Šta je novo?

Brand name desktop za i protiv.

Dilbert

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
300
Treba da nabavim tri konfiguracije koje će se koristiti za uobicajen kancelarijski rad (Office, Net, Mail...), ali koje bi trebalo i da mogu da izguraju Vistu kada se pojavi. Raspolozivi budzet je oko 700€ po konfiguraciji bez monitora. Dilema je da li kupiti brand name desktop ili ne? S jedne strane mi odgovara racunar na koji cu zaboraviti jednom kada ga donesem u firmu, ali opet ponuda brand name konfiguracija je (kupujem u Novom Sadu) prilično mrsava, a i skuplje su naravno od solidne standardne konfiguracije. Do sada jedino što sam nasao zanimljivo je ovo, cena je oko 715€:

IBM ThinkCentre A52

PD 820 2.8GHz/2x1MB/800MHz HT,
512MB PC2-4200 DDR2 ,
Intel GMA950 + PCI Express,
80GB Serial, DVD, FDD,
GigaEth.,
Kbd & Optical Wheel Mouse,
DOS Licence
(gar. 3 god.)

Ima li neko neki bolji predlog (bilo brand ili ne) ili je ovo ok?

Brand name je dosta skuplji, ali za kancelariju je cena opravdana ako postoji servis koji dolazi na poziv u kratkom roku i popravlja sve u jos kracem roku. Ako toga nema, uopste se ne isplati.
Kupi neki "srpski" komp, bice jeftinije, ali se dogovori oko servisa i odrzavanja - neka i to udje u cenu i prakticno bices na istom za manje para.
Konfiguracija koju si naveo nije bas optimalna za Vistu (ne toliko zbog grafike, koliko zbog memorije - treba da bude barem 1Gb).

Pogledaj na bench-marketu bio je test nekih brand name-a doduse mislim da su tower kucista , fujitsu siemens i hp takodje mogu da se nabave u NS a mislim da su jeftiniji od IBM (Lenovo) .

Evo iskustva iz slične situacije od pre dve godine...

Za potrebe jedne kancelarije kupljeno je 5x Dell Optiplex (da ne ulazim u detalje, to su bili celeroni nešto preko 2 GHz, 512 Mb RAM, 80 gb HDD, CRT monitori 17", comboi, integrisana grafika) sa WinXP Pro licencama. Uz tih 5 računara kupljeno je, naravno znatno jeftnije isto to, samo "srpski" i to 2 komada. Naravno, razlika je bila u plоči (u ovoj srpskoj varijanti je bio neki MSI) i u monitoru (neki low end Samsung 17" je uzet).

Upravo za ovu varijantu (install and forget about it) bolje se pokazao DELL. Na šta mislim: ni na jednom od 5 Dell-ova tokom 2 godine intenzivnog rada ama baš nikakva intervencija nije bila potrebna. Za razliku od toga, na jednom od ova dva je otišao combo (posle 13 meseci :)), na drugom je XP reinstaliran 3 puta ukupno. Miševi (A4 tech optički je poslednja varijanta) su menjani redovno, ventilatori zveče kao ludi na oba ova dva računara...

Jeste dakle bila ušteda, međutim ako budžet dozvoljava, čini mi se da ne bih imao dilema. Takože, sve su to u principu sitnice, međutim ono što znači taj brend (za koji ne sumnjam da se dešava da komponente otkazuju) jeste da zaista koristiš taj uređaj kao npr TV., uključiš, završi posao i isključiš i ne misliš da li će sutra da se podigne sistem, i šta sve može da se desi pa "neće da radi".

Naravno, ovo je samo jedno iskustvo u vezi ove dileme. Moguće je da ima i sasvim drukčijih iskustava, ali zato smo između ostalog i ovde, da razmenjujemo takva iskustva.

Razlika u ceni je bila, ako se ne varam x1,3 ili 1,4

@ymiljan: koliko mogu da primetim, "srpska" varijanta ima problem sa krš kućištem i krš periferijama. U dogovoru sa prodavcem je najmanji problem da se nabavi neko iole kvalitetnije kućište (krš JNC uz doplatu od 12-13 evra postaće vrlo razumna Hipomedia - čitaj mrtva tišina i pouzdanije napajanje), odnosno umesto A4Tech da su kupljeni sa 3-4 evra doplate recimo Logitech RX300 miševi (24 meseca garancije). Prema tome, da imaš poštenog dobavljača, odnosno da imaš kontakt osobu koja će za potrebe firme da ti da savet kako da napraviš razliku između bukvalnog i realnog finansijskog minimuma koji će da ti završava posao bolje nego svaki od tih Dell računara, skontao bi da si sa Dell-om samo potrošio 30 ili 40% više novca bez efekta.

Inače, o Dell-u sve najgore što se tiče odnosa cena/kvalitet. Neću da navodim konkretna imena firmi, ali recimo da neke jako ozbiljne multinacionalne firme, koje po centralizovanoj poslovnoj politici drže isključivo Dell u svojim ofisima, u zemlji Srbiji su napravili izuzetak i po narudžbi im se sklapaju računari.

Protiv Dell-a nemam ništa, nemojte pogrešno da me shvatite, ali ovde kod nas ni senke od slova D nema ovog velikog proizvođača.

Poslednja izmena:
U stvari, apsolutno se slažem. Trebalo je bolje isplanirati, odnosno jednostavno uložiti još nešto novca kako bi se postigle prave uštede. Kao što rekoh, ne sumnjam da je ovih 5 (+server) računara premali uzorak da bi se izvodili zaključci o celokupnoj Dell ponudi u Srbiji, ali u tom smislu, ako se ne kupuje brand treba se biti veoma pažljiv kod izbora komponenata za takvu office konfiguraciju.

Ako ne moraš da brojiš svaki Evar, uzmi brand. Pogotovo ovo važi za IBM sa kojim imam odlična iskustva u svojoj firmi (a i za HP važi skoro isto -za ostale ne znam). Neke stvari ne mogu se meriti brojkama. Kad otvoriš kućište i vidiš kako je to unutra osmišljeno i sastavljeno (raspored komponenti i kablova, pasivno hlađeni procesor sa koga bešumni ventilator napajanja "skida" topao vazduh - mašina se odaje da je uključena samo po lampici- i još milion sitnica kojih bi se malo ko ko sam sastavlja svoju mašinu setio -a o našim "sklapačima" po firmama da ne govorim). Elem, zaslužili su ljudi svaki Evar. Pa još trogodišnja garancija... Kupiš i ne misliš.
E, ako ti treba za kuću i dovoljno si zaluđen (što kod tebe nije slučaj, a kod mene je bio pre par godina) onda bi m-o-ž-d-a :trust: vredelo da se zaj... i trošiš vreme da nađeš ne-znam-ti-kakav kuler (lažem, znam: Zalman od kilo bakra), pa specijalno napajanje, pa ona TV kartica, itd. A za office mašinu, bez dvojbe - BRENAD!

PS
Da ne bude zabune, kućišta smo otvarali samo 3 puta:
1. prvi put čim smo ih kupili, da dodamo memoriju
2. zadnji put
3. nikad više
:wave:

Poslednja izmena:
I ja sam za brend, ako pare nisu u pitanju...

Do sada imam samo pozitivna iskustva sa takvim računarima. Pre ovog lapa koristio sam dugo vremena jedan Compaq na 350 MHz iz, čini mi se, '98. Nikad nisam imao ni najmanjeg problema sa njim (otvaranje kućišta - kako se to radi? :)), a eno ga sada kod burazera, radi i dalje ko zmaj...

Ako se voliš upuštati u raspravu tipa "može za te pare i brže i jače", onda ovo nisu sprave za tebe. One su većinom pravljene za određenu svrhu, i taj posao rade jako dobro i dugo...

Poslednja izmena:
Za većinu komponenti takođe sleduje 3godišnja garancija, svako dobro kućište je takođe potpuno tiho, aktivan hladnjak na nekom Sempronu 64 je takođe gotovo potpuno bešuman. Kad sklopim računar isto pedantno složim žičice i uvežem ih uz ivice kućišta, i takođe imam brdo zadovoljnih mušterija koji kad god obnavljaju hardver sa zadovoljstvom mi se ponovo obrate.

Ne vidim nikakvu prednost brand mašine izuzev neke ozbiljne tehničke podrške, koja je kod nas uglavnom izostavljena. I IBM i HP i Dell takođe u office mašine ugrađuju potpuno iste integruše i periferije kakve se valjaju po najjeftnijim konfiguracijama, nema ama baš nikakve razlike.

Jedina razlika je u kućištu, čak retko i u tome, nego samo u spoljnim plastičnim maskama i etiketi. Glavni razlog visoke cene je odgovarajuća garancija kvaliteta i tech support. Ako vaš dobavljač/sklapač to sve može da obezbedi, ne vidim ništa pametno u brandu.

A imam i ružno iskustvo jedne velike beogradske firme koja se bavi uvozom i distribucijom hardvera na veliko, koja se odlučila da kupi neko ludilo od servera (iako imaju magacin pun robe visokog kvaliteta od koje su mogli da sklepaju ravnopravan server), upravo zbog 24/7 podrške. Prsao im je raid5, sistem se spustio, podaci nisu bili izgubljeni, samo su 24/7 momci trebali da donesu novi SCSI disk u roku od odmah. To odmah je trajalo nedelju dana, a server niko nije smeo da otvori i sam da ubaci identičan disk koji je vrlo lako bilo nabaviti u gradu, kako ne bi garancija postala nevažeća.

Poenta priče je da se sa brendom kupuje kvalitetan i brz tech support i blagovremeno otklanjanje kvarova u garantnom i van garantnog roka, što kod nas vrlo često nije ispoštovano.

nidza je napisao(la):
I IBM i HP i Dell takođe u office mašine ugrađuju potpuno iste integruše i periferije kakve se valjaju po najjeftnijim konfiguracijama...

... Samo se njihove mašine nekim čudom kvare stoput ređe...
:,,:

Poslednja izmena:
@nindza , moram da se ne slozim :
za vecinu komponenti koje se kupuju kod nas sleduje garancija od 1 god . tu i tamo ima izuzetaka , kao sto je Seagate , neke serije WD , neke osnovne ploce (mozda 2 god ) . Takodje u kucistu Brand name rac. je mnogo vise vodjeno racuna o protoku vazduha , posto se tamo ne racuna da mora da bude kompatibilno sa x tipova kulera na procesoru , napajanja itd. Brand name proizvodjaci mogu da dozvole cak i to da se zarad tisine i boljeg hladnjenja primene neka resenja koja nisu standardna , kao napajaje koje je drugacije , polozaj komponenti na maticnoj ploci , itd.
i Least but not last brand name proizvodjaci ugradjuju komponente od proverenih proivodjaca , i te komponente su rigorozno testirane u kombinaciji sa svim ostalim komponentama sistema , i isto tako im se ne isplati da ugradjuju nekvalitetne komponente (kondenzatori naprimer ) .
Samo jedan primer : od najstarijih racunara koje imamo (u upotrebi) svih 10 IBM P1 je u potpuno ispravnom stanju , dok od 6 non brand-a P1 samo jedan radi .

Ako nema klime u kancelarijama zaboravi na brand masine, pogotovu na Dell. Nisu projektovani da rade u "nasim " klimatskim uslovima po kancelarijama.

Situaciaj BEZ KLIME za Dell optiplex :
- od 14 masina za godinu dana 17 otkaza maticne ploce :( :(

Nije istina za garancije.

najjeftiniji CPU, neki S754 Sempron - 3 godine,
RAM, recimo STT ili Kingston, najjeftinije - 3 godine,
hard disk, bilo koji - 3 godine
logitech rx300 miš recimo od 12 evra - 2 godine
logitech tastatura od 7 evra - 2 godine
hipomedia kućište i napajanje - 1 godina (jako mali procenat kvarova, 1-2%, nikad spržilo komponente)
najjeftnija gigabyte integruša GMF valjda oznaka, NF6100 čipset, - 3 godine
bilo koji samsung monitor - 3 godine
bilo koja optika - 1 godina

Da se primetiti da komponente koje nose 90+% cene računara sve dolaze sa po 3 godine garancije. U pitanju je konfiguracija reda veličine 250 evra sa periferijama i optikom, bez monitora. Koliko košta jedan takav Dell?

Ako je frka za kućište, ostalo je još 350€ viška do cene brand konfiguracije da kupite Chieftec i ugradite dojaja klimu u office.

Budimo realni. Na 10 konfiguracija 350€ razlike, bogami itekako primetno.

Мој савет је да узмеш brand name машине иако ће бити скупље. Једноставно, ако узмеш народне, па буде неких проблема, погоди кога ће да криве...

Са brand name машинама шта год да се деси то продавац сређује, а ти си чист као суза.

Да себи купујеш била би друга ствар, али пошто је за фирму, иди на сигурно.

Vrh Dno