Everestu (predpostavimo da laze par stepeni) prosek 24, u igricama 28-45, na max opterecenju sa dignutom voltazom do 50..
...sa dignutom voltazom za CPU na 1.325 i klok 11x262 24/7, temp. (internet,winamp,itd..) ne ide preko preko 28.. temperatura u stanu 22-23.. ..utukao sam mu bocnu 12-icu na 1100 o/m i vec odavno ne kontrolisem temperaturu...
....proveri cooler, da li je legao redovno..
pa sam sam sklapao mashinu i provericu, ali mislim da je OK. i kod mene je sve box i zvaka.

Poslednja izmena:
ovaj moj primerak procesora i nije nesto. Ne moze stabilno na 2.8 na default naponu

Tvoj loš primerak ????
He he - moj x2 4000+ ne može ni 2.3GHz na default naponu.

Nazad
Vrh Dno