Šta je novo?

Brisanje Windowsa 98 pored XP-a

• Začetnik teme Začetnik teme kole89
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kole89

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
319
Imam instaliran windows 98 na C particiji i windows xp na D particiji. Pošto sam prestao da koristim 98-cu zanima me kako da je obrišem a da mi ostanu svi podaci sa D particije?
C particija je FAT32 (3.5 GB, 700MB slobodno), a D NTFS (34.5GB, 6.5GB slobodno)

p.s. ako je moguće bez reinstaliranja xp-a.

Pa ako obrises sve osim fajlova koji su u root-u (c:\) onda ne bi trebalo da imas problem sa podizanjem XP-a, dakle brises foldere, fajlove ostavljas. E sad, ja licno to ne bih radio, pogotovu zbog brisanja 98ice sa kojom ces dobit slobodno (samo) 300-400MB, mislim bolje da ostane za svaki slucaj. A ostalih oko 3GB koje cine korisnicki programi ili npr. neka multimedija (filmovi, muzika...) deinstaliraj (ako su programi) ili premesti (ako je multimedija). Ne bih ubijao os zarad dobijanja ~300MB na particiji od 4GB, moglo bi da se uspostavi bitnim u nekim situacijama (tipa dodje ti ortak sa problematicnim hardverom koji nece da radi pod npr. 98icom, kod sebe ces to moci fino da probas npr.) Ne verujem da ces da propadnes zbog par stotina MB. Druga je prica sto izgleda imas 2 hd-a, pa je nekog mrzelo da veci (i brzi) hd instalira standalone (pa da u tom slucaju imas dva osa na dva hd-a zasebno).

Ja bih licno ubio taj winxp (ili probao repair instalaciju), al tako da otkacim stari hd (onaj koji je sad C) i instaliram XP na taj jedini, veci, brzi i noviji. Stari bih posle zakacio i sa njega bih samo po potrebi dizao 98icu, a inace bi on bio cisto za neki backup npr. my documents, poste i slicno.

Ne, 98icu sam koristio samo za starije igrice, ali pošto ih već dugo ne igram ne treba mi. A i smara me da prilikom svakog bootovanja klikćem Enter.
btw nisu zasebni hardovi nego jedan sa dve paricije.

kole89 je napisao(la):
btw nisu zasebni hardovi nego jedan sa dve paricije.

A koji je to onda hd koji ima formatiran kapacitet od 45,3 GB?

Ako ces da ubijas sve na particiji c, a da se winxp normalno dize, obrisi sve foldere pod c:\ ,fajlove nemoj da diras, a pod winxp u CP>System>Advanced>Startup and Recovery>System startup postavi xp za default startup.

Poslednja izmena:
I ja predlazem da ne brises 98... lepo kad te ne bude mrzelo, fdisk, napravis jednu particiju i reinstaliras samo xp... pre toga backup |> naravno

DS9 je napisao(la):

Auuu... zar i ti sine DS9 ? 😉

Mislim, nisi do sada "pisao, e da bi pisao", nadam se da je umor,
nepaznja ili sl. u pitanju ? :d

"C particija je FAT32 (3.5 GB, 700MB slobodno), a D NTFS (34.5GB, 6.5GB slobodno)"

3.5 + 34.5 = 38 GB ukupna velicina

0.7 + 6.5 = 7.2 GB prazan prostor

Trazeni disk je neki od 40 GB, osim ako nije ostavljao
neparticionisan prostor od nekoliko (desetina ?) GB...

A "glede" originalnog pitanja :

Pobrisi sve nebitno na C:, Partition Magic na flopi pa smanji velicinu
C:\ na najmanju mogucu zelju (ostavi mesta i za pagefile od XP) a u
boot.ini timeout stavi na 1 i neces morati da udaras enter (proveri
da li je default partition(2)).

Sve ovo ako bas, bas, bas neces da lepo sve pobrises i instaliras samo
XP od pocetka.

Srecan rad 😀

Dagger je napisao(la):
DS9 je napisao(la):
Auuu... zar i ti sine DS9 ? 😉

Mislim, nisi do sada "pisao, e da bi pisao", nadam se da je umor,
nepaznja ili sl. u pitanju ? :d

"C particija je FAT32 (3.5 GB, 700MB slobodno), a D NTFS (34.5GB, 6.5GB slobodno)"

3.5 + 34.5 = 38 GB ukupna velicina

0.7 + 6.5 = 7.2 GB prazan prostor

Trazeni disk je neki od 40 GB, osim ako nije ostavljao
neparticionisan prostor od nekoliko (desetina ?) GB...
Ma zeznuo se (ili napio 😀 ) pa mislio da je kapacitet = 3.5GB+0.7GB+34.5GB+6.5GB = 45,3GB? 😀

btw obrisao sam 98icu po uputstvima sa drugog foruma:
da promenim boot.ini sa

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\ = "Microsoft Windows"

na

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

i da ostavim u root-u C particije samo sledeće fajlove:

boot.ini
IO.SYS
MSDOS.SYS
Ntdetect.com
ntldr
pagefile.sys ako se nalazi na C

i sve foldere osim Windows (koji se briše)

p.s. ovo sam napisao da olakšam onima koji će imati ovaj problem ubuduće.

Poslednja izmena:
Hvala Dagger,
izgubio sam iz vida da je decko naveo slobodan prostor koji ulazi u velicinu particije, a sve to mi je na prvi pogled delovalo logicno kao jedan hd od 4 gb koji je teoretski bio prvobitan, pa na njega, logicno, posto je hd relativno mali, instalirana 98ica, a zatim da je dodao novi od 40GB, pa je samo puk`o instalaciju na d (odnosno taj novi). Jer, nije previse uobicajeno da se hd od 40GB deli na dve particije, a tako da je primarna skoro 10X manja od extended. Sorry

DS9 je napisao(la):
Jer, nije previse uobicajeno da se hd od 40GB deli na dve particije, a tako da je primarna skoro 10X manja od extended.

Ajd' sad, kad cu vec da idem podbuo na posao... :d

Elaboriraj ovo "nije uobicajeno" ??

Pod extended podrazumevas logicke na istoj ?

Ono, zdrav razum mi nalaze da nikad ne drzim operativni
i podatke na istoj particiji (pocev od kojekakvih "nesreca" do
lakoce backupa) te uvek imas n*OS + 1 + 1 (swap linux ili MS
svejedno), a u tom slucaju skoro uvek je zbir ovih na extended
najmanje 10x primarna kod "savremenih" diskova. Gole tetke,
hevi-metal kolekcija 😀 , DivX filmovi zauzimaju mnoooogo vise
nego nesrecni notepad ili paint.

3.5 GB u ovom slucaju za Win98 je i vise nego dovoljno da "ugosti"
bateriju programa za svakodnevni rad + 2-3 "paketna" mastodonta,
"bogUmi" i izdasan swap (kad vec nije na posebnoj) a da jos ostane
i lufta.

Da vidimo gde nam se razlikuje kilometraza (YMMV) ?

Pa, sasvim je logicno to sto kazes i mislim da je sasvim ok, s tim sto ja to shvatam slicno kao pitanje ukusa. Dakle, ne mislim da je pogresno sto je u koletovom slucaju primarna particija npr. 3 GB, nego da se to ne srece bas cesto kod "obicnih" i "prosecnih" korisnika.

Inace moj licni izbor je da mi organizacija na disku (po mom shvatanju) bude sto jednostavnija, i da imam vise hd-ova sa nezavisnim os-ima koje po potrebi dizem birajuci boot uredjaj iz biosa. U principu, jedan_hd - jedan_os. Iako nema bitne logike koja bi sprecavala da se vise os-a sa sigurnoscu koristi na jednom hd-u, ja vise volim sto manje. Malo sam rasejan pa mi je i ovo postojece mnogo&komplikovano.

Prakticno, uopste ne koristim nezavisne particije sa swap, scratch, i slicne "virtuelne memorije", jer mislim (nakon sto sam probao) da je dobitak odnosno gubitak na performansama, za moje potrebe, kao i za vecinu prosecnih korisnika, zanemarljiv pogotovu kod danasnjih diskova koji su izuzetno brzi i sa kolicinama rama-a koje omogucavaju da se hd relativno retko koristi.
Slozicu se da moze da vazi suprotno u poslovuima gde se intenzivno iscitava i upisuje na hd.

Za backup meni vrlo bitnih stvari ja koristim meni najzgodniji metod - s vremena na vreme (onda kada keriram nove fajlove) kopiram my_doc. na drugi hd, jednom u par dana, i to przim na cd jednom u mesec dana. Naravno da je nekom zgodnije da koristi selektivni backup i softver koji to automatski radi, i u odredjeno vreme, ali je meni i ovo najprostije kopiranje sasvim efikasno.

Licno je moj izbor da se komotno osecam kada mi se na c: particiji nalazi sve instalirano bez toga da na drugim particijama postoji nesto sto bi moglo da "pripada" C particiji. Ponavljam, ovo vrlo jeste i pitanje ukusa a moj dozivljaj ne znaci da ga preporucujem svakome i/ili da je on najzgodniji.

Tako teram jedan wXP vec dve godine, uz par repair instalacija (kada sam menjao hardver, uglavnom). Meni super, inace ghost nikad u svom slucaju nisam ni koristio.

DS9 je napisao(la):
Pa, sasvim je logicno to sto kazes i mislim da je sasvim ok, s tim sto ja to shvatam slicno kao pitanje ukusa. Dakle, ne mislim da je pogresno sto je u koletovom slucaju primarna particija npr. 3 GB, nego da se to ne srece bas cesto kod "obicnih" i "prosecnih" korisnika....

Da komsiji HDD bude ziv i zdrav... :d

Evo, da nije silver "abortirao" rating sistem, dobio bi 5(10) zvezdica
da ti se nadje 😉 , a sve zbog toga sto razlicitost nuzno ne vodi u
konflikt.

Samo toliko.

Nazad
Vrh Dno