Šta je novo?

Brendovi i trendovi

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U zadnjih nekoliko dana, dok sam sredjivao racunare u par firmi, iz razgovora sa par ljudi sam primetio da slepo slede odredjeni brend jer "on valja", ne uzimajuci bilo sta drugo u obzir.
Tipa, Sony valja jer je Sony. Logicno je da je sve sto Sony izbacuje odlicno (unapred) i da je to dobra kupovina (ne aludiram na neke clanove odavde :) vec se prica vrtela oko Sony-ja). iPod je dobar zato sto stoji Apple iza njega (i to je u trendu, imati iPoda) i tako dalje.
Posto sam primetio da ovo uzima sve vise maha medju ljudima (znao sam za to i pre ali ne i da je u toj "kolicini"), zanima me kako ljudi sa ovog foruma, koji se generalno ne mogu svrstati u kategoriju klasicnih kupaca, gledaju na sve to.

Pa tema ove teme je - koji je vas omiljeni brend (kada kazem brend, mislim na favorizaciju neke game proizvoda odredjene firme; primer za to su graficke (ATI / nVidia), procesori (AMD / Intel) itd.), da li slepo pratite svoj omiljeni brend (nesto nalik onom gore) ili pripadate grupi koja vise obraca paznju na sam proizvod nego na nalepnicu (logo) koja stoji na njemu? Da li ce te se pre odluciti za proizvod vase omiljene firme u slucaju da kosta nesto vise u odnosu na jednako kvalitetan produkt konkurentske firme?
Slicno vazi za trend - da li se trudite da imate uredjaj (stvar) koja je trenutno in ili prosto ne obracate paznju na modu "prvi u svom selu"?

Poslednja izmena:
favorizujem AMD u odnosu na Intel i ATi u odnosu na nVidia-u ali najpre gledam odnos cena/ponuda
sada bih uzeo nVidia graficku a jos uvek ne mogu da se odlucim izmedju C2D i X2 (jedan od razloga je sto jos uvek nema Brisbane-a kod nas)
sto se stampaca tice, gledam najpre HP
sto se periferija tice, najpre Logitech pa M$ i onda ostalo
kod zvucnika gledam sta vallja za mene
ostale komponente biram u trenutku kupovine i to da mi bude najbolja kupovina ;)

ne pratim trend, sto se i vidi u profilu mom
doduse, vidim da je sada trend kupovina 20 i 22 TFTova ali to uglavnom zato sto su postali veoma dostupni :)

Nije važno pravo stanje stvari, važno je šta utripuješ.

Slepo pratim samo Logitech.
i malo nvidiu(sto se tice chipseta i samih kartica)
i malo manje AMD...
Voleo bih da sam prvi u selu ali nisam...
Dao bih vise novca za omiljeni brend u slucaju istog kvaliteta nekog drugog brenda.

Sto se tice ploce i procesora slepo pratim Intel brand.
Sto se tice memorija samo Kingston (iako sam se naslusao raznih prica o losim memorijama u poslednje vreme ja i dalje verujem brandu).
A sto se tice zvuka sansu pruzam samo Creative-u iako mi se X-Fi serija karti nimalo ne svidja...

Sto se tice mene to je to... i da... Sto se tice miseva, tastatura i sl. samo Microsoft, a sto se tice zvucnika samo Altec Lansing, a sto se tice stampaca i skenera samo Canon.

Gledam iskljucivo svaki proizvod zasebno.

Naravno za neke stvari u nekom trenutku mogu da primenim neku generalizaciju ali to je zato sto je tada stanje stvari na trzistu stvarno tako.

Nije važno pravo stanje stvari, važno je šta utripuješ.

That True Man...

U principu sam sebi odredjujem "trend" zasnivajuci se na raznim stereotipima i opstim diskriminacijama zasnovanim na licnom ili iskustvima raznih "experta" :D. Slusam savete, pa ih uporedim sa mojim "tripovima" i onda izvagam.
Elem, uvek gledam da kupim kvalitetno i sigurno, ne volim da rizikujem kad je u pitanju elektronika. Ipod je naj, zato sto je Ipod, a ne zato sto je Appleov (iako imam Creative-a), Logitec mishovi su zakon, ali ja i dalje imam A4tech kome je farba otpala jer mi je prirastao za srce, Benq TFT sam uzeo po preporukama, AMD zato sto mi je bio jeftiniji, A Nv zato sto sam imao losa iskustva sa ATIjem. Sve mi je to vrlo subjektivno, ne dam se baciti u "trendovski" zaludjen deo ljudi.

Brendovi su... pa Apple, Intel, Ferrari, Microsoft (da!), NVIDIA... Otprilike.

intel... ostalo nije toliko bitno

Tastatura i miš su mi obavezno Logitech (evo sad sam menjao skoro), monitor Samsung (ne znam zašto), obavezno Intel i ATI.

Što se tiče mobilnog, Nokija je nenadwebiva unazad 5-6 telefona, ali sada se opasno razmišljam o nekom PDA Smartphonetu, tako da ćemo da vidimo :p

odluci se:pDA sa phone funkcijama ili smartphone (telefon sa PDA funkcijama)
:D

e,da, primetih da monitor (brend) mora da bude iz Juzne Koreje: 15'' CRT Daewoo, 17'' TFT LG, verovatno uzimam 20'' TFT SAMSUNG

Pratim kvalitet proizvoda. Ako on vredi ulozeni novac meni, ja ga uzmem. Nikad nisam pripadao taboru amd/ati ili asus/gigabyte/msi/dfi jer uvek neko od njih bude kvalitetniji i brzi u odredjenom trenutku.

Poslednja izmena:
CPU - uvek AMD :d
grafička - šta je bolje ili vidia ili ati (hoću 3dfx Voodoo 8800GTX na primer ali nema, šmrc, ostade mi samo voodoo2)
mobilni - Nokia i Motorola, NIKAKO Siemens, Zamzung, Šoni Erikoson, Filips i ostala boranija

Ako bih kupovao kompletnu konfiguraciju znam za koji brend bi se odlučio: alienware naravno:whip: :whip:

Od štampača, skenera... HP NIKADA:wall: :wall: software im je svake godine gluplji i gluplji, kao i sami proizvodi. Ovo ne pričam napamet, već iz ličnog isqstva. Primeri: ploter A0 HP Designjet 500+ koji je kanta u odnosu na prethodni model od pre 5 i više godina HP Designjet 500. Onda skeneri: HP Scanjet 2200 - da su hteli ne bi uspeli da napišu gluplji software za skeniranje - ovo je dno :(

Poslednja izmena:
Logitech,nVidia,Intel,Samsung
Shto se tice muzike Alpine(za kola) i Bang & Olufsen(za home) i to je to,slepo ali valja:D

Zaboravih, od matičnih ploča isključivo DFI (nekada sam imao Abit i Epox). Asus & Gigabyte... - never!
Proizvođač grafičke - gainward, Leadtek, Asus - kraj. Više ne kupujem Sparkle, Saphire,..

Kada imam vremena onda lepo analiziram sve tehnicke karakteristike pa kupim.
Kada nemam vremena/mrzi me onda zgrabim ono cijem brendu najvise verujem u tom trenutku.

Znam sta nikada ne bih kupio i to iz nekih licnih gluposti:

1. Auto - Opel
2. Fotoaparat - Canon
3. Maticnu plocu - Asus
4. Hi-Fi - Cary Audio

U pochetku sam se lozio na "Nikshicko" pa su ga iskvarili.Presao sam na Weifert ali i njega iskvarishe. Sad mi brand u opste nije bitan, bitno je da vata :) :bottle:

Ati/Amd
Ali nemam problema da uzmem Intela ili nVidiu zato sto je bolje...
Tj. ne bih imao da imam finansije... :d

Hmmm....

Pa ako kazem da sam nVidia-u imao i kada je bila najgora ((citaj GF5 :d ) sta dalje da pricam :)
Doduse dugo se razmisljam da sledeca karta bude ATi, ali oni nista pametno da izbace u zadnje vreme :D
Naravno Logitech stakor je must have, isto tako mislim da su njihove periferije najjj.

Sto se ostalih racunarskih komponenti tice gledam sta je bolje u tom trenutku.

Mislim da su Levi's 501 najbolje za svaki dan, da La Coste ima najbolje polo majice i extra patike.

P.S.
Mislim da je SONY, SONY :)

Vrh Dno