Šta je novo?

Brendovi tipa ComTrade "basic"

Samo da bi nastavio tragom na kom je Sasa i da bih priblizio jos jedan aspekt kada je u pitanju brend ili na nasem srpskom jeziku - robna marka: ne znam koliko su ljudi ovde upuceni u desavanja vezana za tenis ali ima jedan odlican primer kako se stvara brend a onda i reputacija tj percepcija u glavama potrosaca. Takodje treba imati u vidu da postoji i negativna reputacija ali to je ipak opet brend i to je OK.
Primer je sa reketima i uopste brendom "Head". Head su stvorili sasvim obicni (kad kazem obicni mislim na ljudi koji nisu poznati siroj javnosti, inzenjeri, marketing strucnjaci i sl) ljudi. Znaci brend je stvoren. Nakon toga je Head bio na marginama desavanja a onakav kakav danas poznajemo stvorio je Andre Agasi i to je sada jedna potpuno druga percepcija. Slicno je bilo i sa Ouklijem (Oakley) i Denisom Rodmanom. ZNaci brend sam po sebi ne znachi mnogo.

Svakako, slazem se sa definicijom brenda. Ali je problem u proizvodjacima sto lepe izraz brend gde god stignu, a pogotovu ako su atestirali masinu. Ovo sam napisao zato sto je na pocetku neko pitao sta je potrebno da nesto naziva "brend" masinom. Znaci atest. To je uslov, a iza izraza brend mora da stoji kvalitet, diferencijacija proizvoda u odnosu na druge, i jos niz drugih stvari. A zakonski ne mnogo toga.

Netacno. Pravis gresku kao i ostali. Brend je prosta svest, nesto u vazduhu, nigde nije uslovljeno sta cini brend i kako ga postici. I daleko od toga da mora da bude kvalitetan tj. pozitivan. Najjaci brend Srbije je i dalje Slobodan Milosevic, a uz rame su Mladic, Karadzis i ostali.
Brend je ono sto razlikuje jednu stvar od druge i po cemu se to nesto prepoznaje. Najcesce je u pitanju proizvod, ali moze da bude i ziva osoba, nesto iracionalno itd.

Onako kako ja to vidim.
1. Svi su culi za Comtrade racunar -> veliki plus za njega u pogledu pitanja da li je brend ili nije
2. Veliki broj korisnika ima neku ideju o tome kakav je. Nebitno da li je to plus ili minus, dok god imate misljenje o nekom proizvodu to je on blizi pojmu brenda.
3. ovo su najrasireniji racunari na nasem trzistu. Da, jeste malo trziste, jeste mali udeo Comtrade racunara ali je i dalje br. 1 u SCG.

1+2+3 -> ComTrade racunar jeste brend racunar. Ne znam da li je prvi, ali je svakako medju prvima u Srbiji i svakako nas najjaci. Svidelo vam se to ili ne.

Podvlacim, ako je nesto brand ne znaci da je super dobro a ni super lose, da se svima ili nikome ne svidja. Brand je poznat proizvod ili proizvodjac, onaj za koji su kupci culi i znaju sta od njega da (ne) ocekuju.

I opet, ComTrade-ov racunar je definitivno br. 1 srpski brend racunar.

Sasa, stvarno rizikujes da te proglase portparolom CT-a :)
Salu na stranu, slazem se da brend ne mora da krasi kvalitet. Evo npr Coca Cola (fleeeeejm)...
Na zalost, ja se slazem i da su Jugodatini racunari sa sve "Deluxe Zida Tomato" plocama u Srbiji brend. Zasto je to tako, to je vec nama (Srbima) na cast.

@Sasa
Nisam "odvalio" glupost... ( citiracu te - "Brend je prosta svest, nesto u vazduhu, nigde nije uslovljeno sta cini brend i kako ga postici." )
bas iz razloga sto prosecan ( neobavesten ) kupac u Srbiji nema taj nacin razmisljanja i predstavu sta u stvari treba da kupi.Ono sto mu se servira u medijima u trenutku postaje najbolje i bez razmisljanja pocinje samo to da trazi i koristi.
Ako prestanes sa reklamiranjem mnogi ce zaboraviti da su do juce znali iskljucivo
za proizvod/uslugu koja se reklamirala.Okrenuce se prema novim reklamama.
Mogu grubo da kazem da se brend u Srbiji stvara iskljucivo jakom reklamom,pa sledi da se potrosaci okrecu
novim nazovi brendovima....

brend ne moze bez reklame :)

spomenunta Coca-Cola je jedan od najskupljih brendova bas zahvaljujuci reklamiranju

Poslednja izmena:
Sasa, stvarno rizikujes da te proglase portparolom CT-a :)
Salu na stranu, slazem se da brend ne mora da krasi kvalitet. Evo npr Coca Cola (fleeeeejm)...
Na zalost, ja se slazem i da su Jugodatini racunari sa sve "Deluxe Zida Tomato" plocama u Srbiji brend. Zasto je to tako, to je vec nama (Srbima) na cast.

Pa jesu brend, stvarno jesu. Poslednji put u ovom threadu, pojam brenda ne znaci kvalitet!
Pojam brenda znaci prepozntljivost proizvoda, nepostojanje neizvesnosti sta cete od toga dobiti. Bilo da je u pitanju Mercedes (placas marku i ekskluzivnost, vrhunsku tehnologiju koja bas i nije neophodna, ali sigurno dobijas kvalitet, prestiz i vrhunsku udobnost) ili Dacia (jeftino, pristupacno, samo neophodno i ni po cemu ekskluzivno) oboje su vrlo poznati i ustanovljeno brandovi. Zna se sta se dobija kupovinom bilo kojeg od njih.

I sam kazes da se slazes. Ma sta mi mislili, Jugodata, CT i PCCentar su srpski brend racunari. Fast je brand za cigarete ali je i Marlboro i Davidoff. GSP je brand za prevoznika, uz JAT najpoznatiji prosecnom srbinu. Genius nije nista manje brand od Logitecha.
Kvalitet, pristupacnost, cena, sve to utice na poimanje, ideju o brandu, ali ne i na njegovu jacinu!

Samo da bi nastavio tragom na kom je Sasa i da bih priblizio jos jedan aspekt kada je u pitanju brend ili na nasem srpskom jeziku - robna marka: ne znam koliko su ljudi ovde upuceni u desavanja vezana za tenis ali ima jedan odlican primer kako se stvara brend a onda i reputacija tj percepcija u glavama potrosaca. Takodje treba imati u vidu da postoji i negativna reputacija ali to je ipak opet brend i to je OK.
Primer je sa reketima i uopste brendom "Head". Head su stvorili sasvim obicni (kad kazem obicni mislim na ljudi koji nisu poznati siroj javnosti, inzenjeri, marketing strucnjaci i sl) ljudi. Znaci brend je stvoren. Nakon toga je Head bio na marginama desavanja a onakav kakav danas poznajemo stvorio je Andre Agasi i to je sada jedna potpuno druga percepcija. Slicno je bilo i sa Ouklijem (Oakley) i Denisom Rodmanom. ZNaci brend sam po sebi ne znachi mnogo.

Odakle ti ovo?

Mislim, HEAD je bio u vrhu proizvodnje skija pre nego sto se Agasi i rodio yebote! Cak se firma prvo i zvala "Head ski company" A jos 1970 su pokupili kajmak sa Tyrolia vezovima i Mares podvodnom opremom ! Tad je Agasi vukao serpice po pesku bre:d

Poslednja izmena:
Govorio sam o Head-u u svetu tenisa.

Govorio sam o Head-u u svetu tenisa.

Head je najBrend:d u svetu tenisa od kako je pazario penn loptice i moglo je da im se yebe za Agasija. Mislim da bi sasvim dobro prosli i da neko od tih tvojih kolega vuna nije pozeleo da gurne kintu Agasiju u dzep. A ko ce ga znati mozda je i neki gej u pitanju :d

Samo da bi nastavio tragom na kom je Sasa i da bih priblizio jos jedan aspekt kada je u pitanju brend ili na nasem srpskom jeziku - robna marka
Brend nije isto sto i robna marka. Brend je, kao sto Sasa rece, prosta svest kod potrosaca o nekom proizvodu, a robna marka je pravni institut i predstavlja prevod engleskog "trade mark" kome kod nas odgovara pojam "žig". Brend se stvara u svesti, a robna marka (žig) se registruje.

Netacno. Pravis gresku kao i ostali. Brend je prosta svest, nesto u vazduhu, nigde nije uslovljeno sta cini brend i kako ga postici. I daleko od toga da mora da bude kvalitetan tj. pozitivan. Najjaci brend Srbije je i dalje Slobodan Milosevic, a uz rame su Mladic, Karadzis i ostali.
Brend je ono sto razlikuje jednu stvar od druge i po cemu se to nesto prepoznaje. Najcesce je u pitanju proizvod, ali moze da bude i ziva osoba, nesto iracionalno itd.
Ovde i ti pravis gresku. Pojam brend se odnosi samo na proizvode i usluge, a ne na ljude. Mercedes je brend, ali direktor Mercedesa to ne moze biti.
Takodje ne postoje "brand racunari", vec samo "brand name racunari" (imajuci u vidu da "brand name" zapravo predstavlja robnu marku)
Brend nije proizvod, brend je svest o proizvodu, seriji proizvoda ili proizvodjacu. Naucite to.
Atest ne cini brend, atest je obavezna stvar za proizvod, ali svakako proizvodjaca malo izdvaja, dodaje mu na ozbiljnosti i to je jos jedna stvar koja izdvaja velike proizvodjace (kompanije sa pravim linijama za proizvodnju) od manjih (kucnih/stonih)

Sto se tice konkretno atesta, koliko ja znam to kosta 4500dinara za svaki proizvod, ne 20 000. I vrlo je obavezan.
Moguce je da se ovde radi o sertifikatu za žig (mada je cena isuvise mala). I cini mi se da upravo od žiga poticu nesporazumi.
CT racunari sigurno imaju robnu marku za razliku od racunara sklopljenih u nekim manjim firmama, ali ovde dolazi (po meni) do neke vrste zloupotrebe pojma "brand name". Kao sto je ova tema pokazala mnogi ljudi pod pojmom "brand" podrazumevaju robu izuzetnog kvaliteta, a ako ljudi koji posecuju ovaj forum tesko ukapiraju da brand name racunari ne podrazumevaju vrhunski kvalitet i najbolje komponente, koja je sansa da covek koji se ne razume u racunare to shvati iz prve.

Bottom line:
1. CT je zastitio robnu marku svojih racunara
2. Time je dobio pravo da uziva zastitu od neovlascenog koriscenja svog žiga
3. Lukavo se dosetili da je žig=robna marka=trade mark=brand name i u naziv svog racunara ukljucili rec brand
4. Na svom sajtu su nekorektno opisali sta znaci brand name ("Seriju CT možemo nazvati brand name računarima jer su pouzdani, testirani posebnim uređajima i sastavljeni od najkvalitetnijih proverenih komponenti. Još i više, CT računari stižu u posebnom pakovanju, sa uputstvom i CD diskom na srpskom jeziku i legalnim Microsoft Windwos XP Home Edition operativnim sistemom. Za razliku od njih, takozvani "žuti" računari sklapaju se od komponenti koje nisu proverene, najčešće su sumnjivog porekla i ne postoji nikakva kontrola sklopljenog računara")
5. Koriste cinjenicu da je dosta ljudi rec brand poistovecivalo sa odredjenim kvalitetom i pre ovog objasnjenja
6. Sve ovo mozda jeste nekorektno, ali je potpuno legalno i manje opasno od raznih "efektivnih kamata" i tome slicnih navlakusa

Seriju CT možemo nazvati brand name računarima jer su pouzdani, testirani posebnim uređajima i sastavljeni od najkvalitetnijih proverenih komponenti. Još i više, CT računari stižu u posebnom pakovanju, sa uputstvom i CD diskom na srpskom jeziku i legalnim Microsoft Windwos XP Home Edition operativnim sistemom. Za razliku od njih, takozvani "žuti" računari sklapaju se od komponenti koje nisu proverene, najčešće su sumnjivog porekla i ne postoji nikakva kontrola sklopljenog računara
ako se ne varam ovo je vrsta dovodjenja u zabludu ("dodjite kod nas il cete dobiti zuti racunar")
i upravo su upotrebili zverbre definiciju brenda.
caught in the act!
case dissmised!!! :D :D :D
dzabe ti njih sasa branis kad oni ne mogu da odole :D :D
naravno, zakonski bi verovatno moglo da se dokaze da su oni mislili na nesto drugo ovim. :S:
Ne kapiram zasto je bezobrazno?
Samo ime mu govori namenu. Evo veruj mi ja ne koristim optiku kuci vec godinu dana, niti imam nameru da je koristim.

a koja mu je namena?

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da ima ljudi koji brane uvaljivanje praistorijskih s478 ploca i CPU-ova. Nemam nista protiv CT-a, naprotiv mislim da su jedna od najozbiljnijih firmi u Srbiji. Uprkos tome, cela prica sa ovim jeftinim konfiguracijama je, najblaze receno, varanje odredjene ciljne grupe potrosaca (90% ljudi koji ne znaju sta to ima u kompjuteru) i kao takvo za svaku osudu. Druga prica je kredit bez kredita uz telefonski racun kako bi prodali racunare onima koji su vec probili sve limite u kreditnom zaduzivanju pa im je sad to jedini izbor... Isto to je radila Jugodata, a ja ne znam nikoga ko je kupio i drugi racunar u jugodati...

No hard feelings.

Pozdrav.

a koja mu je namena?

Ako je za kuci, zovnes lepo one cike iz kablovske, posto nisi kupio komp sa ugradjenim internetom, da ti ga oni ugrade:d , i sit se nachatujes i nasurfujes i naskidas filmova.
Ako je za kancelariju, tek tu ti optika nikada nece trebati!

Poslednja izmena:
a ako je za "nagradite vaseg dobrog djaka"?
kako da djak npr. uzme nove igrice i mp3 od drugara?

mojim roditeljima sve dopise, izvestaje i ostalo, na poslu salju na cdu.

nikad dosada (od devedeset i neke :p ) nisam video "basic" uredjaj bez optike, tako da ne stoji ta prica, "basic" uredjaj bas mora da ima optiku, pa makar i cd-rom

Poslednja izmena:

mojim roditeljima sve dopise, izvestaje i ostalo, na poslu salju na cdu.

nikad dosada (od devedeset i neke :p ) nisam video "basic" uredjaj bez optike, tako da ne stoji ta prica, "basic" uredjaj bas mora da ima optiku, pa makar i cd-rom

Ok, ajde da se ne ubedjujete da li treba ili ne.
Realno optika treba, ali nije neophodna. Ko kupuje komp treba da zna za sta mu treba, pa shodno tome neka dokupi cd/dvd koji mu treba.
I uvek se na kraju svodi, to se nudi, kupac prihvata il ne prihvata.
Ko kupi bez optike, a potrebna mu je za krivca moze da obelezi samo sebe. Ni ja kad lose kupim ne kinjim prodavca, tako treba da bude i za kupce Basica ili bilo kog drugog racunara.
Ali opet.. Srbi smo, uvek je neko drugi kriv, nikad mi sami, zar ne ? :)

Pa jel djak treba da uci ili da se igra i slusa MP3?

Isto toliko kosta i Sony PS2 pa neka se igra i slusa muziku do mile volje, racunar mu za to nije ni potreban!

salis se, zar ne?

4. Na svom sajtu su nekorektno opisali sta znaci brand name ("Seriju CT možemo nazvati brand name računarima jer su pouzdani, testirani posebnim uređajima i sastavljeni od najkvalitetnijih proverenih komponenti. Još i više, CT računari stižu u posebnom pakovanju, sa uputstvom i CD diskom na srpskom jeziku i legalnim Microsoft Windwos XP Home Edition operativnim sistemom. Za razliku od njih, takozvani "žuti" računari sklapaju se od komponenti koje nisu proverene, najčešće su sumnjivog porekla i ne postoji nikakva kontrola sklopljenog računara")
Moj quote s pocetka threada:
Valjda kao istestiraju masine pa ako "rade" onda je to brend. :)

Dakle, bio sam u pravu. Eto kako oni gledaju na brend.

Silvere, salji im link. :d

Poslednja izmena:
Svaki Comtrade-ov prodavac objasni musteriji da racunar nema optiku i instaliran win i sta treba da uradi u tom slucaju da bi racunar bio funkcionalan. Racunar se zove basic ( zato sto je u njega stavljeno samo ono osnovno). Optika se ostavlja musterijama na izbor CD-ROM, COMBO, DVD-ROM ili DVD RW. Ne treba svakom DVD i zasto bi placao nesto sto mu ne treba.

sto bi se salio? ako oce da igra igrice i slusa mjuzu, nek uzme konzolu, barem to podrzavaju :)
ne mislis da je pomalo bezveze ograniciti slusanje muzike, gledanje filmova i igranje igara odsustvom DVD rom-a? takve ustede stvarno ne razumem. 2006. godina je a oni prodaju kompjuter bez DVD roma. smesno. kladim se da su ga namerno izbacili da bi mogli da napisu da je 199e. sa njim bi bio 220e, a to nije kul cena kao 199e.

Poslednja izmena:
ne mislis da je pomalo bezveze ograniciti slusanje muzike, gledanje filmova i igranje igara odsustvom DVD rom-a? takve ustede stvarno ne razumem. 2006. godina je a oni prodaju kompjuter bez DVD roma. smesno. kladim se da su ga namerno izbacili da bi mogli da napisu da je 199e. sa njim bi bio 220e, a to nije kul cena kao 199e.

Probacu uslovno receno dilemu da objasnim na sledeci nacin. Dakle predpostavljam da je i kod ct-a situacija ista tj. vi kao gotov registovan proizvod tj masinu imate konfiguraciju iz oglasa koja se prodaje napominjem kao gotov proizvod a dodatne uredjaje tipa cd-dvd uzimate po potrebi. To u startu smanjuje administrativne komplikacije oko "registorvanja" proizvoda tj konfiguracija jel se time u startu od jedne basic osakacene konfiguracije uz male izmene moze dobiti nesto jace i upotrebljivije. Cela stvar je vezana za pravnu i tehnicku regulativu ako se ja nevaram. Sa organizacionog apekta cela stvar je odradjena funkcionalno i logicno.

Bottom line:
1. CT je zastitio robnu marku svojih racunara
2. Time je dobio pravo da uziva zastitu od neovlascenog koriscenja svog žiga
3. Lukavo se dosetili da je žig=robna marka=trade mark=brand name i u naziv svog racunara ukljucili rec brand
5. Koriste cinjenicu da je dosta ljudi rec brand poistovecivalo sa odredjenim kvalitetom i pre ovog objasnjenja
6. Sve ovo mozda jeste nekorektno, ali je potpuno legalno i manje opasno od raznih "efektivnih kamata" i tome slicnih navlakusa

Prosto i jednostavno receno.
Ali da se razumemo, tim racunarima nista ne fali. Mislim da su odlicni za 90% stvari za koje bi u Srbiji trebali da sluze, ako izuzmemo igre koje su hir a ne potreba, iako sam igrac.

Poslednja izmena:
Ok, ajde da se ne ubedjujete da li treba ili ne.
Realno optika treba, ali nije neophodna. Ko kupuje komp treba da zna za sta mu treba, pa shodno tome neka dokupi cd/dvd koji mu treba.
I uvek se na kraju svodi, to se nudi, kupac prihvata il ne prihvata.
Ko kupi bez optike, a potrebna mu je za krivca moze da obelezi samo sebe. Ni ja kad lose kupim ne kinjim prodavca, tako treba da bude i za kupce Basica ili bilo kog drugog racunara.
Ali opet.. Srbi smo, uvek je neko drugi kriv, nikad mi sami, zar ne ? :)

OK. Optika mi ne treba. Objasni mi kako cu instalirati operativni sistem u to chudo?
Posto se isporucuje bez OS-A.Racunar je zapecacen stikerom, nema ni floppy :) a oni tamo ne instaliraju piratski windows. A mene recimo bas zabole da dajem 80 i kusur eura za originalni win. jer da imam pare za win imao bih i za jacu konfu. Logicno zar ne?

Poslednja izmena:
Vrh Dno