Šta je novo?

Brisanje izbora OS-a?

Hartmann

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2008
Poena
319
Ovako, na disku je bio XP, pa sam instaliraio Win7 pored XP-a (multiboot), e sad skinuo sam Win7 i ostavio XP, formatirao particije od Win7-ice i sve radi osim što me i dalje pri paljenju računara pita oću li Win7 ili "previous windows OS", jel se to može rešiti na ovu foru:

Boot from the windows XP CD, press the "R" key in the setup in order to start the restoration console. Select your windows XP installation from the list, and enter the administrator password.
Enter the command: "FIXMBR" (without the quotes) at the input prompt and confirm the next question with a "Y" (without the quotes). Use exit to restore the computer.

Najlakse je da instaliras Vista boot pro i u njegovim podesavanjima stavis vreme izbora na minimalno sekundi ili jednostavno izbacis drugi operativni sistem iz spiska butovanja.

... jel se to može rešiti na ovu foru:

Boot from the windows XP CD, press the "R" key in the setup in order to start the restoration console. Select your windows XP installation from the list, and enter the administrator password.
Enter the command: "FIXMBR" (without the quotes) at the input prompt and confirm the next question with a "Y" (without the quotes). Use exit to restore the computer.

Upravo tako :)

Pazi sa ovim! Ja sam to uradio juče (potpuno isti razlog) i uspešno mi je obrisao još extended particiju sa preko 480 GB podataka!!!
Evo sada se računar muči kući da vrati sve te izgubljene particije sa masom podataka!!!

Ovako, na disku je bio XP, pa sam instaliraio Win7 pored XP-a (multiboot), e sad skinuo sam Win7 i ostavio XP, formatirao particije od Win7-ice i sve radi osim što me i dalje pri paljenju računara pita oću li Win7 ili "previous windows OS", jel se to može rešiti na ovu foru:

Ma jok. To se rešava mngo elegantnije.
My Computer | Properties | Advanced | Startup and Recovery | Settings | System startup | Uncheck "Time to display list of operating systems." Znači, samo se iskljulči ta opcija. Naravno, pre toga moraš na gornjoj dropdown listi da izabereš "Windows XP" inače će biti muka da podigneš sistem ako ostane win 7 kao default. Mislim da moože iz Safe moda u tom slučaju...

Ma jok. To se rešava mngo elegantnije.
My Computer | Properties | Advanced | Startup and Recovery | Settings | System startup | Uncheck "Time to display list of operating systems." Znači, samo se iskljulči ta opcija. Naravno, pre toga moraš na gornjoj dropdown listi da izabereš "Windows XP" inače će biti muka da podigneš sistem ako ostane win 7 kao default. Mislim da moože iz Safe moda u tom slučaju...

To ne igra kod Win7

1.Ubaci xp cd i bootuj sa njega
2.pokreni recovery console(stisni R)
3.ako imas admin pass ukucaj,ako ne samo stisni enter
4.kucaj FIXMBR(kad te pita potvrdi sa y)
5.kucaj FIXBOOT(ista potvrda kao gore)
6.exit
rebootuj i nestace ti boot meni.

To ne igra kod Win7

1.Ubaci xp cd i bootuj sa njega
2.pokreni recovery console(stisni R)
3.ako imas admin pass ukucaj,ako ne samo stisni enter
4.kucaj FIXMBR(kad te pita potvrdi sa y)
5.kucaj FIXBOOT(ista potvrda kao gore)
6.exit
rebootuj i nestace ti boot meni.

Uz to može nestati i particija i svi podaci na njoj. Rizik nije mali.

Ako hoces da izbrises samo ono gde te pita koji sistem ces da butujes uradis ovako:
run, msconfig, boot i izbrises koji hoces sistem.

To bi moglo iz win7 da izbaci XP ali ne moze iz XP-a na taj nacin da izbaci win7, jer XP zna samo za boot.ini koji se vise ne koristi.

To bi moglo iz win7 da izbaci XP ali ne moze iz XP-a na taj nacin da izbaci win7, jer XP zna samo za boot.ini koji se vise ne koristi.

XP ne može da startuje bez boot.ini fajla. Nisam probao dual boot sa win 7, ali pretpostavljam da se win7 ipak upisuje u boot.ini XP-a kad se instalira kao drugi OS. Ako bi W7 pnametnuo svoj boot fajl, XP ne bi mogao da se startuje, jer on zna samo za boot.ini.

Pa koristi se boot loader od win7 a ne od xp-a, on startuje oba operativna sistema.
A inace XP moze bez problema da se startuje ako nema boot.ini fajl.

Kod mene je ista prica, samo sam ja hteo da izbacim win 7 jer sam instalisao neku probnu verziju a i pravi mi neke probleme kod zvuka, plus sam instalisao 32-bitnu verziju a hteo sam 64-bitnu. Win 7 je instalisan na drugi disk u racunaru ali me pri butovanju pita koji cu operativni sistem. Kako da obrisem win 7 a da ne izgubim i sve podatke na tom disku. Ako mora da li da uradim format tog diska. Pomoc molim!

Pa koristi se boot loader od win7 a ne od xp-a, on startuje oba operativna sistema.
A inace XP moze bez problema da se startuje ako nema boot.ini fajl.

Zavisi na kojim particijama je ostao (bio) taj boot.ini. Ako je Xp bio instaliran na D particiju, a ti boot.ini fajl mu bio na C, posle formatiranja i instalacije Win 7 nece hteti da se podigne XP jer su ti fajlovi formatirani i obrisani prilikom instalacije Win 7 na tu C particiju. Postojace boot loader i videce da postoji XP, ali se nece podici.
Konkretno u toj situaciji meni Xp nije hteo da se podigne bez boot.ini, ntdetect i ntldr fajla iako je bio bas u toj kombinaciji sa Win 7, dok ih nisam prekopirao od ortaka. Nakon toga sve normalno.

E sad ako je neko instalirao ova dva sistema na odvojene hard diskove iskljucivanjem jednog pa drugog prilikom instalacije, onda ce se Xp podizati normalno jer su mu boot ini i ostali neophodni fajlovi na particiji koja nije dirana.

I dalje najsigurnije resenje za ovaj problem je sa programom Vista boot pro.

XP je bio instaliran na C, rešio sam to već (kao u postu SPOCK1)...

Postoji bezopasna varijanta, a to je da se odradi repair Windowsa XP, i nestaje linija sa Win 7. Inace klasicno brisanje linije iz boot.ini ne pomaze kod Win 7.
Stim sto se gubi windows update ako je radjen.

Vista i Windows7 NE koriste boot.ini

Vrh Dno